Horský záchranár sa vyjadruje k najväčším úskaliam turistiky s deťmi

Mnoho rodičov vníma cestu za pekným výhľadom ako úžasnú paralelu k životu, ktorú môže deťom odovzdať. Turistika s dieťaťom však vyžaduje aj vysokohorskú nádielku rozvahy a zodpovednosti, do ktorej by sme sa mali obuť skôr, než vykročíme po značke. Súčasný trend detí v horách so sebou žiaľ prináša aj mnohé tragédie spôsobené najmä nezodpovedným prístupom rodičov a paradoxne i chýbajúcou pozornosťou k tím, s ktorými chceme svoje zážitky zdieľať.

Dlhoročný horský záchranár a otec, major Mgr. Igor Žiak, riaditeľ školiaceho strediska horskej záchrannej služby, vám v nasledujúcich riadkoch prináša komplexný obraz bezpečnej turistiky s deťmi. V rozhovore sa budeme venovať skutočným úskaliam rodinnej turistiky a taktiež otázkam špecifického plánovania a povinnej výbavy. Budú s vami zdieľané rady odborníka okrem iného i k podceňovanej téme poskytovania prvej pomoci a v závere vám priblížime aj možnosti novej aplikácie HZS, ktorú by mal mať každý zodpovedný turista vo vrecku.

Ako znejú najväčšie úskalia turistiky s dieťaťom

Krivka návštevnosti hôr rodinami s deťmi za posledné roky výrazne stúpla. Skúsme začať tým, čo by sme mohli vnímať ako najväčšie úskalia turistiky s deťmi?

Najväčším problémom dieťaťa v horách je ambiciózny rodič. Deti sa často stávajú len rukojemníkom ctižiadostivosti a nezodpovedného prístupu rodičov. Dnes majú rodičia v zásade dosť voľného času i prostriedkov v podobe kvalitnej výstroje a výbavy, čo však nemajú sú skúsenosti a pokora.

Plánovanie turistiky s dieťaťom je špecifické nie len réžiou dieťaťa samotného. Čo by si teda aj skúsený horal mal uvedomiť, pokiaľ plánuje túru s dieťaťom?

Turistiku s dieťaťom, je dôležité precízne naplánovať. Pri výbere trasy je potrebné zvážiť vlastné schopnosti a kondíciu dieťaťa. Všímajte si náročnosť trasy v podobe jej dĺžky a prevýšenia, ale obzvlášť venujte pozornosť terénu a aktuálnym podmienkam. Sledujte aspoň 5-dňový vývoj počasia na trase, rovnako ako aktuálnu predpoveď a výstrahy. V horách sa výrazne zvyšuje búrková činnosť, preto by ste v letných mesiacoch mali plánovať túru v skorých ranných hodinách a vyhýbať sa exponovaným trasám, z ktorých nemáte kam ujsť. Jeseň sa javí ako najstabilnejšie klimatické obdobie, avšak rodičia často zabúdajú na skoré stmievanie. Odporúčame plánovať zostup z hôr najneskôr do tretej hodiny popoludní, pretože ak unavená rodina zatmie, zvyšuje sa riziko úrazu, zablúdenia a pod.

V prípade neznámej trasy, je potrebné si ju vopred naštudovať. Sú na trase záchytné body, kde by ste mohli prečkať náhle nepriaznivé počasie, prípadne prenocovať? Túru s deťmi musíte plánovať s početnými prestávkami na odpočinok a počítať s jej časovým predĺžením. Je nevyhnutné, aby ste boli pripravení na núdzové situácie a boli ich schopní riešiť s časovou a energetickou rezervou. Ak prichádzate do hôr s dieťaťom, váš plán nemôže variovať v závislosti od momentálneho pocitu. Pozerajte sa na plánovanú turistiku holisticky, kopírujte režim najmenších detí a rešpektujte kondíciu a nastavenie starších detí. Venujte pozornosť najkrehkejšiemu článku skupiny a skúste vnímať svoje rozhodnutia jeho očami.

Podceňovaným faktorom je najmä výstroj detí

Čo podľa horských záchranárov rodičia na turistike s deťmi najčastejšie podceňujú?

Výstroj dieťaťa. Je absurdné, keď vidíme rodičov schopných prezliecť sa z Dynafitu do Karposu, zatiaľ čo ich deti majú oblečené tepláky, mikinu a celú túru kráčajú v jednom tričku. Uvedomujem si, že vybaviť rastúce dieťa funkčným oblečením môže byť finančne náročné, ale na trhu sú aj cenovo dostupnejšie funkčné materiály. V prvom rade deti by mali byť riadne vystrojené funkčným termoprádlom, pretože sú citlivejšie na podchladenie či prehriatie. Deti sú články, ktoré v horách potrebujú obzvlášť chrániť pred nepriaznivým počasím priedušnou vrstvou reflexného oblečenia, ktorá je zároveň odolná voči vetru a vode. Dospelý turistiku zvládne aj v tých teplákoch, no práve deťom by sme mali zabezpečiť komfort a nedopustiť aby sa pohybovali v horách v teniskách z družiny. Kvalitná turistická členková obuv neznamená, zdedené topánky po staršom súrodencovi ani topánky, ktoré nesadnú prípadne tlačia a už vôbec nie sú vhodné spomínané tenisky.

Sú určité fyzické hranice, ktoré nás na horách odlišujú od tých najmenších turistov až po behajúce deti. Ako je to s pocitovou teplotou najmä nosených detí či nadmorskou výškou?

Pocitová teplota sa zvyšuje s pôsobením vetra, s nadmorskou výškou mimo teplotnej inverzie takto tiež klesá. Kľúčové je, aby sme kontrolovali „nehybniatko“ na periférii ale aj miesta, kde je viac „obalené“ tukom, tzn. bruško, zadok a stehná. Ak je dieťa dlho bez pohybu, je potrebné v rámci prestávky nechať malého občana pobehať, rozprúdiť krv a zahriať, a rovnako poposúvať materiál v črievkach.. (úsmev)

Čo by mal obsahovať batoh rodičov na horách

Plánovanie s ohľadom na dieťa sa zdá byť obzvlášť kľúčové a zahŕňa taktiež pripravenosť po stránke výbavy. Čo by sme ako rodičia mali pridať do svojho baliaceho checklistu?

Povinnou výbavou by mal byť nabitý telefón, prípadne powerbanka a poistenie na hory pre celú rodinu. Okrem vrstvy teplého oblečenia, čiapky a rukavíc, myslite aj na náhradné diely funkčného materiálu pre seba i deti. Vybavte sa väčšími zásobami jedla a tekutín, aby ste mohli pravidelne dopĺňať energiu a deti často ponúkajte, veďte ich k pitnému režimu. Do batohu patrí nabitá čelovka, uspôsobená lekárnička, prípadne i tradičná papierová mapa a buzola. Ak plánujete jesennú turistiku do vyšších polôh určite nezabúdajte na palice a mačky. V prípade, že dieťa nesiete v turistickom nosiči, zabaľte si clonu proti slnku a raincover.

Možnosti nosenia detí do hôr sú variabilné v závislosti od prístupu rodičov. Aký turistický nosič je vhodný na turistiku s dieťaťom podľa horských záchranárov?

Pre najmenšie deti je z hľadiska zdravého vývoja jednoznačne vhodnejší ergonomický nosič. Taktiež dieťa nosené vpredu mám viac pod kontrolou a skôr spozorujem akýkoľvek jeho diskomfort. Avšak s nosičom na hrudi si nevidíte dobre pod nohy a preto by som veľmi opatrne volil trasu z hľadiska náročnosti terénu. Staršie deti, ktoré sú schopné samostatne sedieť, je možné nosiť v certifikovanom turistickom nosiči, no je nevyhnutné dieťa pravidelne kontrolovať a dávať mu časté prestávky na vybehanie. Dieťa by sa malo čo najviac hýbať! Dlhodobé nosenie nie je vhodné z hľadiska tlaku na cievy a zvyšujúceho rizika podchladenia či prehriatia dieťaťa. Je dôležité si uvedomiť, že nosené deti sa podchladia až 5-krát rýchlejšie ako dospelý a potrebujú časté prestávky a priestor na vlastný pohyb.

Do hôr nikdy nechodíme sami a z hľadiska bezpečnej turistiky s dieťaťom je obzvlášť nevyhnutné, aby ste mali parťáka. Pokiaľ nesiete dieťa v turistickom nosiči, je potrebné aby ďalší člen skupiny priebežne sledoval správanie dieťaťa.

Viac k téme nosených detí sa dočítate tu aj tu.

Aby mali deti vzťah k prírode, potrebujú s ňou mať kontakt

Čoraz častejšie čítam o pádoch detí z nosiča. Ovládame zásady pohybu v horách s turistickým nosičom? Čo by mali rodičia s noseným dieťaťom mať na zreteli?

V prvom rade, nezabúdajte, že sa pohybujete s dieťaťom na chrbte a vaše ťažisko je niekde inde. Nepredkláňajte sa a kontrolujte výšku nosiča, ktorá vás zväčša presahuje. Pri každom použití turistického nosiča riadne nastavte posed dieťaťa a skontrolujte dotiahnutie bezpečnostných popruhov. Vyberajte si vhodnú trasu pre pohyb s dieťaťom v nosiči a dávajte mu prestávky na vybehanie.

Ak vedieme dieťa do hôr, mali by sme mať na zreteli, že to robíme pre neho a nie kvôli sebe. Chceme v ňom podnietiť lásku k prírode, ale to nejde bez jeho vlastného zážitku. Nemá zmysel nosiť najmenšie deti na hory, pokiaľ im nevytvoríme priestor, aby mohli zbierať svoje vlastné skúsenosti. Ak ich vložíte do nosiča, na chate uložíte do postele a opäť v nosiči znesiete domov, aký je ich pôžitok z času stráveného v lese? Aby mali naše deti vzťah k prírode, potrebujú s ňou mať kontakt.

Kľaknite si a pozrite sa na turistiku jeho očami

Veľa rodín inklinuje k turistike v Tatrách, avšak každý zodpovedný rodič by mal prechovávať najmä k vysokohorskej turistike s deťmi rešpekt a určité hranice. Máte tipy na bezpečné trasy vhodné pre rodiny s deťmi a naopak trasy, ktoré neodporúčate vôbec?

Odporúčam trasy, na ktorých je minimálne v polovici nejaké zázemie napríklad v podobe chaty a trasy, ktoré viete v prípade núdze skrátiť. Turistika s dieťaťom neznamená prechod Priečnym sedlom ani výstup na Kriváň. Turistika s deťmi vo veku 5-10 rokov znamená túru na Hrebienok, k vodopádu Skok, k Popradskému plesu, k Zamkovského či Brnčalovej chate alebo k chate Plesnivec v Belianskych Tatrách. Mimo Tatier je veľmi veľa možností vhodných pre rodiny s deťmi, avšak v poslednom období sa stali až príliš populárnymi technické trasy cez  Jánošíkove diery a Slovenský raj, kam menej zdatným turistom a rodinám absolútne neodporúčam.

Tam kde sa nepohybujete s technickou a kondičnou prevahou v komforte vy sami, nemôžete ísť s dieťaťom a už vôbec nie s dieťaťom v turistickom nosiči, čo znamená ešte vyššiu záťaž a riziko skutočne náročného riešenia núdzovej situácie. Ak chcete s dieťaťom v horách nocovať prípadne s ním zažiť nejaký survival, určite to neskúšajte s deťmi mladšími ako 12 rokov. Menšie deti sú s rodičmi veľmi naviazané a pokiaľ má matka či otec strach, dieťa to vycíti a zmení sa na jednu emočnú nádobu. Občas pomôže, keď si kľaknete a pozriete sa na situáciu očami dieťaťa.

Plánujte so spoľahlivým zdrojom informácií

Ktoré stránky prípadne aplikácie, odporúčate ako spoľahlivý zdroj informácií o vývoji počasia na horách, o aktuálnych výstrahách a odporúčaniach?

Vývoj počasia na horách a aktuálnu prognózu s výstrahami môžete sledovať na webových stránkach HZS. Verejne prístupný meteoportál s informáciami o vývoji počasia, lavínovej situácie a aktuálnych podmienkach na turistických chodníkoch nájdete komplexne spracovaný na stránke lavíny.sk. Na týchto stránkach sú zhromaždené všetky aktuálne informácie z hôr a práve spomenuté zdroje využíva i samotná horská záchranná služba. Stredisko lavínovej prevencie HZS ma v gescii automatické meteorologické stanice s webkamerami ktorých sieť neustále rozširujú. Tu si môžete každú hodinu prezrieť aktuálny vývoj podmienok na snímkach. Čo sa týka aplikácií, je praktické mať vo vrecku aplikáciu HZS tzv. horského záchranára, aplikáciu SHMU prípadne môžete využiť aj Meteoblue. a priebežne sledovať vývoj búrky. Pre orientáciu v teréne či navigáciu je výborná aplikácia MAPY.CZ, ktorá poskytuje aj offline mapy a nevyžaduje to teda veľkú spotrebu dát v horách.

Ak chcete deti viesť k horám, vybavte ich vedomosťami

Čo by mali rodičia naučiť deti skôr, než vyrazia na hory? Mali by sme deti pripraviť aj na riešenie kritických situácií, ktoré by mohli v horách nastať a dohodnúť s nimi nejaké pravidlá?

Určite by sme mali deti učiť správaniu v horách. Deti musia vedieť, že nesmú schádzať z turistického chodníka či odbiehať z dohľadu rodičov, zhadzovať skaly z chodníka a pohybovať sa v exponovaných miestach. Samozrejmosťou snáď je, že po sebe v prírode nenechajú odpad a ak nejaký nájdu, zodvihnú ho. V prípade nejakej krízovej situácie je dobré aj dieťa naučiť ako reagovať, napr. aby vedelo zavolať tiesňovú linku. Každé dieťa by malo vedieť povedať svoje meno a adresu, mená rodičov a aspoň jeden telefonický kontakt. Deti vo veku 8 rokov už môžeme učiť základom poskytovania prvej pomoci a môžeme ich naučiť ako postupovať v prípade, že sa stratia alebo nás na trase náhle zastihne napríklad búrka. Určite sú prospešné aj mnohé krúžky a detské tábory, ktorými deti získajú množstvo užitočných vedomostí i zručností potrebných v horách.

Najčastejším dôvodom zásahu je premotivovaný rodič

S narastajúcou návštevnosťou hôr, zrejme stúpol aj počet výjazdov Horskej záchrannej služby. Aké sú najčastejšie dôvody výjazdu HZS k rodinám s deťmi?

Najčastejším dôvodom zásahu horskej záchrannej služby je premotivovaný rodič. Mám pred očami rodiny zúfalo zaseknuté s plačúcim dieťaťom, ktoré už ďalej nevládze. Musím tiež poznamenať, že najväčším problémom často býva otec. Matka je s deťmi prirodzene prepojená, naladená na ich potreby a opatrnejšia. Nespočetne krát stojí za našimi výjazdmi falošný mužský pocit ovládnutia problematiky a precenenie zdatnosti celej skupiny. No a napokon je tu instagramová doba, ktorá so sebou priniesla vlnu turistov, ktorí prichádzajú do hôr kvôli fotografii hodnej lajku a jej tvorbe venujú viac energie a pozornosti ako názoru vlastných detí. Scenár tohto typu turistiky môže končiť našim zásahom nie len k vyčerpanej rodine, ale i k zatúlanému dieťaťu či pádu zo skál. 

Lekárničku si vybavte podľa vlastných schopností

Čo navyše by mala obsahovať lekárnička vhodná pre ošetrenie dieťaťa a ako vnímate úroveň všeobecných znalostí poskytovania prvej pomoci medzi turistami?

Lekárničku si vybavte podľa vlastných schopností. Nemá zmysel nosiť súpravu na intravenózne podanie liekov, pokiaľ neovládate zaistenie žily. Ak viete použiť obväzový materiál či náplaste, tak toto bude vaša lekárnička. Za predpokladu, že viete ošetriť ranu si môžete pribaliť neštípajúcu dezinfekciu, doplňte izotermickú fóliu navyše a prípadne lieky na liečbu bolesti, nevoľnosti či dhiarrrei, vhodné pre deti. Chráňte sa pred hmyzom použitím repelentu, prípadne si vezmite Fenistil a pinzetu na kliešte. Aby ste však vedeli ošetriť svoje dieťa alebo pomôcť komukoľvek v núdzi, potrebujete sa nabaliť vedomosťami.

Všeobecné znalosti poskytovania prvej pomoci medzi turistami sú nedostatočné. Laická kardiopulmonálna resuscitácia (ďalej už len KPR) dospelého človeka nám nie je jasná, nehovoriac o poskytovaní KPR dieťaťu či dojčaťu. Rozšírený kurz prvej pomoci, ktorý poskytuje Červený kríž, by mohol pokryť základnú úroveň poskytovania prvej pomoci. Rozhodne by každý z nás mal ovládať základne ošetrenie úrazu a postup pri často krát banálnom krvácaní z nosa, nehovorím už o bezvedomí či zasiahnutí bleskom. Mali by sme byť schopní poskytnúť laickú KPR, zastaviť krvácanie a ovládať základné neurologické vyšetrenie. Špeciálne u detí musíme vedieť rozpoznať symptómy dehydratácie, prehriatia či podchladenia a mali by sme vedieť sledovať jeho stav po úraze hlavy.

Momentálne na Slovensku neexistuje platforma, kde by sa mohol bežný turista naučiť poskytovať prvú pomoc v podmienkach, ktoré zažijete jedine v horách. Aj napriek tomu je potrebné nadobudnúť aspoň základné vedomosti z overených zdrojov a vlastnými skúsenosťami si zvyšovať horské povedomie. Ideálne je, ak sa na hory pripravíte tak, aby ste lekárničku nemuseli vôbec použiť. Opäť spomeniem kľúčové  plánovanie, pretože v perfektne zvládnutom pláne spočíva prevencia mnohých nešťastí v horách, obzvlášť u rodín s deťmi.

Keď počujete hlas „zavolaj pomoc, už je čas“ urobte tak

Čo treba robiť, aby sme uľahčili prácu záchranárom, keď sa ocitneme v núdzovej situácii? Mohli by sme dať do pozornosti aplikáciu Horskej záchrannej služby. Aké sú jej možnosti, ktoré sú nám k dispozícii a akú úlohu zohráva pri vašej práci váš nový webový portál?

Často krát nám ľudia vytýkajú, že sa na miesto dostávame dlho. Treba si uvedomiť, že pokiaľ nemôžeme využiť presun helikoptérou, aj s využitím dostupných prostriedkov k vám napokon aj tak musíme bežať. Mali by ste počítať s tým, že príchod pomoci v horách môže znamenať niekoľko hodín a preto by ste privolanie pomoci nemali nikdy podceňovať. Veľmi veľa času ušetrí, ak sa viete lokalizovať a poskytnúť nám informácie o vašom stave. Keď prvý raz vo vlastnej hlave počujete hlas „zavolaj pomoc, už je čas“, urobte tak aj keby to malo znamenať, že uznáte vlastné zlyhanie. Je lepšie byť „ublížený“ na egu ako bojovať o holý život…

Určite by som každému turistovi odporúčal uložiť si číslo horskej záchrannej služby 18 300 a stiahnuť si aplikáciu Horskej záchrannej služby. Volaním alebo odoslaním núdzovej správy z bezplatnej aplikácie ste automaticky spojení s dispečingom HZS, zdieľate s nami vašu GPS polohu, svoje všeobecné zdravotné údaje aj špecifiká aktuálneho problému. Okrem iného, získame prístup k informáciám o stave batérie vášho mobilného telefónu a v závislosti od toho vieme s vami komunikovať telefonicky, prípade len textovými správami. Ak máte zapnutý GPS modul, núdzovú správu so svojou polohou odošlete už pri minimálnom pokrytí signálu, no v prípade že sa nachádzate na mieste bez signálu, je dobré ak si počas túry všímate kde ste signál zachytili naposledy a v prípade potreby privolania pomoci sa na to miesto vráťte. Ak plánujete turistiku, prostredníctvom elektronickej knihy vychádzok dostupnej v aplikácii, upozorníme vás na aktuálne výstrahy v danej horskej oblasti a v prípade, že nás nemôžete kontaktovať a svoju túru neukončíte, budeme Vás kontaktovať a overíme si či ste v poriadku alebo či nepotrebujete pomoc.

Spustením nového webového portálu na Operačnom stredisku HZS , si môže operátor tiesňovej linky zobraziť informácie prenesené z aplikácie a navyše dokáže lokalizovať aj volajúceho, ktorý nemá aplikáciu stiahnutú vo svojom mobile a následne počas potreby navigácie sledovať jeho pohyb. Horská služba sa môže dohovoriť s volajúcim aj prostredníctvom on-line četu (pokiaľ má dostupné mobilné dáta), cez ktorý môže volajúci posielať fotografie z miesta nehody či konkrétnych zranení. Naše oči sa tak dostanú priamo k vám a získame viac informácií potrebných pre úspešný zásah a tiež vám môžeme poradiť ako správne postupovať pri poskytovaní prvej pomoci do príchodu profesionálov. Rovnako aj v aplikácii nájdete  jednoduchý manuál na poskytnutie prvej pomoci pri bezvedomí, podchladení, krvácaní a iných úrazoch.

Na záver nám prosím prezraďte aj niečo o sebe. Ako dlho ste záchranárom Horskej záchrannej služby a môžete sa podeliť o Váš pohľad na deti v horách?

V Horskej záchrannej službe pracujem 10  rokov a turistiku s deťmi vnímam ako vysoko odporúčanú aktivitu  pre celkovú percepciu dieťaťa. Spoločne stráveným časom v prírode môžeme deťom odovzdať veľmi veľa, ale dieťa nemôže byť rukojemníkom našich predstáv. Mohutnosť končiarov nám umožňuje intenzívne vnímať našu malosť a rodič by sa mal pozerať na turistiku detskými očami. Deti nezaujímajú vrcholy ani prekonané výškové metre, ale spoločné zážitky na horách. Čím intenzívnejšie, tým je to pre deti hodnotnejšie dobrodružstvo, akurát je potrebné ho prežívať s nimi a pri „plnom vedomí“.

Nie len za komplexný obraz bezpečnej turistiky s deťmi, ale najmä za obdivuhodnú energiu, ktorú do svojej práce s celým tímom vkladáte, Vám patrí veľká vďaka. Prajem Vám čo najmenej zásahov a našim čitateľom pevné zdravie a vždy šťastný návrat z hôr.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *