Hory s bábätkom – Stratégia

„Návod na použitie“ alebo ako na to

Aby bola turistika s bábätkom chutná pre celú rodinu, potrebujete do nej primiešať dobre premyslenú stratégiu. Každý váš horami inšpirovaný nápad potrebuje plán. V tomto článku vám podsuniem niekoľko významných checkpointov, ktoré si musíte odškrtnúť skôr ako vyrazíte.

Výber trasy

Vyberajte si svoje spoločné „vrcholy“ podľa náročnosti trasy. Zamerajte sa na bezpečnosť terénu, a to i v prípade, že ste zdatný horal či horalka. Možno obvykle preliezate neskúsených turistov na reťaziach, ale s bábätkom v náručí si to choďte vychutnávať. Kráčajte pomaly a nasávajte atmosféru.

Je mnoho miest, kde by turistika s bábätkom bola realizovateľná, no náročnosť túry by mala byť maximálne stredne náročná. Dĺžku trasy a jej prevýšenie zvyšujte postupne a priamoúmerne s nabaľujúcimi sa skúsenosťami a spokojnosťou malého turistu. Technické úseky sú samozrejme realizovateľné, ale absolútne nevhodné z dôvodu rizika pre dieťa, ktoré podstupujete.

Na začiatok teda volte skôr oboznamovacie prechádzky do prírody. Pomaly ich náročnosť zvyšujte tak, aby vás neustále tešili. Bábätko si nosenie a spoločný čas v prírode zamiluje, obzvlášť pokiaľ ho vnímate a citlivo reagujete na jeho potreby. Maminka by mala byť po pôrode opatrná a záťaž na svoju kondíciu vyvíjať pomaly. Nepotrvá dlho a zážitkami dobité baterky vás opäť vrátia do formy.

Plánovací upgrade

Vždy sa pozrite zblízka na terén a to najmä ak plánujete objavovať nepoznané. S ergonosičom si nevidíte pod nohy a tak plánujte náročnejšiu trasu pre výstup a zostupujte naopak čo možno najjednoduchším chodníkom.

kôr ako vyrazíte do terénu, venujte pozornosť výberu vhodného nosítka pre malého turistu a obzvlášť ergonomickému noseniu. Viac k téme nosenia sa môžete dočítať aj tu.

Outfitu a výbave sa z kapacitných dôvodov budem venovať v inom článku. No ak prichádzate na štart autom, môžete si tu vytvoriť šikovnú základňu. Aj v starostlivosti o bábätko si priestranný kufor auta obhájil svoju multifunkčnosť. Toto je priestor, kde naposledy kontrolujem plienku a vrstvy oblečenia, najmä ak sa chystáme na časovo náročnejší výstup. A ďalšia výhoda základne je, že si so sebou beriete len naozaj to nevyhnutné, čo budete na trati potrebovať. Pokiaľ ste dobrodruhovia prichádzajúci napríklad vlakom, odporúčam minimalistické balenie obsahujúce, okrem iného, cestovnú a lesom nezničiteľnú podložku.

Zabudnite na lámanie tabuľkových časov. Tento čas je len orientačný a vy si k nemu prirátajte prestávky pre potreby bábätka. U detí do 1 roka sa odporúčaná maximálna dĺžka pobytu v nosiči pohybuje okolo 4-5 hodín, ale neberte to príliš vážne. Každé dieťa je jedinečné a keď má na tento fakt iný názor, rešpektujte ho. Kopírujte režim bábätka. Vnímajte ho a určite predídete mnohým situáciám na hrane.

Najmenší turisti sú najväčší pôžitkári. Radi si užívajú výhľady z bezpečného náručia rodiča a kolísanie, kým vy stúpate po turistickom chodníku. Bábätká do približne pol roku ešte nevydržia dlhší čas aktívne, ale nezabúdajte si spolu tie chvíle akčnosti vychutnať, neskôr vám bábätko znovu spokojne zaspí v náručí. U starších detí, už plánujte turistiku výhradne na čas spánku bábätka. V bdelom stave už príliš dlho neobsedia, najmä ak si už môžu les vychutnávať aj po vlastných. Obdobie medzi prvým a tretím rokom, teda plánujte s plnohodnotnými prestávkami.

Ak vás tiež napadla otázka výškového prevýšenia, nič nepokazíte pokiaľ je bábätko zdravé a metre zvyšujete v malých dávkach a postupne. Vo vyššie uložených pohoriach je potrebná dostatočná aklimatizácia. Naopak pokiaľ vaše dieťa trpí chorobou srdca či uší, konzultujte vaše plány s ošetrujúcim lekárom.

Sledujte podmienky

Sledujte aktuálne podmienky a podľa nich aktualizujte trasu, prípadne termín štartu. Spoľahlivá predpoveď počasia je dostupná na portáli SHMU, prípadne si môžete overiť aktuálne podmienky prostredníctvom webkamier umiestnených na niektorých frekventovanejších trasách tu. V lete sa popoludní na horách mení počasie ohromnou rýchlosťou, preto si radšej plánujte turistiku v skorých ranných hodinách a pred odchodom skontrolujte radar. Tiež si vopred pozrite záchytné body, kde by ste mohli prečkať prípadnú búrku.

V zime si rozhodne pribaľte mačky, prípadne i paličky. Menšie bábätká sú citlivé na vietor a chlad, preto vždy zvážte či turistiku po hrebeni nestočíte radšej do závetria lesa. Čo sa týka mrazu, niektoré odporúčania hovoria o hranici -5 °C, ale tento fakt môže byť rovnako klamlivý ako pravidlo jednej vrstvy oblečenia navyše. Pocitová teplota môže byť vďaka chladnému vetru omnoho nižšia.

Buďte flexibilní za každých okolností. Každý itinerár je predsa len plán, ktorý môžete zmeniť. Pamätajte, deti nemôžu žiť naše predstavy, ale my môžeme prispôsobiť svoje predstavy životu s našimi deťmi.

Nič nenechávajte na náhodu

Načítajte si skratky do doliny a okrem iného si zistite tiež zdroje vody a občerstvenia na trase, prípadne i nocľah. Najmä časovo náročnejšia turistika s bábätkom si vyžaduje overiť možnosti využitia lanovky či už v prípade rýchleho pozbierania výškových metrov, ak plánujete turistiku na hrebeni, alebo v rámci prvej pomoci pri náhlom zostupe pre nepriaznivé počasie.

Stiahnite si šikovné offline mapy do nabitého telefónu a zabudnite na „solo“ výjazdy. Samozrejme kvôli bezpečnosti, ale aj z praktického hľadiska. Niet nad predĺženú ruku, keď bábätko čiapkou triafa stromy.

Zbaľte si lekárničku podľa overeného minimalistického zoznamu:

  • Leukoplast, rýchlostehy a náplasť s dinosaurami
  • Sterilné štvorce gázy
  • Gázový a kompresný obväz
  • Chladivé náplasti, termofólia
  • Dezinfekcia (Betadine neštípe a urýchľuje hojenie / Aloe Vera First Aid)
  • Opaľovací krém, Panthenol sprej
  • Sudocrem, Tea Tree Oil, Ocuflash, Libenar, Rehydratačný roztok
  • Fenistil gél a kvapky, Paralen čapíky, Nurofen, Smecta, Čierne uhlie
  • Bežne užívané lieky
  • Nožnice, pinzeta, uzatvárateľné špendlíky, dotykový teplomer

Pred samotným krstením horami sa nezabudnite poistiť. Členstvo v turistickom klube, vám prinesie mnoho benefitov v podobe podpory komunity, rozličných podujatí, zliav a v neposlednom rade i samotné poistenie. Môžem len odporúčať členstvo v Hikemates, ktoré vybavíte online a bez zbytočných starostí. Okrem podpory najrozšírenejšieho oddielu KST v jeho aktivitách, získate komplexné poistenie na hory, zľavy na ubytovanie do výšky až 50% a pozvánky na zaujímavé akcie pre celú rodinu. Chcem sa stať členom Hikemates!

Moja osobná recenzia na turistiku s bábätkom

Vždy som bola dobrodruh, no ako mama trávim v prírode neporovnateľne viac času ako predtým, no celkom inak a ešte inakšie.

Ďumbier

Adamko sa do náručia prírody akoby narodil. Kolísanie trailovými cestičkami si zamiloval na prvú, 6-týždňovú slinu a tvár mu dnes pokrčí, len ak mu vezmete výškový meter z výhľadu. Jeho prirodzená láska k prírode mi ukázala zázračný trik, ktorý spoľahlivo odfúkne všetky chmúry aj z detskej hlavy. Každý rodič chce svojmu dieťaťu odovzdať ten najlepší kúsok seba a niet krajšieho daru akým je spoločný čas. Naše spoločné vrcholy sú slovami neopísateľné, no viete si predstaviť aký osobnostný upgrade môžeme deťom v zážitkoch odovzdať a ten vlastný s nimi zažiť. Prajem vám krásne zážitky na horách s vašimi najmenšími, Nika.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *