Inšpirácie pre turistov z krajiny fjordov – Nórsko

Tento článok spísala pre Hikemates Martina. Ak Vás zaujíma Nórska príroda alebo sezónna práca v tejto krajine, sledujte jej profil Poď do Nórska.

V Nórsku som sezónne pracovala a žila 5 rokov. V roku 2014 som prichádzala ako ne-turistka (neukameňujte ma 🙂 ). To sa však počas môjho pracovného pobytu v DNT chate Gjendesheim zmenilo. Denne som totiž bola obklopená nadšenými turistami a nádherou národného parku Jotunheimen. Ten sa stal mojim prechodným domovom.

Fascinujúce scenérie a neopísateľná nórska príroda človeka pohltia natoľko, že nedokáže dlho tej kráse odolávať.

Nórsky spolok turistov DNT

Nórsky spolok turistov a najväčšia organizácia outdoorových aktivít (DNT – Den Norske Turistforening) buduje po celom Nórsku chaty na krásnych miestach „uprostred ničoho“. 

Po celej krajine ich prevádzkujú približne 550, vyznačujú turistické trasy (veľkým červeným T) a lyžiarske trate. Spravujú sieť asi 22 000 km značených turistických chodníkov a asi 7 000 km odbočených lyžiarskych tratí. Aktivity DNT sú výrazne založené na práci dobrovoľníkov, ktorí ročne odpracujú spolu viac ako 800 000 hodín.

Spolok DNT má približne 300 tisíc členov (stať sa ním môžeš aj ty), ktorí majú rôzne zľavy na ubytovanie vo všetkých DNT chatkách a na jedlo v tých, ktoré sú vybavené personálom, ako som bolo aj v mojom prípade.

  • Prevádzkované DNT chaty sú trojakého typu:
  • 1) chaty so zamestnancami ako napríklad DNT Gjendesheim, kde je stravovanie poskytnuté v chatovej reštaurácii a starajú sa o teba pracovníci chaty.
  • 2) samoobslužné, kde máš k dispozícii všetko, čo potrebuješ, vrátane potravín, ale staráš sa sám o seba. Na konci pobytu vyplníš formulár, kde zaznačíš podľa cenníka, čo si využil a neskôr ti príde účet, ktorý následne zaplatíš. Áno, takáto dôvera tu funguje!
  • 3) no-service chaty, ktoré sú jednoducho a základne vybavené na prenocovanie. Kľúčik k nim dostaneš, ak si člen DNT spolku. Stať sa ním môžeš aj ty na ich stránke https://english.dnt.no/join/.

Tipy na túry v Národnom parku Jotunheimen

Jotunheimen, podľa severskej mytológie znamená „Domov obrov„, je národný park, ktorý inšpiroval nejedného umelca vrátane slávneho Henrika Ibsena, Edvarda Griega a Edvarda Muncha.

Nie je sa čomu čudovať, táto horská oblasť vo východnom Nórsku v sebe ukrýva tie najočarujúcejšie vodopády, rieky, jazerá, ľadovce, údolia a tiež najikonickejšie vrcholy dvojtisícoviek.

Besseggen, GaldhøpiggenGlittertind sú tri najobľúbenejšie túry v Jotunheimene – posledné 2 sú najvyššie hory Nórska a dokonca i severnej Európy.

Besseggen (1743mn.m.)

Besseggen je jednou z najslávnejších nórskych horských túr, niekedy je označovaná aj ako Nórska národná túra, a každý rok ňou prejde neuveriteľných 60 000 turistov.

Lákavý je hlavne dychberúci výhľad z vrcholu hrebeňa na netypicky sfarbené jazerá Gjende, tmavo-zelené, tyrkysové, a na opačnej strane hrebeňa jazero Bessvatnet, ktoré je tmavomodré. To sa považuje za najpriezračnejšie nórske jazero, vidieť je až 30 metrov pod hladinu vody.

Info o túre

Prechod Bessegenom trvá približne 6-8 hodín a na oficiálnych stránkach je vždy túra odporúčaná pre skúsenejších turistov.

Toto však musím z vlastnej skúsenosti poopraviť – prešla som ňou aj ja, v tej dobe neturistka, rovnako ako aj môj 60 ročný ocino – ako inak, neturista. Nie je to jednoduchá trasa, no zvládne ju aj menej skúsený, no odvážny turista.

Väčšina ľudí začína svoju turistiku od DNT chaty Gjendesheim. Loďkou sa odvezieš scénickou 20 minútovou plavbou trajektom po jazere Gjende k chate Memurubu, kde sa celá túra začína. V Gjendesheime sa potom končí. Dá sa ísť aj opačne, prípadne ísť celú trasu dookola pešo, bez plavby trajektom, no len málo turistov sa takto rozhodne ísť.

Pre mnohých je jednoduchšie šľapať hore po hrebeni, ako ho zliezať nadol. Ak sa však bojíš výšok, radšej sem „nelez“. A to doslova, istá časť túry totiž vyžaduje pomerne strmé lezenie po skalách.Celá trasa od Memurubu naspäť ku Gjendesheimu má 14 km.

Najlepšie obdobie na turistiku cez Besseggen je polovica septembra, pretože sa vyhneš návalu turistov a aj počasie je stále pekné. Lode do Memurubu po jazere Gjende premávajú približne od polovice júna do polovice októbra.

Glittertind

S výškou 2457 m n. m. sa zaraďuje na druhé miesto v boji o najvyššiu horu Nórska. Prechod cez ľadovec a neuveriteľný výhľad na Národný park Jotunheimen robí túto túru veľmi populárnou.

Glittertind je ľahko prístupný z chaty Spiterstulen na západe (cca 9 hodinová túra) alebo z DNT chatky Glitterheim na východe. Táto túra trvá približne 6-8 hodín a má dokopy 16 km.

Vrchol Glittertindu je celoročne pokrytý snehom a ľadovou čiapočkou, ktorá pridáva kopcu extra výšku. Tu môžeš zažiť jeden z najkrajších výhľadov v krajine. Na východe a juhovýchode od Glittertindu nie sú takmer žiadne vysoké vrcholy vo výhľade a preto je vidieť väčšinu severnej a východnej časti regiónu Oppland. Väčšina instagramovo populárnych fotiek Glittertindu je urobená z východného krídla, tesne pod vrcholom.

Galdhøpiggen (2 469 m)

Ak si chceš vychutnať výhľad z vrcholu najvyššej hory v Nórsku a dokonca celej severnej Európy, vyber sa na Galdhøpiggen. Počas leta sa na vrchol každý deň dostane niekoľko stoviek ľudí a pokochá sa týmto výhľadom.

Túra sa začína od chaty Juvasshytta, ktorá leží v nadmorskej výške 1850 m n.m. a na vrchol Galdhøpiggenu je to približne 5 km.  Celá cesta od chaty a naspäť trvá približne 5-7 hodín (cca 3,5 hore a 2,5 dole).

Táto trasa však prechádza cez ľadovec, preto sú potrební horskí sprievodcovia a pre zachovanie bezpečnosti sa turisti istia lanom. Prechod ľadovcom trvá približne 50 min. Od tohto bodu začína najstrmšia časť cesty. Na úplný vrchol to trvá približne 30 minútach až jednu hodinu.

Na Galdhøpiggen je možné vyjsť aj od chaty Spiterstulen. Trvá to asi štyri hodiny chôdze hore, dve hodiny dole. Zo Spiterstulenu sa nemusí prechádzať cez ľadovec Styggebreen a preto nie je potrebný sprievodca.

Nórsky horský zákon alebo 9 zásad, ako zostať na horách v bezpečí

Vysokohorská turistika je krásna, no môže byť aj zradná. V Gjendesheime sme denne riešili prípady uviaznutých ľudí na kopcoch, ktorí nasledovné pravidlá podcenili.

Preto sa s vami veľmi  rada podelím o zásady, ako sa zodpovedne pripraviť na horskú túru:

  • Naplánuj trasu a informuj o nej svojich známych.
  • Trasu prispôsob podmienkam a svojim schopnostiam.
  • Nepodceň premenlivé počasie na horách.
  • Priprav sa na nepriaznivé počasie a mráz aj pri krátkych výletoch.
  • Zober si so sebou výbavu, ktorou v núdzi pomôžeš sebe aj ostatným.
  • Vyberaj bezpečné trasy, kde nie je riziko lavín a nebezpečný ľad.
  • Vždy maj kompas a mapu a orientuj sa, kde sa aktuálne nachádzaš.
  • Ak si nie si istý svojimi silami, nehanbi sa otočiť.
  • Šetri si svoje sily a v krízovej situácii vyhľadaj vhodný úkryt.

Necháš sa inšpirovať nórskou turistikou?

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *