Inšpirované Malými Karpatami

V zelenom srdci západného Slovenska nájdete mnohé zákutia, vrcholky a tajomné ruiny, ktorých obrazy vo vás zanechajú autentický zážitok. Vrcholky Malých Karpát svojou výškou síce nedosahujú impozantnosť Alpských masívov, ale rozhodne prekvapia nečakanými výhľadmi.

Malokarpatské lesy sú prepletené turistickými chodníkmi ako vyšľapanými pre rodinné expedície. Výstup na najvyšší vrch Záruby ani zvyšných 10 vrcholov tesne presahujúcich 700 metrov, nie je náročný hoci ostrejšie vrcholové stúpanie a niekoľko technických úsekov môže najmenších turistov potrápiť. V tomto článku vám priblížim turistické chodníky k obľúbeným, ale aj menej známym vrcholom Malých Karpát, ktoré môžete zdieľať spoločne s deťmi a rovnako sa s vami podelím o odporúčané rodinné zážitky v okolí.

If you truly love nature, you will find beauty everywhere. ~Vincent Van Gogh

Plavecký hrad

Na okrajovom vápencovom vrchu Malých Karpát sa vo výške 400 m rozložila zrúcanina honosného Plaveckého hradu. Turistický chodník k jeho hradbám začína v obci Plavecké Podhradie a je značený modrou značkou a náučným chodníkom Plavecký kras.

Ak prichádzate autom, je možné ho zaparkovať aj na úpätí hory, tesne nad obcou. Výstup po lesnom a miestami kamennom chodníčku je krátky, ale pre netrénované nohy môže byť jeho stúpanie trochu náročné. Príjemnou zmenou v druhej polovici trasy sú schody vytvorené koreňmi stromov vystupujúcimi zo zeme. Kráčajúc po trase dlhej 1,5 km s prevýšením 150 m sa k širokej bráne Plaveckého hradu dostanete približne do 30 minút. Ide o príjemný výlet do prírody s ochutnávkou histórie a širokouhlým výhľadom hradu, ktorý sa stal akýmsi symbolom Malých Karpát.

Vysoká z Kuchyne

Jedným z najobľúbenejších vyhliadkových vrcholov Malých Karpát je skalnatá terasa Vysokej (754m). Pohľad z jej okien tvorí jedinečná scenéria Karpatských lesov. Medzi zelenými vrcholkami ako je neďaleká Vápenná, spozorujete tiež rozhľadňu na Veľkej Homoli či siluetu vysielača Kamzík nad Bratislavou. Výhľad na Tribeč, Vtáčnik, Považský Inovec a Poddunajskú pahorkatinu napokon siaha až k Hainburgským vrchom, ktoré sú akýmsi pokračovaním Malých Karpát v Rakúsku.

Vysoká je dostupná z turisticky vyhľadávanej Zochovej chaty po červenej značke alebo z obce Kuchyňa po modrej. Okruh zo Zochovej chaty je dlhý 15,4 km a s prevýšením cez 619 m vám zaberie 4,30 hod. Okruh z obce Kuchyňa je dlhý 12,8 km a s prevýšením 724 m zostúpite do 4,15 hod. Najkratšia cesta vedie zo sedla Vývrať, ktoré sa nachádza približne v polovici trasy modrej značky. V prípade, že nemáte veľa času, môžete zaparkovať v spomínanom sedle, odkiaľ k vrcholu a späť dôjdete približne do 3 hod.

Ak začnete túru z obce, prejdete sa kvetnatými lúkami okolo obory s nádhernými danielmi. Kráčajúc po zvlnenom zelenom koberci sa onedlho vyšvihnete k miestu s neuveriteľným výhľadom na celú Kuchyňu. Je to dokonalé ihrisko, kde v závere môžete uložiť turistikou zhumpľované telo a ticho obdivovať jedinečné západy slnka, kým deti vyjedia posledné zásoby batohu. Značený chodník ďalej vstupuje do nádherného bukového lesa a neskôr sa široká lesná cestička zmení na serpentíny traverzujúce strmý svah. Až tesne pod vrcholom sa chodník výrazne zdvihne a náročnejší výstup môže skomplikovať rozdrobený vápenec a hlina. Najmä pri zostupe s dieťaťom v batohu môžete mať v tomto úseku problém, ale s paličkami a dávkou opatrnosti je trasa bezpečná a vhodná aj pre rodiny so staršími deťmi. Staré stromy bizarných tvarov či plantáže medvedieho cesnaku robia náročnú vrcholovú časť túry nesmierne krásnou a tie výhľady sú až nevysvetliteľne oslobodzujúce.

Kršlenica

Zo skalného vrcholu Kršlenice si odnesiete nezabudnuteľné výhľady, zvýraznené krasovou Mokrou dolinou a priľahlými horskými svahmi. Unikátna prírodná rezervácia i napriek svojej atraktivite patrí k menej známym miestam Malých Karpát a turistika k skalným bralám je tak vstupenkou k čistej hlave.

zdroj: Tomáš Šereda

Turistický chodník k ľahko dostupnému vrchu vedie z obce Plavecký Mikuláš. Zelená značka vedie údolím Mokrej doliny a žlté značenie smeruje cez vrch Kršlenica a Čiernu skalu na hrebeň Malých Karpát. K vrcholu Kršlenice vystúpite približne do 45 minút, pripravte sa však na strmé stúpanie v závere výstupu. Trasa je vhodná aj pre rodičov s menšími deťmi, ktoré sa však neboja šliapania do kopcov. Na fotkách môžete vidieť tajomný chodník smerom na Čiernu skalu a naše „vrcholové mlieko“ Kršlenice.

Čierna skala

Nekonečné výhľady, skalné steny a pokoj – najväčšie lákadlá nádherného vrcholu Čierna skala (662 m). Tento skrytý hrebeň plný pôsobivých skalných brál ponúka výhľady na rozsiahle Malokarpatské lesy a Poddunajskú nížinu, ktoré sú obzvlášť krásne počas východu slnka. Plnotučné lesy a divokú scenériu tohto vrchu dokonale dopĺňajú srny a muflóny či salamandry, ktoré sa špacírujú po značke. Ak sa ako my radi štveráte na kopce aj keď kvapká, hmlou zahalený hustý les pôsobí naozaj nesmierne. Turistický chodník vedúci na vrchol nie je technicky náročný, ale jeho stúpanie miestami potrápi. Žltá značka z Plaveckého Mikuláša predstavuje 5,8 km dlhú trasu s prevýšením 460 m a jej okruhový čas je 2,30. Pre rodiny s menšími deťmi, môže byť táto cesta náročnejšia pre jej strmé úseky najmä v úvode a závere trasy, avšak mohli by ste zvoliť aj jednoduchší výstup z rekreačného strediska Jahodník.

Amonova lúka

K Amonovej lúke sme si spravili celkom neplánovanú zachádzku po červenej trase smerom z Kubašovej. Možno mi neuveríte, ale jej zážitok mi Karpaty navždy zabetónoval v srdci. Minuli sme odbočku po XY kilometroch v horách s nosičom na chrbte, ale vďaka Bohu a ženskej prirodzenosti, že sme sa stratili. Ak premýšľate kam s deťmi keď je po daždi, prejdite sa k Amonovej lúke a znovu uvidíte zázraky obyčajných chvíľ.

Jelenia hora

Jelenia hora je nenápadný vrchol vo výške 461 m, no aj so svojou maličkosťou je to jedno z najkrajších výhľadových miest v Plaveckom krase. Zaujímavé skalné úkazy vyrastajú z trávnatého kopca a poskytujú jedinečný pohľad na Plavecký hrad, Malokarpatské vrcholky až Rakúske Alpy. Trasa sa začína v Plaveckom Mikuláši pri Kostole sv. Floriána, kde je možné aj parkovať. Chodník značený žltou značkou vedie lúkami a napokon vstúpi do lesa s príjemným stúpaním. Približne do 30 minút sa ocitnete pri rázcestníku Pod jeleňou horou, kde sa napojíte na zelenú značku a nenápadnou cestičkou začnete nepríjemne stúpať. Našťastie výstup netrvá dlho a vrcholová scenéria vám rozptýli pozornosť. Skalnatá plošinka s borovicovým zátiším je opäť idylickým miestom na sledovanie západu slnka. Vrchol je dostupný z viacerých strán a viete si tak náročnosť túry prispôsobiť časovým aj kondičným možnostiam. 

Ak budete pokračovať borovicovým lesom po zelenej značke ďalej k Mon Repos a jaskyni Deravá skala, odlesnená časť vrchu Javorinky vám predostrie výhľady na bralá Kršlenice, Veterlín i hrebeň Čiernej skaly. Práve v tejto časti sme na našej túre nestretli nikoho okrem skupinky svojráznych muflónov.

Hlbočianska dolina a Smolenický zámok

Smolenický kras oplýva veľmi podobnými krásami ako tiesňavy a rokliny v Slovenskom raji. Hlbočianska dolina očarí divoko zalesneným kaňonom a rozličnými skalnými útvarmi všade navôkol. Trasa modrej turistickej značky a náučného chodníka vedie okolo 9 metrového Hlbočianskeho vodopádu, ktorý je však viditeľný len na Jar a po výdatných dažďoch. Ak si chcete nenáročnú 40 minútovú prechádzku predĺžiť, môžete sa pri smerovníku Vlčiareň chytiť žltej značky smerujúcej k jaskyni Driny alebo prejsť za výhľadom na Jahodník. Jaskyňa Driny je prístupná aj po zelenej značke priamo z obce Smolenice alebo sa nenáročným žltozeleným značením z dediny Jahodník. Jaskyňa je unikátna svojou bohatou výzdobou „zubatých“ sintrových záclon zvaných slonie uši a tiež veľkými kolóniami až 11 druhov netopierov, ktoré vám poletujú ponad hlavu počas prehliadky.

Z doliny Hlboča vedie náučný chodník Molpír miestami mierne exponovanou trasou skalných brál až k slovanskému hradisku. Nájdete tu dve napodobeniny historických zrubov a prostredníctvom informačných tabúľ sa dozviete zaujímavosti o stavbách ako i živote obyvateľov hradiska. Z južnej strany vrchu Molpír je nádherný výhľad na dolinu Hlboča a na jednej z vyhliadok trasy sa nachádza aj hojdačka.

Od hradiska trasa pokračuje okolo jazierka k Smolenickému zámku, ktorý esteticky dokonale zapadá do lesného prostredia. Z jeho vyhliadkovej veže vidíte ďalekú nížinu aj Záruby – najvyšší vrch Malých Karpát. Toto rozprávkové miesto si môžete obzrieť z nádvoria, ktoré je prístupné celoročne, avšak prehliadky interiéru sú možné len počas letnej sezóny. V okolí zámku sa nachádza aj nádherný anglický park, ktorým môžete zostúpiť späť do obce. Napokon nevynechajte návštevu Medovej kaviarne, kde si vychutnáte kávu z malej Slovenskej pražiarne, spoznáte chute tých najlepších medovín alebo sa schladíte domácim pivom miestneho pivovaru, zatiaľ čo deti môžu skúmať svet včiel na náučnom chodníku včelárskej záhrady.

Kláštor Katarínka

Ak patríte medzi milovníkov niekoľkostoročných kameňov v majestátnom tichu okolitej lesnej pustatiny, zachovalá gotická ruina starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej je priam Božským zážitkom. Nájdete ju mimo hlavných turistických chodníkov Malých Karpát, neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Prechádzka ku Katarínke je skvelým tipom na výlet pre rodiny s deťmi, ktorý môžete umocniť návštevou neďalekej lesnej železnice.

Katarínka je prístupná z viacerých strán po značenom turistickom chodníku a všetky trasy sú skôr veľmi príjemnou prechádzkou ako turistikou. Ak pôjdete z obce Naháč, parkovanie je vytvorené priamo pred kostolom, kde stojí aj smerovník s modrou značkou. Lesný chodník vás dovedie k vrcholu do 40 minút a stúpanie je náročné len krátko pred koncom. Priamo z obce Dechtice zotrváte na trase asi 1,20 hod a tiež je možné vystúpiť z Dechtice, Planinka. Poľnou cestou si skrátite značný kus trasy, avšak pod lesom je nutné auto odstaviť na priestrannom parkovisku a 20-30 minúť šliapať. Zaujímavú turistiku na Katarínku môžete podniknúť aj z obce Dobrá Voda, z ktorej môžete navštíviť aj Dobrovodský hrad. Z obce Dobrá Voda vedie na Katarínku modrá značená trasa a na Katarínke by ste mali byť zhruba do dvoch hodín.

Aj o legendárnych výhľadoch Vápennej, magickej hrebeňovke k zrúcanine hradu Ostrý Kameň či výstupe na Skalnatú s horalom na chrbte si môžete prečítať v nasledujúcom článku na stránkach Hikemates.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *