Inšpirujte sa nenáročnou turistikou v Turci

Ak premýšľate o nenáročnej turistike vhodnej pre deti, ste tu správne. V tomto článku vás budem inšpirovať (neobsiahnuteľnou) ponukou našej krásnej Turčianskej záhradky.

Ondrášovské skaly

Nechajte si opantať myseľ strhujúcou prírodnou rozhľadňou. Ondrášovské skaly predstavujú neuveriteľne ľahko dostupný a nezabudnuteľný zážitok pre celú rodinu. Tento bralnatý vrch s nadmorskou výškou 812 m nájdete nad skromnou obcou Ondrašová, v okrese Turčianske Teplice. Na mape však nehľadajte oficiálnu turistickú trasu. Na jej vrchol vás bude sprevádzať zeleno-biela značka miestneho náučného chodníka vedúceho z obce Polorieka až na Znievsky hrad.

Ak prichádzate smerom z Martina, dávajte pozor aby ste neminuli nenápadnú odbočku do obce Ondrašová. Cesta vás z obce zakrátko dovedie do lesa až k rampe, kde môžete zaparkovať auto pri okraji cesty. Ďalej už vaša trasa pokračuje širokou zvážnicou v neobyčajne krásnom lese. Obzvlášť mu to pristane, ak ho popráši sneh. Pokiaľ sem zamierite v zime, nezabudnite si palice a mačky. Stúpanie vás bude síce po celej trase rozmaznávať, ale práve na tejto širokej zvážnici sa zvykne tvoriť celkom slušné klzisko. Po pár minútach prídete k rázcestiu, kde k vrcholu pokračujte vpravo po vrstevnici. Kráčajte pomaly a vychutnávajte si ticho a čarovnú atmosféru, pretože inak vám turistika ujde naozaj prirýchlo. Celý výstup vám zaberie len približne 30-40 minút a trasa je svojou náročnosťou vhodná pre celú rodinu.

Vrchol Ondrášovských skál mi vždy pripomenie terasu, z ktorej vnímate celú Turčiansku záhradku ako krásne znehybňujúci obraz. Keď sa vaše oči napasú dolinou, môžu sa rozbehnúť od Krivánskej časti Malej Fatry, cez Krížnu s hrebeňom Veľkej Fatry až po Kremnické vrchy a Žiar. Ten malebný pohľad vás schmatne za srdce a posadí na fotogenickú lavičku. Verte mi, že mu neodoláte ani pri ďalšej príležitosti, znovu ho zažiť. Okrem očarujúceho výhľadu je v masíve ukrytých i niekoľko skalných okien a skalná brána, ktorú taktiež nezabudnite preskúmať.

Vyšehrad

Vrch Vyšehrad je atraktívnou osemstovkou v hlavnom hrebeni pohoria Žiar. Očarí vás príjemnou turistikou, nečakanou vyhliadkou a skalnými stenami padajúcimi do doliny.

Ak máte chuť na kratšiu prechádzku (1,5 km), chyťte sa červenej značky z Vyšehradského sedla. Sedlo predstavuje najvyšší bod stúpania z oboch strán a ľahko tu nájdete menšie parkovisko. Priamo z obce Jasenovo na vrch Vyšehrad, vedú dokonca dve cesty a tak si môžete urobiť vyhliadkový okruh. Tu si môžete pozrieť detaily trasy a nezabúdajte ani na povinnú výbavu. Nenáročné turistické ciele nezvyknú byť vybavené „občerstvovačkami“. Zelená značka vás povedie zanedbateľným stúpaním po poľnej ceste, ktorú na krátko vystrieda hustý les. Onedlho sa však pred vami otvoria výhľady na Malú Fatru i Kľak a pompézna lúka Vyšehradu vás tiež milo prekvapí. Je to príjemná vychádzka, až na jeden strmý (našťastie krátky) úsek tesne pod vrcholom.

Vyšehrad

Drevený dvojkríž a výrazná skala, pritiahne oko každého milovníka exponovaných vrcholov. V pozadí budete mať Veľkú Fatru, Tlstú a Ostrú, Turčiansku záhradku a Ponitrie, ako na dlani. Cestou po červenej značke istotne narazíte aj na informačné tabule, ktoré vás poučia o slovanskej histórii Vyšehradu.

Čremošnianske lazy

Malebné Čremošnianske lazy vás priam pohladia na duši. Prechádzka cez Čremošnianske sedlo na lazy nad obcou, je lákadlom pre pôsobivý výhľad na rozmanitú prírodu Turčianskej kotliny i prekrásnu čerešňu s hojdačkou. A hneď dvoma hodačkami. Môžete si tu neuveriteľne odpočinúť kochajúc sa popritom pohľadom na neďaleký Husný vrch a panorámu Veľkej Fatry. Prípadne sa môžete vybrať z obce Háj a okúsiť spomínaný Husný vrch, na vlastné nohy.

Ak vás budú nohy ťahať vyššie, z Čremošného môžete vystúpiť aj na niektorý z vrchov Veľkej Fatry. Medzi nenáročné trasy patrí napríklad neďaleký Drieňok, ktorý vám taktiež ponúkne nezabudnuteľné pohľady. Či už si budete vychutnávať nekonečné lúky Čremošného alebo si predĺžite turistiku, v každom prípade cestou nezabudnite ochutnať žinčicu a syry miestneho salaša. Verte mi, neoľutujete.

Zniev

Vrch nad obcou Kláštor pod Znievom evokuje zrúcaniny hradu. Kto však zažil Kláštorské lúky, jeho lesy a výhľady, sa tu vždy rád vráti pre iný šmrnc.

Ak prichádzate autom, môžete ho zaparkovať pri cintoríne a prejsť sa na Kalváriu. Jej pokoj a borovicová vôňa dotvára príjemný úvod do turistiky. Od horného kostolíka ľahko prejdete západnou bráničkou späť na zelenú značku, ktorá vás dovedie až na vrchol. Ako maniak plnotučného lesa som si na tomto mieste prišla na svoje. Trasa na 985 m vysoký vrch, vedie cez krásny bukový les a jej stúpanie je príjemné i napriek strmším úsekom. Táto oblasť je však dosť suchá a tak vám suché lístie, sprašová zemina a neskôr aj jemná vápencová drť môže zneistiť kroky. Buďte opatrní najmä pri zostupovaní a nespoliehajte sa ani na studničky. Bližšie informácie k trase nájdete aj tu.

Ak vášmu oku neuniknú krátke odbočky, môžete si oddýchnuť na lavičke a vychutnať nesmierne výhľady. Kláštorská vyhliadka, vám predostrie Martinské hole, pýchy Veľkej Fatry ako je Malý a Veľký Kriváň, Lysec a tiež nerozlučnú dvojicu, Tlstú a Ostrú. Ďalekohľadom uvidíte aj Blatnický a Sklabinský hrad. Náš spoločný čas výstupu píše 1h15min k zrúcanine hradu Zniev, odkiaľ je takisto výhľad na celú Turčiansku kotlinu. Tesne pod zrúcaninou hradu si môžete pozrieť i jaskyňu Lurdskej Panny Márie. Chodník na Zniev vedie okolo zrúcaniny a od vrcholu vás delí sotva 5 minút. Nebudem vyzrádzať aký pohľad vás v cieli čaká. Nechajte sa očariť.

Gaderská dolina možností

Známa galéria skalných brál a jaskýň či meandrov Gaderského potoka v borovicovom lese. Jedinečnú scenériu Gaderskej doliny tvoria úžasné prírodné skvosty a zažiť jej atmosféru láka turistov z celého Slovenska. Je známa krásnymi gaderskými jaskyňami ako je Mažárna, útesmi Čertovej brány a samozrejme zrúcaninou hradu Blatnica s nádherným výhľadom. Je obklopená impozantnými vežami dolomitov, ktoré tvoria nápadný kontrast hôľnatému hrebeňu Ostredku a Krížnej.

Gaderská dolina pre vás môže znamenať prechádzku s kočíkom po značenej cyklotrase a širokej asfaltke s nenápadným stúpaním, ktorá vás po necelých desiatich kilometroch privedie do Ústia Dedošovej doliny. Tu môžete pokračovať s nosičom až na hrebeň Veľkej Fatry alebo odbočiť vpravo a pohladiť dušu Čertovou bránou. Tiež však môžete využiť dolinu na jazdu na bicykli či inline korčuliach s príjemnou zastávkou pri Mlynčekove. Prípadne si bicykle či e-kolobežky môžete zapožičať v dedine. V osade Gaderská dolina si zaručene vychutnáte teplé jedlo a aj vaše ratolesti sa dosýta vybláznia.

Ak túžite po trailových chodníkoch, môžete sa vybrať nenáročným náučným chodníkom k zrúcanine Blatnického hradu a pre skúsených nosiacich rodičov je v ponuke i chodník k Mažárnej jaskyni, odkiaľ môžete pokračovať na vrch Tlstá. Tu je možné prejsť až na Ostrú a zísť vedľajšou Blatnickou dolinou, avšak pod vrcholom je technický úsek, ktorý na turistiku s bábätkom ani v turistickom nosiči neodporúčam.

Ak vám Gaderská dolina učarovala, chcete zažiť šepot hôr a jej predstavenie v plnej kráse, vyberte sa sem v skorých ranných hodinách. Jej veľkoleposť a nekonečné možnosti aktivít neustále zvyšuje jej návštevnosť.

Pozývam vás na Blatnický hrad

Ide o pomerne zachovalú zrúcaninu hradu, postaveného v 13. storočí na ochranu cesty „magna via“, vedúcej z Nitry na sever. Jeho prvým majiteľom bol Peter z Brezovice, neskôr sa stal len kráľovským majetkom. Do roku 1790 prešiel rukami niekoľkých panovníkov, no odvtedy hrad len pustol až do dnešnej podoby. Od roku 2008 pôsobí na hrade Združenie na záchranu hradu Blatnica – Diadém. V súčasnosti prebiehajú prípravy na rekonštrukciu a konzerváciu hradných zrúcanín. Pred hradom sa nachádza aj turistický prístrešok a verejné ohnisko.

Po pravej strane od brány do Gaderskej doliny, je malé jazierko. Okrem chatovej osady Gader, je aj tu možnosť posedieť s deťmi po príjemne strávenom dni v doline. Na hrad vás povedie náučný chodník značený žltou farbou. Trasa vedie dolinou, až narazíte na smerovník Ústie Konského dolu. Píše skutočných 20 minút chôdze lesným chodníčkom až na vrchol. Stúpanie si na prírodných schodoch z koreňov stromov ani neuvedomíte a impozantné výhľady z hradu vás odmenia.

Teplické serpentíny a Katova skala

Trasa zo Sklabinského podzámku znamená krátku, ale pomerne strmú túru. Pokiaľ túžite toto vyhliadkové bralo nad Sklabinským Podzámkom a Kantorskou dolinou ochutnať s deťmi, vyskúšajte trasu cez Teplické serpentíny. Toto krásne miesto neďaleko Turčianskej Štiavničky, patrí medzi sedem divov Turca a mali by ste ho určite zažiť. Obec i dobrovoľnícke združenia usilovne pracujú, aby si Teplické serpentíny zachovali svoj pôvab. Je to sústava rybníčkov a serpentín, po ktorých vedie chodník proti prúdu stekajúcemu potôčiku.

Zdroj fotografie: Vojto Vician

Auto môžete zaparkovať pri kraji cesty, hneď vedľa jedného z našich najcennejších anglických parkov, kaštieľa Révayovcov a studničky v Turčianskej Štiavničke. Chodníček od studničky mierne stúpa až vás vynesie na lesnú cestu a zakrátko i k prvému jazierku. Na jeho brehu je lavička a informačná tabuľa, ktorá oznamuje, že serpentíny dal vybudovať gróf Révay, aby priviedol dostatok vody do krásneho zámockého parku. Od jazierka vás serpentíny prevedú proti prúdu zurčiaceho potôčika až k hornej sústave jazierok. Od posledného jazierka vedie doprava strmý chodník ku krížu a vyhliadkovej skale. Zo skaly je krásny pohľad na sever Turčianskej kotliny a na Malú Fatru. Je to veľmi milá zachádzka, no na Katovu skalu sa musíte vybrať celkom opačným smerom. Červená značka vás nasmeruje až na bralo Katovej skaly. Stúpanie je tu už zanedbateľné a výhľad z Katovej skaly je jedinečný. Posúďte sami.

Zostupovať môžete tou istou cestou alebo si vytvoríte okruh a zostúpite do Sklabinského podzámku. Táto trasa je však náročnejšia. Prvé výškové metre sú prudké a prašné, ale neskôr chodník plynule prejde do serpentín pomedzi skalné bralá a machom porastené stromy a skaly.

Ako som už naznačila v úvode, Turčianska kotlina je v svojej kráse a možností neobsiahnuteľná do jedného článku. Aj pretože je to moja srdcovka, nestačia mi napísané slová, aby som vyjadrila všetko o čo by som sa s vami chcela podeliť. No rada vás budem inšpirovať v ďalších blogoch. A taktiež vám budem odporúčať stránky Turčianskej záhradky, kde okrem ďalších zaujímavostí, tiež nájdete tipy na turistiku a rodinné výlety v Turci.

Nezabúdajte na poistenie na hory

Ak ste pripravení na vaše spoločné outdoorové dobrodružstvá, zvážte členstvo v Hikemates, ktoré vybavíte online a bez zbytočných starostí. Okrem podpory najrozšírenejšieho oddielu KST v jeho aktivitách, získate komplexné poistenie na hory, zľavy na ubytovanie do výšky až 50% a pozvánky na zaujímavé akcie pre celú rodinu. Chcem sa stať členom Hikemates!

Moja osobná recenzia na turistiku s bábätkom

Vždy som bola dobrodruh, no ako mama trávim v prírode neporovnateľne viac času ako predtým, no celkom inak a ešte inakšie.

Ďumbier

Adamko sa do náručia prírody akoby narodil. Kolísanie trailovými cestičkami si zamiloval na prvú, 6-týždňovú slinu a tvár mu dnes pokrčí, len ak mu vezmete výškový meter z výhľadu. Jeho prirodzená láska k prírode mi ukázala zázračný trik, ktorý spoľahlivo odfúkne všetky chmúry aj z detskej hlavy. Každý rodič chce svojmu dieťaťu odovzdať ten najlepší kúsok seba a niet krajšieho daru akým je spoločný čas. Naše spoločné vrcholy sú slovami neopísateľné, no viete si predstaviť aký osobnostný upgrade môžeme deťom v zážitkoch odovzdať a ten vlastný s nimi zažiť. Prajem vám krásne zážitky na horách s vašimi najmenšími, Nika.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *