rab_hikeamtes_nalehko.com

Jak si vybrat spacák

Ako na výber kvalitného spacáku ti v článku poradí sám Petr Kosek, zakladateľ projektu Nalehko.com, ktorý sa snaží popularizovať dlhé treky a ultraľahké vybavenie. Dováža skoro dve desiatky uľtraľahkých značiek z celého sveta, vrátane troch výrobcov špičkových páperových spacákov: Rab, Big Agnes a Criterion. V páperových spacákoch má naspaných cez 500 nocí, od dažďových pralesov cez veľhory. Má otestované rôzne druhy peria, textílií aj hydrofóbnych úprav, aby mohol zákazníkom zodpovedne pomáhať s výberom vhodného spacáku.

Celý článok nájdeš v našom najnovšom HIKEMATES MAGAZÍNE!

Spacák, stan a batoh jsou obvykle tři největší, nejtěžší a nejdůležitější části výbavy, proto se jim říká „velká trojka“. Na nich máš také největší možnosti ušetřit kilogramy, které poneseš na zádech. Spacák subjektivně vnímáme při výpravách do přírody jako nejdůležitější věc.

Je nejblíž tělu a trávíme v něm skoro třetinu času na treku. Podle mě je potřeba ho chápat jako součást „spacího systému“ − střecha nad hlavou (stan nebo tarp, aby spacák zůstal suchý) + spacák (jako izolace, která zaručí tepelný komfort) + karimatka (zajistí izolaci od země a komfort při spánku) + nepromokavá plachta na zem (brání navlhnutí odspodu, chrání karimatku a udržuje vše čisté) + spací oblečení nebo vložka do spacáku (udržují spacák v čistotě). Vše musí být sladěné dohromady.

Výběr spacáku může být děsivá zkušenost – roli hraje spousta důležitých parametrů, takže jde o dost komplexní záležitost. Existuje každopádně několik základních pravidel pro orientaci ve výběru a zbytek musí každý odladit na vlastní kůži. Každý máme jiný metabolismus, a tak průměrné laboratorní hodnoty měřené u spacáků mohou být k ničemu.

Čim větší loft, tím „teplejší“ spacák

Spacák ani karimatka neumějí teplo vytvořit, od toho je tu lidské tělo. Úkolem spacáku a karimatky je zajistit, aby se teplo neztrácelo. Mají izolovat, bránit úniku tepla do chladného okolí.

Když chci zastavit odvádění tepla od těla, postavím mu do cesty materiál, který teplo vede špatně. Nejlepším izolantem je vzduchoprázdno, vakuum. To se ale u spacáku špatně aplikuje. Dalším dobrým izolantem je suchý vzduch. Od materiálu ve spacáku požadujeme, aby při co nejmenší hmotnosti vytvořil co nejsilnější vrstvu izolace. Z toho důvodu může být krásně nadýchaný 800 gramů těžký péřový spacák mnohem teplejší než zplihlá dvoukilová deka. Téhle nadýchanosti se říká loft. Čím větší loft, tím „teplejší“ spacák bude.

Bohužel tady máme další požadavek. Těch našich 200 litrů izolace musíme nasoukat do maličkého obalu. Prachové peří to dokáže, chuchvalce plastových vláken, kterým se říká syntetická izolace, s tím mají problém.

Peři vs. syntetika

Co se týká izolačních materiálů, výběr se zužuje v podstatě na dva – přírodní prachové peří z vodních ptáků a izolaci ze syntetických vláken. Plast versus přírodní materiál, levná a drahá varianta, menší vs. větší loft, dobrá a špatná odolnost proti vlhkosti, nízká a vysoká životnost, špatná a dobrá sbalitelnost. Vždycky je to něco za něco.

Peři izoluje, jen když je suché

Není peří jako peří. Jsou pírka a prachové peří. Je kachní a husí peří. Různě „kvalitní“ peří s různými úpravami. Zásadním ukazatelem u peří je plnivost. Je skoro jedno, jaký je poměr prachového peří, jestli kachna nebo husa. Důležitá je plnivost, protože určí, jak dobře bude při dané hmotnosti spacák izolovat.

Plnivost peří v jednotkách cuin vyjadřuje, jak velký objem zaujme hmotnostní jednotka peří, kolik kubických palců objemu vyplní jedna unce peří pod definovaným zatížením. Zkrátka jak moc nadýchané peří je. Jsou to ty hodnoty 650 cuin, 800 cuin, 900 cuin udávané v popisu spacáku. Pokud chceš maximální objem izolace a přitom malé rozměry, musíš sáhnout po husím prachovém peří s vysokou plnivostí (800 a 900 cuin) a smířit se s tím, že to bude drahé.

Zatím nikdo nepřišel s materiálem, který by byl prakticky použitelný a dokázal při stejné hmotnosti vytvořit stejný objem izolace jako průměrné peří. I životnost má peří mnohonásobně vyšší než syntetická izolace – syntetika ztrácí velkou část loftu už po pár desítkách sbalení. Peří při správném zacházení vydrží mnoho let. Ale. Peří je takový zázrak, pouze pokud je suché a čisté. Jakmile ho namočíš, „splihne“ a úplně zmizí. Rychle ztrácí svoje vlastnosti, když ho propotíš nebo umastíš.

Péřový spacák je tedy potřeba chránit před tělesnou mastnotou a potem. To se řeší buď vložkou do spacáku nebo oblečením na spaní. Čisté triko na spaní, spodky, ponožky a tenká čepice z merino vlny odvedou tuto práci nejlíp. Vlněné vlákno nasaje pot i mastnotu do svého jádra a tam ji uzavře. Bezpochyby se pere snáz než péřový spacák.

Peří je skvělý materiál se spoustou výhod, ale vyžaduje určitou péči a opatrnost. Odměnou je lehoučký spacák s malým objemem. Rád mu tu péči dám, když díky tomu nosím na treku o půl kila míň. Navíc ten pocit okamžitého tepla, když do „péřáku“ vklouznu. Kromě tropů a míst, kde je trvale vysoká vzdušná vlhkost nebo kde stále prší, je péřový spacák lepší volbou – lépe izoluje, je lehčí, po sbalení menší a déle si udrží kladné vlastnosti.

Syntetika rychleji ztraci izolačni vlastnosti

Ve většině případů se jedná o polyesterová vlákna různých průřezů a různě „cuchaná“. Snahou výrobců je vymyslet vlákno, které bude lehké, zaujme co největší objem a bude mít dlouhou životnost.

Velkou výhodou polyesterového vlákna je, nevstřebává téměř žádnou vodu. To ale neznamená, že s vodou nemá problém. Voda se totiž nachytá mezi vlákna, a tak i syntetická izolace může pořádně nasáknout. Spát v teplotách pod nulou v nasáklém syntetickém spacáku je stejně žalostná zkušenost jako v mokrém péřovém. Takže největší výhodou toho prvního je, že syntetiku snáz a rychleji usušíš.

Nevýhodou syntetických izolací je, že nemají takový loft jako peří. Aby se u spacáku dosáhlo dostatečné izolace, je třeba o 50 procent víc náplně, než kdyby šlo o kvalitní peří. Rovněž se nedá tak dobře sbalit jako peří, proto bude syntetický spacák výrazně objemnější.

Syntetický spacák je o dost levnější než péřový, líp si poradí s vlhkostí, ale je těžší a objemnější. Také mnohem rychleji ztrácí svoje izolační schopnosti.

Komfortní teploty berte s rezervou

Pokud peří jen tak nasypeš do pytle a tím se budeš snažit přikrýt, nebude to fungovat úplně dobře. Peří bude sklepané na jeden konec a většina ho sjede do stran. Peří je proto potřeba rozumně rozložit po spacáku a udržet ho na místě. K tomu slouží systém komor, do kterých se peří plní. X-komory jsou, co se týče izolačních schopností, nejmíň vhodné řešení. H-komory lepší a lichoběžníky plus Z-komory nejlepší. Další řešení jsou hodně těžší a nepřinášejí takový benefit.

Ve spacáku musíš mít dostatek prostoru na zaujmutí pohodlné polohy. Když je spacák těsný a ty se skrčíš, na kolenou a zadku se napne, vytlačí z izolace všechen vzduch a bude tě to studit. A to ještě na místech, která to snášejí velmi špatně, tedy na ledvinách a na kolenou.

Pokud je spacák moc dlouhý, obvykle ti zbývá nevyužitý prostor u nohou, který musíš zbytečně vytápět a který má tepelné ztráty. Většina spacáků je výrazně víc naplněná izolací v oblasti chodidel a těla. Od lýtek po stehna jsou naplněné míň, protože to není příliš třeba. V dlouhém spacáku končí nohy v míň naplněné části a je vám zima na chodidla. Když už je ti spacák dlouhý, snaž se natáhnout ho na sebe co nejvíc, aby se chodidla ocitla v dobře zatepleném „foot boxu“ na konci. Pokud je spacák moc široký, opět musíš vytápět hodně prostoru úplně zbytečně a ještě si při každém pohybu teplý vzduch vyfukuješ ven.

Dobrá DWR (vodoodpudivá) úprava povrchové textilie brání tomu, aby do ní vsakovala voda. Zůstává na povrchu v podobě kapek. Přitom je ale textilie dobře prodyšná pro vlhkost, která putuje zevnitř od tvého těla v podobě vodní páry (člověk za noc vypotí přes půl litru vody).

Dobrá prodyšnost vrchní textilie pro vodní páru a zároveň odolnost proti vsakování vody jsou podle mě nejdůležitější vlastnosti dobrého spacáku, protože zajišťují nejdůležitější věc – zůstat v suchu.

Definici komfortní, limitní a extrémní teploty si snadno dohledáš na internetu. Nikde se ale nedočteš..

Pokračovanie rozhovoru nájdeš v našom najnovšom HIKEMATES MAGAZÍNE!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *