ako_si_vybrat_stan_hikemates

Jak si vybrat stan nebo tarp pro jednoho 

Tento rozhovor je súčasťou nášho najnovšieho 4. vydania HIKEMATES MAGAZÍNU. Ak si ho chceš prečítať celý, nájdeš ho iba v našom tlačenom magazíne.

Východy a západy slunce jsou pro mě ty nejkrásnější momenty dne, když jsem venku. Nevím, jestli je to tím, že v běžném životě ve městě jich moc nevidíme, nebo že východ slunce symbolizuje nový začátek, nový den nabitý dobrodružstvím a očekáváním a výhled na barevný západ slunce zase přináší klid a uspokojení po náročném dni. Mám rád, když si tyhle momenty venku můžu užívat.

I proto na trecích rád vstávám brzy, večer zase šlapu až do setmění, a když můžu, spím pod širákem. A tomu odpovídá i moje vybavení – všechno co nejlehčí, aby mi nevadilo nosit batoh na zádech od rána do noci, a všechno co nejjednodušší, abych rána a večery netrávil balením a chystáním vybavení a mohl vstřebávat tu parádu okolo.

Kam tím směřuji? Při výběru vybavení se často řeší, do jakého terénu, počasí a podmínek si ho pořizuji, ale z mého pohledu je daleko důležitější si nejdřív říct, co v těch podmínkách, počasí a terénu chci dělat.

Kde si ustlat

Noc na horách se dá řešit mnoha způsoby: od chaty přes stan nebo tarp až po nonstop pochod celou noc. Všechno má svoje úskalí a svoje výhody.

●  Chata. Zní lákavě a pro většinu lidí to znamená velkou úlevu od těžkého batohu a volnost pohybu jen s lehoučkým batohem. Znamená to ovšem mnohem lepší plánování. Tím nemyslím jen rezervaci vhodných termínů na chatách, ale i plánování trasy, která musí být realistická a mít rezervu. Určitě nechceš nocovat v půli cesty, když k tomu nemáš žádné vybavení. I proto považuji za důležité nosit v batohu na túry záložní péřovku a nepromokavý komplet (bunda + kalhoty). V případě, že někde uvízneš, máš základní vybavení pro přežití, bez ohledu na podmínky.

●  Stan/tarp. Tam, kde jejich použití pravidla dovolují, ti dávají velkou flexibilitu ohledně plánování, protože ať se děje, co se děje, máš střechu nad hlavou a při výběru dobrého místa i suchý prostor pro přespání. Klade to ovšem nároky na znalost vybavení (schopnost stan správně postavit a zakolíkovat) a schopnost vybrat dobré a bezpečné místo. Obojí člověk vypiluje v procesu učení a pár tipů si k tomu dáme později. I když plánuji spát pod širákem, vždycky si nosím tarp. Podmínky na horách jsou zpravidla jiné, než hlásila předpověď. Soběstačnost a nezávislost jsou pro mě na horách nejdůležitější.

●  Noční pochod. Pokud je plánovaný a máš odpovídající vybavení, může to být zajímavá zkušenost, jak poznat už docela známá místa. Jindy může být noční pochod jediné bezpečné řešení noci venku. Když dojde k nečekanému zvratu počasí nebo jsem úplně podcenil vybavení, je lepší využít noc k návratu do bezpečí civilizace než zůstat někde ležet podchlazený a doufat v záchranu.

Hýbat se, nebo kempovat?

Když mám jasno v tom, že chci svoje noci na horách trávit převážně zachumlaný ve spacáku pod stanem nebo tarpem, přichází na řadu zásadní otázka, u které se dělí dva různé přístupy k outdoorovému vyžití: Vyrážím ven se primárně hýbat, nebo kempovat (tábořit)? Protože s tím souvisí i nároky na výběr vybavení, které bude poskytovat maximální komfort a bezpečí při pohybu nebo při kempování.

Zvlášť na dlouhých trecích, kde potřebuješ dlouhé týdny ukrajovat velké porce kilometrů, nebo při pokusech rychle přeběhnout celé pohoří je pro tebe prioritou co nejnižší hmotnost stanu/tarpu při zachování schopnosti ochrany před jakýmkoliv počasím. Chceš se hlavně hýbat a posouvat dopředu a nízká hmotnost batohu, který je na zádech klidně 12 až 15 hodin denně, je daleko důležitější než občasný chvilkový nekomfort při kempování.

Na druhou stranu, když si nabalím batoh, abych někam došel, tam rozbil tábor a užíval si pohodu, čtení knížky nebo zábavu s kámoši, tak mě budou primárně zajímat komfortní parametry stanu/tarpu, jako je třeba větší vnitřní prostor, velký boční vstup a předsíňka a spousta kapes a úložných prostorů pro snadnější organizaci věcí. Hmotnost navíc mě potom tolik neděsí, protože stan většinu času někde stojí a nemusím ho nosit na zádech.

Veškeré vybavení bude dobře fungovat jenom tehdy, když ho budeš používat správně

Výběr vhodné střechy nad hlavou je půlka práce. Správné používání toho, co jsem vybral, potom ta druhá.

Výběr střechy nad hlavou pro jednoho je o dost jednodušší než pro dva nebo tři, protože řešíš jenom svoje potřeby. Nemusíš se zabývat tím, jestli má stan dva vchody a kde, abys nemusel navzájem přelézat druhého, když chceš dovnitř a ven; jestli je tam dost prostoru nejen na spaní pro dva, ale i na vybavení. A také odpadá přemýšlení, jak třeba stan spravedlivě rozdělit na dva díly, které si každý uživatel ponese v batohu. Všechno si poneseš sám.

Nezanedbatelný je aspekt posouzení vlastních zkušeností. Když jdeš sólo, je to jednoduché. Měl bys poměrně dobře vědět, jestli si umíš najít pro přenocování a postavení stanu vhodné místo, a nejspíš i víš, jak moc si dokážeš poradit a postavit a zakolíkovat stan v jakýchkoliv podmínkách.

Když víš, pro jaké účely chceš stan/tarp kupovat, víš, jakým stylem chceš svoji cestu koncipovat, a reálně posoudíš svoje zkušenosti, můžeš se pustit do výběru vhodné střechy nad hlavou.

Ako si vybrať stan

Do kategorie stan spadá překvapivě velké množství produktů. Vynechám expediční vybavení, protože u něj už musíš velmi dobře vědět, co děláš, co potřebuješ, a určitě nebudeš vybírat podle jednoho článku. Samostatnou kapitolou jsou i stany primárně pro zimní použití, protože u nich jsou požadavky pro výběr hodně odlišné od požadavků třísezonní turistiky.

Větší nosnost, aby udržely sněhovou zátěž, hodí se velká předsíň, kam se vejdeš, můžeš za sebou zapnout tropiko, vysvléct se a pak teprve lézt dovnitř, aniž by sis tam natahal sníh. Sněhové límce. Všechno uzpůsobené použití v rukavicích, velké promyšlené obaly pro balení zmrzlého stanu atd.

Pro turistiku a naše účely se hodí rozdělit stany na dvouplášťové a jednoplášťové, protože uživatelsky jsou mezi nimi velké rozdíly. Asi se divíš, že nerozděluji stany na samonosné a nesamonosné, tak jak bývá zvykem. Je to proto, že nezakolíkovaný stan je ve špatných podmínkách k ničemu, a stan potřebuji hlavně ve špatných podmínkách. Když je hezky, spím pod širákem a stan nepotřebuji. Takže stan, aby plnil svoji funkci, musí být zakolíkovaný. Tečka.

Pokračovanie rozhovoru nájdeš v našom najnovšom HIKEMATES MAGAZÍNE!

Autor: Petr Kosek z nalehko.com

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *