Jelenia Skala – vrch bez davov turistov TIP NA TRIP

Aj tebe sa niekedy žiada vyjsť na vrch na ktorom nie sú davy turistov? Mám pre teba dokonalý tip na nenáročnú túru v Štiavnických vrchoch medzi Vyhňami a Banskou Štiavnicou. Vyberieme sa na vrch Jelenia skala, ktorá je medzi miestnymi často spomínaná ako Jeržištán.

Zaparkujeme za obcou Vyhne

Auto zaparkujeme za obcou Vyhne pri prvej zastávke banského náučného chodníka po stopách banskej činnosti vo Vyhniach. Pri parkovisku sa nachádza aj veľký (celkom nový) turistický prístrešok s ohniskom, kde si môžete po túre opekať.

Po stopách baníctva

Na mapy.cz je táto trasa značená od začiatku až po náš cieľ žltou turistickou značkou. Turistické značenie je ale na mieste trochu inak. Zo začiatku nasledujeme turistické značenie banského náučného chodníka. Pri niektorých informačných tabulách náučného chodníka zastaneme a popozeráme aké zaujímavosti ukrývajú. Veľmi nás zaujala druhá zastávka s názvom Stará štôlňa sv. Antona Paduánskeho. Táto štôlňa patrí k najstarším banským dielam vo Vyhnianskej doline. Prvé známe vyobrazenie na mape pochádza z roku 1737 od Mateja Zipsera.

Skaly, les ale aj lúka

Pokračujeme lesnou cestičkou až kým neprídeme k vyhliadkovému miestu, kde sa nachádza kríž, s výhľadom na Vyhne. Pokocháme sa a pokračujeme ďalej miernym stúpaním po skalnatej ceste a neskôr lesnou cestičkou. Kde-tu sa nám odkryje nejaký výhľad. Po pár minútach stúpania sa z lesnej cestičky dostávame na širokú lesnú cestu a tu už naša cesta pokračuje po žltej, keďže náučný chodník vedie dole naspäť do dediny. Po našej pravej strane sa rozprestiera krásna veľká lúka, na konci ktorej je medzi stromami ukrytý poľovnícky posed.

Sirôtkami lemovaná cesta až na vrchol

Prichádzame k rázcestiu „Pod Spáleným vrchom“ od ktorého vedú na Jeleniu skalu dve cesty, ale ani jedna nie je na tabuli napísaná. Od rázcestia sa viete dostať hore buď po zeleno-bielej turistickej trase, alebo po žltej. My si na cestu hore vyberieme zeleno-bielu trasu a dole pôjdeme po žltej.  Vyrážame teda lesnou cestičkou s miernym stúpaním až hore na vrchol. Cestou prekračujeme pár popadaných stromov a míňame aj malú striešku, kde voľakedy pravdepodobne tiekol prameň. Prechádzame hrebeňom hory a cestu nám lemujú stovky malých sirôtok.

Výhľad až po zasnežené vrcholky Nízkych Tatier

Blížime sa k nášmu cieľu. Už vidíme dvojkríž, ktorý je na tomto výraznom bralnom výbežku nad Vyhňami osadený. Máme krásne slnečné počasie s výbornou viditeľnosťou, čo znamená, že môžeme obdivovať obrovský kus Slovenska – od Tribeča až po zasnežené vrcholky Nízkych Tatier. Zo skaly je výhľad aj na neďaleký zámok Marcus.

Cesta dole a zhodnotenie trasy

Z Jelenej skaly sa naspäť k rázcestiu vrátime po žltej, ktorá vedie najprv lesom. Tu je cestička zasypaná lístím a treba hľadať turistické značenia. Vyjdeme z lesa na širokú lesnú cestu, ktorá nás zavedie až po rázcestie, odkiaľ už pokračujeme naspäť k autu trasou, ktorou sme prišli.

Na konci cesty zhodnotíme, že trasa, ktorou sme išli hore bola oveľa krajšia. Ak sem pôjdete, určite vám odporúčam ísť tento okruh, tak ako sme išli my :). Ak sa rozhodnete ísť od rázcestia hore na skalu po žltej, tak si všímajte značenie na stromoch v lese, aby ste nezabudli odbočiť :).

Viac o slovenských horách a turistike sa dozvieš aj v mojom profile @krizanka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *