Jesenná Chata na Grúni s dieťaťom v batohu

Horské chaty na trase vedeli vždy motivovať k dobrovoľným okamihom sebazapretia pri zbieraní výškových metrov. A ľahko prístupná chata na Grúni (973 m) je priam zázračné miesto v pohorí Malej Fatry. Obzvlášť pre spoločné výstupy s deťmi je obľúbeným cieľom, pretože má v rukáve trik pre všetky vekové kategórie. Je úplne jedno či máte doma lezca, bežca alebo predškoláka s vlastnou politikou. Môžete si vybrať z rôzne náročných ciest a namiešať svoj vlastný kokteil zážitkov.

V závere článku sa s vami podelím o tipy ako obliekať deti na jesennú turistiku a čo by sme si mali odškrtnúť v checkliste skôr než spoločne vyrazíme na hory.

Dostupnosť Chaty na Grúni

Z Vrátnej doliny vedie k chate hneď niekoľko ciest. Najjednoduchšia je trasa žltej turistickej značky, ktorá aj najmenších behúňov nakoniec vyšupne na jej vrchol. Rázcestník vedľa chaty Vrátna, vo výške 750 m, vás nasmeruje k prvej žltej značke chodníka s príjemným stúpaním 220 m. Zvlnený chodník dlhý 2,4 km vedie po vrstevnici takmer až k chate. Orientačný čas výstupu je 50 min.

Alternatívou k žltej značke sú ďalšie dve modré značky. Prvá vychádza z lokality Starý dvor a značnú časť 360 m stúpania sa môžete vyviezť lanovkou (pokiaľ je v prevádzke). Trasa dlhá 2,9 km vás k chate privedie lesným chodníkom s mierne náročnejším stúpaním približne do 1,10 hod. Modrá značka vedúca zo Štefanovej je náročnosťou málinko vyššie ako predošlé spomenuté cesty. Na dĺžke 2,2 km pozbierate 355 výškových metrov a k chate sa dostanete asi do 1,05 hod.

Aj skúsení horali si prídu na svoje. Z Chlebu padá červená trasa nádhernou hrebeňovkou až k chate na Grúni. Za predpokladu, že vyrážate zo Snílovského sedla, prekonáte trasu dlhú 6 km približne do 2,35 hod. Do vrchu vyšľapete síce len 243 m, ale ten zošup z Poludňového Grúňu bude nekonečný ako vyčkávanie na odgrgnutie novorodenca.

O našej trase

Poďte s nami po žltej. Za necelú hodinu príjemnej prechádzky sa pred vami rozprestrie prekrásna scenéria Veľkého Rozsutca v pozadí Chaty na Grúni. 

Auto je možné nechať na priestrannom parkovisku pri chate Vrátna. Smerovník pod chatou vás navedie na lesný chodník ponad cestu. Onedlho prídete k drevenému mostíku, za ktorým pokračuje traverzujúci chodník až k chate. Miestami popreskakujete skalky a kde tu narazíte aj na lavičky. Výhľady sa však otvoria len krátko pod chatou. Ako prejdete drevenou bránou na otvorené svahy lyžiarskeho vleku, pred vami sa vynorí chata s veľkolepým Rozsutcom za chrbtom. Od cieľa vás bude deliť už len niekoľko ráznejších výškových metrov, ktoré si však pri predstave strapačiek na tanieri sotva uvedomíte. Po pravej strane od chodníka je vybudovaná studnička s posedením.

Okolie chaty je vybudovaným ihriskom s hojdačkami prispôsobené aj pre najmenších. Na Chate pod Grúňom sa pravidelne organizujú lyžiarske kurzy, firemné akcie a školenia,  školské zájazdy, rodinné posedenia a priateľské stretnutia. V blízkosti sa nachádza udržiavaný lyžiarsky vlek a veľmi obľúbené lyžiarske stredisko Free Time Zone Vrátna. Priamo od chaty vedie žltá značka na vrchol Poludňového Grúňa (1460 m n.m.). Odtiaľto pokračuje hrebeňovka Malej Fatry na Stoh, Chleb alebo Veľký Kriváň. V prípade, že sa vám ďalej šliapať nechce, lúky v okolí chaty sú ako vyrastené pre naháňačky detí, kým vy si v pokoji vychutnáte chuť kávy horskej chaty.

Kam s deťmi v okolí

Cestou z Vrátnej doliny sa ponúkajú viaceré možnosti príjemne stráveného času. Ak máte chuť na dobré jedlo Reštaurácia u Majera ponúka nie len chutné špeciality, ale aj úžasné atrakcie pre deti v podobe detského ihriska, priestrannej lúky na hranie i minifarmu. Upozorňujem však, že ak vám prekážajú bobky a slepačinec, toto nie je ideálne miesto pre vás.

V Terchovej si môžete urobiť zastávku pri monumentálnej soche ľudového hrdinu a zbojníka Juraja Jánošíka. Nájdete ju na Vŕškoch, pri vstupe do Vrátnej doliny.

Rozhľadňa Terchovské srdce predstavuje krátku prechádzku z obce Terchová, so strmším výstupom v závere. Cesta vám zaberie maximálne 20 minút a tri terasy rozhľadne vás očaria svojimi výhľadmi na kráľovské Rozsutce ako i malebnú Terchovú.

Rozhľadňa Terchovské srdce

Detský outfit na jesennú turistiku

Zubaté jesenné slnko môže byť na horách obzvlášť klamlivé, no ani sychravé počasie nemusí znamenať koniec horalským zážitkom. Stačí sa na jesenné podmienky zodpovedne pripraviť.

Pravidlo troch vrstiev oblečenia

Nespoliehajte sa na aktuálnu teplotu vrtkavého jesenného počasia a vrstvite. V chladnom vetre spotené telo ľahko prefúkne. Jednotlivé vrstvy funkčného oblečenia dieťa ochránia pred prehriatím ako i podchladením.

  • Prvá, základná vrstva = funkčné termoprádlo

Kvalitné a funkčné termoprádlo odvádza prebytočnú vlhkosť od pokožky a udržiava tak telo v suchu a teple. Termoprádlo by malo byť priamo na tele a čo najpriliehavejšie aby odvádzalo vlhkosť čo najúčinnejšie. Najkvalitnejším materiálom je merino vlna (v prípade atopikov dobre poslúži umelé vlákno Moira).

  • Druhá, izolačná vrstva = funkčná mikina, rolák či sveter

Stredná izolačná vrstva udržiava telo v optimálnej teplote a zároveň odvádza nadbytočné teplo do ďalšej vrstvy oblečenia, a tak zabraňuje prehriatiu organizmu. Mala by mať voľnejší strih ako prvá vrstva, pretože cirkuláciou vzduchu zabezpečuje lepší odvod tepla a vlhkosti. Z materiálov sa odporúča merino vlna alebo fleece.

  • Tretia, ochranná vrstva = funkčná bunda a nohavice

Ochranná vrstva chráni dieťa pred nepriaznivým počasím. Bunda a nohavice by mali byť vode i vetru odolné a zároveň s dostatočnými ventilačnými schopnosťami, aby odvádzali prebytočnú vlhkosť. Mnohé kvalitné vrchné kusy oblečenia majú membránu, vďaka ktorej sa vlhkosť odvádza smerom von na povrch. Ideálnym materiálom takéhoto oblečenia je práve softshell.

Nezabudnite na kvalitnú čiapku, prípadne kuklu alebo viacúčelový buff, ktoré spoľahlivo zakryjú uši a čelo dieťaťa. Dbajte na výber vhodnej turistickej obuvy, ktorá najmä na šmykľavom lístí, v mokrej tráve a prvých fľakoch snehu či ľadu len tak nezradí stabilitu vášho dieťaťa. Funkčné ponožky predstavujú opäť termoizolačnú vrstvu, ktorá udrží nohy v teple a suchu. Pre menšie bábätká v kočíku či nosiči sú skvelé sofshallové capačky s merino vlnou. Do batohu si pribaľte paličky a mačky. Vo vyšších polohách vás môže prekvapiť ľad. Viac k povinnej výbave detí na horách sa dočítate aj tu.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je IMG_20210725_160801-1024x766.jpg

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *