Kam na túru s deťmi aj bez nich v 7 okresoch, ktorým sú dopriate hory a turistické trasy

Vládne nariadenie o zákaze vychádzania a zákaze prechodu hranice okresov počas Veľkonočných sviatkov nás turistov núti ostať vo svojom okrese. Krásne slnečné počasie aj dnes láka do prírody. Naprogramovali sme preto do nášho vyhľadávania trasy podľa okresov. Okrem toho ti prinášame aj druhý výber trás, tentoraz pre okresy, ktoré umožňujú viac turistického vyžitia aj v týchto neľahkých časoch .

Najprv si ale pripomeňme, že koronavírus na nás môže číhať na každom kroku, preto na turistiku chodievaj radšej sám ako v skupinách, dodržuj odstup aspoň 2 metre, skús si vybrať trasy, na ktorých nebude veľa ľudí, nos šatku alebo rúško na prekrytie úst a umývaj si poriadne ruky mydlom.

Ak nemáš celoročné poistenie na hory a chceš aj zľavy za výhodnú cenu, staň sa členom nášho 1. digitálneho oddielu KST Hikemates.

Okres Žilina

Rozsutce a Stoh spod Pupova. Foto (c) LD/Hikemates

Žilinský okres patrí k tým najšťastnejším z pohľadu turistiky. Nachádzajú sa v ňom totiž trasy Malej Fatry, ale aj Lúčanskej Malej Fatry, či Strážovské vrchy. Hranice okresu vedú predovšetkým hrebeňom pohorí. Môžeš sa tak vybrať na známe vrcholy z Terchovskej doliny, alebo tiež z Rajeckej doliny. My ti ale odporučíme také kde nestretneš až tak veľa ľudí.

Na Pupov

Vedel si, že nad Terchovou sa vypína najvyšší vrch Kysuckej vrchoviny Pupov a má viac ako 1000 metrov? Túto ľahkú túru zvládnu aj deti, ponúka krásne výhľady na hrebeň Malej Fatry aj oba Rozsutce. Navyše trasa vedie aj cez malebnú osadu Jánošíkovci, kde sa narodil Juraj Jánošík.

Na Minčol

Na Minčol vedie viacero trás. Z Višňového, zo Stráňav ale aj z obce Turie. Príjemná poldenná túra zakončená peknými výhľadmi.

Pohľad spod Minčola na západ, v pozadí Kľak. Foto (c) LD/Hikemates

Okres Martin

Okres Martin je na tom podobne ako okres Žilina s turistickým vyžitím tu problém nebude. Okrem malej Fatry, Lúčanskej Fatry navyše ponúka aj možnosti turistiky z Turca na hrebeň Veľkej Fatry. Všetko turisticky lákavé miesta a určite na trasa na Chatu pod Hnilickou Kýčerou, či na Chatu pod Borišovom stretneš v tomto počasí množstvo ľudí. Preto opäť ponúkame dve menej frekventované túry.

Kľak z Pohradia

Viac ako 6 hodinová túra preverí aj zdatného turistu. Nekonečné záverečné stúpanie ale odmení krásnymi výhľadmi z vrcholu.

Na Zniev

Kto by nepočul o Kláštore pod Znievom. A priamo nad ním sa vypína vrch Zniev. Príjemná túra pre rodiny s deťmi, nie je náročná. Po ceste sa môžeš zastaviť aj na zrúcaninách hradu Zniev. Ak si na vrchole povieš, že ešte stále nemáš dosť, môžeš sa lesnými chodníčkami dostať aj na neďaleký kopec Chlieviská, ktorý je najvyšším vrchom pohoria Žiar.

Pohľad z hradu Zniev do Turčianskej kotliny a na Veľkú Fatru. Foto (c) LD/Hikemates

Okres Námestovo

Okres Námestovo má väčšina z nás, tvorcov Hikemates v malíčku. Ak by sme do odporúčaní nedali Babiu Horu, asi by sme to ani neboli my. No okres ponúka aj ďalšie menej známe turistické trasy, kde určite nestretneš toľko ľudí ako na Babej hore alebo na Pilsku.

Babia hora

Babia hora a Malá babia hora zo Slanej vody. Foto (c) LD/Hikemates

Ak sa chceš vyhnúť zástupom turistov na populárnej trase okolo Hviezdoslavovej horárne, vyber sa na Malú babiu horu a odtiaľ na vrchol Babej hory.

Vasiľovská kaplnka

Okres Námestovo ponúka aj pekné prechody z jedného miesta na druhé. Jedným z nich je aj prechod z Krušetnice do Vasiľova cez Vasiľovskú kaplnku. Príjemná nenáročná dvojhodinová prechádzka je vhodná aj pre deti.

Okres Považská Bystrica

Okres Považská Bystrica má viacero turisticky známych a vybraných turistických cieľov. No napríklad Strážov sa nachádza už za hranicou okresu, takže túra z Priedhoria by mohla byť porušením vládnych nariadení 🙂 Vyber sa preto s nami radšej na Česko-Slovenskú hranicu.

Malý Javorník

Túra v Javorníkoch na Malý Javorník vedie aj neďaleko Stratenca, kde nájdeš rozhľadňu. Neváhaj si preto urobiť malú zachádzku po červenej značke.

Výhľad z rozhľadne na Stratenci. Foto (c) LD/Hikemates

Manínskou tiesňavou

Prechod Manínskou tiesňavou síce môže znamenať aj stretnutie s viacerými turistami, no patrí ku krásnym turistickým trasám a prechádzkam, na ktorú môžete zobrať aj deti.

Okres Dolný Kubín

Dolnokubínsky okres tiež ponúka viacero zaujímavých možností na turistiku. Zo Zázrivej sa dostanete na hrebeň Malej Fatry, cez Rozsutce hranica okresu prechádza až k Stohu. V okrese leží aj známy a zaujímavý vrchol Šíp a samozrejmá je Kubínska hoľa a Minčol.

Na Minčol

Najznámejšia aj najfrekventovanejšia trasa vedie z Dolného Kubína. No ak si chcete výstup ozvláštniť vyberte sa naň po červenej alebo po žltej a modrej turistickej značke zo Zázrivej.

Z Dolného Kubína do Istebného

Celodenná túra pre zdatných turistov, kde však pravdepodobne na väčšine trasy stretnete len málo ľudí.

Okres Ružomberok

Bývať v Ružomberskom okrese musí byť pri súčasných obmedzeniach sen nejedného turistu. Veľká Fatra, časť Nízkych Tatier, Chočské vrchy, všetky ponúkajú desiatky krásnych turistických značených trás. Ak ti stačí len malá prechádzka choď si pozrieť najvyšší vodopád v Nízkych Tatrách – Brankovský vodopád alebo väčší turisti si vybehnú z Liptovskej Lúžnej na hrebeň Nízkych Tatier. Alebo ak chceš vyber sa na dve nami odporúčané trasy.

Sidorovo

Prechod z Čutkovskej doliny do Ružomberka

Okres Košice-okolie

Kým Košičania žijúci priamo v meste to majú, ako sme už písali, s trasami náročnejšie, obyvatelia okresu Košice okolie sa môžu vybrať na mnohé miesta či už vo Volovských vrchoch alebo do Slanských vrchov. Kojšovská hoľa leží už čiastočne za hranicou okresu, preto ti dávame dva menej známe tipy na túry.

Chata Lajoška

Na Sivec

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *