Kľak vo Veľkej Fatre – okruh

Spolu s Paťom sme chceli vybehnúť na nejakú rýchlu túru, kde nestretneme masy turistov, aké sú teraz v letných mesiacoch v Tatrách. Zároveň sme chceli ísť niekde, kde sme ešte neboli. Voľba padla na Kľak vo Veľkej Fatre. Vo Veľkej Fatre píšem preto, lebo Kľaky máme rovno štyri. Jeden v Malej Fatre, jeden (tento) vo Veľkej Fatre a dva sú v Národnom parku Muránska planina. Týchto duplicít tu máme toľko, že by to vydalo na samostatný článok.

Štart je v obci Sklabinský Podzámok a celá trasa má 25,5 km. Odkaz na celú trasu na hikemates.com nájdete tu.

Trasa okruhu

Ak si chcete ušetriť čas a chôdzu po asfalte, môžete zaparkovať rovnako ako my až pri Kaplnke. Ušetríte tak cca 5 km chôdze a zhruba hodinu čistého času. Pri Kaplnke (žiadna kaplnka tam nie je, hľadal som) je možnosť zaparkovať na lúke a vedie tam lesná asfaltová cesta. Zákaz vjazdu je až za rázcestím, takže je to legálne.

Odtiaľ sme vyrazili po zelenej značke. Cesta ide zhruba 4 km po asfaltovej lesnej ceste a neskôr sa zmení na peknú zarovnanú štrkovú lesnú cestu. Tento úsek je zároveň aj značená cyklotrasa.

V sedle za Kečkou sa napojíme na modrú značku (zelená pokračuje zarovno s ňou) a začíname naberať výškové metre. Po chvíli vstupujeme do Národného parku Veľká Fatra a o chvíľu je značený prameň, kde sa dá doplniť voda. Cez bývalý polom stúpame k prvému vrcholu Jarabiná. Z neho je nádherný panoramatický výhľad na okolité vrcholy a celý vrchol je pokrytý čučoriedkami. Chvíľka rozjímania a občerstvenia a pokračujeme ďalej po červenej značke – Veľkofatranskej magistrále. Po nej budeme pokračovať až na Kľak.

Cesta ide pekným lesom a vysokou zeleňou. Je poznať že táto magistrála nie je tak navštevovaná ako iné. Miestami je chodník zarastený až je problém ho nájsť.

Turisti a stan

Niekde tu stretávame prvých turistov. Za celú trasu sme ich stretli 11. O to osobnejšie potom tieto stretnutia sú. Oproti nám išli dve dámy a jeden pán. Dámy mohli mať okolo 50 rokov a na chrbtoch mali plnú poľnú. Nocovali v Svrčníckom sedle len tak, pod tropikom zo stanu. Vždy ma poteší, keď stretnem niekoho zo staršej generácie, ako nemá problém prespať nadivoko v lese mimo bežnú zónu komfortu. Vtedy si poviem že v ich veku to chcem robiť podobne.

Povedali nám že je tam postavený bezprizorný stan. Stan v Národnom parku síce nemá čo robiť, ale tento tam je a zdá sa, že ho majiteľ opustil. Nikto sa k nemu nehlásil a podľa vzhľadu už tam nejaký ten piatok stojí. Ak o tom niečo viete, napíšte nám do komentárov.

Záhadný stan na Svrčníckom sedle

Cesta vedie ďalej striedavo lesom a bujnou vegetáciou až sa dostaneme pod skalnú stenu, kde leží dnešný cieľ – Kľak. Na vrchole si dávame občerstvenie a kocháme sa výhľadom a prichádzajú ďalší turisti. Trochu pokecáme a púšťame sa dole po modrej aj žltej značke. Zostup je dosť strmý a turistické paličky prídu vhod. Na Koškárovej lúke sa modrá a žltá značka rozdelí a my pokračujeme po žltej.

Po chvíli sa dostaneme znova na pekne upravenú lesnú cestu. Kiež by takto boli upravené viaceré lesné cesty. Neskôr sa z nej stane asfaltová a to už vieme, že nie sme ďaleko od konca.

Celý okruh sme zvládli za 5 hodín a 15 minút aj s prestávkami. Fyzicky nie je náročný a pokiaľ potrebujete kľud a ticho, je to vhodná voľba.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *