Klub slovenských turistov čaká revolúcia, turisti sa dočkajú digitalizácie aj nových zliav

Klub slovenských turistov (KST), ktorý má vyše dvadsaťtisíc členov sa chce pod novým vedením zmeniť na modernú organizáciu, s atraktívnymi benefitmi pre členov, zároveň chce byť hlasom turistov pri tvorbe zákonov týkajúcich sa prírody a vôbec turistiky. O plánoch klubu sme sa rozprávali s novým predsedom KST, Františkom Šillerom.

V júni ste nastúpili na pozíciu šéfa KST. Akú máte víziu s Klubom slovenských turistov? 

Predsedom KST som sa stal prakticky hneď po zvolení Valným zhromaždením KST, ktoré sa konalo 4. – 5. júna 2022. Členom KST som 25 rokov, počas ktorých som bol, a stále som, značkárom turistických chodníkov regiónu Prievidza, odkiaľ pochádzam. To, že som členom KST štvrťstoročie ale neznamená, že viem o všetkých problémoch, potrebách a doterajších snahách organizácie, a aj oboznámenie sa s aktuálnou situáciou si vyžaduje nejaký čas.

No v každom prípade, tak ako som svoju víziu prezentoval na voľbách, chcel by som v spolupráci so všetkými členskými klubmi posunúť KST na vyššiu úroveň vo vnímaní širokej verejnosti. Zlepšiť komunikáciu s predsedami klubov, aby vedeli, že sa na mňa môžu kedykoľvek obrátiť s pripomienkami, otázkami, ale aj pozitívnymi informáciami, aby sme ich vedeli prezentovať a podeliť sa s nimi aj s ostatnými.

Určite by som chcel viac digitalizovať KST začať využívať moderné technológie. Spomenúť môžem elektronický členský preukaz, ktorý prinesie viac výhod a zjednoduší aj samotnú komunikáciu pri objednávaní známok. Ďalšou z vecí je spestrenie výhod členov KST. Už teraz môžem prezradiť, že v novom roku budú môcť členovia KST okrem zliav na chatách, využiť aj zľavy na vybrané kúpaliská, hotely, ale aj zariadenia v Čechách. Verím, že v spolupráci s Výkonným výborom KST, sa nám veľa vecí podarí zlepšiť.

Kde vidíte priestor pre zlepšenie a čo by ste chceli zmeniť?

Tak ako som spomenul, priestor na zlepšenie vidím v aktívnej komunikácii, vo sfunkčnení informačného systému KST či postupnej digitalizácii. Tá je potrebná pri získaní nových mladých členov, ktorí bez mobilu neurobia ani krok. A to im nemôžeme zazlievať, taká je doba, a my to musíme využiť a členstvo v kluboch zefektívniť. Už teraz na tom so sekciou mládeže pracujeme.

O turistiku je v posledných rokoch veľký záujem, pomohla tomu aj pandémia, keď ľudia začali viac chodiť do prírody. Prejavil sa tento zvýšený záujem aj na počte členov KST, koľko má v súčasnosti KST členov? 

Tak ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Pandémia skutočne pomohla zvýšenému záujmu o členstvo v KST. Aktuálne má KST k 31. augustu 22 472 členov a my už teraz pracujeme na tom, aby členovia členstvom získavali viac. Samozrejme nás veľmi teší, že množstvo ľudí, ktorí pred pandémiou chodili na výlety do prírody samostatne, sa začali čoraz viac organizovať v regionálnych kluboch a využívajú aj ich výhody – výlety po Slovensku, ale aj v zahraničí, kam by sa možno inak sami nevybrali.

Ak má niekto z členov priložiť ruku k dielu, a pomôcť napríklad s marketingom, fotením podujatí, chce byť značkárom alebo sa uchádzať priamo o miesto v štruktúrach, čo musí spraviť, resp. na koho sa musí obrátiť?

Každý, kto by chcel priložiť ruku k dielu, je u nás vítaný. Ak sa chce niekto stať značkárom, otvorí si stránku www.kst.sk, v časti KST si vyberie sekciu značenia a nájde tam kontakt na predsedu tejto sekcie. Potom sa stačí už len ozvať a dohodnúť sa. Samozrejme, konkrétne pri značení sa záujemca nestáva značkárom hneď na druhý deň. Všetko má svoje postupy a aj táto krásna záľuba ich má. Každý začína ako pomocný značkár, po vykonaní značkárskych skúšok sa stane značkárom, bude zaradený do regiónu, ktorý si vyberie a potom jeho činnosti už nebráni nič v ceste.

Činnosť KST medzi Valnými zhromaždeniami riadi Výkonný výbor, agenda je rozdelená na sekcie a komisie. Každá má svojho predsedu, na ktorého sa dá obrátiť. Do funkcií v uvedenej štruktúre sú ľudia volení na 4-ročné funkčné obdobie. Právo navrhovať kandidátov na jednotlivé pozície majú miestne kluby a regióny KST a tiež sekcie a komisie. Mojou ambíciou je pritiahnuť tých, čo majú záujem a schopnosti KST „omladiť“ a zmodernizovať. Stačí napísať e-mail na adresu ustredie@kst.sk , určite sa záujemcovi ozveme.

KST je cez svoje turistické oddiely aktívne najmä v regiónoch, v podstate v každej obci je oddiel, kt. organizuje turistické výstupy, niektoré majú aj desiatky rokov dlhú tradíciu, no väčšinou o týchto výstupoch vedia iba ľudia v obcí a jej okolí. Plánujete zlepšiť propagáciu jednotlivých aktivít, ktoré spadajú pod KST, tak aby sa dostali aj k širšej verejnosti? Ako?

Miestnych klubov KST je v rámci Slovenska takmer 400. Ústredie, teda sekretariát, to sú traja ľudia. Komunikácia so 400 kontaktmi by bola zložitá, preto má KST ako organizačný medzičlánok vytvorenú regionálnu štruktúru – každý miestny klub patrí do jedného z 37 regiónov. Už v minulosti bola hrdosť byť v klube a sme radi, že záujem o členstvo sa vracia. Je skutočne krásny zážitok, keď sa stretnú stovky a niekedy aj tisícka členov z celého Slovenska s priateľmi z Čiech, ale aj Rakúska a Maďarska, napríklad na Letnom zraze KST a počas niekoľkých dní sa spolu rozprávajú, vymieňajú si turistické zážitky a tipy na ďalšie pekné túry.

Mnohí sa stretávajú pravidelne už niekoľko rokov práve na takýchto podujatiach.
Samotnú propagáciu podujatí vykonáva každý klub vo svojom regióne, ale aj na stránke KST. V dnešnej dobe je už samozrejmosť, že ak niečo potrebujem, nájdem to na internete. Je pravda, že mojim cieľom je zlepšenie informovanosti a častejšie pripájanie príspevkov na stránke KST a tiež na lokálnych sieťach.

Má KST ambíciu byť hlasom turistov smerom k verejnosti a médiám? V poslednej dobe sa začalo aktívne diskutovať o viacerých zmenách zákonov, ktoré sa týkajú aj turistov. Čo považujete za najväčšie výzvy a aký je postoj KST?

KST je hlasom turistov k verejnosti a k médiám. Aktívne spolupracujeme pri vydávaní turistického časopisu Krásy Slovenska, ktorý vychádza nepretržite už 100 rokov, spolupracujeme a pripravujeme s RTVS pravidelné relácie o turistike – v rozhlase je to v týždňovom intervale populárny Rádiovíkend, v televízii dvojtýždenník Televíkend. Aktuálne už pracujeme na propagácii výročia 150 rokov od vzniku prvého turistického klubu na území dnešného Slovenska, ktoré bude v roku 2023.

K najväčším výzvam a paradoxom patrí to, že sieť turistických trás a náš (československý) systém ich značenia, uznaný aj v medzinárodnom porovnaní ako jeden z najlepších, nemá žiadnu legislatívnu ochranu. Preto KST poskytol všetku potrebnú súčinnosť skupine poslancov NR SR, ktorí sa podujali pripraviť chýbajúci zákon o turistických trasách. Momentálne aktívne pracujeme na získavaní podpisov pod Petíciu na zákonnú ochranu turistických trás, ktorou chceme pomôcť aby sa návrh zákona znovu dostal do parlamentu, keďže na prvý krát bohužiaľ neprešiel v Národnej rade prvým čítaním.

Existencia a priebežné reformy národných parkov sú dôležité pre zachovanie prírodných biotopov. Pre nás turistov je dôležité, aby sa územia národných parkov nestali uzavretými zónami pre vyvolených, ale zostali turisticky dostupné. Samozrejme s jasnými pravidlami, ktoré je každý správny turista ochotný rešpektovať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veľkou témou je klimatická kríza, ktorej čelíme. Ľudia pritom neraz idú na túru cez pol krajiny autom, pričom ani nezvažujú ekologickejšiu alternatívu. Plánuje KST nejaké kroky v rámci rozvoja udržateľného cestovného ruchu? 

Presun na výlety je na každom z nás. Mňa rodičia učili od malička láske k prírode, za čo som im veľmi vďačný. Preto podľa možností, často na výjazdy ako predseda KST využívam verejnú ekologickú dopravu, najčastejšie vlaky. Učiť  ľudí myslieť ekologicky je dlhodobý proces osvety, ktorý sa skladá z maličkostí. V tejto súvislosti napríklad aj z takých, že v sídle KST sme po mojom nástupe zaviedli triedenie odpadu, začali sme zachytávať dažďovú vodu, ktorú využívame na zavlažovanie kvetov a postupne aj vyvýšených záhonov, ktoré plánujeme na jeseň postaviť. A ak sa pýtate na udržateľný cestovný ruch, práve KST a jeho miestne kluby a členovia sú turisti zameraní na všetky formy bezmotorovej turistiky.    

Mgr. František Šiller, predseda KST

magazin_hikemates
magazin_hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *