Kupilka – ľahko navodí príjemnú atmosféru

Určite to poznáte. Máte za sebou náročný deň v prírode. Je čas si oddýchnuť a zrelaxovať telo aj dušu. Uvaríte si teplý čaj z lúčnych kvetov a chcete vdychovať ich vôňu a cítiť lahodnú chuť. A zrazu si popálite pery o okraj  hrnčeka, v ktorom ste si uvarili čaj.

Na trhu je množstvo riadu určeného pre pobyt v prírode. Na ich výrobu sú použité rôzne materiály, veľkosti a tvary. Medzi nároky, ktoré od takéhoto kvalitného výrobku očakávame, patrí hlavne nerozbitnosť a nízka hmotnosť. Čo tak vyskúšať riad z materiálu, ktorý sa približuje veľkou časťou k prírode a zároveň spĺňa tieto nároky? Ja som mal možnosť otestovať niečo pre mňa doteraz neznáme – Kupilku.

Pozor, Kupilka nie je pílka!

C:\Users\P9613\Documents\Moje\Blog_SME\Recenzie\KupilkaDoPrirodySK\blog_foto\03.JPG

Je to zálesácky riad vyrobený z výnimočného materiálu s názvom Kareline Natural Fibre Composite. Materiál pozostáva z 50% z borovicového vlákna a z 50% termoplastu. Kombináciou týchto materiálov výrobca splnil prvé dve základné kritériá: riad je ľahký a nerozbitný.

Slovíčko „termoplast“ nie je použité náhodne. Riad  vďaka nemu môžeme používať v teplotnom rozsahu od -30 °C až do 110 °C. Pre obyčajného smrteľníka vlastne neobmedzene. Tým, že materiál je z 50% plast, má výrobca možnosť  vyrobiť produkty v rôznej farebnej škále, čo aj vkusne využíva.

Ďalšou nezanedbateľnou výhodou výrobkov Kupilka je možnosť si ich personifikovať. Materiál priam k tomu nabáda. Vziať do rúk nožík a na riad vyrezať nejaký svoj znak, alebo podpis.

Testované výrobky od Kupilka

C:\Users\P9613\Documents\Moje\Blog_SME\Recenzie\KupilkaDoPrirodySK\blog_foto\01.JPG

Zo širokej ponuky rôzneho riadu KUPILKA som vyskúšal hrnček s objemom niečo vyše 2 dl, ktorý mal tvar škandinávskej kuksy (typ škandinávskeho hrnčeku na vodu vyrezávaný z brezových nádorov) hnedej farby.

Na rúčke je vyrezaná diera, pomocou ktorej je možné hrnček pripevniť na batoh tak, aby bol vždy poruke. Tým pádom nie je problém sa napiť zo studničky, ktorú na svojej expedícii, alebo výlete nájdeme. Pri tomto spôsobe upevnenia na batoh vďaka materiálu môžeme zabudnúť na rušivý „cinkot“ riadu.

Hrnček Kupilka 21 – Hnedá
Objem: 2,1 dl
Hmotnosť: 83 g
Farba: hnedá

Ďalším produktom zo série Kupilka, ktorý som vyskúšal, je príbor. Z jednej strany príboru je lyžica, z druhej strany vidlička. Hmotnosť je len 7g, čo môžeme prirovnať k váhe cukru podávaného ku káve.

Príbor si tiež zvyknem pripínať na batoh maličkou karabínkou, aby bol vždy poruke a  nestratil sa v batohu. Dodávaná verzia tohto príboru však neobsahuje karabínku a ani nemá dieru, cez ktorú by bolo možné príbor uchytiť. To sa však dá ľahko vyriešiť vďaka použitému materiálu vyvŕtaním diery na požadovanom mieste.

Kupilka Spork 205 – Čierna
Dĺžka: 205 mm
Hmotnosť: 7 g
Farba: čierna

Testovanie v prírode

Hrnček s príborom pribaľujem do môjho batoha na prvú jarnú turistiku. Predstava ako popíjam teplú kávu na vrchole kopca sa mi javí ako dobrý nápad.

Vyliezol som na kopec s krásnym výhľadom. Sadám si do trávy a z batoha vyberám veci na prípravu kávy. Nechávam zovrieť vodu a do hrnčeka sypem pomocou Sporku pár lyžičiek kávy. Tú zalievam horúcou vodou a premiešavam.

Už prvý dotyk s týmto hrnčekom ma očaril. Spojením umelej hmoty a dreva vznikol naozaj zaujímavý materiál, ktorý je na dotyk hladký a hmotmosťou ľahký. Pritom, ale z neho nevyžaruje chlad umelej hmoty. Automaticky padne do zovretia rúk. Aj keď je káva práve zaliata, tak hrnček nepáli, je príjemne teplý. Kávu je možné chlipkať hneď po uvarení. Ďalšou výhodou je, že okraj hrnčeka nie je ani príliš tenký a ani hrubý. Pije sa z neho príjemne. Veľkosť sa mi zdá pre nápoje primeraná. Vôňa kávy sa drží v hrnčeku, a tak pri jej pití vdychujem aj jej vôňu. Po dopití kávy ostáva na dne minimum zvyškových kvapiek. Je to ďalšia nezanedbateľná výhoda tohto materiálu. Hrnček aj príbor stačí jemne utrieť, a tým je riad pripravený na opätovné použitie.

C:\Users\P9613\Documents\Moje\Blog_SME\Recenzie\KupilkaDoPrirodySK\blog_foto\04.JPG

Záver

Riad Kupilka je určený pre ľudí, ktorí majú radi atmosféru a pohodu. Je vhodný do prírody vďaka jeho údržbe, váhe a príjemných pocitov pri používaní. Ak máte voľné miesto v batohu, tak ho vrelo odporúčam.

Riadom od Kupilka určite nič nepokazíte ani na chate, alebo v dome. Určite sa však nevyhnete zvedavým otázkam od návštev.

Testované predmety pre Hikemates venovalo Doprírody.sk

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

  1. Slavo Tatranský Reagovať

    Veľmi zaujímavý článok, preto si kupilku aj príbor určite zaobstarám, lebo niečo také hľadám. Plechový hrnček so mnou putujúci je fajn, ale má svoje úskalia, spomenuté aj v recenzii.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *