Malé Karpaty – turistika aj s deťmi (okolie Plaveckého krasu)

Malé Karpaty sú na turistiku s deťmi úplne ideálne. Krátke trasy a príjemné turistické chodníky sú pre začínajúcich turistov ako stvorené. Keďže Malé Karpaty sú pomerne rozsiahle, turistických možností je tu neúrekom. V tomto blogu sa bližšie pozrieme na zaujímavé tipy na túry v konkrétnej časti pohoria Malé Karpaty, a to v oblasti Plaveckého krasu.

Plavecký kras predstavuje krasové územie v severnej až severovýchodnej časti Malých Karpát. Jeho významnou súčasťou je aj Náučný chodník Plavecký kras, ktorý mnohí označujú za jednu z najkrajších turistických trás v pohorí Malé Karpaty. Jeho celková dĺžka je približne 10 km a odhadovaná doba prechodu je 4 – 5 hodín. Ide nepochybne o krásnu trasu, vhodnú skôr pre staršie deti. S mladšími deťmi však viete v rámci chodníka absolvovať určitú vybranú časť.

Jaskyňa Deravá skala – turistika aj s deťmi

Začneme pozvoľna. K jaskyni Deravá skala sa pohodlne dostanete aj s detským kočíkom. Vedie k nej totiž asfaltová cesta priamo z Plaveckého Mikuláša. Trasa prechádza Mokrou dolinou. Celý čas vás najprv po pravej, neskôr po ľavej strane sprevádza potok Libuša. Cesta k jaskyni kopíruje zelenú turistickú značku, má mierne stúpanie a dĺžku približne 2.5 km.

Deti určite ocenia, že jaskyňa je verejnosti voľne prístupná. Má výšku 15 m a jej hĺbka dosahuje 26 m. V minulosti bola významným archeologickým náleziskom.

Tip na záver:

Táto trasa je skvelou voľnou aj v horúce letné dni. Okolitý les aj jaskyňa vám zabezpečia príjemný tieň.

Plavecký hrad – turistika aj s deťmi

Ďalšou z nenáročných trás je výlet na Plavecký hrad. Deti hrady zbožňujú vďaka povestiam či legendám. Plavecký hrad je jednoznačnou dominantou tejto oblasti. Vidieť ho široko ďaleko už z cesty spájajúcej malokarpatské obce. Dostanete sa k nemu z Plaveckého Podhradia po modrej turistickej značke približne za 30 minút. Stúpanie vás bude sprevádzať celý čas, no je len mierne a zvládnu ho aj malé deti. Tesne pod vrcholom sa nachádza malá čistinka s ohniskom, tu sa značka rozdeľuje do dvoch smerov. K hradu je potrebné pokračovať vľavo.

Plavecký hrad má veľa krásnych zákutí. Výhľady smerujú na okolité obce ako aj lesy Malých Karpát. Na hrade prebiehajú konzervačné práce, preto buďte s malými deťmi obzvlášť opatrní.

Tip na záver:

Ak navštívite hrad v letných mesiacoch, je šanca, že tu stretnete aj paraglidistov. Plavecký hrad je ich obľúbeným miestom.

Báborská – turistika aj s deťmi

Ak sú už vaše deti zdatnejší turisti, môžete pokračovať z Plaveckého hradu modrou turistickou značkou ďalej do sedla a neskôr až na vrchol kopca Báborská. Po sedlo je to príjemná prechádzka s minimálnym stúpaním. Ak sa však rozhodnete pokračovať aj na vrchol, pripravte sa na krátke, no intenzívne stúpanie. Odmenou vám však budú široké výhľady na neďaleké nížiny aj malokarpatské lesy.

Tip na záver:

Približne 500 metrov od odbočky pod Plaveckým hradom nájdete malú studničku aj s posedením. Našim deťom sa toto miesto veľmi páčilo, nevedeli sme ich dostať domov.

Jelenia hora – turistika aj s deťmi

Jelenia hora sa svojou nadmorskou výškou 415 m n. m. neradí k práve najvyšším vrcholom Malých Karpát. Ponúka však jedinečné výhľady do okolia, preto jej popularita posledné roky stúpa.

Túra na Jeleniu horu sa radí medzi tie menej náročné. Začína v Plaveckom Mikuláši, odkiaľ sa vydáte najskôr po žltej turistickej značke až k smerovníku Pod Jeleňou horou. Táto časť trasy má 2 km a vedie prakticky po rovinke. Hneď za smerovníkom sa napojíte na zelenú značku a začína sa pomerne strmé stúpanie. Trvá však len pár minút a objavia sa pred vami skaly, ktoré značia, že ste čochvíľa na Jelenej hore. Ak si vyjdete ešte pár metrov vyššie, užijete si skutočne krásny výhľad na okolité kopce ako aj Plavecký hrad.

Tip na záver:

Ak by sa vám turistiky málilo, pokračujte ešte približne pol hodiny ďalej po zelenej značke až k vrcholu Javorinka. Kedysi tu bývala oddychová lavička, ktorá ale rokmi značne schátrala. Preto je otázne, či tam v čase vašej návštevy ešte bude.

Kršlenica – turistika aj s deťmi

Kršlenica je jedno z najkrajších miest Malých Karpát. Na rozdiel od populárnych malokarpatských sedemstoviek tu nenájdete až tak veľa turistov. Veľkým plusom je aj jej rýchla dostupnosť. Z Plaveckého Mikuláša sa najprv po asfaltke vydajte po modro-žltej turistickej značke až k vodojemu. Následne je potrebné odbočiť doprava do lesa a sledovať už len žltú značku. Stúpanie je v tejto časti výrazné, pravdepodobne budete musieť s deťmi kde tu zastaviť, vydýchať sa a nabrať sily. Pri správnej motivácii to však zvládnu aj tí najmenší. Ide totiž o krátku trasu a za pár minút ste na vrchole Kršlenice.

Výhľadových miest je tu hneď niekoľko. Okrem malokarpatských lesov môžete pozorovať aj blízke nížiny. Smerom na juhozápad sa na kopci vypína Plavecký hrad.

Tip na záver:

Okrem toho, že Kršlenica je významným turistickým miestom, je obľúbená aj u lezcov. Lezie sa po vápencových platniach a lokalita je vhodná skôr pre zdatnejších lezcov ako pre začiatočníkov.

Čierna skala – turistika aj s deťmi

No a ak sa vám na Kršlenici tak zapáčilo, že ešte nemáte výhľadov dosť, pokračujte pokojne ďalej po žltej turistickej značke. Po približne 2 kilometroch a miernom stúpaní ku koncu trasy sa dostanete na Čiernu skalu. Tá svojou nadmorskou výškou 662 m n. m. tesne nedosahuje skupinu populárnych malokarpatských sedemstoviek, svojím výhľadom však silne konkuruje Vysokej či Skalnatej. Pri turistike s deťmi dávajte zvýšený pozor pri pohybovaní sa po hrebeni tohto skalnatého vrcholu.

Tip na záver:

Na Čiernej skale ako aj na Kršlenici si pri vhodnom počasí viete užiť krásny východ slnka. Aj keď tento zážitok ocenia skôr dospelí, nikdy neviete, či sa aj medzi deťmi nenájdu ranné vtáčatá, ktoré sa nechajú nalákať na výlet s čelovkami.

Vápenná (Roštún) – turistika aj s deťmi

Hoci je Vápenná tretím najvyšším vrcholom Malých Karpát, výstup na ňu zvládnu aj deti. Dokonca aj tie menšie, len si to bude vyžadovať nejakú tú motiváciu (odskúšané s 3-ročným turistom). Začiatok túry môžete zvoliť buď v Plaveckom Podhradí alebo sa na vrchol vydáte zo Sološnice. Ak si chcete trasu o niečo skrátiť, zaparkovať môžete aj v Sološnickej doline. Odtiaľto je to na vrchol Vápennej 1.5 hodiny, s deťmi rátajte radšej dlhšie. Nebudeme si klamať, stúpať budete takmer celý čas, ale trasa je to pomerne krátka. Ak by ste predsa len zistili, že je to na deti priveľa, skončite pri smerovníku Pod Malou Vápennou. Aj odtiaľto sú už pekné výhľady. Ak to však zvládnete až na samotný vrchol, odmenou vám budú nekonečné výhľady na okolité lesy a kopce.

Nespochybniteľným lákadlom pre deti je tiež 5 metrov vysoká železobetónová rozhľadňa. Vedie na ňu zabezpečený kovový rebrík a nad vyhliadkovou plošinou sa vypína slovenský dvojkríž a zástava.

Tip na záver:

Nezabudnite deťom (a môžete aj sebe) pribaliť čiapky, čelenky, šatky, resp. akékoľvek pokrývky uší. Na vrchole Vápennej zvykne fúkať.

Samozrejme, toto je len zlomok výletov a túr, ktoré sa dajú urobiť v tejto oblasti Malých Karpát. Ak sú už vaše deti väčšie a stále ich baví s vami turistikovať, môžete v rámci Plaveckého krasu absolvovať spomínaný náučný chodník. Ďalšou možnosťou je pospájať niektoré z predošlých tipov a urobiť si tak pekný okruh. Možností je neúrekom, podstatná je aj tak najviac chuť a radosť zo spoločnej turistiky.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *