Mladým ľuďom z OZ Horské spoločenstvo záleží na tom, kde a ako budú žiť

O tom, ako sa dá pomôcť regiónu v ktorom človek žije, ako sa iba nesťažovať, že sa niečo nedá a ako zodpovedne rozvíjať cestovný ruch, sme sa rozprávali so zakladateľom občianskeho združenia Horské spoločenstvo Marekom Šurinom. Horské spoločenstvo prevádzkuje Útulňu Andrejcová, Domček Horskej služby na Čertovici, organizuje festival a veľa ďalšieho. Tento blog pre #hikemates napísal FIlip Zacher, horský nosič a outdoorista pracujúci na Téryho chate.

Andrejcová vertikal. Foto – archív Mareka Šurinu

Ahoj Marek, najprv sa nám trošku predstav, kto si a čo robíš?

Som chalan 32-ročný z Brezna, ktorý má rád prírodu a hory. Vyrastal som na Štefánikovej chate, kde som nosil zopár rokov, prirástlo mi to k srdcu a chcel som ostať na horách už od detstva.

Čo Ťa živí?

Živí ma príroda, radosť z pohybu v horách a takmer celý rok sa snažím pohybovať v nich. Venujeme sa  Útulni Andrejcová a rozbiehame ďalšie projekty na podporu regiónu s našim OZ. Fungujeme na východnom hrebeni Nízkych Tatier na Andrejcovej, na Čertovici, v Brezne a snažíme sa robiť dobré veci pre región.

Kto alebo čo je občianske združenie Horské spoločenstvo?

Horské spoločenstvo sú mladí ľudia z Horehronia, ktorým záleží na súčasnosti a budúcnosti regiónu. Naším krédom je “keď sa chce, tak sa dá.“  Vidíme potenciál v našom regióne a vidíme konkrétne veci, ktoré by sme mohli zlepšiť, najmä v oblasti cestovného ruchu a vzťahu k prírode. Je nás asi 15 členov a snažíme sa pomáhať, ako vieme.  

Ste organizácia ktorá sa snaží rozvíjať cestovný ruch a skvalitňovať život vo vašom regióne, čo pod týmto rozumieť?

Mali by sme si uvedomiť potenciál regiónu, v ktorom žijeme, lebo ešte stále je veľa ľudí, ktorý sa sťažujú, že tu nie je čo robiť a idú pracovať preč. My si myslíme, že sa dá na to pozerať aj ináč. Ľudia z nášho občianskeho združenia vidia, že je tu obrovské kvantum roboty, obrovské kvantum potenciálu a že je tu všetko čo chceme pre život. Ale nemôžeme čakať, že to niekto vytvorí za nás, ale musíme to vytvoriť my. To je naše krédo. Sami si tvoríme región, kde budeme spokojne žiť a nebudeme musieť utekať.

Snažíte sa takisto starať o životné prostredie v NAPANTe,  aké aktivity organizujete?

Rok alebo dva sme sa zapojili do akcie Upracme si Slovensko, zbierali sme odpadky. Momentálne sa snažíme pomôcť hlavne vzdelávaním a informovaním turistov. Do budúcna máme viacero ideí a nápadov na projekty hlavne v oblasti eliminácie odpadu na horách a vybudovať z Útulne Andrejcová úplne ekologickú chatu vrátane toaliet.

Rekonštrukcia útulne Andrejcová. Foto – archív Mareka Šurinu

Si správcom Útulne Andrejcová, ako je to s prevádzkou a čo zahŕňa náplň tejto práce ?

Prevádzku útulne zabezpečuje OZ Horské spoločenstvo, všetko financovanie je alebo bude zverejnené, takže je transparentné. A našou úlohou je azda úplne všetko. Od čistenia záchodov, cez prípravu stravy pre hostí, umývanie riadu v kuchyni, taktiež informovanie turistov o počasí a zodpovedanie ich otázok až po pravidelnú údržbu a občasné rekonštrukcie útulne. Mojou najdôležitejšou úlohou je spraviť všetko preto, aby sa u nás cítili turisti príjemne.

Okrem Andrejcovej spravujete ešte aj iné objekty?

Áno. Máme ešte objekt na Čertovici, ktorý sa volá Domček Horskej služby. Ten sa nám podarilo zobrať do nájmu. Postupne ho prerábame. Slúži ako miesto na prenocovanie pre turistov, „hrebeňovkárov“  a ako základňa pre bežkárske trate na Čertovici.

Domček Horskej služby slúži pre všetkých? A za akých podmienok?

Je dobré sa rezervovať, pretože cez letnú sezónu chodí dosť veľa turistov a kapacity sú obmedzené. Stačí si zavolať. A samozrejme, slúži pre každého dobrého pocestného.

Čo znamená mať tieto objekty v správe?

Je to zodpovednosť. Snažíme sa posúvať rok čo rok dopredu. Pracujeme aj s ohľadom na tradície, napríklad pripravujeme akcie pre Klub seniorov Horskej služby, ktorí sú veľmi spokojní ako udržiavame objekty na Andrejcovej a Čertovici. Revitalizujeme objekty, aby mali pozornosť, ktorú si zaslúžia, aby sme sa nemuseli za ne hanbiť.

Tento rok ste začali vo veľkom s úpravou bežkárskych tratí na Čertovici, povedz nám o tom niečo. 

Úpravu bežkárskych tratí sme už skúšobne spustili  na jar minulého roku, keď sme mali kúpený starý ratrak za pár eur. Skúsili sme, či to bude mať nejakú odozvu. Malo to odozvu a uvideli sme v tom potenciál. Na jeseň minulého roku sme spustili zbierku na kúpu lepšieho ratraku. Podarilo sa nám vyzbierať sumu, ktorá nám to umožnila.  Mali sme vybavené potrebné povolenia od národného parku a vlastníkov ciest, tak sme sa do toho pustili naplno. Po minuloročnej skúsenosti sme vedeli, aké nás čakajú podmienky.  Patríme medzi najvyššie položené bežkárske strediská na Slovensku, s čím súvisia extrémne podmienky, ktorým musíme čeliť. Vyžaduje si to veľké investície do opráv, pohonných hmôt a veľa úsilia ale stojí to za to, ľudia sú spokojní. Bežkovať je možné minimálne tri mesiace v roku a za ideálnych podmienok sme schopní upravovať 44 kilometrov tratí. V prípade enormného záujmu vieme toto číslo ešte navýšiť. 

Úprava bežkárkych tratí novým ratrakom. Foto – archív Mareka Šurinu

Sú vaše bežkárske trate spoplatnené ?

Áno. Niečo nám prispieva samosprávny kraj, ale  bez spolupráce s užívateľmi bežkárskych tratí by to bolo neudržateľné. Snažíme sa pestovať aktívnu spoluúčasť na budovaní regiónu s návštevníkmi.

OZ Horské  spoločenstvo organizuje aj viaceré spoločenské  a športové akcie  Andrejcová vertikal, Ďumbierfest, Horehronská trailová liga, na nejakú  som zabudol  ?

Participujeme aj na Nízkotatranskej stíhačke čo je „ultra trail“ hrebeňom Nízkych Tatier,  robíme im podporu na Andrejcovej aj na Čertovici.

Marek Šurina so svojou priateľkou Peťkou. Foto – archív Mareka Šurinu

Čo sú to za preteky Andrejcová vertikal ?

Je to beh do vrchu (z obce Pohorelá na vrch Andrejcová. pozn. redaktora). V Pohorelej kedysi bol nejaký duatlon, chceli sme aj na to nadviazať. Povedali sme si, že skúsime rozbehať Pohorelcov, čo sa celkom podarilo. Avšak odrazu tých bežeckých pretokov bolo na Horehroní celkom veľa, tak sme ich spojili a minulý rok vytvorili Horehronskú trailovú ligu, ktorá spája asi 6 pretekov. 

A festival Ďumbierfest ?

Je to multižánrový festival, založil ho známy horolezec z Brezna Jaroslav Vonderčík pred mnohými rokmi, tak sme si povedali že skúsime pokračovať v tejto tradícii. Už sme organizovali 3 alebo 4 ročníky, teraz sme boli obmedzení pandémiou, tak máme zatiaľ pauzu. 

Aké sú plány OZ Horské spoločenstvo do budúcna ?

Udržať nastavenú latku a posúvať ju vyššie. Pretože tých projektov a potenciálu v regióne je naozaj veľa. Skúsiť pre tento región spraviť čo najviac. A nevyhorieť, pretože práca s ľuďmi nebýva vždy najľahšia.

Ak by mal niekto záujem vás podporiť alebo vám pomôcť, ako to môže urobiť ?

Dá sa podporiť finančne a nefinančne. Finančne nás môžu ľudia podporiť už tým, že prídu na útulňu alebo na nejakú z našich akcií, ktoré organizujeme. Taktiež môžu darovať 2 % zo svojich daní. Nefinančne, že sa zapoja do našich dobrovoľníckych aktivít ako je prerezávanie chodníkov, rekonštrukcia útulne alebo pomoc s organizáciou pretekov. Stačí si kliknúť na náš web. Sme naklonení všetkej pomoci. 

Domček Horskej služby na Čertovici. Foto – archív Mareka Šurinu

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *