Mölltaler Gletscher – všetko, čo potrebujete vedieť o lyžovačke na ľadovci

Ľadovec Mölltaler sa nachádza v Rakúsku, presnejšie v južnej spolkovej krajine Korutánsko. Od Bratislavy ho delí len 470 km, čo z neho robí lákavú lyžiarsku destináciu, a to nie len počas zimných prázdnin. Sezóna v stredisku trvá takmer celý rok, s výnimkou dvojmesačnej pauzy. Najmä v letných mesiacoch tu tak môžete sledovať tréningy rakúskych a nemeckých reprezentačných lyžiarov.

O STREDISKU

Mölltalerský ľadovec je najmladším sprístupneným ľadovcom. Jeho služby začala verejnosť využívať v roku 1997. Poloha na juhu krajiny mu zaručuje veľa slnečných dní v roku, no prípady, kedy je stredisko zavreté z dôvodu silného vetra nie sú výnimočné. Ak sa rozhodnete pre lyžovačku na Mölltaleri, čaká vás 17 zjazdoviek, z toho 6 ľahkých, 7 stredne ťažkých a 4 ťažké. Dokopy je to približne 17 kilometrov upravených zjazdoviek s prírodným snehom.

To všetko dopĺňa aj Fun Snowpark, kde si môžete užiť skoky, rôzne klopenky či jazdu na bubnoch. Zdá sa vám to stále málo? Možnosti strediska dopĺňajú bohaté freeridové možnosti, o ktoré tu skutočne nie je núdza. Kratšie, pomerne nenáročné a málo strmé zjazdy si užijú všetci milovníci lyžovania vo voľnom teréne. My sami sme počas našej návštevy viac ako polovicu času strávili práve v žľaboch. Každý zo zjazdov ústi v blízkosti jednej z 9 lanoviek. Až hore sa opäť môžete vyviezť 1 šesťsedačkou, 2 štvorsedačkami, 2 dvojsedačkami, 2 menšími vlekmi alebo jednou kabínovou lanovkou.

Zážitkom môže byť aj jazda na podzemnom vlaku Gletscher Expres. Práve ním začína každá lyžovačka na Mölltaleri. Keď totiž vystúpite na dolnom parkovisku, uvidíte len miesto predaja lístkov a skalnaté bralá všade naokolo. Poviete si: „A kde sú zjazdovky?“ Dav ďalších lyžiarov vás však dovedie k turniketom, za ktorými stojí práve Expres. Ten vás za 8 minút vyvezie o viac ako 1000 metrov vyššie. Samozrejme, že tu cesta za kvalitnou lyžovačkou nekončí. Ostatné lanovky vás vezmú ešte vyššie, pričom tá najvyššia končí až v nadmorskej výške viac ako 3122 metrov. Výhľady na okolité Alpy ako aj najvyšší vrch Rakúska Grossglockner robia z lyžovačky v stredisku Mölltaler Gletscher nezabudnuteľný zážitok.

K nezabudnuteľnému zážitku určite patrí aj čapované pivo a teplá polievka. Ak vám počas dňa vyhladne, rýchlo, chutne a lacno sa najete buď v reštaurácii Eissee alebo na trochu autentickejšej alpskej chate Duisburger Hutte, ktorá taktiež ponúka možnosť ubytovania. Počas našej návštevy však bola jej prevádzka v obmedzenom režime a fungovalo iba niečo ako výdajné okienko. Každý deň sme si tu však na slnečnej terase vychutnávali zaslúžený šialok kávy ?.

Duisburger Hutte

UBYTOVANIE

Ak vyrazíte na dovolenku na „Mölli“, ubytovanie poskytujú hoteli aj priváty domácich v okolitých alpských dedinkách. Asi najobľúbenejšou voľbou turistov je Flattach. Nachádza sa najbližšie k stredisku a ponúka najviac možností ubytovanie. Vysoká konkurencia zároveň drží ceny na prijateľnej úrovni. Nás však táto dedinka až tak neoslovila. Tvorili ju len apartmány a ubytovacie zariadenia, chýbal autentický alpský nádych.

Náš týždeň sme preto strávili v obci s názvom Obervellach. Bola síce o niečo vzdialenejšia, no centrum tvorilo malé námestie a lokálne obchodíky. Okrem nás sme nestretli asi žiadnych turistov, takže sa nám domáci nadšene a s úsmevom celý týždeň zdravili. Navyše to, že sme boli ubytovaní ešte pred Flattachom nám zabezpečilo, že sme si každé ráno v skibuse našli miesto na sedenie.

Áno, v hlavnej sezóne premáva niekoľkokrát denne skibus. Aktuálne dátumy a časy odchodov si viete pozrieť na tejto webstránke. Zaujímavou alternatívou ubytovania pre dobrodružnejšie typy môže byť aj Jugend Hotel priamo na ľadovci. Poskytuje bývanie vo výške 2800 m.n.m. a ráno sa zobudíte rovno pri vleku.

CENY

Ak sa desíte dovolenky v Rakúsku kvôli povestným vysokým cenám u našich susedov, zistíte, že to nie je až také hrozné. Minimálne cenami v lyžiarskom stredisku sme sa u nás doma Rakúsku už úspešne vyrovnali. Pri návšteve Mölltaleru môžete očakávať takéto ceny:

Ubytovanie – od 30€ noc/2 osoby, viac nájdete na booking.com

Skipass – odvíjajú sa od obdobia sezóny, aktuálne ceny nájdete TU

Skibus – zadarmo

Nafta – cca. 1,880€/l

Rakúska diaľničná známka – 10€/10 dní

Ceny potravín v supermarketoch – o niečo vyššie ako u nás

Polievka – 5-7€ (Duisburger Hutte)

Hlavné jedlo – od 10€ (Duisburger Hutte)

Buchta s vanilkovým krémom – 7€ (Duisburger Hutte)

Káva – 2,50€ (Duisburger Hutte)

Magnetka – 2,70€

ZOPÁR RÁD NA ZÁVER

Ak stále váhate, či povedať ÁNO tejto zimnej alpskej dovolenke, jednoducho sa zbaľte a choďte. Mölltalerský ľadovec ponúka lyžovačku, ktorú na Slovensku určite nenájdete. Toto miesto je pohodlne dostupné autom a my sme sem z Liptova dorazili za menej ako 8 hodín. Stačí plná nádrž, diaľničná známka a veľa dobrej hudby. Aj kvôli tejto vzdialenosti sem však neodporúčame cestovať len na víkend. My sme sa v stredisku plnohodnotne zabavili 4 celé dni.

Ak sú pre vás strašiakom vysoké ceny, ušetriť môžete napríklad bývaním na priváte s vlastnou kuchynkou a pripravovať si tak vlastné jedlo. Rozumnou možnosťou môže byť tiež nákup nevyhnutných potravín ešte doma. Presne tak sme to spravili aj my a týždenný výlet na Mölltaler nás vyšiel necelých 300€ na osobu. Je však dôležité poznamenať, že ako držitelia Šikovnej sezónky Premium  sme si nemuseli kupovať skipassy, nakoľko nám GoPass karta platí aj tu. Váš týždenný výlet by teda stál o 4 celodenné skipasy viac. Určite ale nejde o astronomickú sumu a to najmä v prípade, ak cestujete mimo hlavnej sezóny.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *