Mraky, dážď, vietor ani ľad nás nezastavia. Komunitný výstup Hikemates na Téryho chatu

Keď sme vyberali cieľ druhého komunitného výstupu Hikemates, chceli sme ním otvoriť zimnú turistickú sezónu. Vedeli sme, že sa musíme pripraviť na všetko, vrátane zlého počasia. Preto sa našim cieľom stala najvyššie položená, celoročne otvorená, vysokohorská chata – Terynka, aby sa bolo aj kde zohriať. S obavami sme rozosielali posledný newsletter, keď sme už vedeli, že počasie nebude ideálne. No realita, v sobotu ráno na parkovisku, nás potešila. Vy, naši Hikemates, ste sa nenechali odradiť, ani zlou predpoveďou.

Stretlo sa nás asi 80 až 100 a všetci sa chystali vyjsť na Téryho chatu do výšky 2.015 m.n.m. Pestrá skladba turistov z celého Slovenska – z Bratislavy, Košíc, Zvolena, Oravy, Rimavskej Soboty, ale aj mnohých iných miest. „Potešilo ma, že sa tu zišli rôzne vekové kategórie, ale aj rodiny s deťmi. Turisti, ktorí chodia do hôr každý víkend, niektorí menej, no boli medzi nami aj takí, ktorí sa na takúto vysokohorskú túru vybrali po prvý krát,“ hovorí náš hlavný organizátor Paťo z Hikemates. Presne to, čo chceme, aby komunita Hikemates bola, pestrá skladba ľudí s láskou k našim horám, ktorí sa radi zídu a vydajú sa na túru aj keď sa nikdy predtým nevideli.

Úvod a povinná Horalka a odznak pre každého účastníka Hikemates výstupu. Foto (c) JP/Hikemates

A prečo ste prišli? „Videla som reklamu na Facebooku tak sme prišli. Idem s kamoškou a nemám problém ísť na hory aj s cudzími ľuďmi,“ povedala jedna z vás. Ďalší turista Jakub si zase potreboval oddýchnuť od roboty: „Turistiku mám ako vypnutie od roboty, lebo mám sedavé zamestnanie a v poslednej dobe mam toho v robote veľa. Super sa mi Hikemates výstup hodil, môžem konečne vypnúť.“ Simona z Bratislavy je na horách každý víkend, pomaly viac ako my z Hikemates: „Info o výstupe nám vyskočilo na Facebooku, niekto to poslal do našej rodinnej skupiny a tak sme sa zobrali a sme tu. Je tu môj ujo, aj mama,“ povedala počas chôdze s úsmevom.

Foto (c) JP/Hikemates

Kým Paťo s našim ďalším kolegom Šamotom riešili malý problém na parkovisku, vedenia celej skupiny v prvej časti výstupu, ako sa neskôr ukázalo nie iba v prvej :), sa ujal Jakub z Hikemates. Rýchlym tempom sa všetci dostali až na Hrebienok. A tu sa pre niektorých začala úplne iná túra. Nafasovali krosná so sudmi s Birellom, ktoré bolo treba vyniesť na chatu. Za odmenu ho hore dostanú všetci zadarmo. Mnohí z nás až teraz pochopili, aký výkon podávajú tatranskí horskí nosiči, pri každodennej vynáške na chaty.

„Bola to celkom fuška. Niesli sme len 15 litrový sud, plus krosná a batoh, ktorý každý z nás mal, takže ani nie 30 kíl, a aj tak to bola extrémna námaha na nohy,“ hodnotí svoj nosičský výkon Paťo. Aby si mohol vynášku vyskúšať každý odvážlivec, v skupinkách sa postupne striedali na viacerých úsekoch. Tatranskí nosiči bežne odnesú aj dvojnásobok tejto váhy a väčšinou nemajú problémy.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206492035055810&set=a.1386467477884&type=3&theater
Foto (c) Mirka Menhertova

Po malom medzipristátí a čaji na Zamkovského chate, každý podľa svojho tempa pokračoval ďalej. Nad pásmom lesa už bolo cítiť aj vietor a rozpršalo sa. No dobrá nálada nám stále nechýbala. Jeden zo sudov skončil v potoku. Museli sme ho loviť a znova upevňovať na krosná.

A prečo chodíte do hôr? „Oddych a relax,“ hovorili viacerí. „Na výstupe s Hikemates je pekné, že je tu toľko ľudí. Na horách som v prírode, pritom mám aj pohyb, je to zdravé a turistika pohladí aj na duši,“ hovorí Simona. Pre Jakuba je to priestor, kde môže okrem aktívneho oddychu vyriešiť aj niektoré pracovné úlohy: „V rámci túry si zvyknem premýšľať workshopy a prezentácie. Rád chodím sám, ale nemám problém aj takto s ľuďmi. Závisí to od nálady.“

Foto (c) Mirka Menhertova

Dve Košičanky sa s Hikemates vybrali na takúto túru prvýkrát: „Aby sme celé dni nesedeli na mobiloch a na internete a boli radšej na vzduchu. Určite pôjdeme znova,“ povedali s tým, že chcú ísť preskúmať aj turistické trasy do Tribeča, ale po tom, čo videli mysteriózny film Trhlina nevedia, či je to bezpečné. „Určite áno,“ ubezpečil ich Paťo.

Foto (c) AG

Vietor a dážď nás neodradili ani v stúpaní Veľkým hangom. Musíme sa priznať, že nás potešilo, že drvivá väčšina z vás mala aj zimnú a napremokavú výstroj. Dážď v stúpaní začal na skalách namŕzať a tak bolo bezpečné ísť v mačkách, ktoré ste si priniesli.

Foto (c) AG

Ešte trochu vyššie, sme sa nielenže vnorili do oblakov, ale kráčali sme už aj v snehu. Posledné stúpanie tesne pod chatou, už dalo zabrať a najviac tým, čo niesli sudy s krosnami. Zvládli to na výbornú, pretože vedeli, že na chate už ich čaká nielen oddych ale aj odmena.

A tak aj bolo. Na Téryho chate sa narazili sudy a Birell tiekol potokom, do pohárov, ktoré si mohol každý účastník zobrať a používať ich opakovane. Mnohí ste využili aj zľavu na jedlo, ktorú nám Téryho chata poskytla. „My sme si dali buchty na pare, teda vlastne jednu, cez celý tanier,“ povedal Paťo, unavený vynáškou suda. Sme radi, že sme spoločne strávili čas aj v debatách o turistike. Ale tiež, že aj na chate, ktorá má obmedzenú kapacitu sme sa dokázali prestriedať tak, aby každý mal miesto a ukázali sme, že nie sme len turisti ale aj ohľaduplní ľudia.

Cestou dole nás sprevádzal lejak. Niektorí niesli krosná späť do skladu na Hrebienok a tak sa na parkovisko vrátili až za tmy. Jaja Jenčová (@lesimple), ktorej sme zverili počas výstupu aj náš Instagram, opísala cestu dole takto: „Čaká na mňa hrozný nečas, leje jak hovado, na pršiplášť kašlem, snáď bunda moc nepustí…. je mi teplo, mám pocit sucha – brutálna vec byť ready na počasie…. Gate mi po chvíli na stehnách premoknú, ale ako prestane pršať, obratom na mne uschnú!! Na Hrebienku plánujem kávu a záchod a uvažujem, o tej legendárnej líške, čo sa tu turistom otŕča.. ale určite ju ja nestretnem.. o pár minút na to, líška vystavená na kameni rovno pri chodníku!!! Tatranský úkaz level milióón. tak to mám na dnes vystarané, strkám mobil okoloidúcemu, nech ma prosím cvakne. Ďakujem #wearehikemates za tento výstup, sama by som do Tatier v tomto počasi určite len tak nešla.

https://www.instagram.com/p/B4p413_niAD/?igshid=h5yujo9bf6m9

Aj my v Hikemates sa veľmi tešíme, všetky slová, ktoré ste nám povedali, alebo napísali na sociálnych sieťach nás motivujú robiť pre komunitu stále viac. Lebo ako počas stúpania povedal jeden z účastníkov, Jakub: „Hikemates je výzva, inšpirácia, možnosť spoznať nových ľudí.“

Komunitný výstup podporili: HoralkyBirellTéryho chataZľavaDňaUNIQA

Tu si pozri galériu ďalších vašich fotografií a postov.

https://www.instagram.com/p/B4p_vUOgN1D/?igshid=1hl6ccxg96dwv
https://www.instagram.com/p/B4qAnd_gpUK/?igshid=8wqby7jjqjsm
https://www.instagram.com/p/B4qBQtlAD1K/?igshid=1p08dyxpgq6gb
https://www.instagram.com/p/B4p2SDdpncX/?igshid=syb79sjmejsu

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *