Na Kriváni som pomohol neznámemu turistovi, odvtedy nosím lekárničku všade so sebou

Na Kriváň by mal aspoň raz vyjsť každý turista. Pred časom sme sa tam vybrali aj my. Bolo teplé septembrové ráno, ktoré sľubovalo pekný výstup. Len charakteristický vrchol sa skrýval v oblakoch. A tam hore v oblakoch sa skrýval aj príbeh, ktorý navždy zmenil pohľad na obsah a záťaž môjho ruksaku. Odvtedy ani na krátku prechádzku v Malých Karpatoch nechodím bez lekárničky.

Kriváň v oblakoch. Foto (c) LD/Hikemates

Cesta z Troch studničiek po zelenej značke išla hladko, pekné pohľady, strmé stúpanie, slnečné lúče, len vrchol mal čiapku z oblakov. Vidieť pred sebou celú cestu nie vždy pôsobí na psychiku turistu dobre, no majestátnosť Kriváňa aj tento pocit prevážila.

https://www.hikemates.com/hike/krivan-z-troch-studniciek-a-spat

Farby začínajúcej jesene a končiaceho leta, málo ľudí. Zmenilo sa to až za Krivánskym žľabom, kde sa pripojila modrá značka a aj prúd turistov. Spolu sme sa vnorili do skalnatého stúpania zahaleného v oblakoch. Po necelých štyroch hodinách sme boli na vrchole. Výhľady žiadne. Hustý opar nám nedal vidieť ďalej, ako na pár metrov. Zložili sme sa a pri debate si dali malé občerstvenie.

Pohľad z Krivánskeho žľabu. Foto (c) LD/Hikemates

Pokojnú vrcholovú vravu preťal výkrik a všetko na moment zahalilo zlovestné ticho. Neprehľadné mlieko na vrchole len ťažko umožňovalo zistiť, čo sa vlastne stalo. Po chvíli sme však zistili, že pár metrov od nás leží na zemi turista. Takmer sa nehýbal, len vzdychal bolesťou. Prehrabával som rýchlo batoh a premýšľal som, či som tentoraz zbalil malú lekárničku. Kúpil som si ju pred časom, keď som začal intenzívne chodiť do hôr. Vždy s pocitom: ‚ak sa mi niečo na túre stane ošetrím si ranu‘. No toto bolo po prvýkrát, čo som si reálne uvedomil, že ju potrebujem. Nie pre seba. Niekto potrebuje pomoc a ja musím niečo urobiť. Nahmatal som ju na dne batoha a priskočil k staršiemu mužovi.

Stála síce okolo neho skupina ľudí, no nikto sa nemal k tomu pomáhať. Očividne boli v šoku a nevedeli, čo robiť. Aj mne hlavou išlo všetko od toho ako zavolať horskú službu až po to, či si vôbec niečo pamätám z kurzu prvej pomoci. Sklonil som sa k mužovi, dýchal, no na otázky neodpovedal. Ako sa ukázalo preto, že hovoril po anglicky. Keď sme našli spoločnú reč podarilo sa mi, stále za prizerania sa jeho turistických druhov, muža posadiť.

Zradné skaly. Foto (c) LD/Hikemates

Rýchly pohľad a pochopil som. V oblakoch zakopol a spadol na ostré kamene trčiace z Krivánskeho vrcholu. Ukázal na svoju nohu, presnejšie na holennú kosť, ťažko sa hýbal. Opatrne som mu ju začal prehmatávať, premýšľal som: ‚Ak ju má zlomenú, dajú sa turistické palice rozobrať tak, aby sme z nich urobili dlahu?‘ Kosť však bola, našťastie, v poriadku. Nohavice navyše zabránili tomu, aby do krvácajúcich rán vnikla špina. Otvoril som lekárničku vybral obväz. Jediný, ktorý som v nej vtedy mal bol červený elastický. ‚Veď aký iný obväz môže človek v horách potrebovať?‘ Provizórne som priložil sterilné tampóny a snažil sa celú holennú kosť obviazať tak, aby mohol turista zísť po vlastných. Postavil som ho na nohy a vyskúšali sme či obväz nie je príliš priškrtený. Krvácanie sa nám podarilo zastaviť, takže obväz presakoval len trochu.

„Thank you,“ povedal s bolesťou v hlase.
„Good luck and safe hike down,“ odpovedal som a za nemého prizerania sa jeho parťákov som ich nechal užiť si vrchol.

Foto (c) LD/Hikemates

Neviem, či som urobil všetko zdravotnícky správne, aj keď som sa snažil spomenúť si na postupy z kurzu prvej pomoci. Lekárnička, bez ohľadu na jej váhu, je však odvtedy nevyhnutnou súčasťou môjho batoha. Malej červenej kapsičke už praskajú švy. Pravidelne do nej totiž dopĺňam rôzne vychytávky – ibuprofen, lieky na hnačku, fenistil gel na štípance, čokoľvek čo sa zíde v horách na túre.

Nie sú to len reči a mudrovanie o zodpovedných turistoch. Lekárnička ti môže pomôcť zachrániť život a jednoznačne patrí k výbave každého turistu. Aj preto je súčasťou nášho Hikemates kitu. A nielen lekárnička, ale aj návod na prvú pomoc pri najčastejších druhoch problémov a zranení pri turistike, ktorý budeš mať stále pri sebe, aj na miestach, kde nie je mobilný signál. Obe sme pripravili v spolupráci s Horskou záchrannou službou. Ak lekárničku nemáš a neovládaš základy prvej pomoci, kúp si náš Hikemates Kit. Získaš aj ďalšie ekologické vychytávky kovový ešus na potraviny, ekologické vrecká z plátna na pečivo a ovocie, biologicky odbúrateľné vrecká na odpadky, praktické zápalky, či živičné drievko, ktoré ti uľahčí zápalenie ohňa v akýchkoľvek podmienkach. Navyše ti nezaberie v batohu veľa miesta. Náš Hikemates kit si môžeš kúpiť na odkaze nižšie.

https://www.hikemates.com/hikemates-kit

Čo obsahuje naša lekárnička:

– náplasť 7,5 x 5 cm
– náplasť 1,8 x 7,2 cm
– náplasť 1 x 4 cm
– mikroporézna páska
– sterilný nepriľnavý obrúsok 5 x 7,6 cm
– hygienické utierky
– šatka trojuholníková 96 x 96 x 135 cm
– zatvárací špendlík
– tkané ovínadlo 5 cm x 4,5 m
– tkané ovínadlo 
– elastické ovínadlo 8 cm x 5m
– nožnice
– karta prvej pomoci

Foto (c) Hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. Slavo Reagovať

    Veľmi dobrá skúsenosť. Aj ja chodím do hôr na túry ako pojazdná lekáreň. Po vlastnej skúsenosti s podvrtnutým členkom, som k lekárničke a taštičkou s liekmi všeho druhu pribalil aj tejpovacie pásky, lebo klasická ortéza do topánky nevojde. Teším sa z toho, že aj to nosím hore dole, vďaka Bohu bez toho, aby som to osobne potreboval, ale vďaka tomu už dokázala jedna dievčina zísť dolu z Veľkého Choča. Pod vrcholom jej odišlo koleno. Tejping si vedela urobiť sama, s pomocou priateľa, takže to ma ešte viac utvrdilo v tom, že ich nenosím zbytočne…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *