Najbližšia dvojtisícovka z Bratislavy? Rakúska Rax-Schneeberg Gruppe a 7 zaujímavých trás, ktoré stihnete aj na otočku.

Tento článok spolu s fotkami pre Hikemates pripravila @lesimple – odporúčame ju sledovať.

Masív Rax-Schneeberg-Gruppe

je súčasťou pohoria Schneeberg v Severných vápencových Alpách s najvyšším vrchom Klosterwappen 2076 m.n.m. Leží približne 70 km juhozápadne od Viedne a asi 150 km od Bratislavy. Na rôzne východiskové body je to zhruba 1.5h – 2h jazdy autom z Bratislavy. Rax od Schneebergu oddeľuje malebná dolina Höllental.

Na úvod treba poznamenať, že v celom Rax-Schneeberg masíve vedie veľké množstvo turistických trás rôznej náročnosti, dokonca skialp trasy aj vyhľadávané ferraty – tie najmä v pohorí Rax. Turistické trasy sú prístupné celoročne a dobre značené, avšak cez víkendy a voľné dni tu býva dosť plno. Nenechajte sa ale odradiť množstvom áut na parkovisku, možností je tu neúrekom, nebudete šliapať v davoch. 

Ešte jeden príjemný bonus v tomto pohorí. Skoro na každom kopci, pastvine či v zákrute je chata na občerstvenie. Tie väčšie ponúkajú dokonca možnosť ubytovania. Chaty sú väčšinou otvorené len v top sezóne, info sledujte na ich stránkach. 

1. z doliny Höllental na chatu Knofeleben 1.250 m.n.m.

Kaiserbrunn – cez Miesleitensteig – chata Knofeleben a späť
cca 9 km / 4h chôdze / 740m výškových

Miesleitensteig a dolina Höllental

Pekná 1/2 dňová túra, stredne náročná v oblasti Schneeberg. Parkujete v doline Höllental v časti Kaiserbrunn a v pohorí Schneeberg stúpate v jeho južnej časti. Pokračujete po vyznačenej trase úzkym lesným chodníčkom v intenzívnom stúpaní.

Miestami je tu aj zážitkový úsek s reťazami a rebríkom, ale nič extrémne. Pekné výhľady do doliny aj miestami na Schneeberg (my sme išli v jesennom počasí, prevažne v hmle). Za asi 2h ste pri veľkej chate Knofeleben na konci lúky a na križovatke trás. V sezóne v chate s možnosťou občerstvenia a ak nie, v okolí sú miesta na posedenie. Odtiaľto sa dá pokračovať viacerými smermi aj na okruh, alebo ešte vyššie na Krummbachstein 1.603m.n.m. My sme sa rozhodli pre návrat tou jistou cestou, vzhľadom k sneženiu, zlej viditeľnosti aj časovej tiesni. 

2. majestátne výhľady na Schneeberg okruhom cez Hoher Hengst 1.450 m.n.m.

Rohrbach im Graben – Klammweg – Kaltwassersattel – mimo značku na Hoher Hengst – ku Hengsthütte –  Klammweg – Rohrbach im Graben 
okruh cca 11 km / 5h chôdze / 820m výškových 

sedlo Kaltwassersattel

Tento okruh vlastne vedie z opačnej strany kopca ako predchádzajúca trasa. Parking v dedine Rohrbach im Graben. Odtiaľ po značke cez fakt krátku tiesňavu – asi 10 min cez kamene. Pekné miesto na pauzu je po 2h v sedle Kaltwassersattel. V tomto bode križujete koľajnice zubačky Salamandry a máte prvé výhľady na Schneeberg. Je tu malá chata, súkromná, ale lavičky v okolí. Odtiaľto začína záživnejší úsek, pretože treba trafiť na cestičku mimo značky. Pokračujete nad chatou chvíľu strmo kameňmi, lesíkom až k Hoher Hengst. Cestička je prešlapaná. Za odmenu máte úžasné výhľady, kam oko dovidí a parádny masív Schneeberg ako na dlani. Klesáte chvíľu stále neznačenou trasou, treba mať dobrú mapu, ale nezablúdite. Asi po hodine vás už značka zavedie k zastávke Salamandry – Hengsthütte. Opäť chata, bola otvorená, množstvo lavičiek . Záver trasy už je rovnaký ako úvod cez Klammweg do doliny. 

Veľmi pekná túra, náročnejšia, treba mať mapu na orientáciu. Ak si netrúfate mimo značku už aj do sedla Kaltwassersattel sa oplatí vystúpiť a odtiaľ pokračovať inými značenými trasami, alebo tou istou naspäť. 

masív Schneeberg z Hoher Hengst

3. výstup na Schneeberg resp. k Fischerhütte 2.049 m.n.m. a okruhom späť

od lanovky Losenheim – Edelweißhütte – cez Fadensteig – Fischerhütte – okolo Schauerstein – cez Fadenweg – Edelweißhütte – Losenheim okruh cca 12 km / 5,5h chôdze / 1.250m výškových 

Fadensteigk   plató Schneebergu od Fischerhütte

Náročný celodenný okruh. Parking pri lanovke Losenheim. Pripravte sa, že cestou hore nonstop stúpate už aj vo vysokohorskom teréne. Fadensteig je dlhší a náročný úsek kameňmi, sutinou, reťazami. Treba mať pevný krok a hlavne dobrú obuv. Po zdolaní tohto adrenalínového úseku (avšak krásne výhľady stále!), stojíte na vrcholom plató, ale ešte slušná hodinka v stúpaní k Fischerhütte. Po cca 3h konečne chata – v sezóne otvorená, býva tu veľmi veľa ľudí, najmä cez víkendy. Odtiaľto je to už len 15 min na najvyšší bod celého masívu Klosterwappen 2076 m.n.m… napriek tomu, že ho od chaty vidieť, ešte ani raz sa mi k nemu nakoniec nechcelo šliapať. Totiž je pred vami ešte asi 2,5h klesanie okruhom cez Schauerstein naspäť do doliny.

 

4. k Ottohaus 1.644 m.n.m. cez pekný Törlweg

Knappenhof – Törlweg – Ottohaus – Rax Bergstation – Gsolhirnsteig – Knappenhof
okruh cca 11,5 km / 5,5h chôdze / 920m výškových

Ottohaus

Stredne náročný okruh v pohorí Rax. Parking pri Knappenhof, odtiaľ stúpate veľmi peknou trasou Törlweg. Lesom, v strmšom úseku neskôr serpentíny a nad pásmom lesa chvíľu skaly a už výhľady. Na záver stúpania prechádzate cez skalné “okno” odkiaľ krásne vykúka Ottohaus. Za cca 3h ste hore. Okruh pokračuje cez plató, rovinkou a jemným klesaním k výstupovej stanici Rax lanovky. Je tu chata dokonca celoročne otvorená / nakoľko lanovka premáva celoročne. 

Od lanovky klesáte po modrej viac menej strmo lesom, chvíľu aj popod lanovku. Z celého kruhu je najkrajšia cesta Törlweg, kľudne ju môžete zvoliť aj na cestu späť. 

5. okruh na Rax a 3 chaty za jeden deň

Preiner Gscheid – cez Gretchensteig – Karl Ludwig Haus – Habsburghaus – cez Kaisersteig a Waxriegel – Waxriegelhaus – Preiner Gscheid 
okruh cca 14 km / 6h chôdze /1100m výškových

Gretchensteig

Náročný celodenný okruh v pohorí Rax. Parking v Preiner Gscheid, odtiaľ hneď stúpanie cez les, nad pásmom lesa krásne výhľady. Kým sa dostanete na vrcholové plató, treba prekonať skalnatý úsek cca 50m istených reťazami – v tomto okruhu na zelenej Gretchensteig. Na hornej plošine už vidieť Karl Ludwig Haus, príjemné miesto na desiatu/obed. Pokračujete skoro rovinou k ďalšej chate Habsburghaus, ktorá leží v severnej časti Rax. Odtiaľ trasa pokračuje jemným stúpaním a rovinou, neskôr klesaním. V úseku Waxriegel je klesanie už výživné a nepríjemné (ak máte čas, môžete klesať susednými menej strmými cestami). Ďalšia chata Waxriegelhaus na obzore, možno čas ešte na príjemný olovrant a už len pozvolnejšie klesanie k autu.

Tu si môžete vybrať s veľkého množstva značených trás, podľa chuti. Kľudne len poseďte pri Karl Ludwig Haus, aj výstup sem je záživný a stojí za to a vráťte sa pomaly naspäť. 

Jedno upozornenie. V Rax pohorí vedie veľa ferrát aj v okolí tohto okruhu. Väčšinou vás o ferrate informuje tabula. Na ferratu treba mať špeciálnu výstroj, inak tam nelezte. Kontrolujte mapu a značenie, aby ste sa neocitli v nežiadanom teréne

Habsburghaus

6. z doliny Höllental extrémnym stupákom na Klobentörl 1.654 m.n.n.

Höllental – cez Rudolfsteig – Klobentörl – Gloggnitzer Hütte – Edelweißkogel – Höllental
okruh cca 15km / 5,45h chôdze / 1.250m výškových

Fenster a Rax

Náročný celodenný okruh v pohorí Rax tentokrát so štartom z doliny Höllental. Parking na viacerých menších či väčších miestach popri ceste. Hneď na úvod je to brutálny stupák náročnejším lesno-kamenným terénom Rudolfsteig na najmenej 2h! Cestou však parádne výhľady dozadu na Schneeberg a vpredu na kamenné steny masívu Rax. Zaujímavá atrakcia v tomto náročnom úseku je skalné okno / Fenster. Neskôr ešte jemné stúpanie lúkami ku Klobentörl 1.654m.n.n. Tu na rozcestníku začína už klesanie k menšej chate Gloggnitzerhütte. 

Na zostup k autu sme zvolili trasu mimo značky ale prešlapanú cestu cez Edelweißkogel a neskôr nekonečnou širokou, štrkovou cestou naspäť do doliny. Možno že aj príjemnejšia cesta dole by bola normálne po červenej značke, ktorá vedie od chaty tiež do doliny. 

7. cez adrenalínový Fuchslochsteig na Heukuppe 2.007 m.n.m. – najvyšší bod pohoria Rax

Preiner Gscheid – cez Reißtalersteig – cez Fuchslochsteig – Heukuppe – Karl Ludwig Haus – cez Schlangenweg – Preiner Gscheid
okruh cca 9 km / 5h chôdze / 980m výškových

Fuchslochsteig

Náročný skoro celodenný okruh v pohorí Rax so štartom opäť z parkoviska Preiner Gscheid. Stúpate najskôr lesným chodníkom po žltej, neskôr odbočka na červenú smer Fuchslochsteig. Nad pásmom lesa už výhľady na okolité kopce napr. Semmering či Stuhleck, ale aj na kamennú stenu, ktorú treba ešte zdolať. Prichádza na rad náročný úsek Fuchslochsteig, strmo hore po veľkých kameňoch, treba miestami používať aj ruky a napodiv tu nie je ani kúsok istenia aspoň lanami.. Najťažší úsek je za vami a už len po lúkach v stálom stúpaní smer Heukuppe 2.007m.n.m. – najvyšší bod pohoria Rax. Pekné výhľady a klesanie ku Karl Ludwig Haus a neskôr naspäť k parkovisku cez Schlangenweg. 

Rax

Na záver

ešte doplním, že na Schneeberg premáva od mája do decembra aj pekná zubačka Salamandra. Nástup je v dedine Puchberg am Schneeberg a po cca 40 min. jazdy a po pár medzizástavkach vystúpite na vrcholovej stanici Hochschneeberg v nadmorskej výške 1.800m. Odtiaľto môžete podniknúť rovnako pekné prechádzky s výhľadmi po vrcholovom plató Schneebergu aj s občerstvením na chatách. 

 zubačka Salamandra

Na susedný Rax sa viete vyviesť celoročne, len menej zaujímavou kabínkovou lanovkou, ktorá premáva z doliny Höllental, konkrétne z Reichenau an der Rax. Všetky podrobnejšie info o cenách aj dobe prevádzky sa dozviete na ich stánkach. 

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *