Najkrajšie výhľady v Slovenskom raji

Tento blog pre #hikemates napísala šikovná bloggerka Tamara Petreková.

Keď sa povie Slovenský raj, snáď každému napadnú rokliny plné vody popretkávané rebríkmi a stupačkami. Tento národný park však disponuje aj viacerými nádhernými vyhliadkovými miestami. Častokrát ide pritom o nenáročné výstupy, ktoré zvládnu aj príležitostní turisti. V nasledujúcom texte vám zopár týchto vyhliadok predstavíme. Niektoré zrejme poznáte, o iných ste ešte možno nepočuli.

Tomašovský výhľad

Začneme najznámejšou vyhliadkou Slovenského raja. Ten, kto navštívil Národný park Slovenský raj a nebol, ako sa hovorí na “Tomašáku”, akoby v raji ani nebol. Túra na Tomašovský výhľad je nenáročná, s minimálnym prevýšením a zvládnu ju aj menšie deti či seniori. Začať ju môžete v Spišských Tomášovciach, odkiaľ je to po zelenej značke do cieľa približne 45 minút. Alternatívna trasa vedie z oblasti Čingov – Ďurkovec. Odtiaľ vám to po žltej značke zaberie zhruba 35 minút. Samozrejme rýchlosť výstupu zavisí od vášho turistického tempa.

Samotné výhľady z Tomašáku sú úžasné. Ako na dlani máte Prielom Hornádu, dolinu Bieleho potoka či Čertovu sihoť. V prípade priaznivého počasia môžete po pravej strane vidieť aj panorámu Vysokých Tatier. Turisti si tu v kombinácii so skalnou galériou vedia urobiť krásne fotografie. Ak máte radi romantické západy slnka, určite tu zavítajte v tomto čase. Okrem turistiky je Tomašovský výhľad obľúbeným miestom aj pre horolezecké výcviky.

Tip na záver:

Vzhľadom na jeho atraktívnosť, odporúčame navštevu Tomašovského výhľadu počas pracovného týždňa, prípadne skoro ráno. Hoci je vyhliadková plošina pomerne rozsiahla, masa turistov v sobotu popoludní vám dojem z krásneho výhľadu môže predsa len trochu narušiť.

 Matka Božia

Ďalšia vyhliadka, veľmi podobná Tomašovskému výhľadu, no o niečo menej známa, sa nachádza na severovýchode Slovenského raja. Túra k nej je o niečo náročnejšia, ale stále zvládnuteľná aj pre príležitostných turistov. Začiatok túry na Matku Božiu (906 m n. m.) je na Košiarnom briežku, kde je k dispozícii parkovisko, bufet aj detské ihrisko. Trasa vedie po asfaltke až do sedla Medvedia hlava. Táto časť trasy býva obľúbená aj u cyklistov, preto dávajte počas výstupu pozor. Do spomínaného sedla sa dostanete po žltej turistickej značke zhruba za hodinku. Pri rázcestníku odbočte doprava a pokračujte ešte približne 25 minút po žltej až k vyhliadke. Táto časť trasy už nie je vhodná pre bicykle. Celkovo by vám výstup až na vrchol nemal zabrať viac ako hodinu a pol. Alternatívna trasa vedie z Novoveskej Huty a trvá približne dve hodiny.

Na vyhliadke nájdete okrem iného drevený kríž aj lavičky na sedenie. Výhľady si môžete užiť z viacerých výbežkov. Smerujú prevažne na dolinu Lesnice a Turník, no dovidíte i na Vysoké Tatry či Kráľovu hoľu.

Tip na záver:

Pri zostupe z Matky Božej sa zastavte na Košiarnom briežku. Okrem príjemného posedenia a občerstvenia na Novákovej chate, tu nájdete aj ihrisko a menšiu lezeckú stenu.

Sovia skala

Výstup na Soviu skalu môžeme s pokojným svedomím označiť za jednoduchý. Vedú sem dve turistické trasy. Prvá od Včelinca, kde nájdete aj menšie parkovisko pre autá. Odtiaľ sa vydajte po zelenej turistickej značke. Pomerne veľkú časť trasy pôjdete takmer po rovinke v príjemnom lese. Cestou budete míňať niekoľko odbočiek, držte sa však stále zelenej značky. Výraznejšie stúpanie vás čaká až na záver. Trvá však len zopár metrov a celkovo by ste za približne 25 minút mali byť na vyhliadke. Druhá trasa vedie z opačnej strany – z Čingova. Opäť ide o nenáročnú trasu. Je však o niečo kratšia a preto aj strmšia. Z Čingova hore vybehnete sledujúc zelenú značku za 15 – 20 minút.

Sovia skala napriek svojej nie vysokej nadmorskej výške (550 m n. m.) ponúka veľmi pekné výhľady na Čingov, časť Hornádskej kotliny a v prípade priaznivého počasia na panorámu Vysokých Tatier.

Tip na záver:

Vzhľadom na rýchly výstup a zostup je Sovia skala ako stvorená na pozorovanie západu slnka. Ak budete mať navyše šťastie na pekné počasie a Tatry nebudú v opare či zahalené oblakmi, budete mať určite krásny zážitok.

Ihrík

Ihrík je tak trochu zabudnutý vrchol na severnom hrebeni Slovenského raja. Jeho názov chýba dokonca aj v niektorých turistických mapách a označený býva len vyhliadkovou hviezdičkou. To mu ale určite neuberá na kráse. Navyše, ak máte radi miesta bez davov turistov, prídete si na svoje.

Túru na Ihrík (652 m n. m.) odporúčame začať Pri Starej Horárni, kde je k dispozícii parkovisko. Následne choďte po rovinke červenou a neskôr červeno-žltou značkou až Trstenému potoku. Tu odbočte doprava a žltou značkou začnete po serpentínach stúpať strmo do kopca. Potom prejdete ešte pár metrov po rovinke až sa dostanete k viacerým skalným vyhliadkam. Výhľady smerujú do kaňonu a na Letanovský mlyn. Ak sa prejdete ešte ďalších približne 200 metrov po žltej značke, dostanete sa až k malej jaskyni Gackova diera.

Ide opäť o nenáročnú turistiku, ktorú zvládnete za približne pol hodiny.

Tip na záver:

Pri zostupe z Ihríka odbočte pri rázcestníku Trstený potok doprava smerom na Letanovský mlyn. Je vzdialený len pár metrov od odbočky a ponúka krásne pohľady do okolia.

Havrania skala

Jeden z najvýznamnejších výhľadových bodov v Slovenskom raji je Havrania skala (1156 m n. m.). Ako východiskový bod na výstup na tento vrchol si môžete zvoliť viacero miest – Stratenú, Stratenskú pílu, Stratenský kaňon, Dedinky alebo Dobšinskú ľadovú jaskyňu. My sme sa na Havraniu skalu vybrali zo Stratenského kaňonu a ide o skutočne zaujímavú trasu. Pred vstupom do tunelu Stratená, nájdete malú odstavnú plochu, kde môžete zaparkovať auto. Vstúpte do Stratenského kaňonu a po pár minútach chôdze po rovinke odbočte doprava a sledujúc žltú turistickú značku začnete stúpať do kopca. Trasa nie je náročná, no miestami prekonáte aj väčšie prevýšenie. Pri križovaní s lesnou cestou dávajte pozor, aby ste nezišli zo žltej značky. Približne po hodinke stúpania sa dostanete na samotný vrchol odkiaľ si môžete užívať krásne výhľady do širokého okolia.

Tip na záver:

V okolí Havranej skaly sa nachádza viacero jaskýň, z ktorých niektoré sú dokonca prístupné.

Čertova sihoť

Tento nenápadný vrchol je hrebeňovým pokračovaním planiny Glac. Obvykle nebýva záverečným cieľom turistov, ide skôr o akúsi medzizastávku pri výlete na viac známe Kláštorisko. Vďaka širokým pohľadom do doliny Bieleho potoka si však Čertova sihoť zaslúži byť zaradená medzi najkrajšie výhľady Slovenského raja. Dostanete sa sem z viacerých východiskových miest, najčastejšie však z Čingova, Ďurkovca či zo Spišských Tomášoviec. Cesta vám zaberie okolo dvoch hodín, pričom posledný kilometer pred vrcholom očakávajte strmšie stúpanie.

Tip na záver:

Ako už bolo spomenuté, Čertova sihoť býva len menšou zastávkou pri dlhších túrach v Slovenskom raji. Cesta z nej pokračuje na Kláštorisko, odkiaľ sa môžete vydať do známych roklín ako je Sokolia dolina, Veľký či Malý Kyseľ.

Tento blog pre vás napísala naša bloggerka Tamara Petrekova. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *