Najviac zranení v horách mali Slováci, Česi sú až druhí. Horská služba hodnotila letnú sezónu

Hovorí sa, že českí turisti v Tatrách sú hotová pohroma pre Horskú službu. Tí, čo poznajú štatistiky však vedia, že to nie je pravda. A tak to bolo aj v letnej sezóne 2019, ktorá sa skončila 31. októbra. Na zamyslenie je skutočnosť, že podľa štatistík Horskej záchrannej služby sa celkový počet úrazov zvýšil takmer o pätinu.

„Najväčší nárast úrazovosti zaznamenali záchranári v Západných Tatrách (80%), nasledovali Veľká Fatra (67%) a Nízke Tatry (45%),“ píše horská služba v tlačovej správe. Za desať rokov, porovnaní s rokom 2009, narástla úrazovosť v horách o 133 %.

Do hôr na Slovensku posledné tri roky najčastejšie chodia, samozrejme, Slováci. Oproti minulému roku sa počet ošetrených Slovákov zvýšil z 237 na 302. „Za nimi nasledujú českí turisti z celkovým počtom 124 úrazov a turisti z Poľska, ktorých úrazovosť oproti minulému roku klesla. Výrazne narástol počet úrazov nemeckých turistov, zo siedmich v minulom roku až na 23 v tejto letnej sezóne. Početnou skupinou, u ktorej sme zaznamenali zvýšenia počtu výjazdov sú turisti z Izraela,“ bilancuje zásahy horská služba.

Smutné je, že v tomto roku, napriek tomu, že ešte neskončil, horská služba eviduje viac smrteľných nehôd, ako v minulom roku: „Kým celkovo v roku 2018 došlo v slovenských horách ku smrti 32 osôb, do dnešného dňa (7.11.2019) je to už 34 obetí.“

Úrazy a nehody sa, podľa Horskej a záchrannej služby, najčastejšie stávali počas letnej turistickej sezóny na turistických značených chodníkoch. „Vážne nehody a uviaznutia registrujeme vo voľnom teréne. Ide najmä o nehorolezcov, ktorí sa pohybujú bez dostatočných skúseností, znalostí a vybavenia v horolezeckom teréne,“ uvádzajú záchranári.

Stále sa však stretávajú aj s nedodržiavaním základných pravidiel, ako je napríklad neskorý nástup na túru, alebo pohyb v horách po zotmení, plánovanie túr bez dostatočnej časovej rezervy, pohyb počas búrkovej činnosti. Turisti, podľa horskej služby, často preceňujú vlastné sily. 

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

2 Comments

  1. Vladimír Ševčík Reagovať

    Ako je už v našej tlači zvykom aj pravdivé údaje sa uvádzajú len neúplné, aby sa nedali riadne porovnávať. Aj v tomto článku sú uvedené len absolútne štatistické údaje a vôbec už nie o počte Slovenských a českých návštevníkov, aby si čitateľ mohol vytvoriť reálny obraz o pomere nehodovosti občanov uvádzaných štátov. Celkovo článok vnímam ako zavádzajúci. Možno úmyselne, možno neúmyselne. 🙁

    1. Paťo z Hikemates

      Ahoj Vlado,
      počet slovenských a českých návštevníkov nie je uvedený, lebo takéto dáta nie sú k dispozícii, minimálne o nich nevieme my. Ak nám ich vieš poskytnúť radi túto informáciu doplníme 🙂
      Ak ho vnímaš ako zavádzajúci, budeme radi, ak nám dáš vedieť, v čom konkrétne – radi opravíme chybu, ak sme ju niekde spravili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *