Najvyššie položené chaty v Alpách – ktorá z nich ťa najviac zaujala?

Tam, kde je vzduch redší a hory vyššie, oblohu máte na dosah a nič už nie je zelené – práve tam sú najvyššie položené chaty v Alpách. Za hranicou 3000 metrov otvárajú nespočetné možnosti a rozbúchajú srdcia ambicióznych horolezcov. Predstavujeme ti najvyššie položené chaty v Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Švajčiarsku.

Rakúsko

Chata arcivojvodu Johanna (Erzherzog-Johann Hütte), 3 454 m
Východné Tirolsko

Chata arcivojvodu Johanna, ležiaca na Adlersruhe, je s nadmorskou výškou 3 454 m najvyššie položeným útočiskom v Rakúsku a zároveň oporou a východiskom pre záverečný prístup na vrchol Großglocknera, najvyššej hory v Rakúsku (3 798 m). Od chaty je to na najvyššiu horu Rakúska len 2 až 3 hodiny.

V chate, ktorá bola otvorená v roku 1880 a bola niekoľkokrát kompletne zrekonštruovaná, sa všetky jedlá pripravujú čerstvo: jablková štrúdľa pečená v peci na drevo, východotirolský Schlipfkrapfen, syrová halušková polievka. Celé to zdobí jedinečný a neoceniteľný výhľad na vrchol Großglockneru.

Otváracia doba: od júna 2022

Brandenburský dom, 3 277 m
Ötztalské Alpy / Tirolsko

Brandenburský dom, otvorený Alpenvereinom v roku 1909, nie je o nič horší ako Chata arcivojvodu Johanna s rozdielom nadmorskej výšky ani nie 200 metrov. Aj tu je výhľad úchvatný a bohatý na štíty. Aby ste si to mohli užiť, musíte sa však vybaviť lanom, mačkami a cepínom: všetky cesty až po Brandenburský dom vedú cez ľadovce a majú tak vysokoalpský charakter.

Foto: mauritius images

Otváracia doba: od konca júna 2022

Horská chata Hochstubaihütte, 3 173 m
Stubaiské Alpy / Tirolsko

Horská chata Hochstubaihütte sa nachádza na Wildkarspitze v nadmorskej výške 3 173 m a radí sa tak na tretie miesto medzi najvyššie položené horské chaty v Rakúsku. Pohľad na vrcholovú panorámu Centrálnych Álp sa tiahne od Zugspitze až po Dolomity – pohľad, ktorý by ste si určite mali vychutnať na terase pri západe slnka.

Otváracia doba: od konca júna 2022

Horská chata Zittelhaus, 3 106 m
Goldberg Group / Salzburg

Horská chata Zittelhaus bola otvorená Alpenvereinom v roku 1886 a nachádza sa priamo na vrchole Hoher Sonnblick vo výške 3 106 m. V roku 1905 tu bol zaznamenaný studený rekord: bolo nameraných -37,4 °; najnižšia teplota zaznamenaná v Rakúsku. V teplejších dňoch vás samozrejme početné vrcholy pozývajú na rozsiahle horské túry. Večer vás tu odmenia nádhernými západmi slnka.

Foto: Sektion Rauris

Otváracia doba: od konca júna 2022

Nemecko

Mníchovský dom, 2 964 m
Pohorie Wetterstein / Bavorsko

Pamiatkovo chránený Mníchovský dom bol otvorený v roku 1897 na západnom vrchole Zugspitze a dodnes je z veľkej časti v pôvodnom stave. Kuchynský sporák je stále vykurovaný drevom a slúži ako varná doska aj ako zdroj tepla. Mníchovský dom je ideálnym východiskovým bodom pre rôzne horské a horolezecké túry: napríklad na Alpspitze, Jubiläumsgrat alebo ako medzipristátie na trojdňovej túre Zugspitze.

Foto: Admin Team München und Oberland

Otváracia doba: od konca mája 2022

Švajčiarsko

Vysokohorská chata Mönchsjochhütte, 3 650 m
Valais / Bernské Alpy

Chata Mönchsjochhütte je najvyššie položená chata vo Švajčiarsku a ponúka aj niekoľko ďalších superlatívov: Východiskovým bodom pre prístup je najvyššie položená železničná stanica v Európe – stanica Jungfraujoch železnice Jungfrau vo výške 3 454 m. Na úpätí Mönchu sa nachádza najdlhší a najväčší ľadovec v Európe, Aletsch.

Samotná chata stojí v exponovanej polohe na východnom hrebeni Mönchu a doslova sa drží skaly. Je samozrejmé, že v tejto výške sú niektoré veci, ktoré sa nám zdajú každodenné, spojené s veľkou námahou. Potraviny sa musia privážať ratrakom alebo helikoptérou a varenie trvá dlhšie, pretože bod varu je nižší.

Foto: mauritius images

Otváracia doba: od polovice marca 2022

Taliansko

Vysokohorská chata Margheritahütte, 4 554 m
Valaiské Alpy / Wallis

Margheritahütte, ktorej taliansky názov je „Capanna Regina Margherita“, je s veľkolepou výškou 4 554 m najvyššou budovou v Európe. Nachádza sa na vrchole Signalkuppe vo Valaiských Alpách – len asi 30 metrov od švajčiarskych hraníc.

Okolie chaty strmo klesá: jeden nesprávny krok robí rozdiel medzi životom a smrťou. A nadmorská výška je tiež veľkou záťažou pre organizmus. Dobrá aklimatizácia by preto mala byť predpokladom každej túry na Margheritahütte, kde nie je nadarmo centrum pre výskum výškovej fyziológie.

Foto: Hejkal

Otváracia doba: od 11teho júna 2022

Vysokohorská chata Becherhaus, 3 195 m
Stubaiské Alpy / Južné Tirolsko

Najvyššie položená chata v Južnom Tirolsku nesie názov hory, na ktorej vrchole leží: Becher alebo „Rifugio Bicchiere“. Bol dokončený v roku 1894 pod veľkým časovým tlakom a spočiatku sa nazývala Kaiserin-Elisabeth-Schutzhaus: ako pocta pre cisárov, ktorí podporovali takmer nemožnú výstavbu útočiska vo výške 3 195 m.

Tri obrazy cisárovnej aj dnes zdobia steny chaty, z ktorej sa ponúkajú početné horské túry – napríklad na Wild Freiger (3 418 m), Zuckerhütl (3 507 m) alebo Divoký Pfaff (3 456 m).

Otváracia doba: od konca júna 2022

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *