Naprieč Patagóniou

Tento blog pre #hikeamtes napísal cestovateľ Matúš Lašan. Matúš je zároveň aj autorom svojej prvej knihy CAMINO MAL – (TAKMER) 3000 KM PEŠO PATAGÓNIOU, ktorú si môžeš predobjednať aj ty prostredníctvom crowdfundingu na startovac.cz. Podpor aj ty vydanie foto-cestopisného denníka z (takmer) prvého svetového prechodu jednej z najšialenejších diaľkových trás sveta naprieč Patagóniou.

Ďiaľková trasa naprieč Patagóniou

Na svete je veľa známych a dobre značených diaľkových turistických trás. Greater Patagonian Trail medzi ne nepatrí. Už manuál k prechodu vás v prvej vete upozorní, že oficiálne trasa neexistuje. Jej náročnosť sa odzrkadľuje aj v počte turistov. Zatiaľ čo na najznámejší americký trail, Pacifickú hrebeňovku, sa ich ročne zapíše okolo 8 000, do Patagónie sa ich pravidelne chystá len pár desiatok. Navyše ju zatiaľ počas jedinej sezóny neprešiel nik. Niekoho by to mohlo odstrašiť, no s manželkou sme hneď vedeli, že do toho  musíme ísť.

Aké to bolo

„Matúš? Sme tu určite správne?“ Zastavili sme sa s manželkou na okraji takmer nepriestupného pralesa. Cesta bez varovania skončila a pred nami stála zelená stena bambusov. A vtedy sme si uvedomili, na čo sme sa to vlastne dali.

Greater Patagonian Trail je 3000 km dlhá diaľková trasa vedúca naprieč hrebeňmi, pralesmi a okolo ľadovcov Južnej Ameriky. Keď sme sa na cestu vydali, ešte sme nevedeli, že niektoré z jej častí sú navrhnuté len zo satelitných máp a nikto po nich nikdy nešiel. Možno práve kvôli tomu sa pokladá za nezdolateľnú.

Žiadna z našich ciest nás doteraz nedonútila improvizovať toľko, čo táto. Neraz sme jednotlivé časti končili len na čistých krekroch. Museli sme sa naučiť pripraviť si vlastný chlieb, opýtať sa miestnych, či by nám nepredali kus syra či vajíčka a niekedy neostávalo iné, ako byť chvíľu hladný…

Fotogaléria

Fitz Roy, Cerro Torre a Torres del Paine. Miesta, ktoré si predstaví väčšina ľudí pri slove Patagónia. To ani náhodou neznamená, že je to všetko, čo vie ponúknuť. Na nasledujúcich fotografiách sa vás pokúsim presvedčiť o tom, že nízka návštevnosť iných častí Patagónie nie je spôsobená ich nedostatkom krásy.

Čile je krajina vulkánov. V celej krajine sa ich nachádza odhadom 90 aktívnych. Antuco na fotke síce medzi ne nepatrí, výhľady naň však patrili medzi naše najobľúbenejšie.

Podľa nás dvojica najkrajších čilských vulkánov – Descabezado Grande (vľavo) a Cerro Azul dosahujú takmer 4000 m n.m.

Ľadovce oddeľujúce Čile od Argentíny hlboko v Andách na historickej trase zvanej „Cesta pionierov“.

Západ slnka v polopúšti po prechode najvyššieho bodu na trase. Sedlo v 3300 m n.m. nemá žiaden názov a neviedol cez neho žiaden chodník. GPT štandardy…
Sopečná krajina s typickým bielym vulkanickým pieskom v okolí jazera Caracol.

Sopečná krajina s typickým bielym vulkanickým pieskom v okolí jazera Caracol.

Do lesov plných Araukárií sme sa dostali približne v polovici trailu a okamžite nás preniesli myšlienkami do Jurského parku.

Obrovské jazerá pod masívom Fitz Roy. Rozumieme, prečo je to jedna z turisticky najobľúbenejších častí Patagónie…

Dobytkom vychodené a vodou vymyté cestičky uprostred Valdiviánskeho dažďového pralesa.

Brody riek predstavovali jedno z najväčších nebezpečenstiev na trase. Hlavne tie ľadovcového pôvodu môžu byť v horúcich dňoch rozvodnené viac než v daždivých obdobiach.

Dobytok a kone nám robili na trase spoločnosť aj v tých najodľahlejších miestach. Kovboji arrieros aj ľudia pôvodného kmeňa Pehuenche ich v lete vyháňajú aj do tých najvyšších sediel.

Stačilo 338 kilometrov a boli by sme prvými ľuďmi, ktorí prešli GPT za jednu sezónu. Ale po 112 dňoch a 2662 kilometroch v nohách zasiahla pandémia – a 14 dní pred koncom sme museli skončiť a nasadnúť na lietadlo v Santiagu. Žltá na mape ukazuje časť trailu, ktorá nám chýbala k dokončeniu.

Do Patagónie, jej ľudí aj krajiny ako takej sme sa ale zamilovali. A myslíme si, že sa do nej zamilujete spoločne s nami. Z cesty sme totiž pripravili knihu, ktorú by sme chceli vydať. Nemáme za sebou sponzorov ani vydavateľstvo a bez podpory ľudí, ktorí milujú hory, cestovanie a turistiku to jednoducho nepôjde. Podporte našu kampaň na Startovači. Knihu tak môžete získať nielen s podpisom, ale iba počas prebiehajúcej kampane aj so všetkými fotografiami vo vysokom rozlíšení či ako súčasť zvýhodneného setu spolu s našou prvou knihou Araroa.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *