Nepremokavé ponožky Dexshell na zimu RECENZIA

Minulý rok som mal prvýkrát v živote na nohách nepremokavé ponožky. Od jari do jesene. Bola to super skúsenosť a veľa som sa o ich fungovaní naučil. Recenziu nájdeš TU: Nepremokavé ponožky Dexshell.

Už od prvých momentov zoznamovacieho testovania mi začala hlavou blúdiť myšlienka, čo s nepremokavými ponožkami v zime?! V takej tej drsnej, hlboko pod nulou.. Má Dexshell v talóne niečo aj na zimu? Musím to zistiť! A hádaj čo? Zistil som, že má a hneď ti o tom poviem viac.

Prvá skúsenosť s nepremokavými ponožkami od Dexshell

Predstavím ti 2 modely nepremokavých ponožiek určených práve do mrazivého počasia:

Nepremokavé ponožky Dexshell Hytherm Pro a Dexshell Trekking

Membrána Porelle®

Nepremokavosť a dobrú priedušnosť zaisťuje membrána Porelle®. Ponožky pozostávajú z 3 vrstiev. Nepremokavá membrána Porelle® (stredná vrstva) je nalaminovaná medzi vonkajšiu vrstvu a vnútornú vrstvu.

Membránu Porelle® vyrába spoločnosť PIL Membranes so 40 ročnými skúsenosťami na trhu. Okrem nepremokavosti vynikajú aj svojou odolnosťou, čo je pre nepremokavé ponožky kľúčovou vlastnosťou.

Funkcia membrány Porelle®

Nepremokavé ponožky Dexshell Hytherm Pro

Nepremokavé ponožky Hytherm Pro sú najteplejším modelom od Dexshell. Ak máš v zime neustále ľadové nohy, vyskúšaj ich. Z vnútornej strany sú pokryté hrubou froté vrstvou z merino vlny, ktorá naozaj hreje. Zatiaľ som testoval 5 druhov nepremokavých ponožiek od Dexshell a Hytherm Pro sú jednoznačne najhrubšie a najteplejšie ponožky. Treba s tým počítať aj pri voľbe obuvi (mať ju o niečo väčšiu 0,5 – 1 cm). Okrem hrejivosti, hrubšie vnútro ponožiek prináša so sebou aj ich pohodlné nosenie.

Nepremokavé ponožky Dexshell Hytherm Pro

Parametre Dexshell Hytherm Pro

  • 100% nepremokavé, priedušné – DexShell využíva membránu s vodným stĺpcom 10 000 mm a priedušnosťou 15 000 g/m2/24 h. Merané podľa normy ASTM E96:95.
  • Určenie: zima
  • Dĺžka ponožiek: do polovice lýtok
  • Aktivity: turistika a iné outdoorové aktivity
  • Vonkajšia vrstva: 97% Nylon, 3% Elastan
  • Funkčné jadro: Porelle® membrána
  • Vnútorná vrstva: 38% Merino vlna, 38% Nežmolkujúci akryl, 24% Nylon
  • Cena: 51,90 €
  • Kúpiš na nepremokave.sk
  • Skvelá pružnosť vďaka patentovanej technológii laminovania vrstiev
  • Hrubé froté z merino vlny (vnútorná vrstva), antibakteriálna úprava
Ach to večné prezúvanie pri testovaní

Nepremokavé ponožky Dexshell Trekking

Model Dexshell Trekking bol druhou zateplenou verziou nepremokavých ponožiek, ktorú som testoval v zimných podmienkach. Ponožky sú určené na prechodné obdobie a miernu zimu. Ich vnútro je podstatne menej zateplené, ako pri Hytherm Pro verzii. Využiješ ich hlavne na jar (keď je hore ešte chladno a nejaký sneh), jeseň a začiatok zimy. Máš tak poistku, že ťa na turistike neprekvapia ani prvé mrazy.

Nepremokavé ponožky Dexshell Trekking

Parametre Dexshell Trekking

  • 100% nepremokavé, priedušné – DexShell využíva membránu s vodným stĺpcom 10 000 mm a priedušnosťou 15 000 g/m2/24 h. Merané podľa normy ASTM E96:95.
  • Určenie: chladná jar a jeseň, mierna zima
  • Dĺžka ponožiek: do polovice lýtok
  • Aktivity: turistika a iné outdoorové aktivity
  • Vonkajšia vrstva: 98% nylon, 2% elastan,
  • Funkčné jadro: Porelle® membrána
  • Vnútorná vrstva: 38% Merino vlna, 38% nežmolkujúci akryl, 24% nylon
  • Cena: 46,90 €
  • Kúpiš na nepremokave.sk
  • Skvelá pružnosť vďaka patentovanej technológii laminovania vrstiev
  • froté z merino vlny (vnútorná vrstva), antibakteriálna úprava
V zime nesmie chýbať v mojej bežeckej výbave táto trojka

Testovanie

Mám za sebou 2 roky skúseností s nepremokavými ponožkami. Viem ti o nich povedať už celkom dosť. Je úplne normálne, keď máš na začiatkoch pri kúpe nepremokavých ponožiek pochybnosti. Mal som ich aj ja. Prvé dojmy si preto prečítaj v mojej prvej recenzii – Nepremokavé ponožky Dexshell. Veľa sa dozvieš.

Teraz ti poviem o mojich zimných skúsenostiach. Zimu mám rád a najčastejšie turistikujem a fotím, bežkujem, alebo behám. Pri behu používam od Dexshell model Running Lite (v prechodnom období). Keď poriadne mrzne a vieš že pôjdeš na dlhšie, je to už o niečom inom. Tu sa extra zateplené nepremokavé ponožky celkom hodia.

Pri turistike a fotení som ich používal asi najviac. Prestávky na jedlo, prezlečenie, čakanie na východ a západ Slnka.. Jednoducho mám viac časových úsekov bez pohybu. Ruky a telo dokážeš zahriať čajom z termosky a páperovou bundou, tie nohy v kožených vibramkách už nie. Pokúšaš sa tak napodobňovať indiánske privolanie dažďa len preto, aby ti bolo o kúsok teplejšie. Určite to poznáš 🙂 .

Posledné zbytky jarného snehu

Ponožky Dexshell Trekking používaj na jeseň a v začiakoch zimy. Pri dlhších prestojoch v mínusových teplotách mi už v nich bola zima. Pri pohybe menej. Najviac som bol zvedavý, či má zmysel nosiť nepremokavé ponožky v kožených turistických topánkach.

Mám 2 páry. Jeden starší (má už 10 rokov), na ktorom som vymenil len vibram podrážky a fungujem ďalej. A nový pár, na ktorý sa spolieham v náročných zimných podmienkach.

V starších topánkach som ponožkami posilnil ich nepremokavosť. A fungovalo to dobre. V tých novších som mal obavy, či sa pri plne fungujúcej membráne nebudem potiť vo vlastnej šťave. Prišiel som na to, že pri správne zvolenom modeli a rôznych teplotách (plusových aj mínusových), kombinácia nepremokavých ponožiek s koženými topánkami celkom dobre funguje.

Mrazivé ráno vo Veľkej Fatre

Na testovacích túrach som sa neustále prezúval a vymieňal model Trekking za Hytherm Pro.

Priznám sa ti, nebolo to príjemné neustále zastavovať, ale čo neurobím pre dobrú recenziu 🙂 .

Ponožky Dexshell Hytherm Pro som nosil vtedy, keď išlo do tuhého. A to doslova!

Ani sa nepokúšaj ich používať keď je nad nulou. Možno málinko plus mínus okolo nuly. Pri teplejšom počasí – 5 a viac stupňov mi bolo horúco a radšej som sa prezul.

Spoľahlivo fungovali pri zimnom fotení a zostupoch dole do dolín. Vnútorná vrstva z merino froté je naozaj hrubá a dobre hreje. Testoval som ich aj pri otužovaní v mrazoch a celkom sa dalo (len si musíš poriadne vysušiť nohy medzi prstami).

Dobre fungujú oba modely aj na bicykli. Snehu už toľko nenapadne a častokrát aj v zime treba cestovať za ním až na hrebene. Najmä v návratoch späť studenými (a často mokrými) dolinami mali nepremokavé ponožky opodstatnené využitie.

Rovnako ako v minulej recenzii aj teraz som sa opýtal Lenky, čo hovorí na nepremokavé ponožky v zime. Pre tých ktorí nevedia, Lenka beháva ultra behy, chodí na chlpaté lyže a svet hôr si užíva plnými dúškami.

Lenka a jej zimné skúsenosti

Pohyb v zimných mesiacoch je pre mňa kľúčový počas prípravy na bežeckú sezónu. Veľa času trávim na nohách, aj keď podmienky sú vtedy dosť nevyspytateľné. No ja vlastne už beriem suché nohy ako samozrejmosť.

Uvedomila som si to pri zasneženej virtuálnej Kysuckej stovke (72km/3250m). Moje kamarátky počas pauzy na poľskej chate svojimi nohami drkotajúcimi sa od zimy rozpohybovali šálky s čajom na našom stole. Uf, riadne mi ich bolo vtedy ľúto.

Nepremokavé ponožky v praxi


Keď sme si o pár týždňov s kamoškou Ivkou prešlapávali cestičku zasneženým Minčolom a jej znova premokli tenisky, smiali sme sa, že každý, kto chce so mnou behať, by mal vlastniť aspoň jedny nepremokavé ponožky a je to dokonca v jeho záujme. 

Prešľapávanie „cestičky“ na Minčol

Počas nedávnej Barborskej cesty (195km/6370m) sme v nich bežali všetci. Nikto sa počas 40 hodín nesťažoval na mokré nohy, či zimu a počasie nám dalo naozaj zabrať. U mňa sa teda nič nemení, stále ich odporúčam, kade chodím.

Nosím ich aj na skialp, model Running Lite. Príde mi komfortnejšia ako obyčajná ponožka. Ak je veľká zima, beriem radšej podkolienky, ktorých tepelný komfort je až neuveriteľný. Navyše sú kompresné. Je super mať vo výbave kúsok, na ktorý sa môžeš spoľahnúť. Za mňa sú jednoznačne game-changer.

Odmena po Barborskej ceste

Plusy a mínusy

PLUSY: Najväčšími plusmi sú pre mňa 2 veci hrejivosť a hmotnosť nepremokavých ponožiek. Hrubá froté vrstva z merino vlny (model Hytherm Pro) drží v topánke optimálny teplotný komfort aj v silných mrazoch.

Ponožky nič nevážia a vždy ich môžeš mať ako zálohu v batohu pre prípad potreby. Ja ich ľahkosť využívam aj pri výbere ľahšej a pohodlnejšej obuvi (napr. Inov8 Roclite 345).

MÍNUSY: Tu je pre mňa na prvom mieste zvýšená (pre niekoho náročná) starostlivosť o nepremokavé ponožky. Nemal by si v nich chodiť na boso (bez topánok), aby si nepoškodil membránu. Preto, aby ti dlhšie vydržali je vhodnejšie ich prať v rukách (alebo šetrných pracích programoch). Keď ponožky operieš, alebo sa do nich dostane voda, trvá dlho kým poriadne vyschnú.

Nepremokavé ponožky na zimu – Pod Zadnou Ostrou

Pre koho sú nepremokavé ponožky Dexshell určené

Pre outdooristov, ktorí chcú skúsiť niečo nové a tak trochu nezvyčajné. Od turistov, fotografov, diaľkových turistov (čo šetria gramy) a dovolím si povedať aj bežcov a skialpinistov.

Ja si nepremokavé ponožky beriem so sebou celoročne a hlavne vždy, keď idem do nepredvídateľného počasia, alebo na dlhší prechod horského hrebeňa. Viem ich použiť, keď treba, aj do mokrých topánok/trailových tenisiek. A na zimné fotenie je pre mňa model Hytherm Pro už povinnou výbavou.

Na záver ti dám ešte tip na výborný článok, čo od nepremokavých ponožiek môžeš očakávať. Článok napísali ľudia z nalehko.com: „Je to super věc, která dokáže řešit hodně žalostných a nepříjemných situací na treku. Je ovšem potřeba počítat s tím, že jako každý jiný výrobek, mají i nepromokavé ponožky svoje limity a zásady používání. Zkrátka to, že nastanou situace, kdy se nějaké vlhko do ponožky dostane.“ Viac si prečítaj TU.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *