Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda RECENZIA

Northfinder Jimmy je univerzálna softshellová bunda do každého počasia. Vďaka nepremokavej membráne a 4 way stretch-ovému materiálu získaš bundu, ktorá ťa podrží aj v náročných podmienkach.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda na jarnej turistike, foto: Mária Fúčelová

Pamätám si, že za svoj prvý komplet na hory (bunda a nohavice), som si vybral práve ten zo softshellu. Bunda mala dokonca Pollartec-ové zateplenie. Bolo to už 10 rokov dozadu. Bundu som daroval, nech robí radosť niekomu inému a nohavice mám doteraz. Sem tam ich vytiahnem v zime.

Dnes už nosím niečo iné. Keď však k nám do Hikemates prišla ponuka testovať softshellovú novinku od Northfinder, v mojej outdoor-testerskej duši sa pomaličky začala ozývať zvedavosť. Nostalgicky som začal spomínať na svoje turistické začiatky a bol som naozaj zvedavý, kam sa za tie roky softshell posunul.

Čo je to Softshell

Pri testovaní bundy sa ma pravidelne niekto pýtal, čo je vlastne ten softshell? Každý ho pozná, resp. niekde o ňom počul, stretol sa s ním, alebo vlastní nejaký outdoorový kúsok.

Softshell je funkčný materiál, ktorý je vetruodolný a do istej miery aj vodeodolný. Oproti starším a tradičnejším materiálom s podobnou funkciou je mäkký, jemný a paropriepustný. Pri vrstvení oblečenia je softshell ideálny pre druhú (izolačná vrstva) a tretiu vrstvu (ochranná vrstva).

Z týchto dôvodov je softshellové oblečenie vhodné na turistiku v premenlivých klimatických podmienkach – vietor, vlhko, dážď.

Pôvodne sa predpokladalo, že softshell bude materiálom bez membrány. Vývoj však nezastavíš a požiadavky zákazníkov priniesli do sveta softshellu aj nepremokavé membrány.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda vo Veľkej Fatre, foto: Mária Fúčelová

Dva základné typy

  • Tkaný softshell – je vyrobený z textilných vlákien, je ľahký, priedušný a cenovo dostupnejší.
  • Membránový softshell – obsahuje medzi vonkajšou a vnútornou vrstvou membránu a poskytuje tak lepšiu odolnosť voči vetru a vode.

Hlavné prednosti softshellu

  • vodeodolnosť – hydrofóbna povrchová úprava
  • nepremokavosť – kombinácia s membránou
  • vetruodolnosť
  • dobré izolačné vlastnosti
  • priedušnosť – pri dobrom technickom spracovaní
  • zvýšená odolnosť proti oderu – mechanická odolnosť
  • pružný a elastický materiál
Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda

Parametre bundy Northfinder Jimmy 3l

Materiál – 3 vrstvový stretchový softshell (92% polyester, 8% spandex)
Strih – regular
Membrána – 5000 mm/5000 g/m2/24h
Hmotnosť: 638 g (veľkosť M)
Cena: 84,90 €
Sezóna – Jar/leto
– Hydrofóbna povrchová úprava
– 3D nastaviteľná kapucňa so spevneným šiltom
– Dve hrudné vrecká a dve bočné vrecká na zips
– Predtvarované rukávy pre lepšiu mobilitu
– Nastaviteľný spodný okraj bundy ako aj lem rukávov
– Ventilácia pod pazuchami zaistená cez zips
– Použitá technológia laserového rezania
– YKK® zipsy

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda – farebné variácie: Modrá(blueblue), Čierna (black), Červená (redblack)

Špecifikácia bundy

Northfinder Jimmy 3L je univerzálnou bundou. Označenie 3L znamená, že sa skladá z 3. vrstiev. Navyše trojvrstvový softshell má prívlastok 4-way strech, ktorý má za úlohu prispôsobiť sa a kopírovať telo pri pohybe. Povedané inými slovami, materiál je flexibilný do 4och smerov, pružný a príjemný pri aktívnom pohybe.

Toto všetko je doplnené o membránu s hodnotami (5.000 mm/, 5000 g/m2/24h). Bunda ťa vďaka nej podrží pri miernom daždi a snežení.

Rukávy

Rukávy sú ergonomicky predtvarované a majú pomôcť k lepšej mobilite. Lém rukávov si vieš nastaviť podľa potreby vďaka suchému zipsu. Manipulácia je jednoduchá a hravo to zvládneš aj v rukaviciach.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda: nastaviteľné rukávy, foto: Mária Fúčelová

Kapucňa

Kapucňa je naozaj obrovská. Úplne v pohode ju natiahneš aj na horolezeckú prilbu. Keď treba, vieš si ju prispôsobiť sťahovaním po bokoch a vzadu pomocou elastických gumičiek. Kapucňa má spevnený šilt, ktorý je naozaj veľký a oceníš to najmä v daždi.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda má veľkú a prepracovanú kapucňu, foto: Mária Fúčelová

Vrecká

Bunda má dve hrudné vrecká a dve bočné vrecká na zips. Sú veľké a nebudú mať problém s väčším mobilom, bufkou, rukavicami, čiapkou alebo papierovou mapou. Vo vnútri bundy sú ešte dve otvorené vrecká (bez možnosti uzatvorenia), kde si rád odkladám rukavice, čiapku, bufku, vreckovky a často aj baterku od foťáka.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda má až 6 vreciek,

Ventilácia

Keď vlastním membránovú bundu, vždy ocením, keď má ventiláciu. Jedno z mojich obľúbených riešení je ventilácia pod pazuchami so zipsom. Keď prší a ty sa musíš hýbať, otvoríš „vetračku“, aby si sa neuvaril vo vlastnej šťave. Northfinder to má vylepšené pomocou dvoch bežcov.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda: ventilácia je riešená pomocou 2 bežcov

Testovanie

Turistickú bundu Northfinder Jimmy som mal k dispozícii už koncom zimy. Zobral som ju na pár výletov do Veľkej Fatry v chladnom a sychravom počasí. Pamätám si, ako posledný krát nasnežilo a ja som sa predieral cez starý chodník v hustom poraste smrečiny a malých bukov.

Na stránke výrobcu je uvedené sezónne určenie jar, leto. Myslím si však, že pri správnom vrstvení oblečenia, ťa ochráni aj na jeseň a v začiatkoch (alebo na konci) zimy. Navyše je doplnená aj o membránu.

Preto som sa opýtal priamo ľudí z Northfinder, ktorí mi vysvetlili ako softshell u nich rozdeľujú:

„V Northfinderi máme 2 verzie softshellu zimnú verziu 3L softshellu (vnútorná vrstva je flís) a letnú verziu softshellu (vnútorná vrstva je mesh).“

Northfinder Jimmy 3Lletnú verziu softshellu vo vnútri doplnenú o mesh (bez zateplenia).

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda vhodná aj na ferratu, foto: Mária Fúčelová

V lete mi bolo v bunde až príliš teplo. Ale na chladné horské rána vždy dobre poslúžila. Opäť som ju vytiahol v obľúbenom babiom lete, ktoré nie a nie prísť. Zvlášť tento rok, keď po vysokých teplotách sme vhupli rovno do zimy. Tatranské štíty sa zabeleli o trochu skôr, a tak som bundu zobral na Hikemates komunitný výstup do Roháčov.

Počasie bolo pod psa a na začiatku sme čakali 40 minút, kým sa tatranské nebo vyprší. Potom to však stálo za to! V Roháčoch mi bunda poslúžila najlepšie. Mal som pod ňou len krátke termo tričko. Mierny dážď na začiatku zvládla a v stúpaní do kopcov zas dobre poslúžila ventilačka. V tomto počasí som bol s bundou asi najviac spokojný.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda na túre v Roháčoch

Pozitíva

Na bunde Northfinder Jimmy som najviac (okrem dobrej ceny) ocenil technickú prepracovanosť bundy. Pri softshelly sa správam pokojnejšie ako pri inom nepremokavom materiále. Je odolnejší a na hocičom ho neroztrhneš. Ako stvorený do ťažkého terénu.

Osobne si v nepremokavých bundách volím vždy 3 vrstvový materiál (bežne máš 2 alebo 2,5 vrstvový – bežecké a turistické bundy). Vďaka 2 a 2,5 vrstvám ťa bunda po zmoknutí na tele nechladí. Neveril som, že v troch vrstvách je taký rozdiel pocitu chladu, až kým som si takú bundu nezaobstaral. Všetky 3 vrstvové bundy sú rádovo drahšie (s tým určite počítaj).

Takisto som zaťažený na vrecká! Nikdy ich nie je dosť, však to poznáš. Sú priestranné a okrem klasiky po bokoch mi dobre poslúžili aj tie na hrudi a sieťované vo vnútri bundy.


Poslednú vec, ktorú vyzdihnem je ventilácia bundy pod pazuchami. Podľa mňa povinná výbava každej dobrej nepremokavej turistickej bundy.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda: Roháčske plesá

Negatíva

Na bunde mi vadili 2 veci. Jej váha a zbaliteľnosť. Tým že som „fanda“ ultralight turistiky zmenšujem všetko svoje vybavenie. Od oblečenia, topánok, turistických palíc až po batohy.

Preto som na turistiku so softshellovou bundou Northfinder Jimmy bral svoj starší a väčší batoh. Ak veľkosť a váhu neriešiš a si skôr klasický turista, táto bunda ti dobre poslúži.

Northfinder Jimmy – turistická softshellová bunda v peknom jesennom prostredí, foto: Mária Fúčelová

Pre koho je bunda určená

Bundu využiješ pri bežnej aj vysokohorskej turistike, lezení, kľudne aj na lyže a bicykel. Jej univerzálnosť ťa podrží v širokej škále outdoorových športov. Navyše mechanická odolnosť softshellového materiálu je za mňa veľkým plus. Jednoducho sa nestaráš (nebojíš o bundu), iba nosíš a užívaš horské zážitky.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *