utulna_slavicek_hikemates_spp

Nová útulňa Sláviček na Muránskej planine poskytne turistom bezpečné útočisko

V prírodnej rezervácii Tŕstie na Muránskej planine ( Stolické vrchy) sme v októbri 2022 otvorili pre verejnosť novú turistickú útulňu s unikátnou architektúrou. Útulňa Sláviček disponuje šiestimi lôžkami, pieckou a návštevníkom poskytne bezplatné a bezpečné útočisko. Útulňa vznikla vďaka vašej podpore a nášmu partnerovi SPP.

Rozvoj cestovného ruchu v regióne udržateľnou formou

Turistická útulňa Sláviček sa nachádza na hranici Muránskej planiny a Stolických vrchov, turisti sa na ňu môžu dostať po žltej turistickej trase z Tisovca alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly. Organizátori projektu pri výstavbe zohľadnili potrebu rozvíjať cestovný ruch udržateľnou formou, pričom očakávajú že vďaka unikátnemu vzhľadu vzrastie záujem o turizmus v regióne.

,,Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie. Útulňa na Muránskej planine poskytuje bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr,”

Patrik Pajta

vysvetľuje spoluautor projektu Patrik Pajta z Hikemates, najväčšieho turistického klubu na Slovensku. V okolí Muránskej planiny si turisti môžu pozrieť napríklad jednu z najpočetnejších kolónií Sysľa pasienkového na Slovensku, či známy Telgártsky viadukt.

Čo turistov v útulni Sláviček čaká?

Útulňa má kapacitu 6 lôžok, priestor na stravovanie, a piecku, ktorá zabezpečí teplo aj v chladných mesiacoch. Dizajn turistickej útulne Sláviček vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú zorganizoval turistický klub Hikemates. Architekti pri návrhu zohľadnili ráz okolia a vybrali prírodné materiály.

,,Základným prvkom útulne je drevo z červeného smreka, ktoré sme zvolili pre jeho vysokú trvácnosť a jednoduchú údržbu. Pri návrhu sme dbali o funkčné riešenie, ktoré bude slúžiť turistom, a zároveň zapadne do rázu okolitej krajiny,” vysvetlila architektka Darina Bartková.

Bez finančnej podpory partnera by realizácia nebola možná

Turistická útulňa bola postavená vďaka prostriedkom z verejnej zbierky a s finančnou podporou SPP.

„Rešpekt k prírode, záujem spoznávať ju, no zároveň aj chrániť pre budúce generácie nás spája s najväčším turistickým klubom na Slovensku. Projekt útulne nás zaujal hneď od začiatku. Muránska planina je totiž výnimočná prírodná rezervácia a my veríme, že aj vďaka útulni Sláviček sa zvýši záujem ľudí o turizmus v tejto lokalite. Zároveň veríme, že milovníkom prírody a všetkým návštevníkom hôr poskytne dobré útočisko a bude slúžiť mnoho rokov ,“

Ondrej Šebesta

uzatvára Ondrej Šebesta, riaditeľ odboru korporátnej komunikácie SPP. Presná poloha útulne je vyznačená na mapy.cz.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *