zobor_ferrata_hikemates

Nové ferraty na Zobor – Brezová a Dubová

Už dlho si chceš skúsiť ferratové lezenie, ale nevieš, či by si mal naň dostatok zdatnosti? Otestuj a zdokonal svoje schopnosti na novej ferrate Zobor v Nitre. Je to zatiaľ jediná ferrata na Západnom Slovensku, jedinečná svojou polohou priamo nad mestom. Vylezieš ňou ku známemu vysielaču Pyramída dominujúcemu nitrianskej panoráme. Zdolá ju začiatočník, no nudiť sa nebude ani skúsenejší lezec. To je presne kombinácia, v akej sme sa vybrali my. 

Trasy ponúkajú dve obtiažnosti:

ľahšiu B – s názvom „Brezová“

mierne exponovanejšiu obtiažnosť B/C pomenovanú „Dubová“.

Obe sa pod vrcholom stretávajú a pokračujú k Pyramíde trasou „Výstupovkou“ alebo zážitkovým „Lanovým mostom“ cez unikátne skalné oko, obe v náročnosti B. 

Skôr než vyrazíš z domu

Na zaistenú cestu vstupuješ na vlastné riziko, preto sa zodpovedne priprav. Všetky súčasti výstroja si vopred skontroluj, vyskúšaj, nastav na svoju veľkosť a vrstvy oblečenia, zisti, či ti poskytujú voľnosť v pohybe a zároveň pevne držia. Základnou výbavou je sedací úväz, tlmič pádov s karabínami, prilba, lezecké rukavice a obuv s adekvátnou podrážkou a odolnou prednou časťou.

Odporúčam aj odsedák (horolezecká slučka a karabína alebo už predpripravený odsedák z outdoor obchodu), nápomocný nie len na oddych, ale aj vtedy, keď si chceš spraviť pekné selfie s tým nenormálnym výhľadom ?. My sme k výstroju použili aj hrudný úväz, no ten si yvžaduje už určitú znalosť možností prepojenia so sedacím úväzom. Na ľahšiu ferratu nie je hrudný úväz nevyhnutný. Ak sa Ti však táto aktivita na Zobore zapáči, nauč sa ho používať na ťažšie cesty. 

Výlet naplánuj v čase, keď nie je mokro, šmykľavé skaly nie sú to, čo si chceš užívať. Sleduj predpoveď počasia, v  prípade búrky pôsobí kovové lano ako hromozvod. 

Nezabudni, že, na týchto skalách nepôsobí Horská záchranná služba, preto v prípade núdze voláš tiesňovú linku 112. 

Po modrej na štart – ferrata Zobor

Nástup k via ferrate je dobre značený po modrej turistickej značke, ktorá začína pri hoteli ArtIn. Tu môžeš pohodlne zaparkovať a požičiavajú tu aj výstroj. Na modrú sa však vieš napojiť aj vyššie, keď zaparkuješ na bezplatnom malom parkovisku Podhájska. Ušetríš tak nejaký čas cesty pešo cez mestskú časť. My sme využili túto možnosť, auto nechali pod lesom, hodili ruksaky na chrbty a prechádzkovým tempom pokračovali už v časti, kde modrá značka zachádza do tieňa stromov.

Po jednom kilometri nám rázcestník kázal odbočiť vpravo, smer Ferraty Zobor.  Cez kamenne pole, okolo betónového základu piliera bývalej lanovky, s výhľadom smerom k pyrmíde. Zvedavosť a adrenalín začali stúpať. Už sme tu? Nie, ešte pár metrov. 

Štart

Brezová cez Lanový most – ferrata Zobor

Víta nás informačná tabuľa, sme v cieli, teda vlastne na štarte. Obliekli sme výstroj a ako prvú si vyberáme ľahšiu trasu Brezová. Chvíľu počkáme a dáme náskok skupinke pred nami. Ako skúsenejší lezec idem prvá, môj priateľ, ktorý lezie ferratu po prvý krát, nastupuje druhý. Nástup je naozaj jednoduchý, skala ponúka množstvo výstupkov na ruky i nohy, netreba sa stále pridŕžať lana.

Úseky sú delené širšími policami, výborné na dočerpanie energie, výhľady z nich sa otvárajú už po pár výškových metroch. Tabuľka pod trasou informovala, že exponovanejší úsek je v poslednej tretine, ocenili sme popis trasy, vieme, si rozplánovať sily. Netrvá dlho a stojíme pod miernym previsom. Úsek je naozaj náročnejší v porovnaní s doterajším výstupom, no stále ľahko zvládnuteľný vďaka morfológii skaly. 

Na konci sa Brezová stretáva s Dubovou a pokračujú ďalšími dvoma možnosťami výstupu na vrchol- Výstupovkou– po skale, Lanovým mostom– cez menšiu roklinku. Ako prvý ťa isto zláka Lanový most, tak ako nás. Krásny pocit, keď okolo teba nie je nič, len vzduch, skaly a tri oceľové laná, ktoré ťa hojdajú v rytme opatrných krokov. Na konci mosta sa nachádza zlepencový útvar, cez ktorý už vidíme Pyramídu a vieme, že sme na konci trasy.  

Zostup je podľa mapy po modrej značke dole, opäť ku známemu smerovníku, ukazujúcemu ku ferratám. Ak však zamieriš opačným smerom, hneď vpravo od výstupu, objavíš nenápadný chodníček obchádzajúci hlavný skalný masív. My sme skúsili, kam nás dovedie a po približne troch minútach sme sa ocitli na štarte. Výborne, môžeme pokračovať náročnejšou Dubovou. 

Dubová cez Výstupovú – ferrata Zobor

Zbavujeme sa jednej vrstvy oblečenia, cítime, že sa trochu zapotíme. 

Popis cesty značí, že náročnejší úsek je opäť vyššie, tento krát po prvej tretine výstupu. Prvú časť už teda aj môj ferratový nováčik lezie s hrdosťou a bez väčšej námahy. Ťažšia časť však na seba nenechala dlho čakať.

Nie sú tu police na oddych, skala je výrazne hladšia, no kramle sú na vhodných miestach, v príjemných rozostupoch, sklon je položený, nevysiluje. Stačí, ak si pozornejšie rozplánuješ stupy, zavesíš sa rovnými rukami do lana, zapreš nohami o stenu a postup je pomerne pohodlný. Precvakávaj hneď, keď si v komfortnej polohe a máš pevné stupy. Na tejto trase s tým nie je problém. Kontroluj si, či si vždy správne precvakol karabíny, niekedy sa tie potvroky pekne zamotajú, alebo nedocvaknú. 

Na konci Dubovej máme opäť dychberúce výhľady, stromy s poslednými farebnými listami, ľahký opar a mesto ako na dlani. Zacvakávame karabíny odsedákov a fotíme. 

Na výstup sme zvolili ľahučkú Výstupovku, a pohľadom sa rozlúčili s Lanovým mostom. 12 metrov po skale a sme hore.

Vrchol aj s občerstvením

Pri Pyramíde sa môžeš občerstviť v stánku s jednoduchým snackom a nápojom. My sme ostali verní nášmu lepeňáku  s teplým čajom. 

Čas pokročil, bolo sa treba vydať na cestu späť. Schádzajúc okruhom po modrej preberáme nové zážitky. Nie je to ďaleko, po 20 minutách /1,2 km/ sme pri aute na Podhájskej. Ku ArtInu by to bolo ešte ďalších cca 10 minút /700 m/ pomedzi rodinné domy.

Na chvíľu mi napadlo, že by bolo fajn prejsť si trasy v zime, toto však nie je možné, od decembra do mája vrátane tu platí sezónna uzávera, navyše s cepínom a v mačkách je na Zobor lezenie zakázané. 

Odporúčam teda počkať na slnečný deň od jari do jesene a využiť naplno potenciál tejto novej lezeckej lokality. Na lozenie ti stačí vyčleniť 2 hodiny, aby si preskúmal všetko, čo ferraty ponúkajú. Cesty sú postavené bezpečne, rôznorodo a ak ti nerobia dobre závratné výšky, tu sa budeš cítiť komfortne. Zároveň si osvojíš pohyb na skalách a užiješ nádherné výhľady. 

Tento blog pre #hikemates napísala naša členka a super milá baba Svetlana Zimanová. Jej výlety môžeš sledovať na jej Instagrame.

Ak máš pripomienku alebo si našiel/a chybu, daj nám prosím vedieť na zuzka@hikemates.com. 

Ak máš super príbeh, recenziu, reportáž či blog s eknými fotkami a chceš sa o svoje zážitky podeliť so svetom a byť inšpiráciou a motiváciou pre ostatných, pošli nám svoj text na zuzka@hikemates.com.

Radi ho zverejníme :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *