kraj_sveta_hikemates

Objav kraj Za horami, za dolami – viac ako 600 tipov na úžasné potulky Banskobystrickým krajom

168 cyklotrás, 78 turistických chodníkov, 48 náučných chodníkov, 68 bežkárskych trás a 293 tipov na historické miesta, prírodné úkazy, reštaurácie či informačné centrá a požičovne bikov.

Vitaj v kraji Za horami, za dolami, v Banskobystrickom kraji, kde ťa čaká veľa tajuplných miest a ešte viac možností na ich objavenie. Či si často obúvaš turistické topánky, či je bajk tvojím spoločníkom na cesty, či miluješ ticho zasneženej prírody v dvoch stopách alebo sa rád či rada vydávaš na bádateľské výpravy, tu nájdeš všetko „pod jednou strechou“.

Nadupaný kraj pre výlety pešo, na bajkoch i na bežkách

Osem jedinečných regiónov Banskobystrického kraja ťa jednoducho naláka na dobrodružstvo v prastarých horách, na potulky po rozľahlých planinách, v malebných údoliach či na spoznávanie histórie na hradoch, v známych mestách i v maličkých dedinkách.

Skôr ako sa vydáš preskúmať všetky krásy kraja Za horami, za dolami naživo, zoznám sa s ním virtuálne na www.zahoramizadolami.sk. Objavíš základné informácie pre svoje zaujímavé putovanie krajom a tipy na ikonické miesta, ktoré musíš vidieť a zažiť. Akčná zima a akčné leto ti zase odhalia pohodové aj adrenalínové možnosti športového vyžitia.

Pre milovníkov turistických, náučných a cyklochodníkov či bežkárskych trás je k dispozícii interaktívna mapa (pre každú oblasť samostatne). Vďaka výnimočnej a turistom na mieru šitej aplikácii Outdoor Active máš praktický a podrobný zoznam chodníkov priamo na jednom mieste, teda v jednej mape.

Viac ako 300 rôznych trás s podrobným popisom i GPS

Každá turistická trasa obsahuje:

– podrobný popis cesty a turistické značenie,

– stupeň náročnosti,

– dĺžku v kilometroch a odhadovanú dobu trvania v hodinách,

– odporúčania ohľadom výstroja, prístup verejnou dopravou i vlastným automobilom,

– turistickú mapu s označením prevýšenia,

– autentické fotografie autora trasy, ktorý ju naozaj prešiel.

Aby si to mal či mala skutočne jednoduché – len náhodne si vybrať trasu a ísť – sú tam informácie o najbližších historicky zaujímavých miestach či prírodných úkazoch, o možnostiach občerstvenia, parkovania i špeciálnych upozorneniach (nebezpečné zóny, chýbajúce turistické značenia, poškodený terén).

V dobe vyspelých technológií sú samozrejmosťou GPS súradnice, ktoré ťa budú spoľahlivo viesť i na miestach s nedostatočným alebo mätúcim turistickým značením.

Stačí jeden klik na trasu, ktorá ti padne do oka, a hneď máš potrebné informácie na pohodový aj adrenalínový deň v Banskobystrickom kraji pešo, na bajku či na bežkách. Veď ako sa hovorí, radšej byť pripravený ako prekvapený – čo platí o pobyte v prírode a na neznámych miestach dvojnásobne.

Nezabudni na tradičné zážitky – vlaky, hrady, remeslá

Keď budeš listovať webom www.zahoramizadolami.sk hlbšie, otvorí sa ti svet zážitkových ciest historickými vlakmi aj stretnutí pri tradičných remeslách kraja Za horami, za dolami. Isto ti neuniknú komentované prehliadky hradov starobylej Pohronskej hradnej cesty a tiež miest, po ktorých v čase najväčšej slávy Horehronia a Gemera chodil cár Ferdinand Coburg. Unikátnosť Banskobystrického kraja potvrdzuje 12 gotických kostolíkov ocenených v roku 2022 značkou Európske kultúrne dedičstvo. Tie môžeš navštíviť tzv. Gotickou cestou na Gemeri.

Jedinečné zážitky v Banskobystrickom kraji pre nadšených turistov

Si nadšencom netradičných spojení zážitku a spoznávania miestnych tradícií? Tak to ťa určite zaujme portál s jedinečnými zážitkami, cez ktoré sa dotkneš atmosféry Banskobystrického kraja. Natrafíš na kurzy remesiel so skúsenými lektormi, komentované prehliadky spojené s dobovými scénkami alebo ochutnávkami lokálnych špecialít, exkurzie s výkladom odborníka na miestach, kde nohy bežného turistu nevkročia.

Unikátne a stále nové tipy pre potulky Banskobystrickým krajom s batohom na pleciach hľadaj na www.zahoramizadolami.sk.

 Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *