Objavte Osnicu s dieťaťom v batohu

Poďte s nami obzrieť panoramatické výhľady nenápadnej Osnice (1363 m), učupenej medzi vrcholkami Malej Fatry. Ručím vám, že si ju zamilujete už na prvé obzretie. Je až čarovne tichá a nenáročná, no zároveň divoká a napokon tak prekrásna.

Dostupnosť Osnice

Cestu na ľahko prístupný vrchol Osnice, môžete zažiť v rôznych farbách. Modrá turistická značka z Párnice predstavuje nenáročnú trasu, dlhú približne 8 km a s prevýšením 1028 m. Mali by ste ju zvládnuť približne do 3.30 hod. Zo strediska Lučivná vás odprevadí žltá značka pomerne strmím chodníkom až k Strungovému príslopu, kde sa napája na modrú značku vedúcu k vrcholu. Od vrcholu vás delí 4,5 km a 863 výškových metrov. Orientačný čas výstupu je 2.30 hod. Trasu nájdete tu.

Cesta zo severnej i južnej strany je už časovo náročnejšia, pretože zahŕňa trasu vedúcu po hlavnom hrebeni Krivánskej Malej Fatry. Ak teda prechádzate po hrebeni, k Osnici sa dostanete odbočením z Medziholia, ktoré sa nachádza medzi Veľkým Rozsutcom a Stohom. Z Medziholia k nej vedie modré značenie trasy dlhej 1,8 km, s prevýšením 210 m a trvaním výstupu približne 45 min.

Najjednoduchšia trasa vedie zo Štefanovej na spomínané Medziholie po zelenej značke. Od Medziholia chodník nadväzuje na modré značenie najskôr k sedlu Osnica a následne k jej samotnému vrcholu. Stúpanie 765 m je príjemne rozložené na trase dlhej 5,4 km, ktorá vás vyšupne do cieľa do 2.25 hod.

Výstup na Osnicu patrí medzi stredne náročné túry, no rada by som vypichla trasu zo strediska Lučivná. Rýchlo pozbierané výškové metre z nej robia túru s vyššími nárokmi na kondíciu „všehodruhu“ horalov. Pokiaľ ide o najmenších turistov, do výhody sa opäť dostávajú rodičia kompaktných detí, ktoré sa ešte stále zmestia do nosiča. K odrasteným ratolestiam určite pribaľte kamarátov a obrovský batoh motivácie.

O našej trase

Prečo si teda komplikovať život žltou značkou?

..pretože práve tento chodník vám dokonale predstaví jedinečnosť Osnice. Prekrásny bukový les posiaty medvedím cesnakom, dušu lahodiaci pokoj a nečakané výhľady do malebných Malofatranských dolín, budete chcieť zažiť znovu.

Trasa začína pri autobusovej zastávke so starou rolbou na streche, na ceste medzi Párnicou a Zázrivou. Ak prichádzate autom, niekoľko metrov za zastávkou je odbočka vľavo na priestranné parkovisko. Žltá značka vás navedie na spevnenú cestu s príjemným stúpaním, len čo prejdete potok Zázrivka. Všímajte si značenie po pravej strane. Onedlho vás ľahko prehliadnuteľná šípka na strome strhne prudko do lesa. Stúpanie je síce nemilosrdné, avšak onedlho sa vynoríte na lúke s osamelým salašom v pozadí a otvárajúcimi sa výhľadmi do okolia.

Okrajom lúky vystúpite až k Strungovému príslopu vo výške 1170 m. Tesne pod príslopom sa chodník opäť nepríjemne zdvihne. Možno strelím len do vetra, ale tu je dôležité poctivé odjedanie nielen zo zásob batohu, ale aj občerstvovačiek, ktoré míňate na trase. Tie výhľady vás príjemne pohladia za každý meter navyše. Odtiaľto bude vaše posledné metre k vrcholu sprevádzať už modrá značka smerujúca z Párnice.

Vstúpite do bukového lesa, ktorý na jar neodolateľne rozvoniava medvedím cesnakom. Jeho lístky tvoria hotovú cesnakovú plantáž, ktorou sa kľukatí turistický chodník. Ak sa však vyberiete na Osnicu po daždi, očakávajte v týchto miestach nádielku plnotučného blata.

Nad lesom prekonáte stúpanie rozptýlení skutočne neopísateľnými výhľadmi, ktoré už pravdepodobne nedostanete z hlavy. Z vrcholu sa vám naskytá jedinečný pohľad na Stoh a Veľký Rozsutec. Pokiaľ budete pokračovať do Medziholia, zaiste sa vám bude zdať stále čarovnejší.

Hora možností rozdáva neopakovateľné zážitky

Osnica ponúka množstvo variácií ako ju zažiť. Nielenže si môžete vybrať trasu na jej vrchol, ale môžete si vyskladať nenáročný okruh. Pri dostatku času a najmä energie skupiny, by ste mohli pokračovať do Medziholia a vystúpiť na Veľký Rozsutec. Ak zabojujete s prevýšením Stohu, cez opäť nenápadný vrch Žobrák, zostúpite až ku vlakovej stanici v Kraľovanoch. Viac o trase za výdatnejším dobrodružstvom sa dočítate aj tu.

Nech už kráčate na Osnicu po ktoromkoľvek chodníku a ročnom období, vždy si z nej odnesiete neopakovateľný zážitok.

Odporúčania na záver

Na trase sa nenachádza chata s občerstvením, preto nešetrite obľúbenými mňamkami. Ako spoľahlivý distribútor energie sa osvedčili oriešky, sušené ovocie a energetické tyčinky. No niet nad tradičný kvalitný „zlepeňák“, ktorý zasýti a ovocie, ktoré osvieži. Adamkovi aktuálne balím do termosky teplú polievku i čerstvý obed. V boxoch nosím pripravené ovocie aj obľúbené maškrty a v zálohe mám vždy ovocnú presnidávku v kapsičke.

Dbajte na pitný režim celej posádky. Na trase je možné doplniť zásoby vody až neďaleko Medziholia smerom na Štefanovú, no nespoliehajte sa naň najmä v období sucha.

Pokiaľ ešte nemáte svoj checklist k výbave na hory s deťmi, inšpirovať sa môžete tu.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *