Poznáš najlepšie slovenské značky legín?

Nekonečnou studnicou dámskeho outdoorového oblečenia otriasol poriadny boom a s legínami by si mohla zasypať Grand Canyon. Medzi vrcholkami hôr, na skalách aj yogamatke sa dnes nosia hotové umelecké diela. Každá aktívna lady si dnes môže vybrať to najlepšie pre seba nie len z kopy pestrofarebných a graficky vymakaných dizajnov, ale aj kombinácií materiálov a ich spracovaní. V článku ti prinášame skutočne jedinečné legíny z dielní slovenských značiek, v ktorých máme odšliapané a záruku, že sú šité a nosené s láskou.

Yoginess

Legíny z dielne Yoginess v sebe nesú kúsky umeleckého diela a láskavý odkaz k vlastnej kreativite. Zakladateľky značky šijú v originálnom dizajne prepájaním rôznych výtvarných techník ako je akvarelová maľba, kresba a digitálna ilustrácia. Nadčasovosť legín tak spočíva práve v nápaditom vzhľade, ktorý svojou pestrosťou len podčiarkne tvoju ženskosť.

Spevnený vysoký pás siahajúci tesne nad pupok sa nesťahuje a je zárukou maximálneho komfortu pri pohybe. Strih legín dokonale kopíruje postavu, je mierne kompresný a zároveň nikde neotláča. Držia tvar a nestrácajú svoju pružnosť ani opakovaným praním. Sú šité minimalisticky bez ďalších funkčných detailov, no i napriek tomu sú ľahké a priedušné. A čo je najlepšie, na pokožke vytvárajú príjemný bavlnený pocit a najmä z tohto dôvodu sú mojou srdcovkou.

Široký výber materiálov a ekologický prístup

Legíny sú hebké na dotyk, priedušné a nesmierne pohodlné. Môžeš si vybrať z množstva európskych látok a materiálov ako je španielský Cottonfeel, ktorý sa tvári ako bavlna. Je ľahký a tenký, s matným a hebkým finišom. Chceš sa v legínach cítiť ako bohyňa? Vezmi si luxusný Shine, ktorý jemne odráža svetlo a pôsobí saténovým vzhľadom. Ak hľadáš najmäkší a najjemnejší elastický materiál, v ktorom sa budeš vždy cítiť 100% pohodlne, vyskúšaj Matt. Je ľahký, vzdušný, jemne kompresný a odvádza vlhkosť. Najnovšie ti baby prinášajú divokú kolekciu ultra jemných legín, v ktorých môžeš nechať vyniknúť šelmu.

Baby myslia ekologicky a nielenže z odpadov látok šijú gumičky do vlasov, ale v spolupráci so Seaqual taktiež recyklujú. Materiál použitý na legíny z eko kolekcie je vyrobený zo 100% recyklovaného polyesterového vlákna z plastového odpadu vyzbieraného z morí a oceánov. Je podobne elastický a odolný voči UV žiareniu, no je trochu menej priedušný a zároveň rýchlejšie schne. Všetky látky majú certifikát 50+ UPF, ktorý ich chráni pred škodlivým slnečným žiarením. Značka dáva šancu aj kúskom, ktoré na sebe nesú chybičku krásy alebo boli využité na fotenie a posúvajú ich ďalej ako oblečenie druhej triedy s výraznou zľavou. Viac informácií k tejto téme nájdeš na ich instagrame.

Čo ma veľmi milo prekvapilo, bola služba bezplatnej opravy YOGINESS oblečenia, vďaka ktorej vám legíny vydržia až do úplného “vynosenia” a nemusíte sa ho zbavovať len kvôli rozpáranému švu či dierke.

KFIT® – Go For It

Opäť sa stretla partia s láskou k outdoorovým dobrodružstvám a snom vytvoriť silnú značku kvalitného slovenského oblečenia. Inšpirácia čerpaná z prírody sa v tomto prípade preniesla do jedinečného pestrofarebného dizajnu ich športových kúskov. Obleč sa do legín Kfit a staneš sa neprehliadnuteľnou.

Všetky produkty lokálnej značky od legín, cez šortky, športové podprsenky a topy spĺňajú prísne kritéria kvality a poznať to na prvý dojem. Legíny sú vyrobené z nesmierne hebkej polyesterovej funkčnej látky, ktorá je obzvlášť ľahká a maximálne priedušná. Spevnené bočné švy nikde neodierajú, avšak pri obliekaní vyžadujú šetrnejšiu manipuláciu. Extra vysoký pás je doplnený všívanou gumkou, ktorá tvaruje pozadie a pás naozaj drží na mieste. Legíny vytvárajú mierne kompresný dojem a ich úzky strih lichotí figúre. Technológia Perfect fit ti podľa slov výrobcu zaručí ultra pohodlný pocit, s ktorým už legíny viac nebudeš chcieť vyzliecť a túto hlášku môžem len potvrdiť.

Široké spektrum pestrofarebných kúskov je vhodných na hory, beh, lezenie aj jógu. Do outdooru si okrem iného môžeš vybrať aj hrejivé legíny vyrobené z hydrofóbnej termo látky, ktorá je vodeodolná a zároveň nestráca na svojej vysokej priedušnosti.

Abraka

Obľúbená lokálna značka inšpirovaná slovenskou prírodou čaruje legíny v originálnom dizajne. Môžeš sa obliecť do odrazu divočiny Fatry alebo si vyberieš z množstva kreatívnych motívov. V každom prípade sa v nich budeš cítiť ako úplná amazonka. Táto lokálna dielnička šije vzory z množstvom nenápadných detailov, ktorými vytvára príležitosť pre tvoj krajší deň a ekologickú módu.

Podpor dobrú myšlienku a vyskúšaj si legíny z fľaše

Abraka svojim veselým oblečením oslavuje aktívny život a zároveň podporuje ekologickú módu. Značka pracuje s materiálmi, ktoré sú z recyklovaných PET fliaš, z rybárskych sietí a textilných zvyškov ECONYL®, materiály s certifikátom bluesign® a OEKO-TEX® | STANDARD 100.

Myšlienka recyklovaného oblečenia je žiaľ ešte stále ostreľovaná pochybnosťami, avšak recyklovaný polyester skutočne nestráca na kvalite. Má identické vlastnosti ako klasický polyester, akurát šetrí prírodu. Na výrobu recyklovaného polyesteru sa používa o 90% menej vody a o 70% menej energie ako pri výrobe polyesteru. Kúpou jedných legín značky Abraka odľahčíš prírodu od 12 PET fliaš, ktoré by pravdepodobne skončili na skládke.

Zaži legendárny pocit druhej kože

Materiál legín je pohodlný a veľmi príjemný na dotyk. Sú tenké a na tele vytvárajú pocit druhej kože bez ujmy na ich nízkej presvitavosti. Recyklovaný polyester má snáď jedinú nevýhodu a to, že je náchylnejší oči oderu a pomerne rýchlo sa na ňom môžu vytvoriť tzv. žmolky. Na druhej strane, vďaka charakteru použitej látky a plochým elastickým švom sú legíny pružné aj po opakovanom praní a dokonale sa prispôsobia voľnému rozsahu pohybu. S ich priedušnosťou a ľahkosťou sú vhodné na akékoľvek outdoorové aktivity aj bežné nosenie.

Strih s vysokým pásom krásne formuje postavu. Rovnako aj šitie v-éčkového tvaru v zadnej časti pekne tvaruje zadok. V skrini mám niekoľko kúskov Abraka a jediné kde vidím priestor na vylepšenie je bedrový pás, ktorý by mohol byť pevnejší aby držali na mieste.

Yhla

Nakoniec by sme radi predstavili legíny z dielne Yhla, ktoré v sebe nesú opäť kusisko jedinečnosti. Dizajnéri v tomto prípade stavili na jednoduchosť, ktorá náramne svedčí. Môžeš si vybrať z množstva vzorov a farbených prevedení od legín, cez šortky až po športové topy a čelenky a vyskladať si svoj set.

Push UP efekt legín Yhla

Ak hľadáš pevnejšie legíny, ktoré ti spravia postavu a zamaskujú čo má ostať neviditeľné, Yhla našla riešenie. Kombinácia vyššieho pásu a materiálu PUSH UP, krásne zvýrazní tvoje ženské krivky. Materiál, s ktorým značka pracuje je zložený z 84 % micropolyesteru a 16% elastanu, je všeobecne pevnejší a tuhší. Pri výbere veľkosti by som sa z tohto dôvodu priklonila k voľbe o číslo väčších legín ako je tvoja bežná konfekčná veľkosť. Legíny sú tesne priliehajúce, mierne kompresné a ich push-up efekt ti vyčaruje perfektne guľatý zadok. Materiál je veľmi pohodlný a príjemne jemný s minimálnou presvitavosťou.

Prepracovanie neoplýva množstvom funkčných detailov, sú vhodné na prechádzku v prírode a skôr bežné nosenie. V porovnaní s predošlými značkami je látka pocitovo hrubšia a pevnejšia, čo môže pre aktívne baby znamenať určité limity. V Hikemates momentálne prebieha nemilosrdná testovačka a už čoskoro nájdete detailný feedback aj na našich stránkach.

Lokálna značka svojou výrobou podporuje tzv. slow fashion. Šitím na objednávku predchádza nadmernému plytvaniu materiálom, zvyšuje kvalitu neskladovaného oblečenia a napokon šetrí prírodu.

Nezabúdajte na poistenie na hory

Zásah Horskej záchrannej služby ťa môže stáť aj 10 000 €, preto to nenechávaj na náhodu a pridaj sa do turistického klubu! Členstvom v Hikemates získaš celoročné poistenie nákladov na technickú pomoc pri záchrannej akcii, poistenie batožiny, všeobecnej zodpovednosti za škodu aj úrazové poistenie. Okrem iného získaš zľavy na ubytovanie do výšky 50%, zľavy na naše eventy, obľúbený Hikemates magazín a množstvo ďalších výhod. Chcem sa stať členom Hikemates!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *