Obuv na turistiku – ako si ju správne vybrať?

Nohy v suchu a bezpečí, to je základ každého podareného výletu do hôr a do prírody. Podľa akých kritérií si ale vyberieš kvalitnú obuv, ktorá ťa ani v nepriazni počasia a náročných podmienkach nesklame?

Pozreli sme sa detailne na obuv na turistiku a ferraty slovenskej značky BOSP, ktorá vyrába obuv už od roku 1957 v Bardejove a musíme uznať, že jej nie je čo vytknúť. Pri výrobe okrem funkčnosti, ktorú topánkam dodávajú materiály ako Goretex a Vibram, peknom dizajne, kvalitných materiáloch nezabúdajú ani na mnohé používateľské detaily, pohodlie a sledujú technologické trendy.

Slovenské hory sú veľmi rôznorodé a počasie vie tiež prekvapiť. Na denné vyýlety po slovenských pohoriach ako napríklad po Tatrách je preto najlepšie, ak je turistická topánka univerzálna a z hľadiska úspornosti celoročná.

Kritériá na výber pohodlnej a spoľahlivej turistickej topánky

Pri výbere celoročných topánok na turistiku sú najdležitejšími kritériami použité materiály, kvalitné opracovanie obuvi a funkčné detaily, ktoré predĺžia jej životnosť. Keď už raz totiž investuješ do tuistických topánok chceš, aby vydržali čo najdlhšie. Takzvaná obuv na profesionálne využitie v horskom prostredí.

1. Tuhosť obuvi

Podstatné je mať na pamäti tuhosť obuvi. Tuhosť znamená, ako veľmi sa topánka prispôsobí povrchu, po ktorom kráčaš.

Bežná vyslovene zimná turistická obuv má charakter veľmi tuhej a neflexibilnej obuvi, aby držala na nohe „ako prikovaná“.

Zimná obuv je spravidla veľmi tuhá, keďže musi disponovať upínaním na poloautomatické mačky. Tieto vlastnosti samozrejme výrazne uberajú na komforte, obuv je tvrdá, nepohodlná, neprispôsobivá a neodporúčame ju na celoročné využitie. Preto je pre celoročné dobrodužstvá na horách podstatné vybrať si obuv strednej tuhosti, ktorá zabezpečí dostatočný komfort pri chôdzi.

Stredne tuhá nepremokavá obuv BOSP Ural Pro Lime

2. Nepremokavý materiál, ktorý dýcha

Počasie na horách je nevyspitateľné a z hodiny na hodinu sa slnečný deň môže zmeniť na búrky či intenzívne dažde. Nohy v suchu sú v tomto prípade kľúčové, pretože ti pomáhaju udržať celkový komfort a zabraňuje podchladeniu.

Aby sa ale počas teplých letných dní tvoje nohy „neuvarili vo vlastnej sťave“, moderné membrány sú vyrábané na báze materiálu, ktorý prepúšťa iba zvnútra von. To znamená, že tvoja topánka je nepremokavá, no dýcha dostatočne nato, aby tvojim nohám zabezpečila príjemnú klímu.

V BOSPe používajú spoľahlivú membránu GORE-TEX® Performance Comfort Footwear, čo je pre laika 4-vrstvová podšívka s trvalo nepremokavou a priedušnou membránou. GORE-TEX® membrána obsahuje až 1.4 miliardy mikropórov na 1 cm2. Takýmto množstvom sa zabezpečuje nadštandardná jednosmerná priepustnosť.Obsahuje tenkú izolačnú vrstvu pre čo najlepší komfort pri širokom rozsahu teplôt.

Výber ponožiek tiež zohráva dôležitú rolu

Tu je ale kľúčový ešte jeden faktory sú ním ponožky. Aby ti nespôsobily neprijemnosti, zvoľ také, ktoré sú vyššie ako tvoje topánky, aby neprichádzalo k zbytočným oderom vnútri topánky. V lete sú ideáne syntetické, ktoré odovzdajú vlhkosť ďalej a v zime pre zmenu z merino vlny, ktorá zahreje, aj keď by bola spotená. Pri kúpe topánok BOSP dostaneš ponožky ako darček.

3. Spevnená okopová zóna na predĺženie živostnosti

Spevnená okopová zóna znamená dodatočná ochrana na špičke topánky, aby si ju nezodral/a alebo nepoškodil/a materíal pri zakopnutí. Značka BOSP pri niektorých modeloch zvolila až 360 stupňovú ochranu, ktorú nazývajú obsádzka. Je umiestnená na tom mieste, na ktorom je najviac pravdepodobné, že s topánkou po náročnom dni zakopneš, alebo ju ošuchneš o skalu či vytŕčajúci kmeň. Táto ochrana výrazne predlžuje životnosť obuvi.

Obsádzka na univerzálnom modele Caledon Pro Grizzly

4. Vysoký, prispôsobivý komín

Vysoký komín na turistickej topánke má svoje opodstatnenie. Na nerovnom a skalnatom povrchu sa totiž môže aj skúsenému turistovi stať, že mu podvrtne členok. Vysoký komín v takom prípade predstavuje extra oporu pre členok. A je veľmi pravdepodobné, že pomôže zabrániť výronu či vyvrtnutiu.

Oporu poskytuje aj pri viacdenných túrach s ťažkým nákladom na chrbte alebo pre horských nosičov. Pri ťažkom náklade sa totiž tvoje nohy a členky rýchlejšie unavia a majú tendenciu podvrtnúť sa.

Flexibilita komína

V BOSPe prišli s technológiou flexibilného komína, pri ktorej je komín pevný, no stále komfortne ohybný. Prispôsobivosť a tuhosť topánkyje pekne vyvážená a tým je obuv vhodná na širokú škálu aktivít.

Model Ural Pro Lime

5. 2-zónové šnurovanie

Veľmi praktická vychytávka, ktorú integrujú user-friendly výrobcovia turistickej obuvi. Turistická obuv má byť čo najlepšie dotiahnutá, aby na nohe nespôsobila odreniny v podobe pľuzierov. Bez systému 2 zón je to veľmi náročné.

Takzvaný blokovací háčik, ktorý sa nachádza nad priehlavkom zafixuje utiahnutie priehlavku a ty môžeš pohodlne a bez komplikácii dotiahnuť aj komín topánky.

Tento systém skvelo poslúži aj vtedy, ak chceš priehlavok a komín topánky uťahovať rôznymi silami. Komín je určite potrebné dotiahnuť na maximum, aby topánka dobre držala a ak je to potrebné, neboj sa použiť ani dvojitú mašličku.

6. Podrážka, ktorá sa nešmýka

Technológie sa neustále vyvíjajú, preto je skvelé, že ich značka BOSP sleduje a aplikuje do svojej výroby. Nová podošva pri mnohých celoročných modeloch má gumový nášľap čiže podrážku na špičke VIBRAM z novej zmesi MEGAGRIP, ktorý drží aj na mokrom tvrdom povrchu. Aby bola obuv komortná, v oblasti päty je podrážka mäkkšia a v prednej časti a na okraji je tvrdšia, aby bola obuv stabilná.

Kritériá na výber topánky na ferraty

Na zaistené cesty via ferrata ti postačí tvoja turistická topánka, ak má dostatočnú tuhosť podrážky a ideálne spevnenú okopovú zónu.

Obuv na ferraty musí byť dostatočne tuhá, aby sa ti pod nohami doslovne „neohýbala“, keď budeš stúpať na železné kramle alebo na skalu. Tuhá topánka ti dá pevný grip a vieš sa na ňu aj v kritických miestach spoľahnúť.

Veľa slovenských ferrát vedie popri potoku, preto je skvelé, keď je tvoja ferratová obuv nepremokavá.

Ľahká turistická obuv na jednoduché výlety

Medzi najpredávanejšie modely turistickej obuvi patrí aj nízky model Grifit. Tento model nemá membránu a ak by si hľadal/a doplnkovú obuv na jednoduché výlety do prírody, určite ho neprehliadni.

Model BOSP Grifit

Podporujme spolu kvalitnú slovenskú výrobu – BOSP

Veľká pridaná hodnota! Ja osobne podporujem slovenskú výrobu a produkty, vždy, keď je to možné a produkt ma presvedčí o svojej kvalite. Preto som nesmierne rada, že na Slovensku máme takú peknú tradíciu kvalitnej obuvi v Bardejove, ktorú aj ja sama rada podporujem.

Značka BOSP má na svojom eshope skoro stále dostupnú celú škálu veľkostí topánok (veľkosť 35 až veľkosť 48) . Ak ti veľkosť nesadne, poskytujú výmenu obuvi za inú veľkosť na vlastné náklady do 14 dní, čo je naozaj pekný krok voči zákazníkovi, ktorý s obuvou skúsenosti ešte nemá.

Nechoď na dlhú túru v novučičkých topánkach

Topánka sa tvojej nohe musí prispôsobiť. Preto ju pred prvou poriadnou túrou vezmi na niekoľko menších výletov, aby si ju rozchodil/a. Pri prvom použití samozrejme môže otlačiť, no po prvých túrach, keď sa tvojej nohe prispôsobí sa toho viac nemusíš obávať.

Rada na záver alebo mini topánkový LIFEHACK

Ak sa ti stane, že po vyživnom dni na horách sú tvoje topánky zvnútra prepotené, najjednoduchší spôsob, ako ich presusiť, je vložiť do nich na noc novinový papier, ktorý vlhkosť vysaje :).


Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. Michal Reagovať

    Skvelé topánky, ale je na čase aby Bosp začali vyrábať topánky aj v polovičných veľkostiach a ponúknuť zákazníkom aj užší strih kopytá, čiže nielen široké H ale aj štandardné šírky G aby topánky lepšie sedeli aj na štíhlejšie chodidlá a nelietala v nich päta, tak ako to robí každá kvalitná značka ako napr.Hanwag alebo Salewa, je to dosť veľký nedostatok ktorý mi bráni v kúpe inak veľmi pekných a kvalitných topánok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *