lysec_hikemates

Okruh na Lysec, perlu Veľkej Fatry TIP NA TRIP

Koľko Lyscov máme na Slovensku?

Na Slovensku máme 6 vrchov,  ktoré nesú názov Lysec: Lysec vo Veľkej Fatre, Lysec v Západných Tatrách, Malý a Veľký Lysec pri Zvolene, Lysec na Orave, Lysec pri Lučenci a Veľký Lysec v pohorí Tribeč. My sa dnes vyberieme na Lysec vo Veľkej Fatre, ktorý je považovaný za perlu Veľkej Fatry. Jeho výhodou je, že nepatrí medzi komerčné vrchy, takže si tu viete vychutnať kľud a pokoj ?

Cestou na Lysec – Víta nás rozpadnutá lávka

Auto zaparkujeme za obcou Belá-Dulice, v Jasenskej  doline, pri chate Lysec. Vyberieme sa po modrej turistickej značke, ktorá zo začiatku vedie po širokej, vyjazdenej ceste, no po chvíľke z nej odbočíme a po rozpadnutej lávke, ktorá je po daždi aj dosť šmykľavá, prejdeme nad potôčikom na druhú stranu potoka. Prejdeme pár metrov a keď sa obzrieme zistíme, že sme nemuseli riskovať životy na tom šmykľavom mostíku, lebo o kúsok ďalej je potôčik dosť plytký na to aby sme prešli cezeň. Nevadí, hlavne, že sa nám podarilo dostať sa na druhú stranu bez úrazu a teraz môžeme pokračovať ďalej.

Celú trasu nájdeš tu: Lysec

Prudkým stúpaním až na vrchol

V lese nás hneď na začiatku čaká  strmé stúpanie. Cesta hore vedie po celý čas lesom, čiže žiadne výhľady, ale les tu je naozaj nádherný. Po hodinke stúpania sa dostávame k rázcestníku Grúň. Po prekonaní niekoľko výškových metrov listnaté stromy nahradili ihličnaté. Stúpanie je celkom výživné, ale výhľady na vrchole naozaj stoja za to.

Výhľad na hlavný hrebeň Veľkej Fatry

Po dvoch hodinách turistiky prichádzame do cieľa s výhľadom na Veľkú Fatru a vrcholky Západných a Nízkych Tatier. Sadneme si na trávičku, dáme si obed a pri tom sa pozeráme na vrchy Veľkej Fatry, na ktorých sme už boli. Krásne odtiaľto vidieť Rakytov, Ploskú, Borišov, Krížnu, Ostredok, ale aj Ostrú a Tlstú. Po chutnom obede a preskúmaní všetkých výhľadov sa poberieme dole.

Po hrebeni do sedla Poľka

Naspäť sa vyberieme po žltej turistickej trase, ktorá vedie po hrebeni Lysca,až do sedla Poľka. Cestou po hrebeni máme výhľad do Belianskej doliny, Turčianskej kotliny a tiež na Lúčanskú Malú Fatru. Cestou míňame menší prístrešok, kde sa v prípade nepriaznivého počasia turisti môžu schovať.

Zaslúžená čapovaná kofola

Zo sedla Poľka je krátky úsek s prudším klesaním, vojdeme do lesa a po chvíľke prechádzame striedavo lúkami a lesnými cestičkami, cez sedlo Medzijarky, kde odbočíme na zelenú trasu a pôjdeme ňou až k parkovisku lyžiarskeho strediska. Tu sa na chate Kaška občerstvíme čapovanou kofolou a pokračujeme po asfaltovej ceste naspäť k autu.

Chceš si prejsť okruh opačne?

Na Lysci sme boli dvakrát. Druhýkrát sme na tento vrch vytúpili na jeseň (fotka s inverziou) a vyskúšali sme si trasu presne opačne. Čiže od lyžiarskeho strediska sme vyšli hore po zelenej a následne žltej turistickej značke, takto je síce stúpanie miernejšie ako po modrej značke, ale za nás môžeme zhodnotiť, že prvá túra sa nám páčila viac. Radšej prudko hore a miernejším klesaním dole ?

Tento blog napísala outdoor bloggerka Bea Križan. Jej výlety môžeš sledovať aj na jej Instagrame. 

Ak máš pripomienku alebo si našiel/a chybu, daj nám prosím vedieť na zuzka@hikemates.com. 

Ak máš super príbeh, recenziu, reportáž či blog s eknými fotkami a chceš sa o svoje zážitky podeliť so svetom a byť inšpiráciou a motiváciou pre ostatných, pošli nám svoj text na zuzka@hikemates.com.

Radi ho zverejníme :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Bea Križan

Milovníčka hôr a prírody :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *