Nové útulne na trase cesty SNP vďaka práci OZ Cesta hrdinov SNP

Za jedným z najkrajších slovenských dobrodružstiev stojí červená značka kopírujúca chodník z Duklianskeho Priesmyku cez Volovské vrchy, Kráľovú hoľu, Bradlo až po Devín. Najdlhšia turistická magistrála, kultová Cesta hrdinov SNP, je generátorom otlakov na nohách ale aj nezabudnuteľným zážitkom, ktorý každoročne nadchne desiatky turistov.

Kráčajúc takmer 770 km slovenskou divočinou spoznáš sám seba a možno aj skloníš hlavu v jednej z útulní, ktoré vznikli vďaka dobrovoľnej iniciatívy z občianskeho sektora. OZ Cesta hrdinov SNP totiž stavia útulne práve tam na trase cesty SNP, kde je to najviac potrebné.

Nemilosrdné podmienky ťa buď zlomia, alebo inšpirujú

Občianske združenie s názvom Cesta hrdinov SNP vzniklo z vízie stavby turistických útulní na miestach, ktoré ich najviac potrebujú. Partia inšpirovaná svojou vlastnou cestou hrdinov načrtla projekt, ktorým chcú vytvoriť bezpečné miesta pre ďalších turistov na potulkách naprieč Slovenskom. Rozhodli sa postaviť útulňu vo Volovských vrchoch a s podporou ich projektu budú pokračovať.

Prostredníctvom vlastnej iniciatívy bude združenie inšpirovať k spolupatričnosti na rozvoji prírodného turizmu v okolí priam ikonickej diaľkovej trasy. Postaviť útulňu na vlastné náklady znamená príležitosť pre ľudí, dobrovoľne prispieť na výstavbu ďalších.

Prvá útulňa na Uhornianskom sedle

S myšlienkou stavby útulne sa chlapci začali pohrávať pri vlastnom zážitku vody v topánkach počas prechodu Volovskými vrchmi v roku 2016. Drsné podmienky a mizerné vyhliadky po prístrešku boli hybnou silou kreativity. Nasledujúce ročníky strávené na ceste boli venované príprave projektu a hľadaniu vhodného miesta pre stavbu útulne.

Lokalita bola vyberaná striktne aby zapadla do okolitej prírody a zároveň bolo jej umiestnenie na trase praktické pre turistov. Chlapci si vytipovali oblasť medzi Pipitkou a Bielymi skalami vo Volovských vrchoch, kde im útulňa najviac chýbala. Veľkú zásluhu na realizácii projektu nesie starosta obce Uhorná, Roman König, ktorý ich v stavbe aktívne podporoval.

V spolupráci s pánom starostom zvážili niekoľko lokalít spomedzi, ktorých vybrali naozaj výnimočné miesto pod Starým vrchom s neskutočne nádherným výhľadom. Výhodou tohto výberu bol okrem iného aj neďaleký prameň, na ktorom neskôr dobrovoľníci z Úhornej vytvorili studničku s názvom „Prameň Smolníka“.

Stavba útulne za neuveriteľné štyri dni

Schválením lokality útulne, mohli chlapci zahájiť prvomájový sviatok práce kopaním základov. Statik zohľadnil poveternostné podmienky, polohu a výšku stavby v návrhu naozaj pevných základov a to v podobe šiestich konzol osadených v hĺbke 0,7×0,7×0,7 m. Samotná stavba útulne prebehla koncom mája, 27.5.-30.5. za účasti zakladateľov združenia a niekoľko priateľov, dobrovoľníkov.

Všetky predstavy o útulni dotvoril a zakreslil do reálneho projektu priateľ zakladateľov združenia, Ing. Arch. Martin Čurilla. Pôdorys v rozmere 4×3 m vychádzal zo zámeru, aby v objekte mohlo v núdzi prespať 10 turistov, šiesti na poschodí a štyria v altánku na lavičkách. Materiálom útulne je rezivo z neďalekého Smolníka, vysušené približne osem mesiacov. Tvorí konštrukciu vrátane schodiska a vonkajších lavičiek okolo ohniska pod prístreškom. Komín je vedený stredom priestoru na spanie, aby sa pri ňom dalo ohriať a usušiť mokré oblečenie. Neskôr bol urobený bleskozvod a doplnené debnenie.

Nadštandardným vybavením útulne je zabudovaný solárny systém s možnosťou osvetlenia a nabitia mobilných zriadení. Na prízemí v altánku a aj na poschodí je 4W osvetlenie a dvoj-zásuvka USB na nabíjanie mobilov. Solárny panel zabezpečuje dostatok elektrickej energie na každodenné dobitie kvalitnej 60Ah batérie.

Útulňa bola odovzdaná aj do tvojich rúk

Podľa tvrdení zakladateľov, samotná realizácia stavby nebola tak náročná, ako vymyslieť názov útulne. Padlo mnoho návrhov ako napríklad Chatrč nad Úhornou, Chatrč pod Starým vrchom, Úhornianka, Chyža Úhorná, Zátuľa Úhorná a iné. Napokon sa jej tvorcovia zhodli na mene Útulňa SNP Úhorná.

Útulňa SNP Úhorná bola dňa 6.11.2021 oficiálne odovzdaná do majetku obce Úhorná spolu s technickou dokumentáciou a revíznou správou bleskozvodu. Útulňa funguje na princípe otvoreného verejného priestoru pre každého pocestného a pokiaľ sa útulňu rozhodneš navštíviť, starostlivosť o ňu je aj v tvojich rukách.

Nájdeš tu pravidlá používania, aby útulňa ostala dlho čistým a príjemným miestom pre odpočinok v lone prírody. Taktiež tam nájdu bližšie informácie o občianskom združení s možnosťou finančne prispieť na transparentný účet a týmto spôsobom podporiť stavbu ďalšej užitočnej a peknej útulne.

Druhá útulňa „Sklené“ sa už pripravuje

Ďalšie veľmi vhodné miesto na stavbu útulne je podľa zástupcov OZ v katastri obce Sklené. Momentálne je projekt vo fáze získavania potrebných povolení na výstavbu a hľadania finančných prostriedkov.

Ako môžeš pomôcť?

Podporiť tento zmysluplný projekt môžeš aj TU venovaním svojich 2% daní, ktoré občianske združenie premení na nové útulne po ceste hrdinov. Alebo môžeš prispieť dobrovoľnou finančnou čiastkou na transparentný účet združenia.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *