Peter Hámor pod Dhaulágirí – posledné novinky!

Peter Hámor odletel do Nepálu 10.3.2021. Vybavil si potrebné dokumenty a už naozaj nič nebránilo aby začali tretí pokus o zdolanie hory Dhaulágirí prvovýstupom cez SZ hrebeň. Horolezci sa aklimatizovali v oblasti Annapurien, kde prešli trekové časti Himalájí ako sedlo Thorong La, Poon Hill, až do Landraku a zišli do krásneho jazerného mesta Pokhara.

4.4.2021

Peter Hámor sa stretol v Káthmandú so svojimi spolulezcami Horiom a Mariusom aby následne spolu odleteli do Talianskeho Base Campu pod SZ stenu Dhaulágirí.

8.4.2021 – Tohto dňa absolvovali lezci náboženský obrad Puja, ktorý ich má ochrániť pred a počas výstupu. Láma požehná výbavu, jedlo, pitie a žiada božstvo o prívetivosť.

Chlapcov privítalo pod Dhaulágirí „klasické“ počasie, ráno pekne a od obeda zamračené so snežením. Podľa informácií v skalnej nástupovej bariére ubudlo snehu oproti dvom rokom dozadu a preto je lezenie rozdielne a navyše netušia čo z výbavy a lán po nich zostalo a čo sa dá použiť tento rok.

20.4.2021 – Aktuálne horolezci preliezli technický úsek skalnej bariéry a previsnutý komín. Bohužiaľ nepriaznivá predpoveď počasia ich vrátila do základného tábora.

23.4.2021 – Po návrate do BC, podľa pravdivej predpovedi meteorológa Vitora Baiu prišla snehová búrka a chlapcom nezostáva nič iné ako čakať na okno v počasí. Búrka trvala dva dni. Čas si skrátili opravou stanou, a odhádzaním nového snehu a následne sa pripravili a zbalili na návrat do steny a do prvého výškového tábora. Ak bude priať počasie a nenastanú komplikácie v už prelezených častiach chceli by pokračovať do druhého výškového tábora prípadne aj ďalej po hrebeni.

Peter a Horia

Držíme Petrovi a jeho spolulezcom z Rumunska palce! 🙂

Zdroj: peterhamor.com

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *