Počet úrazov stúpa, toto sú základné pravidlá pre bezpečnú zimnú turistiku

Horská záchranná služba mala od začiatku roka už 850 výjazdov. Podľa horského záchranára bola značná časť výjazdov k ľuďom, ktorí podcenili podmienky na horách, či neboli dostatočne pripravení na zimnú turistiku.

Zvýšený záujem o zimnú turistiku

So zvýšeným záujmom ľudí o zimnú turistiku prichádza aj vyšší počet úrazov, ktorým by sa dalo predísť. Horská záchranná služba od začiatku roka absolvovala už 850 výjazdov k ľuďom, ktorí sa v horách zranili, zablúdili alebo sa dostali do problému, ktorý mohol ohroziť ich zdravie.

,,Ľudia by nemali hory podceňovať, úrazy sa nestávajú iba na exponovaných miestach, ale aj na bežných turistických trasách akými je cesta na Hrebienok či Zamkovského chatu, treba byť preto obozretný a myslieť v prvom rade na svoju bezpečnosť,”

hovorí Peter Svätojánsky z Operačného strediska tiesňového volania Horskej záchrannej služby. 
Zdroj foto: archív HZS

Základom je dobré plánovanie

Podľa operátora  je základom dobré plánovanie s ohľadom na počasie, podmienky a prispôsobenie vybavenia danej aktivite, ktorú ideme vykonávať. ,,V zime odporúčam mať stále zo sebou lavínovú výstroj. Netreba preceňovať svoje schopnosti a plánovať trasu podľa vlastnej kondície.

Skúsenosti sú dôležitým faktorom”, vysvetľuje odborník. Ako dodáva, záchranári tento rok už boli aj na výjazdoch, kedy ľudia podcenili situáciu. ,,Nedávno záchranári z Nízkych Tatier pomohli 27 – ročnej lyžiarke, ktorá sa bála zlyžovať v lyžiarskom stredisku z Kosodreviny. Taktiež vo viacerých prípadoch pomohli záchranári HZS turistom po pošmyknutí sa na zľadovatenom turistickom chodníku, kedy turisti napriek odporúčaniam nedisponovali minimálne turistickými paličkami či protišmykovými návlekmi”.

Aké základné pravidlá treba dodržiavať?

Úrazom na horách a zvýšeniu bezpečnosti môže výrazne pomôcť správna príprava. Pri pohybe na horách v zime treba dodržiavať tieto základné pravidlá. ,,Túru si treba vždy dobre naplánovať, včas vyraziť, keďže v zime sa skôr stmieva a mať samozrejme adekvátnu výbavu. Teplé oblečenie, turistické paličky či mačky pre pohyb v zľadovatenom teréne, nabitý telefón a dostatok teplých tekutín sú základom,” vysvetľuje Patrik Pajta, z turistického klubu Hikemates. 

Nezabudni doma povedať, kam presne sa chystáš

Podľa Horskej záchrannej služby je dôležité tiež informovať blízkych kam sa človek chystá. ,,Ľudia by nemali chodiť do hôr sami, odporúčam tiež aby vždy informovali blízkych kam a akou trasou pôjdu. Ak zmenia plány treba to okamžite nahlásiť rodine. V prípade úrazu či zablúdenia sa hrá o čas, rýchla lokalizácia zvyšuje šancu na záchranu človeka,” dodáva Peter Svätojánsky z HZS.

A upozorňuje, ,,ak sa človek dostane do problémov, môže nás kontaktovať na čísle 18 300, 112, prípadne nám zavolať alebo poslať SMS správu s polohou cez našu bezplatnú aplikáciu HZS.” Aplikácia tiež umožňuje zaznamenať si plánovanú trasu, po príchode netreba zabudnúť na odhlásenie.

Zdroj foto: archív HZS

Nasvedčuje o tom aj prax

To, že je dôležité informovať svojich blízkych o trase potvrdzuje aj prípad z tohto roka.

,,Matka 26 ročného syna žiadala horských záchranárov o pomoc. S priateľkou sa vybral na Chopok v deň keď dávno dopredu boli v médiách ľudia upozorňovaní na silný vietor a SHMU vydala III. stupen výstrahy. Jeho mobilný telefón zvonil, ale nikto ho viac ako 4 hodiny nedvíhal. Matka mala nedostatok informácií kadiaľ mali v pláne ísť, čo značne komplikuje aj priebeh pátrania. Nakoniec bola o súčinnosť požiadaná Stála služba pátrania na Prezídiu policajného zboru o lokalizáciu jeho mobilného telefónu. Príslušníkom sa podarilo zistiť že hľadaný nie je v horskej oblasti, ale v aquaparku,” uviedol Peter Svätojánsky z Operačného strediska tiesňového volania Horskej záchrannej služby. 

Zdroj foto: archív HZS

Nezabudni na počasie a lavínovú situáciu

Pred samotnou túrou je vždy potrebné si ako prvé zistiť aktuálne počasie a stupeň lavínového nebezpečenstva v lokalite, kam sa človek chystá. ,,Počasie na horách sa môže rýchlo meniť, pričom podmienky vo vyšších nadmorských výškach môžu byť výrazne odlišné, v porovnaní s počasím v meste, z ktorého človek vyráža,” uzatvára Patrik Pajta z Hikemates.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *