Poď zažiť turistiku inak

Tento blog pre #hikemates napísala šikovná nová bloggerka Monika Branišová.

Jeden z najkrajších západov slnka na horách počas zimy.

Časť 1: Inovec 1 042 m n. m. (Trenčiansky kraj)

Zvoní budík, vstávaš ráno, nasledujú raňajky, oblečieš sa a berieš so sebou potrebnú turistickú výbavu. Nasadáš do auta, cestou vyzdvihneš kamarátov a vydáte sa na spoločnú dobrodružnú cestu. Zaparkujete na mieste a šlapete, šlapete počas dňa, stojíte na vrchole, malá pauza, čas na snack a zostupujete. Perfektne strávený DEŇ – TY a tvoja skvelá partia, chill, energia a výhľady na nezaplatenie 🙂

A čo tak turistika so západom slnka na kopci?

Jeden môj kamarát rád fotografuje prírodu s takou tou “profesionálnou zrkadlovkou”, podotýkam váži tak asi 4kg, plus si predstav ten turistický batoh a tú záťaž. Jeden deň mi tak trochu zmenil plány.

Je zima, 10. január 2021 (nedeľa), čas 14:00 h, zaparkovali sme v dedine Selec – pri Seleckej kyselke. Tu začíname naše dobrodružstvo. Ak si chceš “dať poriadne do tela” odporúčam túto trasu: celková dĺžka 13,4 km (cca 5:24 h + prirátaj si nejaké tie prestávky – občerstvenie, fotenie ?)

*odporúčam túto appku do mobilu na plánovanie turistických trás: mapy.cz

Ak pôjdeš touto trasou, dostaneš sa k prvej zastávke sedlo Palúch 1004 m n. m. (na mape č.3), z ktorého sú nádherné výhľady na západnú dolinu Váhu, Malé a Biele Karpaty, pohorie Tribeč a južný hrebeň Považského Inovca.

Ďalej pokračujeme k zastávke č. 4 – vrchol Inovec (1 042 m n. m.), 17:40 h. Tu vybehneme hore na rozhľadňu Helenu, z ktorej už pozorujeme takmer dokončený západ slnka. Tie farby oblohy, nádhera, tie výhľady, na nezaplatenie. “Stojím, vnímam, cítim, užívam si, tlačia sa mi slzy do očí”. “Čo viac si môžem priať?”

Schádzame dolu, ideme smer k svahu, spúšťame sa dolu svahom, dali sme si pod seba igelitové vrecká ? a sme pri chate, zastávka č. 5, Chata pod Inovcom (790 m n. m.) – tu si môžeš dať občerstvenie, no v našom čase už bolo zatvorené.

Pokračujeme teda ďalej k finišu.

Ak by si si chcel zvoliť kratšiu trasu a vybehnúť iba na západ slnka, auto môžeš rovno zaparkovať pred Chatou pod Inovcom. Výstup ti potrvá iba 26 min., čo je 1,6 km.

Sleduj môj profil (https://www.instagram.com/moonulik/?hl=sk)

Tento blog pre vás napísala naša nová bloggerka Monika Branišová. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *