Poďte s Hikemates na Téryho chatu

Cieľom nášho druhého komunitného stretnutia bude Téryho chata v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách. Prečo sme ju vybrali? Pretože, či je leto, či zima, Terynka je istota vynikajúcej túry. Preverí tých, čo nie sú zvyknutí na veľké prevýšenia, ale nezničí ich. A tí, čo chodia do hôr častejšie si zamakajú tiež. 

Téryho chata a Kotlina piatich spišských plies. Foto (c) Hikemates/LD

Zelená turistická značka začína neďaleko stanice pozemnej lanovky v Starom Smokovci. Jemným stúpaním vedie čiastočne po ceste a mladým, nízkym lesom, ktorý nahrádza les vylámaný pri pamätnej víchrici v roku 2004. Pohľad už nie je tak smutný, príroda sa zastaviť nedá.

Cesta na Hrebienok trvá necelú hodinu. Po značke sa niekoľkokrát dostanete do blízkosti pozemnej lanovky, ktorá vám môže skrátiť túru minimálne o 45 minút. Ale nech vás neprekvapí cena – obojsmerný lístok pre dospelého stojí od 7 do 11 Eur v závislosti od toho ako dlho vopred si ho objednáte a v ktorý deň budete cestovať. Jednosmerný lístok sa pohybuje v rozmedzí 6 až 10 eur.

Predpokladáme ale, že pôjdete peši preto, ak bude mrznúť, nezabudnite si aspoň turistické protišmykové návleky, alebo mačky. Na namrznutých nerovnostiach vám určite pomôžu aj v tejto časti túry. Nezľaknite sa množstva ľudí, ide o jednu z najviac frekventovaných turistických trás.

Chodník z Hrebienka. Foto (c) Hikemates/LD

Hrebienok sa stáva jedným z centier ľahkej turistiky vo Vysokých Tatrách, preto ani za ním po ceste po červenej turistickej značke ľudí neubudne, či je leto, či jeseň, alebo zima. Mnohí pokračujú ďalej na Rainerovu útulňu známeho chatára Petra Petrasa, ktorá je asi pol hodinu od Hrebienka. Iní si idú vychutnať neďaleko vodopády Studeného potoka a Dlhý vodopád.

Náš cieľ, Téryho chata, je ešte stále vzdialená takmer tri hodiny. Ľahký, miestami betónovými tvárnicami spevnený, chodník za Hrebienkom sa po štvrťhodine rozdeľuje. Modrá značka odbočuje na Zbojnícku chatu. My však zostávame verní červenej značke Tatranskej magistrály. Prechádzame cez ďalšiu časť poškodeného lesa, ktorý sa ešte nezotavil, pohľad je tu oveľa smutnejší, vysoké stromy by sa sem hodili.

Mostom cez Studený potok, okolo Obrovského vodopádu a serpentínou, za ktorou možno stretnete známu líšku, prejdeme na Zamkovského chatu.

Zamkovského chata sa nachádza vo výške 1.475 m.n.m. Postavil ju v roku 1943 Štefan Zamkovský. Vyučený fotograf pôsobil ako nosič na Téryho a Zbojnícku chatu a v 20. a 30. rokoch minulého storočia bol považovaný za najlepšieho slovenského horolezca. Na chate sa počas druhej svetovej vojny skrývali politickí utečenci a rodiny partizánov. Po roku 1948 komunisti Zamkovským chatu znárodnili.
Foto (c) Hikemates/LD

Ideálna zastávka na našom putovaní, na niečo nealkoholické, či jedno pivo alebo radler. Chata je v lese, učupená medzi začínajúcimi hrebeňmi. Naše kroky ešte niekoľko minút povedú lesom, popri hučiacom Malom Studenom potoku. No čoskoro les prejde do kosodreviny a otvoria sa nám výhľady. Ocitnete sa uprostred doliny, po pravej ruke hrebeň Lomnického štítu a po ľavej ruke Prostredný hrebeň, každý tu pochopí, že človek sem chodí len na návštevu. Príjemný chodník bez väčších stúpaní ale dáva tušiť, že najťažšia časť výstupu je ešte stále pred nami. 

Po necelej hodine chôdze od Zamkovského chaty sa zelená značka stáča doprava. Otvára sa pred vami krásna plocha plná stromov a rastlín, cez ktorú sa vlnia zákruty potoka a niekedy ju nazývajú Veľká Lomnická záhrada. Za ňou sa týči nepriestupná Jazerná stena. Keď sa pozriete pozornejšie uvidíte chatu, nedosiahnuteľne vysoko.

Zimný chodník práve v týchto miestach pokračuje priamo k Veľkému svahu (Veľkému hangu) pod Žltou stenou. Zelená značka mimo zimného obdobia vedie po náprotivných úbočiach a popod Jazernú stenu, pričom najväčšie stúpanie prekonáva chodník serpentínami.

Malá studená dolina z Veľkého hangu. Zimný chodník vedie priamo, Lomnická záhrada sa ukrýva pod snehom. Foto (c) Hikemates/LD

Keď zastavíte v týchto miestach a pozriete sa okolo seba, cítite sa v horách, akoby ste boli nič. Obklopujú vás strmé skalné steny, počujete zvuk padajúcej vody a ak si pocity môžete vychutnať bez prítomnosti ľudí, pozrite sa tam odkiaľ ste prišli smerom nadol dolinou, ktorá sa pred vami otvára v celej svojej kráse. Od Lomnickej záhrady až na Téryho chatu prekonáte chodníkom na dvoch kilometroch prevýšenie takmer 500 metrov, čo naozaj dá zabrať. Prevýšenie túry zo Starého Smokovca je viac ako 1.180 metrov.

Po zdolaní strmého stúpania, si na chvíľu vydýchnete v dolinke pri známej, horolezcami vyhľadávanej, Žltej stene. Pomenovanie dostala podľa žltkastých machov, ktoré na nej rastú. O chvíľu nás preverí posledných pár zákrut turistického chodníka v strmom stúpaní a keď sa dostaneme na vrchol Jazernej steny, otvorí sa vám pohľad na hornú časť Malej Studenej doliny. 

Po pravej ruke Téryho chata v nadmorskej výške 2.012 metrov. Pred vami Kotlina piatich Spišských plies, po pravej ruke Lomnický štít, s budovou lanovky a observatória a z ktorého vytŕča vyhliadková terasa. Za ním postupne Pyšný štít, Spišský štít, Baranie rohy, vľavo zase hrebeň Ľadových štítov, ktorý ukončuje Pfinnova kopa. Dokonalá tatranská hradba.

Foto (c) Hikemates/LD
Foto (c) Hikemates/LD

V pozadí naľavo Prostredný hrot a hrebeň s Priečnym sedlom. Malá studená dolina pri Téryho chate ponúka nádherné miesta a pohľady. Zo všetkých strán vás obklopujú skalnaté tatranské štíty, počujete zurčať vodu, vidíte odrazy svetla na hladine plies a zároveň máte miesto bezpečného úkrytu v chate, ktorá sem tak akurát zapadá. Cítite tu majestátnosť hôr, ale aj intimitu ľudského spojenia s nimi. Preto sme sa rozhodli, že vás našich priateľov – Hikemates, zoberieme na druhý spoločný výstup práve sem.

Foto (c) Hikemates/LD

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *