Pokračujeme v rekonštrukcii turistických útulní aj tento rok!

Obnova turistických útulní v slovenských horách bude pokračovať aj tento rok. V máji sa otvorí nová útulňa Jozefa Maka v Malých Karpatoch v lokalite Mihalinová, plánovaná je aj komplexná rekonštrukcia známej útulne Ramža v Nízkych Tatrách. Jarná maľovka je plánovaná aj na Salaši pod Suchým, teda veľkofatranskej útulni.

Útulňa = strecha nad hlavou pre prípad potreby

Turistické útulne poskytujú bezpečné útočisko, strechu nad hlavou, suché miesto a miesto na odpočinok a sú obľúbeným miestom turistov, kde sa môžu skryť pred nepriaznivým počasím či prenocovať v nich počas viacdňových túr. V slovenských horách je ich niekoľko desiatok a zväčša sú pod správou miestnych turistických klubov alebo si žijú vlastným životom.

Útulňa Jána Kruteka vo Volovských vrchoch
Útulňa Jána Kruteka vo Volovských vrchoch

Nová útulňa v Malých Karpatoch otvorí už koncom mája!

Už v máji otvoríme v spolupráci s Trnavským krajom a ďalšími zainteresovanými subjektami novú útulňu Jozefa Maka v Malých Karpatoch, tá poskytne všetkým návštevníkom hôr bezplatné útočisko počas ich túr. Útulňa bude mať 8 miest na prenocovanie, piecku, priestor na prespanie a nachádza sa na trase Štefánikovej magistrály

vysvetluje Patrik Pajta, predseda nášho turistického klubu Hikemates.

Výstavba útulne vznikla za podpory Trnavského samosprávneho kraja a krajskej organizácie pre cestovný ruch Trnavský kraj zážitkov. Útulňa je inšpirovaná tradičnou architektúrou a za jej návrhom sú architekti Matthias Arnould, Robert Provazník a Michaela Vatraľová, ktorých návrh vzišiel z architektonickej súťaže.

Dve útulne z projektu #ZažiÚtulne už stoja

V rámci projektu Zaži útulne už boli postavené dve nové útulne, ktoré slúžia turistom od minulého roku. Turistická útulňa Sláviček sa nachádza v lokalite Muránskej planiny, v prírodnej rezervácii Tŕstie. Na najznámejšej turistickej trase, ktorá prechádza Slovenskom, Ceste hrdinov SNP sa zasa nachádza útulňa Jána Kruteka, vo Volovských vrchoch nad obcou Vyšný Medzev.

Organizátori projektu pri výstavbe a rekonštrukciách útulní zohľadnili potrebu rozvíjať cestovný ruch udržateľnou formou, pričom očakávajú, že vďaka unikátnemu vzhľadu vzrastie záujem o turizmus v regiónoch. ,,Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie”, dodáva Patrik Pajta.

Aj známa nízkotatranská „Ramža“ sa dočká potrebnej obnovy

Obnova turistických útulní v našich horách bude pokračovať aj tento rok. Obnoviť sa má turistická útulňa Ramža, ktorá sa nachádza na trase hrebeňovky Nízkych Tatier. ,,Útulňa je mimoriadne obľúbená, jej komplexnou rekonštrukciou chceme zabezpečiť, aby návštevníkom hôr slúžila ďalšie desiatky rokov”, uzatvára Patrik Pajta z nášho turistického klubu Hikemates.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *