Posledný víkend na skialp. Vo Vysokých Tatrách sa sezóna už skončila, uzáveru kontroluje horská služba

Sezóna turistov – skialpinistov každoročne začína vo Vysokých aj v Nízkych Tatrách v polovici decembra. Vyhradené územia na skialp sú presne určené vo Vysokých Tatrách vyhláškou a v Nízkych Tatrách návštevným poriadkom. Sezóny však majú v oboch národných parkoch rozdielnu dĺžku. V TANAPe už je po nej, skončila sa 15. apríla, v NAPANTe majú skialpinisti pred sebou posledný víkend, sezóna končí 30. apríla.

Mnohé oblasti Tatier tak ešte viac ako 50 dní, do 15.júna, budú mať len pre seba ich zvierací obyvatelia. Hlavným dôvodom uzávery je totiž ochrana životného prostredia. O tom, ktoré chodníky sú do júna uzavreté sme písali v tomto článku:

Horská záchranná služba preto v uplynulých dňoch kontrolovala skialpinistov vo Vysokých Tatrách. Z pravidiel je zrejmé, že už na svahoch nemali čo robiť. Nateraz však porušenie vyhlášky riešili záchranári len dohovorom.

Tento víkend a najbližších pár dní tak priaznivci skialpu môžu vybehnúť ešte do Nízkych Tatier, ak im to dovolí počasie a snehová situácia. V skialpovej oblasti Chopok – Ďumbier sa tento týždeň ešte ako tak na pásoch dalo chodiť. „Na svahu z Ďumbiera je ešte stále dosť snehu a sú dobré podmienky na skialp. Na pásoch sa dá začať šlapať 200m od Trangošky. Máme otvorené výdajné okienko na jednoduché občerstvenie,“ písala na svojom Facebooku Chata M.R.Štefánika pod Ďumbierom v utorok. Tu nájdeš trasu na Ďumbier.

Kým sa tam však vyberieš prever si nielen počasie ale aj snehové podmienky napríklad na živých záberoch kamier z Chopku.

Skialpinisti a lyžiari na južnej strane Chopku v decembri 2019. Foto (c) LD/Hikemates

V oblasti Kráľovej hole bolo snehu málo už dávnejšie. Ako to tam vyzerá, aspoň z diaľky, uvidíš na tomto zábere kamery z lyžiarskeho strediska v Telgárte.

Samozrejme, pri každej skialpovej túre nezabudni na potrebnú výbavu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *