Poznáš medzinárodné diaľkové trasy, ktoré vedú cez Slovensko?

Pozorný turista si pravdepodobne pri putovaní po Ceste hrdinov SNP, najznámejšej slovenskej diaľkovej turistickej trase naprieč Slovenskom všimne, že jej trasa tvorí časť ešte omnoho dlhšej turistickej magistrályEurópskej diaľkovej trasy E8, ktorá vedie z Írska až do ďalekého Bulharska. 

Sietí diaľkových trás je cez Európu habadej. Tie najzaujímavejšie sú podľa mňa nasledujúce tri.

Celoeurópska sieť diaľkových trás

E8 je súčasťou celoeurópskej siete diaľkových turistických trás, ktorá križuje kontinent zo severu na juh a z východu na západ. Aktuálne je týchto trás 12 a sú značené písmenom E nasledovaným číslom trasy.

Európske diaľkové trasy sa počítajú v tisíckach kilometrov, pričom trasa najdlhšou je trasa E4, ktorá má cez 10 000 kilometrov.

Stredoeurópska mariánska cesta

Ďalšou sieťou turistických trás s náboženským podtónom je Stredoeurópska mariánska cesta, do ktorej je začlenených vyše 150 mariánskych pútnických miest v stredoeurópskom regióne. A dve turistické trasy vedú aj cez Slovensko.

Camino de Santiago

Púť do Santiaga de Compostela je najznámejšia kresťanská púť v Európe. Končí v majestátnej katedrále, kde údajne ležia ostatky svätého Jakuba, jedného z apoštolov. Doputovať k tomuto posvätnému miestu sa dá z rôznych miest v Európe, pričom začať sa dá aj u nás na Slovensku.

Mapka celoeurópskych diaľkových trás

Celoeurópska sieť diaľkových trás – ktoré trasy prechádzajú Slovenskom?

Trasa E8 od Atlantiku až po Turecko – 4700 km

Írsko  •  Wales  •  Anglicko  •  Holandsko  •  Nemecko  •  Rakúsko  •  Slovensko  •  Poľsko  •  Ukrajina  •  Rumunsko  •  Bulharsko  •  Turecko

Územím Slovenska prechádza spomínaná Diaľková trasa E8, ktorá začína pri Atlantickom oceáne na západnom pobreží Írska a aktuálne končí na turecko-bulharských hraniciach v meste Svilengrad, pričom je v pláne jej pokračovanie do Istanbulu. 

Európska diaľková trasa E8 vstupuje na územie Slovenskej republiky hraničným prechodom Bratislava – Berg, odkiaľ sa treba neznačeným úsekom presunúť do lokality Jelení háj, tu sa už po červenej značke dostaneme do Mlynskej doliny, kde sa táto značka spojí s Cestou hrdinov SNP vedúcou z Devína. 

Oficiálna trasa Diaľkovej cesty E8 sa s červenou magistrálou Cesty hrdinov SNP až po jej koniec v Duklianskom priesmyku rozíde iba raz. Medzi Veľkou Javorinou a Trenčínom zachádza Esenpéčka do Českej republiky, zatiaľ čo Éosmička ostáva na Slovensku a jej trasa vedie z Veľkej Javoriny do Trenčína cez Čachtický hrad, Nové Mesto nad Váhom, Beckov a Veľký Inovec. V Duklianskom priesmyku opúšťa Diaľková trasa E8 naše územie do Poľska. 

Na absolvovanie slovenského úseku Diaľkovej trasy E8 si teda treba vyhradiť obdobný čas ako na Cestu hrdinov SNP, čo sú 3 až 4 týždne. 

Prípadne sa dá brať ako doplnok a prejsť si iba úseky, ktoré ma Éosmička iné, v tom prípade zaberie pochod medzi Trenčínom a Veľkou Javorinou 2 dni a z Mlynskej doliny na rakúsku hranicu je to krátka prechádzka.

Vysielač na Javorníkoch

Trasa E3 z Portugalska až po Turecko – 6950 km

Portugalsko  •  Španielsko  •  Francúzsko  •  Belgicko  •  Luxembursko  •  Nemecko  •  Česko  •  Poľsko  •  Slovensko  •  Maďarsko  •  Rumunsko  •  Bulharsko  •  Turecko

Okrem E8 môže turista v slovenských horách vidieť aj označenie Európskej diaľkovej trasy E3. Táto začína na myse Cape St. Vincent pri meste Sagres v Portugalsku a končí v tureckom Istanbule. Pôvodne začínala v pútnickom meste Santiago de Compostela, ale trasa bola predĺžená na takmer 7 000 kilometrov a cez Santiago iba prechádza.

Európska diaľková trasa E3 má na Slovensku dve oddelené časti.

Západná vstupuje na naše územie na hraničnom prechode Bumbálka nad obcou Makov. Pokračuje cez Kysuce, Horné Považie, Rajeckú dolinu do Malej Fatry a následne na Oravu, kde pri obci Suchá hora Slovensko opúšťa.

Krajinársky atraktívne sú najmä úseky v okolí Súľova, hrebeňovka Malej Fatry s najvyšším bodom trasy Veľkým Kriváňom, okolie Kubínskej hole a vrch Skorušina s krásnym výhľadom na severnú stranu Tatier.

Na 215 kilometrov dlhá trasu je vhodné vyhradiť si 8, či 9 dní. Možností ubytovať sa v podhorských dedinách je dosť, keďže sa nejedná o klasickú ucelenú hrebeňovku.

Po úsekoch v Poľsku sa Étrojka opäť dostane k nám v Duklianskom priesmyku, kde sa križuje s už spomínanou Diaľkovou trasou E8.

Východná časť Étrojky najskôr kopíruje slovensko-poľskú hranicu, aby sa pri Obručnom stočila na juh a cez pohoria Čergov a Slanské vrchy dostala do Tokaja, kde na hraničnom prechode v Slovenskom Novom Meste pokračuje svoju púť na juh cez územie Maďarska.

Tento druhý úsek dosahuje dĺžku takmer 300 kilometrov, pričom terén nie je obzvlášť exponovaný, takže zaberie 9, či 10 dní pochodu. Najvyšším bodom na trase je vrch Minčol, najvyšší bod pohoria Čergov.

Trasa E3 vedie aj pohorím Malá Fatra

Stredoeurópska mariánska cesta

Stredoeurópska mariánska cesta je vlastne sieťou mnohých chodníkov, ktoré spájajú mariánske pútnické miesta nachádzajúce sa v priestore strednej Európy. Táto sieť má dve hlavné radiály. Východo-západná prechádza územím Slovenska vo forme Diaľkovej cesty I23.

Južno-severná radiála spája Medžugorie v Bosne a Hercegovine s Čenstochovou v Poľsku. Slovenský úsek vedie z hraničného prechodu s Maďarskom v Šahách do Trstenej, odkiaľ cesta pokračuje do Poľska.

Východo/západná radiála Stredoeurópskej mariánskej cesty

Menej typickým príkladom diaľkovej značenej trasy prechádzajúcej cez naše územie je Medzinárodná diaľková trasa I23, ktorá patrí do siete takzvaných mariánskych turistických trás. Tieto spájajú stredoeurópske mariánske pútnické miesta.

Konkrétne trasa I23 spája pútnické miesta Čenstochová v Poľsku a Mariazell v Rakúsku. Jej zámerom je spojiť významné pútnické miesta s pobytom v prírode a využíva miestne turistické značenie.

Na územie Slovenska vstupuje na hraničnom prechode Lysá nad Dunajcom pri Červenom Kláštore v Pieninách a našu republiku opúšťa hraničným prechodom Hainburg pri Bratislave. V medzičase spája významné slovenské pútnické miesta, konkrétne Levoču, Staré Hory, Rajeckú Lesnú, Šaštín a Marianku.

Jej trasa smeruje z Pienin na juh až do Slovenského Raja, kde sa pripája na Diaľkovú trasu E8. Túto následne zväčša kopíruje, až na niekoľko výnimiek v okolí zmienených pútnických miest.

Jej celková dĺžka na Slovensku je 563 kilometrov a na jej prejdenie je vhodné vyhradiť si aspoň 3 týždne. Samozrejme v závislosti od toho nakoľko chce turista navštevovať aj kultúrne a náboženské pamiatky na trase.

Severo-južná radiála Stredoeurópskej mariánskej cesty

Trasovanie cesty vedie prevažne po existujúcich turistických chodníkoch, v menšej miere aj po cyklocestách a lokálnych komunikáciách. Taktiež vedie skôr dolinami a málo exponovaným terénom s ohľadom na to, aby púť zvládol aj menej skúsený turista.

Zbežný popis trasy je uvedený na stránke venovanej Mariánskej ceste na Slovensku – https://www.marianskacesta.sk/usek-stredoeuropskej-marianskej-cesty-na-slovensku.

Svätojakubská cesta – Camino de Santiago

Púť do Santiaga de Compostela sa skutočne dá odštartovať aj u nás na Slovensku, stačí sa nechať značením viesť z východu na západ a následne cez Rakúsko ďalej do západnej Európy.

Hlavná vetva slovenského úseku Svätojakubskej cesty začína v metropole východu, v Košiciach, a končí pri Bratislave, keď sa v dedine Wolfstahl pripája na rakúsku Jakobsweg. 

Absolvovanie 650 kilometrov dlhej hlavnej trasy sa dá pekne rozdeliť na viacero úsekov, no  dá sa absolvovať aj naraz, čo však zaberie 3 týždne až mesiac, v závislosti od kondície pútnika.

Trasa vedie z Košíc cez Levoču, Banskú Bystricu, Hronský Beňadik a Trnavu do Bratislavy.

V príprave je aj ďalšia vetva Svätojakubskej cesty, ktorá má začať v kysuckej Oščadnici a viesť Považím cez Trenčín do Trnavy, kde sa napojí na už existujúcu hlavnú trasu.

Všetky potrebné informácie k tejto diaľkovej trase sú zhrnuté na stránke Priateľov Svätojakubskej cesty na Slovensku – https://www.caminodesantiago.sk/trasa/.

Portugalskú verziu tejto diaľkovej trasy si vyskúšala aj Zuzka a o zážitky a praktické info sa s nami podelila v blogu.

Tento blog pre #hikemates napísal blogger a diaľkový turista Matúš Tibenský. Inšpiruj sa jeho trasami aj ty!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *