Prechádzka, túra a náročný prechod. 3 tipy rozličnej turistickej náročnosti na víkendový výlet

Hikemates je určený pre turistov všetkých druhov. Chceme, aby si si u nás našiel svoje, ak chodíš na niekoľkodňové túry alebo vybehneš na Slavkovský štít ako kamzík. Chceme ale, aby si u nás našiel svoje trasy aj v prípade, že sa v horách a v lesoch rád len tak prechádzaš, pozeráš okolo seba a vnímaš prostredie okolo seba. Každý je u nás v Hikemates vítaný a nájde si to svoje. Na tento víkend sme preto vybrali tipy na tri trasy rozličnej obtiažnosti.

Ešte stále v horách platia obmedzenia kvôli koronavírusu. Nezabudni si zobrať rúško alebo niečo na prekrytie tváre, no ak si viac ako 20 metrov od ostatných už nemusíš mať tvár zakrytú. Viac sme o nových opatreniach písali v tomto článku.

Stále viac a viac sa otepľuje a zdá sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou budeme tohtoročnú dovolenku tráviť doma na Slovensku. Preto nezabudni ani na poistenie do hôr, ktoré je aj súčasťou nášho členského.

Prechádzka lesoparkom Sitina
(pre každého)

Lesopark na Sitine. Foto (c) LD/Hikemates

Keď sa povie Sitina väčšina Bratislavčanov si spomenie na diaľničný tunel na ceste smerom na západ. A mnohí určite vedia, že pri tuneli ja aj zoologická záhrada. Už málokto ale vie, že v podstate nad tunelom je príjemný lesopark s mnohými chodníčkami. Lesoparkom vedie náučný chodník, no na turistických mapách väčšinou označený nie je. Okrajom vedie len červená turistická značka z Devína na Slavín. Ak sa chceš poprechádzať v hlavnom meste, ale zároveň sa cítiť ako v lese a nestretnúť toľko ľudí ako v známejšom Horskom parku, vyber sa na Sitinu. Prechádzka vhodná s deťmi, s kočíkom, ale aj na bicykli, či na behanie.

Bunkre z 1. sv. vojny. Foto (c) LD/Hikemates

Okrem náučných tabúľ so zaujímavými informáciami ťa tu čaká aj sieť bunkrov z prvej svetovej vojny. Označené síce nie sú ale na mapách aj na info tabuli o nich nájdeš zaujímavé informácie. Prípadne si o nich a o celej sieti opevnení Bratislavy prečítaj tu a tu. Na prechádzku sa môžeš vybrať z konečnej autobusu v Mlynskej Doline alebo z Líščieho údolia po červenej značke a v lesoparku sleduj značenie náučného chodníka.

Na Šiprúň z Vlkolínca
(pre turistov)

Vlkolínec je svetoznáma dedinka vo Veľkej Fatre neďaleko Ružomberka, ktorá sa kvôli zachovalej ľudovej architektúre dostala aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vlkolínec. Foto (c) LD/Hikemates

Práve z Vlkolínca povedie aj naša poldňová túra na kopec Šiprúň, ktorá aj s návratom potrvá menej ako 5 hodín. Keď si v obci poprezeráš prekrásne a zachovalé drevenice, vydaj sa smerom do kopca po žltej turistickej značke. Na rázcestí so zelenou budeš mať na dohľad nielen mini ZOO ale aj vleky na Malinom Brde. Zelená značka pokračuje úzkym údolím, kde budeš márne hľadať mobilný signál a vyvedie ťa až na lúky do sedla pod Vtáčnikom. Po čase, vo Vyšnom Šiprúnskom sedle, sa zelená turistická značka spojí s červenou vedúcou z Černovej. Odkiaľ je to na vrchol 1.461-metrového Šiprúňa už len niekoľko minút.

Výhľad zo Šiprúňa, v pozadí vľavo Veľký Choč. Foto (c) LD/Hikemates

Krásna túra, ktorú zvládnu aj väčšie deti vedie po horských lúkach a vrchol ponúka výhľady do diaľok. Vlkolínec môže byť síce viac vyhľadávaný turistami, no ďalej v lese a na hrebeni už budeš s najväčšou pravdepodobnosťou stretávať turistov oveľa menej.

Zo Štrbského plesa na Sliezsky dom a aj ďalej
(pre zdatných turistov)

Výhľad z Ostrvy. Foto (c) LD/Hikemates

Tip na najťažší prechod sme vybrali z Vysokých Tatier. Už druhú sezónu neplatí zimná uzávera na červenej značke Tatranskej magistrály prechádzajúcej cez sedlo pod Ostrvou. Zo Štrbského plesa, cez Popradské pleso, je to do sedla pekné stúpanie serpentínami. a pokračovanie cez Batizovské pleso až na Sliezsky dom ponúka prekrásne výhľady na juh do dolín a na hrebeň Nízkych Tatier. Len na Sliezsky dom má túra viac ako 16 kilometrov a prevýšenie na trase je viac ako 1000 metrov, pričom najvyšší bod je vo výške viac ako 2.040 m.n.m. Ak ti to čas a počasie dovolí môžeš zo Sliezskeho domu pokračovať viacerými trasami do Starého Smokovca. Po červenej turistickej značke až po rázcestie Pod Slavkovským štítom, kde môžeš odbočiť na modrú do Starého Smokovca. Na toto pokračovanie náročnej túry počítaj ale minimálne s ďalšími dvoma hodinami. Upozorňujeme tiež, že vo vysokohorských polohách stále panujú zimné podmienky a preto by si mal so sebou určite mať základnú zimnú výstroj a výbavu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *