Prečo je nepremokavá vrstva dôležitá – učte sa na chybách iných

Na horách sa človek málokedy teší z dažďa a sám nie som väčšinu času výnimkou – komfort a nálada klesá s každou ďalšou kvapkou a narastajúcim pocitom chladu a nepohodlia. Ako hovorí prastará turistická múdrosť, „neexistuje zlé počasie, len zle oblečený turista“. A je to pravda. Nehovorím že ak vonku leje, tak sa treba obliecť do nepremokavého a ísť sa baviť skákaním do mlák, ale sú situácie, kedy sa dažďu vyhnúť nedá a je treba byť pripravený. Napríklad na viacdňovú hrebeňovku sa počasie objednať nedá a keďže ide o hory, tak aj v prípade optimálnej predpovede treba rátať s možnosťou dažďa. Alebo môžete chodiť do lesa vychutnávať atmosféru počas dažďa a hmly ako ja 🙂

Ak sa svedomito pripravujete na vrtochy, ešte ste stále nevyhrali, lebo aj v príprave sa dá spraviť chyba a to práve vo výbere vhodnej nepremokavej výbavy. Pamätám si na moment, keď som v mene odľahčenia batohu ušetril 400 gramov a namiesto Gore Tex bundy pribalil obyčajný pršiplášť. Veď čo sa mi môže také hrozné stať. Keďže na nás pri prechode Nízkych Tatier začalo pršať hodinu po opustení Donovalov, hrdo som navliekol pršiplášť a o ďalšiu hodinu mi s ním kosodrevina spravila krátky proces. Zbytok hrebeňovky som absolvoval v kamarátovej náhradnej bunde.

Od tohto momentu nosím nekompromisne spomínanú Gore Tex bundu. Ani ona ale nie je ideálna, nakoľko môj konkrétny model nemá odvetrávacie zipsy a tak v daždi síce nepremoknem zvonku, zato som ale mokrý ako myš z vnútornej strany, keďže bunda nedýcha tak ako potrebujem. Aby toho nebolo málo, ak chcem ochrániť obsah batohu, potrebujem nepremokavý obal (ktorý nezabráni aby nasiakli popruhy).

Je pončo to správne riešenie? 

Ako by mala teda optimálna ochrana proti dažďu podľa mňa vyzerať? V celku jednoducho – musí vydržať dážď, mala by byť dostatočne odvetrávaná, umožňovať neobmedzený pohyb, ľahká, skladná a ako bonus by mohla zakrývať aj batoh. Koleso je už ale dávno vymyslené a preto mi padlo náramne vhod ho v podobe DD Ponča od Doprírody.sk otestovať.

DD Pončo má klasický a funkčný dizajn – boky sú spojené cvokmi a rozopnuteľné, k dispozícií je jednoduchá kapucňa s upravovateľným golierom a niečo ako náznak rukávov. Spolu s prepravným obalom váži 370g a dá sa zbaliť do veľmi kompaktnej veľkosti. Samotný obal by mal byť nepremokavý, čo je po letnej búrke veľmi praktické –  zložíte pončo do obalu a bez obáv ho môžete dať do batohu a nič si ním nezamočiť. Ďalšou vychytávkou na ponči sú oká, cez ktoré môžete z ponča spraviť provizórnu celtu. Nie je na to priamo určené a určite nemá ambíciu nahradiť celtu, ale v núdzi poslúži. Úprava materiálu by mala byť z vonkajšej strany silikónová impregnácia a z vnútornej strany polyuretánový záter. Úprimne, nič mi to nehovorí, takže funkčnosť budem posudzovať absolútne laicky – premoká/nepremoká, lepí/nelepí na telo, či dýcha/nedýcha.

V daždi

Od momentu, keď som od Hikemates dostal pončo na otestovanie nepršalo. Teda pršalo, ale na cestu do práce som si ho dávať nechcel 🙂 Dočkal som sa a na test som vybehol počas daždivého poobedia a keďže som nechcel ísť hneď do extrému, vybral som sa fotiť atmosféru lesa v daždi pod Poľanou a ku známemu vodopádu Bystrô.


Uvádza sa, že je to jeden z najmohutnejších vodopádov vo vulkanitoch Západných Karpát s výškou cez 20 metrov.  Prechádzka od smerovníka Bystré Vrátka po vodopád Bystrô je nenáročná a zvládnu ju všetky vekové skupiny. Ak sa k vodopádu vyberiete už z Raticovho vrchu na Hriňovských lazoch, absolvujete k vodopádu celú trasu náučného chodníka s informačnými tabuľami. Kto chce, môže to potiahnuť až na Poľanu, ale to nebol môj zámer. K vodopádu som mal oproti času na značkách sklz asi pol hodinu, keďže som sa neustále niekde zastavoval a fotil, skrátka som sa motal. Pre potreby testu to ale bolo ideálne, nakoľko som si predlžoval čas v daždi. Neskôr vykuklo aj slnko, aby sa o pár minút opäť spustil dážď. Celú dobu som mal pončo na sebe a vysoko pozitívne hodnotím odvetrávanie. Aj počas pohybu do kopca, či svižnému návratu z kopca bol komfort vynikajúci – ani náznak zaparenia. Tu ale vo veľkej miere pomáha zvoliť vhodný počet vrstiev a ich materiál. Zadebniť sa v bavlne pod akoukoľvek nepremokavou vrstvou vie byť nepríjemné. Aby som nezabudol na to najdôležitejšie – pončo samozrejme splnilo základné očakávanie a nepremoklo. Nevadil mu ani dážď, ani vodná triešť pri fotení vodopádu.  

Pre pončá je typická úžasná voľnosť pohybu, nikde nič neťahá, netlačí a pončo je dostatočne veľké aby ste pod neho vtesnali aj batoh. Na expedičnú 80ku to nebude, ale s batohom okolo 40 litrov som nemal problém. Pri mojej výške 178 cm mi pončo siahalo skutočne nízko, takže po ňom môžu bez obáv siahnuť aj vyšší ľudia. Samozrejme, po ponči (alebo po inom nepremokavom odeve) voda steká a treba na to reagovať nepremokavými gaťami a ideálne aj návlekmi, aby voda nestekala rovno do topánok. Ako vlastnosť ponča a nie ako negatívum na mňa pôsobia provizórne rukávy. Ak prší a chcete mať ruky vonku, nie sú dostatočne chránené. Ak si ale necháte ruky pod pončom, nemáte problém. Nevýhodou to môže byť pri celodennej túre v daždi jedine ak ste zvyknutý používať paličky. Otravou môže pre niekoho byť aj „plápolanie“ ponča vo vetre. Ak preferujete bundu na telo a vie vás vytočiť aj plieskajúca kapucňa, pri ponči to bude horšie. Pred vetrom ochráni, ale treba rátať s poletovaním. Čo je ale oproti drahšej bunde na zváženie je prípadné roztrhnutie pri predieraní sa menej frekventovanými chodníkmi v kosodrevine, či medzi popadanými stromami. Natrhnúť si o konár pončo asi bude bolieť menej ako keď si natrhnete drahú membránovú bundu. Moja jediná a aj to subjektívna výhrada smeruje ku kapucni – príde mi úzka a dlhá, takže  na môj vkus je pri jej použití hlava až moc „vzadu“ a tak sa cítim ako kôň s klapkami a užívam si tunelové videnie. Užitočná pomôcka pre klaustrofobikov ako ja je šiltovka, ale treba dbať na vhodný materiál, nech vám za 10 minúť nenasaje cez šilt vodu ako špongia 🙂

Ak už máte v skrini nepremokavú bundu a ste s ňou spokojní, ďalší nákup asi nemá zmysel. Chápem ak vás neláka ani imidž strašiaka v lese, ale okrem toho je ťažké nájsť relevantný dôvod prečo ho nemať. Opäť záleží aké má kto preferencie a očakávania. Za mňa môžem pončo jednoznačne odporučiť ako veľmi praktickú a funkčnú záležitosť – od dažďa a vetra vás ochráni a ponúkne aj niečo naviac. Na hrebeňovky ho jednoznačne uprednostním pred bundou, nakoľko môžem schovať okrem seba aj batoh a v prípade absolútnej núdze poslúži ako celta. Na krátke a rýchle výbehy asi budem ešte iracionálne preferovať v batohu bundu, ale odhadujem že ani to nepotrvá večne a pončo budem mať pri sebe vždy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

  1. Kamzík Slavo Reagovať

    Vyskúšal som viaceré pončá, ale uprednostňujem nepremokavú bundu, aj pršiplášť ZAJO, je to geniálny kúsok mojej turistickej výstroje aj do hustého dažďa…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *