Prečo sa oplatí byť členom/členkou turistického klubu?

Už si sa niekedy zamýšľal/a nad tým, ako by vyzerala cesta k tvojmu obľúbenému vrcholu bez turistických značiek a chodníkov?

Byť súčasťou turistického klubu neznamená len mať možnosť zúčastňovať sa komunitných výstupov a získať celoročné poistenie na hory, či zľavy na ubytovanie na horských chatách. Oddiely Klubu slovenských turistov a ich predchodcovia budujú a rozvíjajú prírodný turizmus na Slovensku už takmer 150 rokov. Len vďaka podpore svojich členov môžu opravovať chodníky, značiť turistické trasy, ubytovať sa na horskej chate, zachraňovať schátrané turistické útulne a svojimi aktivitami sprístupňovať hory nám všetkým.

Prečo by si mal byť súčasťou klubu Hikemates?

Náš príbeh sa začal písať koncom roku 2018, kedy spojil piatich kamošov z Oravy ďalší šialený nápad Jakuba Ptačina. So srdcom v horách si zaumienili vytvoriť portál s najlepším vyhľadávaním turistických trás. Popri budovaní portálu sme sa stali prvým digitálnym oddielom Klubu slovenských turistov. Postupne prepájali komunitu nadšencov a aktuálne v Hikemates tvoríme najväčší turistický klub na Slovensku.

Venujeme sa zmysluplným projektom, ktorými chceme posunúť turistiku v slovenských horách na vyššiu úroveň. Podporujeme údržbu a rozvoj turistických útulní, staráme sa o prírodu a organizujeme pravidelné podujatia s myšlienkou inšpirovania a vzdelávania. Našou víziou je spájať hory a ľudí. Spoznávaním samých seba, učením sa rešpektovať prírodu a zažívaním nových dobrodružstiev formujeme svoje lepšie “ja” a silnejšie “my”, aby sa nám tu vďaka tomu dobre žilo!

Portál s najlepším vyhľadávaním

Aj vďaka našim členom tvoríme portál s najprepracovanejším vyhľadávaním a odporúčaniami stále neobjavených turistických trás ako pre našľapaných horalov, tak i pôžitkárov či rodiny s deťmi. Za pomoci filtrov si vyberieš z viac ako 2 000 turistických trás tú svoju behom pár sekúnd.

Hľadáš inšpiráciu, kam najbližšie vyrazíš na hory?

Ušetri čas strávený hľadaním informácií a premýšľaním nad vhodnosťou trasy, ktorá naplní tvoje očakávania. Stačí ak si vyberieš lokalitu a vo filtri zadáš parametre turistiky podľa vlastných predstáv a dostaneš hneď niekoľko návrhov. Plánuješ nekonečné prechody, zaujímavý okruh alebo len rýchly výšľap na vrchol?

Okrem typu trasy si môžeš zvoliť jej dĺžku a maximálne stúpanie, čas šliapania a celkovú náročnosť či vhodnosť pre deti. Rovnako si môžeš overiť dostupnosť pre verejnú dopravu a parkovanie. V detaile trasy nájdeš informácie o výškovom profile, dozvieš sa o možnostiach občerstvenia, dokonca si môžeš pozrieť galériu trasy.

Prvý digitálny oddiel Klubu slovenských turistov

Popri budovaní portálu sme postupne začali prepájať Hikemates komunitu a založili prvý digitálny oddiel Klubu slovenských turistov, z ktorého sa zakrátko stal najväčší turistický klub na Slovensku. 

V Hikemates kráčame s modernou dobou a stvorili sme príležitosť jednoduchšieho prístupu k členskému preukazu a čerpaniu benefitov. Všetko vybavíš rýchlo, online a z pohodlia domova. S digitálnym preukazom v mobile budeš oslobodený od papierového poukazu, no zároveň všetky potrebné údaje k uplatneniu poistenia či zliav plynúcich z členstva v turistickom klube, nájdeš vždy vo vrecku.

Budujeme a opravujeme turistické útulne

S cieľom vytvoriť nové priestory pre spojenie človeka s prírodou, sme spustili jednu z najúspešnejších kampaní na StartLabe. Projekt #ZažiÚtulne vznikol so zámerom zorganizovať achitektonickú súťaž k stavbe troch celkom nových turistických útulní na Slovensku. Podmienkou bol ekologický projekt zapadajúci do prírodnej scenérie. Útulne by mali byť postavené šetrne a s ohľadom na našu históriu a tradície. Kampaň na StartLabe, podporou ktorej ste nám pomohli vyzbierať neuveriteľných 61 038 €, predbehla naše očakávania a rozhodli sme sa náš projekt rozšíriť o ďalšie ciele.

  • vytvoríme online správcu slovenských útulní,
  • pomôžeme s opravou 4 už existujúcich útulní,
  • 9 útulniam darujeme základné vybavenie / náradie,
  • jednu útulňu sami postavíme,
  • ďalšie dva návrhy darujeme slovenským samosprávam alebo organizáciám.

Projekty navrhovaných útulní budú postavené na Štefánikovej magistrále v unikátnom prírodnom prostredí bukového lesa v Malých Karpatoch, na Muránskej planine a na červenej značke, kúsok pred sedlom Jedľovec v smere od vrchu Kloptaň. Viac informácií o projekte #ZažiÚtulne sa dočítaš na stránkach turistickeutulne.sk.

Zrekonštruované prístrešky

V spolupráci s NAPANT a OZ Sloboda sme zrekonštruovali strechu prístrešku v Hiadeľskom sedle a senník pod Krstou horou vo Veľkej Fatre. Sme v štádiu riešenia rekonštrukcie útulne Ramža, ktorá leží na Ceste SNP v Nízkych Tatrách a zbierame návrhy na ďalšie prístrešky pre turistov, ktoré nutne potrebujú našu pomoc. Okrem iného už máme pripravené aj kity užitočného náradia pre 9 útulní!

Aktívne sa zapájame do pomoci chatárom a zároveň organizujeme brigády s cieľom opravy útulní či turistických chodníkov. Veľmi pekná akcia bola oprava po zime zavaleného chodníka na Téryho chatu. Sme radi za veľký záujem ľudí o spoluprácu na dobrej veci, čo sa prejavilo aj pri organizovaní rekonštrukcie prístrešku v Hiadeľskom sedle. Najbližšie plánujeme rozniesť útulňové kity a vyčistenie prírody od odpadkov, kde predpokladáme obdobnú aktivitu nadšených dobrovoľníkov.

Magazín písaný s batohom na pleciach

Vydávať tlačený magazín v dobe internetu a sociálnych sietí sa môže zdať naivné, no podľa nás sú niektoré príbehy príliš vzácne na to, aby zanikli v digitálnom svete. Príbehy zažité a písané dobrodruhmi ako ty.

Listovanie v tlačenom magazíne. Pomalé prezeranie nádherných záberov. Vôňa papiera. Toto všetko núti spomaliť, zastaviť, intenzívne prežívať. Niečo, na čo pri nekonečnom zhone 21. storočia tak často zabúdame. Je to práve pocit prítomnosti, ktorý nachádzame na horách a pomocou Hikemates magazínu ti ho chceme priniesť kdekoľvek sa nachádzaš.

Po veľmi úspešnom prvom vydaní Hikemates magazínu, píšeme Ďalej. Druhým dielom magazínu s témou „Ako si užiť zimu na horách“, ťa chceme inšpirovať aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Prečítaj si príbeh Andrzeja Bargiela, ktorý ako prvý zlyžoval K2 – druhú najvyššiu horu sveta. Oliver ti vyrozpráva, aké je to prežiť lavínu a zachrániť z nej brata. Ľadovcov ubúda, my ti povieme, ako to zvrátiť. Dozvieš sa, prečo je dôležité mať poistenie na hory a získaš kopec ďalších užitočných tipov a rád.

164 strán inšpirujúcich príbehov, užitočných trikov a rád, úprimných rozhovorov a zamyslení zo sveta hôr, nájdeš v opäť limitovanej edícii obľúbeného Hikemates magazínu.

Spájame hory a ľudí

Čo ako „single“ turista v horách len tak nezažiješ? Vzájomné zdieľanie okamihu a pocit prepojenia v prítomnosti podobne ladených ľudí. Sila komunity spočíva vo vzájomnej inšpirácií, podpore a raste.

Našou ambíciou je vytvoriť v komunite horalov, dostatok príležitostí pre vznik nezabudnuteľných zážitkov a nových priateľstiev. S radosťou pripravujeme plnohodnotný outdoorový program vo forme pravidelných organizovaných výstupov či obľúbených prespávačiek na chate.

Okrem iného, vytvárame priestor pre vzdelávanie a plánujeme do spoločných výšľapov zakomponovať množstvo zaujímavých prednášok a workshopov. Vzdelávaním chceme prebudiť pochopenie a prehĺbiť vzťah človeka k prírode a zaujímavými témami workshopov a kurzov, by sme radi obohatili naše spoločné zážitky na horách.

Kniha o tatranských nevypovedaných príbehoch „TAM HORE“

V knihe venovanej nevypovedaným príbehom tatranských chát nájdeš rozprávania a zamyslenia o malých historkách, ale aj skutočných legendách, ktoré by nemali ujsť žiadnemu fanúšikovi hôr. Dozvieš sa napríklad o tajnej návšteve pápeža na Sliezskom dome, o ťahaní zápaliek na Rysoch alebo o istej českej turistke a jej svadobnom vene. Ich autorom je publicista Samo Marec, ktorého otec robil chatára hneď na troch z nich.

Pri každej z 13 chát sme opísali atmosféru, doplnili zaujímavosti a nadčasové tipy. A pridali sme aj autorské fotografie od Jakuba Čaprnku a kresby od Ivany Čobejovej. Každá chata tiež dostala svoju originálnu ilustráciu od obľúbeného autora našich Poustrov, Adriána Macha.

Objav nevypovedané príbehy tatranských chát!

Prečo som súčasťou práve turistického klubu Hikemates?

Čo všetko teda dostaneš a podporíš svojim členstvom v našom turistickom klube?

  • komplexné poistenie na hory pre seba a najmä svoje dieťa,
  • benefity v podobe zliav na ubytovanie v horách a u outdoorových predajcov,
  • zľavy na produkty a spoplatnené podujatia organizované turistickým klubom,
  • spoznať nových ľudí na rovnakej vlne a objavovať neznáme miesta,
  • dostávať aktuáne tipy a inšpirácie na turistiku a pobyt v prírode,
  • aktuálne informácie zo sveta hôr, užitočné odporúčania zbehaných horalov,
  • dômyselný portál s moderným a jednoduchým vyhľadávaním turistických trás,
  • byť súčasťou aktívnej partie, ktorá tvorí môj outdoorový program po celý rok,
  • eventy, ktorými môžem tvoriť nezabudnuteľné zážitky aj vlastné osvietenia,
  • sa vzdelávať, inšpirovať príbehmi iných horalov a rásť spoločne s komunitou,
  • sa podieľať na zmysluplných aktivitách a získať príležitosť pomôcť prírode,
  • podporiť myšlienku s potenciálom vmiešať do našich outdoorových zážitkov vedomý prístup.

Poď na hory s Hikemates

Páči sa ti čo robíme a chceš nás podporiť?

Spoločne toho dokážeme viac! Poď na hory s Hikemates a staň sa našou súčasťou. Výhodné členstvo s komplexným poistením na hory, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíš za pár sekúnd online a bez zbytočných starostí. Chcem sa stať členom Hikemates!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *