Recenzia – trojsezónny komplet od značky Fjällraven – bunda Abisko Lite Trekking a legíny Abisko Trail Tights

Ako aktívna outdooristka, ktorá trávi vonku na horách a v prírode väčšinu svojho času, rada investujem do oblečenia, ktoré svojou funkčnosťou poskytuje komfort a spoľahlivosť. Pri mojich aktivitách, medzi ktoré patrí od jari až po jeseň hlavne turistika, prespávačky na horách, beh, ferraty a lezenie, si potrpím na kvalitnom a odolnom oblečení.

A ako človek prihliadam na ekologickosť, férovú výrobu a pôvod kúskov v mojom šatníku. Všetky tieto moje požiadavky spája vo svojej kolekcii značka Fjällräven, ktorá je už od roku 1960 verná svojmu poslaniu inšpirovať ľudí k pobytu v prírode cez vývoj nadčasového, funkčného, odolného outdoor oblečenia s dôrazom na zodpovednosť voči zvieratám, ľuďom a životnému prostrediu.

Testovanie univerzáleho kompletu

Aby som sa mohla celé obdobie testovania venovať mojim obľúbeným aktivitám, na test sa mi dostal veľmi zaujímavý komplet bundy Fjällraven ABISKO LITE TREKKING a legín ABISKO TRAIL TIGHTS. Tieto dva kúsky som podľa podmienok testovala spolu alebo zvlášť počas posledných 4 mesiacov. Mala som teda možnosť otestovať ich v jarno/ jesennom počasí na jar a aj počas intenzívneho leta. Prevetrala som ich na ľahkých túrach vo Fatre, na tatranských túrach s prespávaním na chatách, pri ľahkých tréningových behoch, ale aj pri lezení viacdĺžkových ciest v rozprávkových Dolomitoch.

Prvé dojmy

Od značky Fjällraven som mala veľké očakávania a aj veľké nároky. A už na prvý dojem som bola pozitívne prekvapená. Materiál oboch kúskov bol na prvý dojem príjemný, pohodlný, odolný, šitie a švy prepracované a kvalitné. Praktické vychytávky a funkčnosť sa samozrejme na prvý pohľad odhadnúť nedajú, tie som si vyskúšala v praxi.

Legíny Fjällräven Abisko Trail Tights

S legínami sa v poslednej dobe roztrhlo vrece a sama som si odskúšala aspoň 7 rôznych značiek. No úprimne povedané, legíny Abisko Trail Tights už po krátkej dobe nosenia nemali v mojom šatníku konkurenciu. Nielen materiál, ktorý je veľmi premyslene rozmiestnený, ale aj detaily ako vrecká vedia naozaj zvýšiť komfort a funkčnosť produktu a tým aj nosenia.

Materiál legín

Legíny Abisko Trail Tights sú ľahké, technické legíny vhodné na trojsezónne aktivity (výrobca uvádza, že sú letné, no z mojej skúsenosti viem, že sú úplne vhodné na všetky tri sezóny jar, leto, jeseň) vo všetkých druhoch terénu. Vyrobené sú z vysoko funkčnej stretchovej textílie, ktorá je ako „druhá koža“. S ľahšou tkaninou v páse, v rozkroku a na zadnej strane stehien výrobca dosiahol veľmi dobrú ventiláciu presne na tých miestach, kde to je najviac potrebné.

V oblastiach s vysokým opotrebením, teda na kolenách a na zadku je použitá odolná hrubšia látka s nenápadnou keramickou potlačou. Ostatné časti legín sú šité z veľmi príjemnej a elastickej látky. Kombinácia týchto materiálov dáva slobodu pohybu, no zároveň spoľahlivosť a komfort, ktorý od produktu očakávam.

Čo sa švov týka, ani som si ich nevšimla. To znamená, že ma neotláčali, nedráždili a ani sa mi nezarývali do pokožky, ako je to pri mnohých legínach bežné.

Negatíva?

Jediný detail, na ktorý by som poukázala v negatívnom svetle je dvofarebnosť materiálu. Neovplyvňuje funkčnosť legín, no mne by sa páčili o trošku viac, ak by boli celé jednofarebné, hlavne panel zo zadnej strany nôh.

Funkčnosť

Z funkčného hľadiska legíny veľmi rýchlo vyschli v prípade dažďa alebo spotenia sa a boli vodeodpudivé. To znamená, že do seba kvapky vody nevsakovali, ale stiekli. Materiál nie je plne vodeodolný, ale ak ma dýchať, ani nemá byť. Legíny vďaka rozloženiu materiálov veľmi dobre dýchajú na dôležitých partiách a nedávajú pocit „igelitu“ so zaparovaním, práve naopak.

veľmi dobre odvetrané a komfortné. Tieto vlastnosti som preskúšala hlavne pri behu, kedy je podstatné, aby materiál dobre dýchal. Materiál je zároveň vetruodolný, vďaka čomu v legínach nie je zima ani vo vyšších nadmorských výškach alebo pri veternejšom počasí. Sú nezateplené, čo je samozejme na tieto tri ročne obdobia adekvátne.

Pás legín je vysoký a veľmi pohodlný vďaka svojej elasticite do štyroch strán. V páse majú legíny extra sťahovanie na gumičku, ktoré som ale reálne nepoužívala, nebolo to potrebné. Legíny vďaka elastickým materiálom veľmi dobre držali a nezošmykovali sa ani pri pohybe.

Odolnosť

Legínam som v outdoore dala naozaj zabrať. Pri bežnej turistike nemá kde prísť k opotrebeniu, jedine časom. No pri ferratách alebo lezení, kde legíny často prichádzajú do kontaktu so skalou, je pravdepodobnejšie ich poškodenie. Všetky legíny, ktoré nosím na lezenie a ferraty, majú zo stretu zo skalou dierky najmä na kolenách a ja som naozaj veľmi rada, že legíny Abisko Trail Tights aj v tomto ohľade nesklamali.

Ešte extra spomeniem tatranskú žulu, ktorá je veľmi ostrá a draplavá ako šmirgeľ. Bežné legíny, v ktorých som si na žulu sadala sa všetky poškodili, povytrhávali sa im vlákna, rostrapkal sa materiál. Látka použitá na zadku na legínach Abisko Trail Tights tatranskú žulu zvládla s prehľadom.

Keď to zhrniem, ani po ich štvormesačnom používaní v náročnom teréne nejavia legíny známky opotrebenia alebo poškodenia. Počas tejto doby sa nezačali ani náznakom žmolkovať a ani švy sa nerozstrapkali.

Detail na nezaplatenie – vrecko na legínach

Pri týchto legínach som objavila čaro praktickosti vreciek na legínach, ktoré nie sú veľmi bežné. Neviem si ich vynachváliť. Jedno vrecko na zips, akurát na drobnosti ako balzam na pery či vreckovky a druhé vrecko z elastickou klapkou z látky vo veľkosti väčšieho smartphonu. Toto vrecko som používala na mobil a dokonca v prípade potreby aj na mobil spolu s powerbankou, keď som cestou počas chôdze potrebovala dobíjať baterku.

Vďaka klapke ani jediný raz, ani pri lezení či ferrate mobil z vrecka nevypadol. Zato majú u mňa legíny veľké plus. Ak totiž cestou chcete fotiť a točiť a nechce sa vám neustále mobil odkladať do bedrovej taštičky alebo nebodaj niekam dozadu do batohu, je to veľká pomoc mať takéto vrecko po ruke.

Technické parametre

Prejdené kilometre: cca 400 km 
Testované v oblastiach: Vysoké Tatry, Malá & Veľká Fatra, Nízke & Západné Tatry, talianske Dolomity
Kategória: Abisko trekkingové legíny
Materiál: 82% polyamide, 18% elastane – odolnejšie časti, 70% polyamide, 30% elastane – jemnejšie časti
Typ: Abisko Trail Tights Wmn
Veľkosť: S
Dostupné veľkosti: XXS-XXL a štyri farebné prevedenia (Navy – Dark – Navy)
Hmotnosť: 200 g (pri veľkosti S)
Cena: 159,95 € 
Informácie o produkte: na stranke výrobcu

Dostupné sú vo veľkostiach XXS-XXL a v štyroch farebných prevedeniach. Veľkosť sedela podľa bežnej konfekčnej veľkosti. Pri mojej výške 170cm boli dostatočne dlhé. Čo sa ceny týka, vzhľadom na kvalitu, odolonosť, trvácnosť a funkčnosť legín je adekvátna.

Pre koho sú legíny vhodné?

Legíny by som odporučila každej outdooristke, ktorá hľadá trvácnu kvalitu a univerzálny kúsok do šatníka na všetky aktivity na horách a v prírode počas troch sezón, jar, leto a jeseň. Legíny sú vhodné a dostatočne odolné nielen na turistiku, ale aj na ferraty, lezenie a dostatočne vzdušné aj na beh. Podľa môjho názoru sú dostatočne odolné aj na bike, no to som zatiaľ netestovala. Ich využitie limitujem na tri ročné obdobia, jar, leto a jeseň a to do chladnejšieho, ale aj teplého počasia.

Bunda Fjällräven Abisko Lite Trekking

Keď sa povie dobrá bunda, predstavím si ľahkú, dobre zbaliteľnú bundu, ktorá je vetruodolná a praktická. Bundy od značky Fjällräven som vždy považovala za robustné hubárske alebo trampské kúsky vhodné pre ľudí, ktorí nepozerajú na tempo a chcú si užiť pokojný celodenný výlet. Som veľmi rada, že ma testovačka tejto bundy vyviedla z omylu. Značka Fjällräven totiž ponúka aj kúsky pre tých, ktorí nepočítajú minúty, no volia rýchlejšie tempo a o to dlhšiu trasu a sú veľmi všestranný, čo sa týka aktivít v outdoore.

Materiál bundy – G 1000 Lite Eco

G-1000 je hustá tkanina vyrobená zo 65% polyesteru a 35% bavlny, ktorú nájdete na mnohých Fjällräven výrobkoch. Vyrába sa v piatich variantách s malými odlišnosťami, jednou z nich je Lite Eco. Je to ľahký a priedušný materiál vhodný aj na fyzicky náročné aktivity vďaka efektívnemu odvádzaniu vlhkosti od tela. Nie je vodeodolný, nato slúži extra voskovanie (od výroby je navoskovaný, no časom ho treba opätovne prevoskovať a obnoviť vodeodolné vlastnosti), ale vďaka tkaniu je vetruodolný.

Funkčnosť a odolnosť bundy

Najnáročnejšia aktivita, počas ktorej som bundu testovala bolo lezenie v Dolomitoch. 450 metrová stena, v ktorej sme strávili 6 hodín. Potrebovala som naozaj odolný kúsok, ktorý vydrží kontakt so skalou a poskytne mi tepelný komfort pri fyzicky náročnom lezení na slnku, ale aj v neaktívnych chvíľach v tieni pri istení. Z bundy Abisko Lite som bola veľmi milo prekvapená. Počas lezenia mi poskytla naozaj skvelý komfort, aj to aj na priamom slnku, kedy stačilo otvoriť si odvetranie po stranách. Aj po niekoľkých dňoch strávených lezením je bez poškodení vďaka skutočne odolnému materiálu.

Ak bundu prepotíte alebo vám zmokne, vďaka ľahkému materiálu rýchlo vyschne a v batohu nezaberá veľa miesta. Po štyroch mesiacoch intenzívneho testovania na bunde nevidieť žiadne opotrebovanie.

V skratke má táto bunda nasledovné vlastnosti:

  • kombinácia ľahkého G-1000 materiálu a strečovej tkaniny na chrbte a pod pazuchami pre voľnosť pohybu a efektívne odvetrávanie,
  • vrecká uzatvárateľné na zips a umiestnené tak, aby sme sa do nich dostali aj napriek zapnutému bedrovému pásu alebo horolezeckému sedáku,
  • bočné odvetranie po bokoch na zips,
  • bez bočných švov so ženským vykrojeným strihom,
  • nastaviteľná kapucňa a pevná strieška kapucne,
  • sťahovanie v páse na gumičku,
  • nastavenie manžiet na rukávoch na suchý zips,
  • obojstranný centrálny zips,
  • je dobre zbaliteľná a ľahká,
  • organický, recyklovateľný materiál s ekologickou impregnáciou.
Praktické detaily – vrecká, odvetranie a obojstranný zips

Čo si extra chválim sú vrecká, ktoré sú v takej výške, aby boli dostupné aj napriek zapnutému bedrovému pásu batohu alebo lezeckému sedáku. Počas lezenia, ale aj turistiky som mala všetky potrebné drobnosti hneď poruke. Bundu výrobca kategorizuje ako letný produkt, no v kombinácii s dlhým rukávom slúži aj počas nižších jarných/jesenných teplôt ako dostatočná izolácia a ochrana pred vetrom pri pohybe. Rovnako je pre mňa podstatný obojstranný zips, ktorý je veľmi praktický pri lezení.

Bunda Abisko Lite Trekking nie je membránová bunda a preto je logické, že nemá nepremokavé vlastnosti. Sama by som to od nej ani neočakávala. Je to bunda na aktívny pohyb, ktorá musí dobre vetrať a „udýchať“ vlhkosť, ktorá sa pod ňou tvorí. Túto úlohu zvláda naozaj s prehľadom. Ako nepremokavú súčasť výbavy na hory ja osobne nosím vždy igelitové pončo/ pršiplášť. To je jediná skutočne zaručená ochrana proti dažďu bez ohľadu na jeho intenzitu. Membránová bunda má tiež svoje limity a ostatné zvršky v silnom daždi premokajú.

Technické parametre

Prejdené kilometre: cca 400 km 
Testované v oblastiach: Vysoké Tatry, Malá & Veľká Fatra, Nízke & Západné Tatry, talianske Dolomity
Kategória: Abisko – trojsezónna trekkingová bunda
Materiály: G-1000® Lite Eco: 88% polyamide, 12% elastane
Typ: Abisko Lite Trekking Jacket W
Veľkosť: XS
Dostupné veľkosti: XXS – XL, tri farebné prevedenia, u mňa Cabin Red- Rowan Red
Hmotnosť: 435 g (pri veľkosti S) 
Cena: 269,99€ 
Informácie o produkte: na eshope výrobcu

Čo sa veľkosti bundy týka, zo skúsenosti má značka Fjällräven trošku väčie zvršky, ako sú bežné kúsky mojej konfekčnej veľkosti S. Preto som zvolila veľkosť XS a tá mi sadla ako uliata aj dĺžkou rukávov a dĺžkou v páse pri mojej výške 171 cm. Ako extra bonus pri tejto bunde rada uvediem farbu, ktorá je pri mojom oranžovo/červenom prevedení žiarivá a krásna, ženy pochopia :).

Výber správneho oblečenia na hory vie výrazne ovplyvniť náš komfort a zážitok z výletu. A vzhľadom na komfort, ktorý táto bunda ponúka a trvácnosť, ktorou vďaka materiálu disponuje považujem cenu za daný produkt ako primeranú.

Negatíva?

Nech sa naozaj snažím, počas môjho 4 mesačného testovania tejto bundy som nenatrafila na žiadne vnímateľné negatívum, musela by som si vymýšľať nasilu.

Voskovanie bundy – ekologická impregnácia


Greenland Wax je špeciálny vosk značky Fjällräven. Ide o voskovú impregnáciu vhodnú na odevy z tkaniny G-1000 a teda aj na tento model bundy. Vyrobený je z vysokokvalitného parafínu a včelieho vosku, vďaka ktorému je táto ekologická impregnácia šetrnejšia k životnému prostrediu ako bežná impregnácia založená na chemickej báze.
Použitie vosku výrazne zvyšuje odolnosť produktov voči dažďu a vlhku, rovnako aj životnosť samotného oblečenia. Pokiaľ ale budete potrebovať, môžete vosk odstrániť vypraním a opäť tak zvýšiť priedušnosť odevu. 
Na leto bola bunda praktickejšia vo viac priedušnom prevedení. Počas začínajúcej jesene to pre zmenu bude vodeodolný variant. Bundu budem preto v dohľadnom čase voskovať a recenziu následne doplním o testovanie voskovanej bundy.

Pre koho je bunda Fjällräven Abisko Lite Trekking určená?

Túto bundu by som odporučila všetkým outdooristkám, ktoré hľadajú univerzálny kúsok na obdobie od jari až po jeseň na nosenie počas aktivity ako turistika, via ferratta alebo lezenie. Neodporučila by som ju na vysoko-tepové aktivity ako beh, pri ktorom je potrebný ešte vyšší level priedušnosti a ani šetričom gramov, táto bunda totiž nepatrí medzi ultraľahké produkty, iba ľahké :).

Hľadáš spoľahlivú turistickú obuv? Pozri si naše recenzie na topánky značky Hanwag.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *