Recenzia bundy a nohavíc Fjällräven Abisko Lite Trekking

V širokom sortimente značky Fjällräven nájdete aj kategóriu produktov Abisko. Kolekcia je vhodná práve na turistiku v teplejšom letnom počasí. 

Fjällräven je švédska značka outdoorového oblečenia s dlhoročnou tradíciou. Åke Nordin svoju firmu Fjällräven založil už v roku 1960. Fjällräven a jeho výrobky sú pre mnoho ľudí symbolom a značkou kvalitného outdoorového vybavenia a každodenného života.

Bundu a nohavice ABISKO LITE TREKKING som testovala pár jarno-letných mesiacov roku 2021. Nakoľko chodím do hôr rada celoročne a za každého počasia, tento set bol na prichádzajúcu letnú sezónu ideálny. Oblečenie som tentokát testovala vo Vysokých Tatrách, v Malej Fatre, v rakúskej Rax-Scneeberg Gruppe a na záver hlavne počas týždňového augustového treku v talianskych Dolomitoch.
Počas testovania ma zastihlo rôzne počasie. Jemné mrholenie, aj prudký dážď, víchor, slnečno aj chladno. Rôznorodá bola tentokrát aj nadmorská výška, v ktorej som sa pohybovala: od 1.500 m.n.m až 3.152 m.n.m. 

Testovanie bunda 

Materiál a strih
Bunda Fjällräven Abisko Lite Trekking je ľahká, pohodlná bunda na letnú turistiku v teplom počasí. Je dostupná v troch farbách: tmavo sivej, olivovo zelenej a oranžovo červenej. Ja som si vybrala svietivú oranžovo červenú, som rada, keď ma je v horách vidno a nesplývam s okolím.
Bunda je vyrobená z tkaniny G-1000 Lite Eco so strečovou tkaninou vzadu a na bokoch, čo prispieva k dobrej ventilácii a voľnosti pohybu. K strihu klasickej dámskej outdoorovej bundy s obojstranným zipsom sú po stranách navyše pridané praktické bočné vetracie zipsy.
Príjemným bonusom je nastaviteľná kapucňa a vrecká prístupné, aj keď nesiete batoh. 

Materiál G-1000 Lite Eco
G-1000 je základný materiál značky Fjällräven. Používa ho na všetkom od batohov až po bundy a nohavice. Je to hustá tkanina vyrobená zo 65% polyesteru a 35% bavlny. Outdoorový materiál G-1000 z dielne Fjällräven sa vyrába v piatich variantách. Všetky majú vlastnosti pôvodného materiálu, ale každá z nich je navyše niečím jedinečná. 
Pri kolekcii Abisko je použitý variant G-1000 Lite Eco, ktorý je navyše ľahký a priedušný. Jednou z najpozoruhodnejších vlastností materiálu G-1000 je vynikajúci priedušnosť – efektívne odvádza vlhkosť od tela, čo je praktické hlavne pri vykonávaní fyzicky náročných aktivít. To 100% môžem potvrdiť! Za pomoci vetracích zipsov som v bunde strávila celé dni na treku v Dolomitoch pri klesaní aj nekonečnom stúpaní s batohom nonstop na chrbte som mala suchý chrbát.
Vďaka hustému tkaniu je G-1000 takmer stopercentne vetruodolný a v teplých mesiacoch vie dokonca ochrániť aj pred nepríjemným hmyzom. 

Pohodlie 
Bunda Fjällräven Abisko Lite Trekking naozaj veľmi pohodlná a ľahká, počas nosenia ma nijako neobmedzovala. Nakoľko sa jedná o bundu na teplejšie dni a predpokladám len ľahké vrstvenie, vybrala som si veľkosť M. Pridaný strečový materiál mi doprial dostatočnú voľnosť aj napríklad v úsekoch s kameňmi, kedy som pri stúpaní musela používať aj ruky. 
Extra pohodlnú a nastaviteľnú kapucňu som ocenila pri vetre v kombinácii s dažďom. Obzvlášť praktické je pevnejšie vystuženie kapucne – akokeby pevný šilt, takže kapucňa vo vetre drží tvar a nelepí sa mi na tvár. Naozaj veľký bonus. 
Veľa som používala aj bočné vetracie zipsy. Nakoľko som bola na niekoľkodňovom treku s veľkým batohom, nechcelo sa mi v každom stúpaní, či každú chvíľu zmenenom počasí bundu hore dole vyzliekať. Jednoducho som vyhrnula rukávy a rozopla vetranie a spolu s priedušným materriálom som sa toľko nezapotila. 

Odolnosť v rôznych podmienkach
Jeden májový víkend vo Vysokých Tatrách som bundu testovala aj pri silnejšom mrholení, resp. ma zastihol slabý dážď na jednej ľahšej túre. Napriek tomu, že bunda sama o sebe nemá status nepremokavosti, toto mrholenie nepustila. Navyše materiál naozaj rýchlo schne. Čiže bunda na mne po hodinovom mrholení čoskoro aj uschla. 

Ešte stojí za zmienku výborná vetruodolnosť bundy. V kombinácii s pevnou kapucňou som tieto vlastnosti dokonale využila napríklad pri stúpani na jednu dolomitskú trojtisícovku, kde bola aj v auguste pocitová teplota v kombinácii s vetrom okolo nuly. Jednoducho som bundu poriadne zapla, utiahla a vietor a chlad sa ku mne nedostal.

Greenland Wax
Pri odolnosti materiálov stojí za zmienku Greenland Wax. Je to špecifický vosk značky Fjällräven. Ide o voskovú impregnáciu vhodnú na odevy z tkaniny G-1000. Greenland Wax je vyrobený z vysokokvalitného parafínu a včelieho vosku, vďaka ktorému je tento vosk viac šetrnejší k ľuďom aj k životnému prostrediu ako impregnácia na chemickej báze.
Použitie vosku Greenland Wax na oblečenie z materiálu G-1000 výrazne zvyšuje jeho odolnosť voči dažďu a vlhku, rovnako aj životnosť samotného oblečenia. Pokiaľ ale budete potrebovať, môžete vosk odstrániť vypraním a opäť tak zvýšiť priedušnosť odevu. 
Ja som ešte Greenland Wax nepoužila, takže osobnú skúsenosť nemám. Som však veľmi zvedavá a rada tento vosk niekedy vyskúšam. 

Štatistika testovania bundy
Prejdené kilometre: cca 200 km 
Testované v oblastiach: Vysoké Tatry, Malá Fatra, rakúska Rax-Scneeberg Gruppe, talianske Dolomity
Kategória: Abisko – trekkingová bunda do teplejšieho podnebia
Materiály: G-1000® Lite Eco: 88% polyamide, 12% elastane
Typ: Abisko Lite Trekking Jacket W
Veľkosť: M
Dostupné veľkosti : XS – XL
Hmotnosť: 435 g (pri veľkosti S) 
Cena: 269,99€ 
Informácie o výrobcovi: www.fjallraven.com 

Testovanie nohavice

Materiál a strih
Nohavice Fjällräven Abisko Lite Trekking sú ľahké, chladivé outdoorové nohavice určené na túry v teplom počasí. Dotupné sú v troch farbách: tmavo sivá, svetlá sivá a bordová. Ja som si k červenej bunde vybrala klasickú a praktickú tmavú farbu na nohaviciach. Majú stredne vysoký pás a strih regular fit.
Vyrobené sú z odolného štvorsmerového streču a ľahkého, pevného materiálu G-1000 Lite. Všetko to spolu tvorí poddajný, ľahko schnúci odev s vynikajúcou ventiláciou. 
Nohavice majú technický strih s anatomicky tvarovanými kolenami, ktoré v kombinácii so strečovou tkaninou vytvoriili pohodlné nohavice. Dlhé zipsy na ventiláciu od bokov ku kolenám odvádzajú nadmerné teplo. Nohavice obsahujú dve vrecká na ruky a na nohaviciach v oblasti stehien priestranné vrecká so zipsami. V zakončení nohavíc je páska na nastavovanie spodnej šírky lemu, kde je skrytý aj háčik, ktorým môžete nohavice prichytiť o topánky.

Nohavice aj bunda sú vyrobené z rovnakého materiálu G-1000 Lite – viac informácií o tomto materiáli ste čítali už vyššie v tomto článku pri bunde. 

Pohodlie
Nohavice mám veľkosti 36 a sedia mi tak akurát. K výberu veľkosti by som ešte podotkla, že ak ste niekde medzi, vezmite menšiu veľkosť. Ja som väčšinou 38 a tieto mi sedia perfektne 36tky.
Nohavice sa skvele hodia na turistiku v teplejších dňoch, kedy si chcete obliecť dlhé nohavice pre ochranu proti odreninám a proti doternému hmyzu. Nohavice majú z každej strany stehien vetracie zipsy, ktoré som rozopla vždy keď mi bolo už príliš teplo. Vetranie bolo dokonalé. Okamžite ako keby som mala oblečené len šortky. 
Oceňujem dvojkombináciu materiálu, kedy strečovejší materiál v oblasti pása a zadnej strany nôh mi umožnil dostatočný rozsah pohybu. Nohavice ma tak neobmedzovali ani v extrémnejšom teréne s reťazami, kde bol treba naozaj široký krok.

Odolnosť v rôznych podmienkach
Nakoľko materiál nohavíc nie je nepremokavý, v daždivom počasí nohavice pochopiteľne zmokli. Vďaka ľahkosti materiálu na mne následne aj veľmi rýchlo obschli. 
Počas slnečných teplých dní boli veľmi vzdušné a rýchloschnúce.

Štatistika testovania nohavíc
Prejdené kilometre: cca 200 km 
Testované v oblastiach: Vysoké Tatry, Malá Fatra, rakúska Rax-Scneeberg Gruppe, talianske Dolomity
Kategória: Abisko – trekkingové nohavice do teplejšieho podnebia
Materiály: G-1000, Stretch (63% polyamid, 26% polyester, 11% elastan)
Typ: Abisko Lite Trekking Trousers W
Veľkosť: 36 
Dostupné veľkosti : 36 – 42
Hmotnosť: 420 g (pri veľkosti 38) 
Cena: 199,99€ 
Informácie o výrobcovi: www.fjallraven.com 

Starostlivosť a opotrebovanie 
Produkty značky Fjällräven sú vyrobené na dlhodobé používanie. Aby mi naozaj aj dlhé roky dobre slúžili, snažím sa o neho adekvátne starať. Pred praním vždy dodržiavam pokyny uvedené na všitom štítku. Oblečenie periem len vtedy, ak je to naozaj potrebné. Určite neperiem veci len po jednej túre, pokiaľ nie sú extrémne špinavé. Menšiu nečistotu vykefujem lokálne a oblečenie pred uskladnením nechám vyvetrať.
Pranie v práčke opotrebováva materiál, namáha zipsy a ďalšie doplnky, zbytočná spotreba vody a energie má tiež negatívny vplyv na prírodu. Keď už periem, napríklad po intenzívnom týždennom nosení na treku v Dolomitoch, použila som vhodný prací prostriedok a bez aviváže. Aviváž môže na odeve zanechať stopy a narušiť jeho funkčnosť. Opraný odev som nechala uschnúť na vešiaku v dobre vetranej miestnosti alebo vonku, mimo priame slnko.

Po troch mesiacoch testovania ani na nohaviciach ani na bunde nie sú žiadne známky opotrebovania ani poškodenia. Všetky zipsy fungujú, všetko drží na svojom mieste. 

Plusy mínusy
Medzi plusy musím jednoznačne zaradiť vetracie zipsy na bunde aj na nohaviciach. Už už by som sa bola prezliekala, keď zasvietilo augustové slnko v Dolomitoch, no ako som spomínala, s veľkým batohom na chrbte po pár dňoch na treku už proste nerobíš zbytočné pohyby a tak som jednoducho rozopla vetracie zipsy na budne aj nohaviciach a v sekunde som mala vyvetrané :).
Na bunde je plus aj veľmi dobrá, pevná a nastaviteľná kapucňa.

Ako jediné mínus ma napadá asi len vyššia cena, no vzhľadom ku kvalite, akú značka Fjällräven ponúka je cena adekvátna.

Môj záver 
Napriek tomu že kolekcia Abisko je klasifikovaná na turistiku v teplejších podmienkach, kľudne by som tieto kúsky zaradila aj do kategórie trojsezónne – čiže na jar, leto a jeseň (bez mrazov pochopiteľne). Bunda aj nohavice sú vďaka ľahkému a vzdušnému materiálu ideálne na turistiku v teplejšom počasí. Obzvlášť ideálne využitie som pre tieto kúsky našla v auguste v Dolomitoch. Kde som sa celé dni pohybovala nad 2.500 m.n.m. Bolo síce leto, ale chladno, počasie a pocitová teplota sa menila v minútach. Prakticky som len rozopínala a zapínala zipsy, dvíhala kapucňu atď. 

Sú to teda ideálne kúsky na turistiku v počasí okolo 10°C až 20°C. V príliš veľkom teple už nešlapem v dlhých nohaviciach ani v dlhých rukávoch. 

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *