Recenzia detského funkčného oblečenia slovenskej značky Froggywear

Obliekanie tých najmenších horalov vzhľadom k mrazivejším podmienkam nemusí vždy predstavovať apokalyptické scenáre. Tiež som podľahla nekonečným pochybnostiam o komforte dieťaťa najmä, ak sa určitý čas nieslo v batohu. „Nakombinovala som správne množstvo overalov, svetríkov, ponožiek a rukavíc?“ Ak radi tvoríte svoje outdoorové zážitky s rodinou, no často si kladiete podobné otázky, v tomto článku nájdete nielen recenziu na detské funkčné oblečenie overeného výrobcu, ale podelím sa tiež o dôvody, prečo sa zázračné merino stalo našim superhrdinom.

Ako sa plietol vlnený nápad Froggywear

Slovenská rodinná firma Froggywear, šije priam nadčasové vlnené termoprádlo pre malých aj veľkých, až po tie najdrobnejšie bábätká. Do svojich produktov vkladajú originálny dizajn, sami ich šijú a taktiež testujú vlastnými outdoorovými zážitkami. Janka a Tomáš Lehockí, postavili svoj geniálny vlnený nápad na základoch, ktoré tvorí predovšetkým láska a vlastnými nohami vyšľapané dobrodružstvá.

Keď sa rozhodnete vydať do neznáma a ste odhodlaný celý svoj svet zbaliť do jediného batohu, materiál ktorý sa za každých podmienok prispôsobí vašim potrebám je nesmierne cenný kúsok, ale taktiež inšpirácia pre zmysluplný podnikateľský plán. Príbeh o tom, ako jedna letenka do Ázie urobila zo zakladateľky úspešnej značky funkčného oblečenia závislú na merine z Nového Zélandu, dnes už nosia milovníci hôr na sebe doma aj v zahraničí.

Janka a Tomáš s malými horalmi 😉

Moje prvé dojmy z funkčného oblečenia

S detským funkčným oblečením som sa stretla až v rámci testovania produktov značky Froggywear a táto príležitosť celkom otočila moje vnímanie problematiky. Ako aktívna horalka rozumiem funkčným materiálom, ich vrstveniu a vždy som si uvedomovala, že práve deti potrebujú kvalitnú výstroj, aby sme ich dostatočne chránili v horských podmienkach. Zároveň som vnímala vysokú cenu funkčného oblečenia vzhľadom k využiteľnosti u najmenších detí.

Kontakt so značkou Froggywear mi však predviedol priam fascinujúce riešenie pre outdoorové rodiny s „rýchlorastúcimi“ deťmi. Precízne spracované rastúce funkčné oblečenie s originálnym a najmä dômyselným dizajnom za dostupné ceny, predstavuje nielen dôkladnú starostlivosť o komfort malých dobrodruhov v horách, ale taktiež odľahčený batoh a dlhšiu využiteľnosť.

K testovaniu mi boli poskytnuté merino body Bánov, rastúce merino body Beluša a rastúce merino kamašle Príslop. V balení som dostala aj pracie prostriedky a návod k údržbe produktov. Testovanie v teréne prebiehalo priam nemilosrdným spôsobom, avšak aj napriek nekontrolovateľným skúškam sa merino od Froggywear stalo mojou doživotnou srdcovkou.

Detské merino body Bánov

Detské funkčné merino body s krátkym rukávom sme počas našej testovačky žiaľ nemali možnosť využiť počas horúcich letných dní, ale použila som ich ako základnú vrstvu počas jesennej turistiky.

Materiál stopercentnej merino vlny, z ktorej sú body ušité, je priam hodvábne jemný. Ide o prírodné funkčné oblečenie vhodné aj pre tú najcitlivejšiu pokožku. Definovala by som ich ako dokonale vzdušný kúsok s mimoriadnou ľahkosťou materiálu. Spracovanie produktu hodnotím svojim laickým okom ako absolútne precízne. Vnútorné švy sú minimálne a obdobne jemné. Na ľavej strane vo vnútri bodyniek je len jediný štítok informujúci o údržbe produktu.

S integrovaným dvojitým zapínaním vydržia dlhšie

Elastický strih sa prispôsobí rôznorodým krivkám detičiek a zaručí absolútnu slobodu pohybu. Okraje okolo krku a nožičiek dokonale lemujú postavu dieťaťa, ale zároveň nikde neotláčajú. Zapínaním na pravej strane ramena zabránite nepríjemnému obnaženiu hrudníka najmä v chladnejšom počasí. Vďaka integrácii extendora s dvojitým zapínaním medzi nožičkami, body rastú spolu s dieťaťom. Rastúce body tak pokryjú minimálne dve bežné konfekčné veľkosti. S výberom vhodnej veľkosti vám pomôže tabuľka na stránke výrobcu, prípadne veľmi ochotný personál na infolinke.

Čo sa týka funkčnosti materiálu, body z merino vlny neustále udržiavajú optimálnu teplotu tela. Aj keď sú vlhké, nechladia a tak nemusíte dieťatko prezliekať. Naopak v chladnejšom počasí poslúžia ako dokonale termoregulačná spodná vrstva. Samozrejme nie sú vodeodolné a vetruvzdorné, ale pre tento účel slúžia ďalšie vrstvy a celkom iné materiály.

Technické parametre

Prejdené kilometre: cca 200 km Po vlastných: cca 40 bezcieľnych km po lese, kalužiach i skalkách
Testované v oblastiach: Malé Karpaty, Malá & Veľká Fatra, Chočské vrchy, Nízke & Západné Tatry
Kategória: Detské termoprádlo
Materiál: 100% merino vlna, 150 g/m2 tenký jemnučký 16.5um úplet
Typ: Detské merino body Bánov
Veľkosť: 74 – 80 cm
Dostupné veľkosti: 56 – 98 cm s množstvom farebných prevedení
Cena: 24,90 € 

Ďalšie informácie o produkte nájdete na stránkach výrobcu.

Detské rastúce merino body Bacúch

Detské rastúce merino body z hrubšieho úpletu využijete najmä od jesene do neskorej jari a počas chladných dní. Kvalitné prepracovanie tohto produktu ma ohúrilo vo viacerých smeroch.

Po stránke materiálu sú body veľmi príjemné na dotyk a pôsobia skutočne hrejivo. Jednotlivé švy sú bezchybné a pevné, ale takisto dostatočne jemné aby vás na pokožke nehrýzli. Výnimočne elastický strih perfektne sadne útlejším aj bucľatejším krivkám. Body pôsobia nesmierne pohodlne a ničím nenarúšajú voľný pohyb dieťaťa. Okraje okolo krku a nožičiek opäť dokonale lemujú postavu, ale zároveň nikde neotláčajú. Zapínaním na pravej strane ramena zabránite nepríjemnému obnaženiu hrudníka.

Ojedinelý strih a prirodzená elasticita hrejivého úpletu

Moju pozornosť na prvý pohľad upútal ojedinelý strih v spodnej časti body, pričom obopína celý zadoček a boky dieťaťa. Rovnako oceňujem predĺžené patenty na rukávoch, ktoré jemne obopínajú zápästie bábätka. Vďaka predĺženým patentom a prirodzenej elasticite merina vo všetkých smeroch, vám body reálne vydržia aj tri bežné konfekčné veľkosti. Jeho elasticita vytvára dostatočný priestor aj pre látkové plienky.

Dômyselný strih body a duté vlákna merina izolujú, udržujú optimálnu telesnú teplotu a tým spoľahlivo ochránia vaše dieťa v chladnejších podmienkach. Body spĺňajú všetky už vyššie spomenuté funkcie termoprádla z merino vlny.

Technické parametre

Prejdené kilometre: cca 200 km Po vlastných: cca 40 bezcieľnych km po lese, kalužiach i skalkách
Testované v oblastiach: Malé Karpaty, Malá & Veľká Fatra, Chočské vrchy, Nízke & Západné Tatry
Kategória: Detské termoprádlo
Materiál: 95% merino/ 5% elastan, tenší hladký úplet gramáže cca 190g/m2
Typ: Detské rastúce merino body Bacúch
Veľkosť: 74 – 80 cm
Dostupné veľkosti: 62 – 92 cm s množstvom farebných prevedení
Cena: 34,90 € 

Ďalšie informácie o produkte nájdete na stránkach výrobcu.

Rastúce merino kamašle Príslop

Niečo tak výnimočné a príjemné na dotyk ste už dávno nedržali v rukách. Rastúce merino kamašle sú ušité s dôrazom na voľnosť a pohodlie dieťaťa. Hebký materiál nohavíc je z hrubšieho merino úpletu, ktorý drobné telíčko zahreje, ale zároveň je dostatočne priedušný aby sa jeho malí nositelia pod ním nespotili. Odvádza prebytočnú vlhkosť a priam neuveriteľne rýchlo schne.

Na nohaviciach opäť obdivujem perfektné prepracovanie. Rovnako ako na predošlých produktoch na nohaviciach nenachádzam jedinú chybičku. Švy sú minimálne a veľmi nenápadné na dotyk. Vo vnútri nohavíc je znovu len jediný štítok informujúci o údržbe produktu. Elasticita materiálu je veľmi pružná, ale aj po maximálnom natiahnutí krásne drží svoj pôvodný tvar. Voľný strih s nižšie osadeným pudlom poskytuje nôžkam potrebnú slobodu pohybu. Vysoký elastický patent sa absolútne prispôsobí tvaru bruška a drží nohavice na mieste. Nezosúvajú sa, ale rovnako nikde neotláčajú. Prostredníctvom vysokého elastického patentu na členkoch nohavice neplantajú a sú rastúce.

Rastú spolu s dieťaťom

Rastúce merino kamašle sú dostupné vo veľkostiach 62 – 92 cm, pričom pokryjú hneď dve bežné konfekčné veľkosti. Vysoký elastický patent na páse dokonale obopína bruško detičiek, takže sa nezosúvajú, ale zároveň nikde neotláčajú. Dĺžku nohavíc jednoducho prispôsobíte ohnutím opäť elastického patentu okolo nožičiek a vydržia tak dlhšie. Pri výbere vhodnej veľkosti vám pomôže nielen veľkostná tabuľka na stránke výrobcu, ale taktiež veľmi ochotní personál.

Sú ideálne pre vaše outdoorové zážitky, nie však na „kolenačkovanie“

Certifikovaná vlna je vhodná pre deti už od narodenia. Hrubší nadýchaný materiál tohto typu zahreje aj v chladnejšom počasí a v zime poslúžia ako kvalitná spodná vrstva pod overal. Ich pohodlný a mäkký strih oceníte najmä pri nosení bábätka v šatke alebo ergonosiči. Jemný materiál však nie je odolný voči častému kolenačkovaniu na drsných povrchoch ako je dlážka či koberec. Jediné negatívum môže byť žmolkovanie jemného vlneného materiálu v dôsledku trenia, ale osobnú skúsenosť nemáme 🙂

Uvedomujem si, že kvalitná výstroj rastúceho dieťaťa môže byť nákladná. Aj napriek tomu však pokladám cenu tak kvalitne prepracovaných, funkčných a taktiež pomerne dlho využiteľných produktov, ako adekvátnu protihodnotu ku komfortu dieťaťa.

Technické parametre

Prejdené kilometre: cca 200 km Po vlastných: cca 40 bezcieľnych km po lese, kalužiach i skalkách
Testované v oblastiach: Malé Karpaty, Malá & Veľká Fatra, Chočské vrchy, Nízke & Západné Tatry
Kategória: Detské termoprádlo
Materiál: 100% merino, vlna certifikovaná OEKO-TEX (elastický patent: 95 % merino vlna / 5% elastan)
Typ: Rastúce merino kamašle Príslop
Veľkosť: 80 cm
Dostupné veľkosti: 62 – 92 cm s množstvom farebných prevedení
Cena: 24,90 € 

Ďalšie informácie o produkte nájdete na stránkach výrobcu.

10 dôvodov, prečo je merino našim superhrdinom

1. Je to ten najspoľahlivejší termostat pre moje dieťa

Stopercente prírodný materiál pochádza z tej najjemnejšej vlny špeciálne vyšľachtených oviec, ktoré žijú v chladných a vlhkých oblastiach Nového Zélandu a Austrálie. Špeciálne duté prírodné vlákna vytvárajú tzv. mikroklímu, ktorá zabraňuje priamemu vplyvu vonkajších podmienok na pokožku. V zime neprepúšťa chlad a v lete vám naopak nie je horúco. Vďaka unikátnym termoregulačným vlastnostiam dokáže regulovať telesnú teplotu. Je teda ideálnou výbavou pre deti od narodenia, ktoré sú na prehriatie či podchladenie najviac náchylné.

2. Odvádza prebytočnú vlhkosť a vôbec nechladí

Vlákno merino vlny dokáže absorbovať vlhkosť až do objemu 35 % svojej váhy, no zároveň ostáva na pocit suché a bez ohrozenia jeho termoregulačných schopností. Prebytočná vlhkosť sa tak od tela prirodzene odparuje a funkčné oblečenie hreje aj napriek tomu, že je v skutočnosti vlhké. S merino vlnou už nemám obavy, že najmä štandardne spotené dieťa nosené v ergonosiči, prefúkne cestou z mokrého bavlneného body.

3. Chcem, aby pokožka dieťaťa v oblečení mohla dýchať

Napriek hustej štruktúre je merino vlna priedušná a to aj v prípade, že je nasiaknutá vlhkosťou. Nepravidelná povrchová štruktúra vlákna, ktoré tvoria mikroskopické šupinky a taktiež jeho celkové prirodzené zakrútenie poskytuje dostatočné množstvo ventilačných otvorov aby mohla pokožka dieťaťa dýchať aj v horúcich letných dňoch.

4. Na ten dotyk nikdy nezabudnete

V spomienkach si spájam vlnu s jej nepríjemným škriabaním. Keď som sa dotkla bodynka a kamašlí z testovacieho merino balíčka od Froggywear, nechcela som ich pustiť z rúk.

Hrúbka vlasu merino vlny sa pohybuje v rozsahu 15 až 25 mikrometrov, teda je výrazne tenší ako bežná vlna. Tenšie vlákna sa pri kontakte s pokožkou plynule ohýbajú a neškriabu. Značka Froggywear používa merino vlnu s hrúbkou vlasu od 19,5 až po 16,5 mikrometrov a sú také jemné, že ich pocit na vlastnej koži je ľahko zameniteľný s bavlnou. Vďaka svojej jemnosti a prirodzenej hypoalergénnosti je merino vlna vhodná aj pre atopikov a najcitlivejšiu pokožku bábätka.

5. Pohlcuje pachy a dodáva pocit sviežosti

Merino vlna má antibakteriálne vlastnosti a nezapácha vďaka členitému povrchu vláken, ktorý nie je pre baktérie komfortný. Proteinové vlákna viažu baktérie, vírusy a iné škodlivé látky tie vďaka tomu nielenže nepreniknú k pokožke, ale navyše vlákna obmedzujú ich rozklad a množenie. Táto superschopnosť ma zaujala najmä ako maminu noseného dieťaťa, pretože neustále hľadám materiál, v ktorom by som sa cítila sviežo aj po „výstupe“ ku parkovisku pred bytovkou. Tento faktor som nemohla na behajúcom dieťati overiť, pretože až na pár výnimočných udalostí zatiaľ vonia neustále.

6. Ochráni pred UV žiarením

Merino vlna prirodzene chráni citlivú detskú pokožku pred UV žiarením na rozdiel od umelých syntetických vláken. Práve túto vlastnosť vnímam ako bonus navyše k výbave na turistiku s deťmi pod lúče vysokohorského slnka.

7. Je minimalistickým riešením

Vlastnosti merino vlny dokonale reagujú na potreby dieťaťa vzhľadom k meniacim sa podmienkam prostredia, v ktorom sa pohybujeme a zároveň regulujú telesnú teplotu. Z tohto dôvodu pokladám funkčné oblečenie ako minimalistické riešenie, ktoré odľahčí môj batoh od zbytočných dielov bavlneného oblečenia navyše. V konečnom dôsledku mi funkčné oblečenie z merino vlny ušetrí peniaze aj riziko by mohlo moje dieťa prežívať nepohodu vzhľadom k jeho výstroji.

8. Nečakane drží tvar

Prirodzene elastické úplety z merino vlny je možné natiahnuť až o 30% svojej dĺžky, aj napriek tomu si zachovajú svoj pôvodný tvar. Dokonale sa prispôsobí krivkám vášho dieťaťa. Je možné, že sa praním vlna stiahne o 2-3%, avšak pri dodržaní správnej údržby by ste tomuto javu mali predísť.

9. Jeho údržba je jednoduchá

Vo všeobecnosti platí, že oblečenie z merino vlny nie je nutné často prať, práve pre jeho antibakteriálne a mnohé iné superschopnosti, ale stačí ho prepláchať v čistej vlažnej vode prípadne len vyvetrať.

Tu by som rada podotkla fakt, že pri deťoch je skôr nereálny cieľ aby z lesa prichádzali domov čisté. Počas našej nemilosrdnej testovačky som s Adamkom často behala po lese a skákala v kalužiach. Preliezal skalky, budoval nepopísateľné objekty a dokonca som mu dovolila sa vyváľať v blate na brehu jazera, pretože viem ako rád sleduje životaschopnosť jeho náhodných plavidiel. Oblečenie som teda po každom použití prala podľa inštrukcií výrobcu a materiál pôsobí stále vzhľadom nového produktu. Viac o údržbe merino oblečenia sa dočítaš TU.

10. Merino vlna je ekologická

Čisto prírodný, biologicky odbúrateľný a obnoviteľný materiál akým je merino vlna nezaťažuje našu planétu. Oblečením z merino vlny tak vytvoríte komfort a ochranu dieťaťu i sebe pred nepriaznivým počasím, ale zároveň prispejete k ochrane životného prostredia.

Viac o výstroji dieťaťa a princípe vrstvenia sa dočítate TU.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *