Recenzia: nepremokavé ponožky Dexshell

Nepremokavé ponožky Dexshell – vzbudzujú diskusiu. Dostal som snáď milión otázok v priebehu testovania. Nepotí sa ti v nich noha? Dýcha to? Sú naozaj nepremokavé? V nasledujúcej recenzii sa dozvieš, čo som zažil počas testovania a vysvetlím ti, ako sa o nepremokavé ponožky postarať, aby vydržali čo najdlhšie.

Nepremokavé ponožky Dexshell

Nepremokavé ponožky DexShell

Nepremokavé ponožky pozostávajú z 3 vrstviev. Nepremokavá membrána Porelle® (stredná vrstva) je nalaminovaná medzi vonkajšiu vrstvu a vnútornú vrstvu.

Membránu Porelle® vyrába spoločnosť PIL Membranes s viac než 30 ročnými skúsenosťami na trhu. Okrem nepremokavosti vynikajú aj svojou odolnosťou, čo je pre nepremokavé ponožky kľúčovou vlastnosťou.

Nepremokavé ponožky DexShell pozostávajú z 3 vrstiev, zdroj: dexshell.com

Vonkajšia vrstva – je vyrobená z odolnej nylonovej pleteniny. Jej hlavným účelom je chrániť membránu a dávať ponožkám dlhú životnosť. Je tvorená zmesou elastanu, ktorý zaistí tesné obopnutie nohy (priliehavý fit).


Stredná vrstva – je najdôležitejšou vrstvou, ktorá je vyrobená z 100% nepremokavej a dobre priedušnej, ale zároveň pružnej membrány. Jedná sa o značkovú hydrofilnú membránu Porelle® s vodným stĺpcom 10 000 mm a priedušnosťou 15 000 g/m2/24 h. Merané podľa normy ASTM E96:95.


Vnútorná vrstva – je takisto veľmi dôležitou vrstvou. Prichádza totiž do styku s pokožkkou a jej hlavnou úlohou je poskytovať tepelnú izoláciu, odvádzať vlhkosť a udržiavať správnu mikroklímu.

Testovanie nepremokavých ponožiek Dexshell

Do #hikemates testovačky som si vybral 3 páry nepremokavých ponožiek od nepremokave.sk. Objednanie na pár klikov, rýchle dodanie, veľká spokojnosť. Bežecké nepremokavé ponožky Dexshell Running Lite, turistické nepremokavé ponožky Dexshell Coolvent a ponožky do chladných podmienok Dexshell Thermlite.

Každý model má svoj špecifický materiál, ktorý ho zvýhodňuje, resp. lepšie špecifikuje jeho zameranie. Bežecké ponožky Running Lite obsahujú Drirealease® vlnu, turistické ponožky Coolvent materiál Coolmax® a nakoniec model Thermlite merino vlnu.

Nepremokavé ponožky DexShell na testovanie

Nepremokavé ponožky Dexshell Running Lite

Nepremokavé ponožky Dexshell Running Lite využiješ nielen na beh. Sú vyrobené z odolných materiálov, keďže tvoje nohy pri behu pracujú oveľa viac, ako pri chôdzi. Počas polročného testovania majú mierne známky používania, čo ma naozaj prekvapilo.

Running Lite sú tenším modelom obľúbených ponožiek Dexshell Running. Odlišujú sa od turistických nepremokavých ponožiek hrúbkou a dĺžkou – sú tenšie a siahajú mierne nad členok.

Nepremokavé ponožky Dexshell Running Lite


Charakteristika
Sezóna: jar, leto, teplejšia jeseň
Dĺžka ponožiek: nad členok
Aktivity: turistika, beh, cyklistika

Vlastnosti
patentovaná technológia laminovania vrstiev (zabezpečuje pružnosť ponožiek),
100% nepremokavé,
priedušné a odolné voči vetru, pohodlné.

Materiál
Vonkajšia vrstva: 80 % polyamid, 12 % polyester,
5 % elastan, 3 % česaná bavlna
Stredná vrstva: Porelle® membrána
Vnútorná vrstva: 46 % polyamid, 42 % polyester,
9 % Lyocell, 3 % elastan

Drirelease® vlna – je kombináciou merino vlny a syntetických vláken. Z oboch si odnáša tie najlepšie vlastnosti. Poskytuje dobrú hrejivosť a je príjemná na dotyk. Dobre odvádza pot, je odolná a rýchloschnúca.

Model Dexshell Running Lite je najviac vďačný odolnosti nepremokavej membrány Porelle®, ktorá dostáva pri behu poriadne zabrať.

Tieto nepremokavé ponožky nájdeš tu: Dexshell Running Lite

Už niekoľko rokov kráčam/behám na ľahko a na rýchlo. Zvykol som si používať ľahké bežecké veci aj na turistike. Výhodou je ľahšia a menšia výbava a nevláčim so sebou zbytočnosti. Práve preto som si do testovania nepremokavých ponožiek vybral ich aj odľahčenú bežeckú verziu Dexshell Running Lite.

Pravidelné behám každé ráno. A ráno je rosa. Špeciálne na jar máš tenisky do poslednej nitky mokré. Ten kto behá vie, že najmä pri dlhom behu (v daždi, časté brodenie riek), mokro, rovná sa pľuzgiere. Dá sa im predísť? Existuje niekoľko fínt. Ja som siahol po nepremokavých ponožkách.

Keď máš nepremokavé ponožky prvý krát na nohách, je to zvláštny pocit. Akokeby som mal obuté tenké neoprénové ponožky, ktoré sa používajú napríklad pri otužovaní. Rozdiel bol v tom, že vo vnútri boli mäkké a pohodlné a z vonkajšej strany zas vyzerali ako úplne obyčajné ponožky.

Prvý kontakt s vodou bol zaujímavý. Nevedel som, čo mám čakať. Nohy sa o trochu schladili, ale vlhko som necítil. Časom sa vrátili do prevádzkovej teploty. Veľkým rozdielom od obyčajných ponožiek bol odvod vlhkosti. Jednoducho povedané „nečvachtalo“ mi v teniskách ( neznášam ten zvuk 😀 ).

Po každoddenom krátkom výkluse som ponožky nechal vyschnúť a na ďalší deň opäť použil. Po dlhých niekoľko hodinových behoch v horách boli nohy vlhké (nie mokré), v poriadku bez jediného otlaku.

Nepremokavé ponožky Dexshell Running Lite

Použitie nepremokavých ponožiek Dexshell Running Lite

Ponožky využiješ od jari do jesene. Vedia si poradiť aj so snehom, len musíš byť v neustálom tempe. Do chladnejších dní sa mi viac osvedčili nepremokavé ponožky s merino vlnou. Určite ich využiješ okrem behu aj na turistike a bicykli.

Nepremokavé ponožky Dexshell Coolvent

Nepremokavé ponožky Dexshell Coolvent využiješ na rôzne outdoorové aktivity. Na turistiku sú ako stvorené. Vnútorná vrstva pozostáva z vlákien Coolmax , ktoré majú za úlohu odvádzať vlhkosť a aktívne chladiť. Použil by som ich do mokrého teplejšieho počasia. Avšak vďaka Coolventu ich využiješ aj v lete.

Nepremokavé ponožky Dexshell Coolvent

Charakteristika
Sezóna: jar, jeseň,
Dĺžka ponožiek: po lýtka
Aktivity: turistika, cyklistika a iné outoodorové aktivity

Vlastnosti
patentovaná technológia laminovania vrstiev (zabezpečuje pružnosť ponožiek), 100% nepremokavé, priedušné
a odolné voči vetru, pohodlné.

Technológia COOLMAX® FX zabezpečuje lepší odvod vlhkosti a má rovnako aj antibakteriálnu funkciu.

Materiál
Vonkajšia vrstva: 96% nylon, 3% elastan, 1% iné vlákno
Funkčné jadro: Porelle® membrána
Vnútorná vrstva: 76% COOLMAX® FX vlákno, 24% nylon

Coolmax® je ochranná známka a obchodný názov pre sériu vlhkosť odvádzajúcich technických tkanín. Jedná sa o syntetický materiál s pridanými iontami striebra – antibakteriálne účinky. Dobre odvádza pot, aktívne chladí a rýchlo schne. Výrobky sú použiteľné celoročne na športové aktivity, bežné nosenie a oddych, ako prvá vrstva v zime, alebo jediná vrstva v lete.

Tieto nepremokavé ponožky nájdeš tu: Dexshell Coolvent

Od nepremokavých bežeckých ponožiek sa Dexshell Coolvent líšia najmä dĺžkou, materiálom Coolmax® a váhou. Sú dlhšie (do polovice lýtok) a v pohode si ich dokážeš dať aj do vyšších teplôt v lete.

Z testovania mi utkveli v pamäti najmä tieto dve túry: Martinská ferrata HZS na začiatku leta a turistická akcia Chodníkom Jána Vaňa (vždy posledná júlová sobota) v hustom lejaku.

Nepremokavé ponožky na ferratu (a rokliny, ako je napríklad Slovenský raj) sú skvelou voľbou. Najmä, keď sa tam vyberieš po výdatných dažďoch. Vôbec neriešiš, keď sem-tam skočíš do vody, alebo sú zaplavené rebríky (rezervu máš poriadnú – až po lýtka ). Rýchlo sa oklepeš a ideš ďalej. Tak to mám rád.

Nepremokavé ponožky Dexshell Coolvent

Coolvent dostal najviac zabrať na spomínanej turistickej akcii Chodníkom Jána Vaňa. Bol to už 48. ročník. Ráno husto pršalo. Naozajstný armagedon. Záverom Necpalskej doliny vo Veľkej Fatre skoro ráno, kráčala skromná hŕstka turistov. Obdivoval som naše nadšenie aj napriek nepriazni počasia. Po turistických chodníkoch sa liala voda a my sme stúpali na Koniarky (turistický smerovník medzi Ploskou a Ostredkom vo Veľkej Fatre).

V ten deň som mal nepremokavé ponožky Dexshell Coolvent obuté 10 hodín. Podmienky boli hlavne z rána naozaj extrémne – hustý dážď, ktorý utíchol až pred obedom. Zhruba po 5 hodinách som cítil mokro. Tepelný komfort však nič neutrpel.

Na túre nastala taká situácia, že sme pri pamätníku čakali vyše hodiny na zvyšok turistov. Boli sme skrátka rýchlejší. Vrch tela som poistil páperkou, na to nepremokavú bundu. Nohy si aj bez pohybu stále udržovali teplo. Našťastie sa začalo vyčasovať.

Vďaka nepremokavým ponožkám, som mohol mať aj v takom nečase obuté trailové tenisky a naplno si vychutnávať pocit ľahkých nôh. Ponožky ma naozaj podržali a bol som za ne vďačný.

Použitie nepremokavých ponožiek Dexshell Coolvent

Ponožky využiješ takisto od jari do jesene. Vďaka technológii Coolvent, ťa podržia aj v teplejších letných dňoch. Ich dĺžka (až do polovice lýtok) ti padne vhod aj v extrémnejších podmienkach. Pre turistiku a cyklistiku (kde som ich testoval) sú ako stvorené.

Nepremokavé ponožky Dexshell Thermlite

Nepremokavé ponožky Dexshell Thermlite by som volil hlavne na obdobie chladnej jesene a v zime. Z testovaných ponožiek sú najteplejšie a vďaka príjemnej merino vlne (pre mňa) najviac pohodlnné. Práve vďaka merino vlne sú ideálnou voľbou na turistiku v náročných mokrých podmienkach, kde je udržanie nôh v teple a suchu nutnosťou.

Nepremokavé ponožky Dexshell Thermlite

Charakteristika
Sezóna: jar, chladná jeseň a mierna zima
Dĺžka ponožiek: do polovice lýtok
Aktivity: turistika, cyklistika a iné outdoorové aktivity

Vlastnosti
patentovaná technológia laminovania vrstiev (zabezpečuje pružnosť ponožiek), 100% nepremokavé, priedušné
a odolné voči vetru, pohodlné.

Froté z merino vlny zabezpečí hrejivosť, pohodlie a má taktiež antibakteriálnu funkciu

Materiál
Vonkajšia vrstva: 96% nylon, 3% elastan, 1% iné vlákno
Funkčné jadro: Porelle® membrána
Vnútorná vrstva: 38% Merino vlna, 38% nežmolkujúci akryl, 24% nylon

Merino vlna vyniká hrejivosťou, prirodzenou antibakteriálnou funkciou, priedušnosťou a schopnosťou odvádzať pot. Vďaka merino vlne nepremokavé ponožky v lete chladia, v zime hrejú, neabsorbujú telesné pachy a nezapáchajú ani po opakovanom prepotení. 

Každé vlákno môže absorbovať viac ako 1/3 svojej vlastnej váhy bez pocitu navlhnutého alebo mokrého dotyku. Merino vlna je jemná a šetrná k ľudskej pokožke.

Tieto nepremokavé ponožky nájdeš tu: Dexshell Thermlite

Dexshell Thermlite som najviac využíval pri objavovaní horských potokov a vodopádov vo Veľkej Fatre. Dlhé hodiny kráčania a fotenia v náročných mokrých a chladných podmienkach. Vtedy sa nehýbeš, cvakáš, nastavuješ, hľadáš vhodný uhol. Hlavne si rád, že máš nohy v suchu a teple!

V náročných podmienkach mi celkom fungovalo kombo membránové 3/4 tenisky a nepremokavé ponožky. Gore-texové tenisky deriem už 3 rok a ich membrána nie je to, čo bývala na začiatku. Preto som sa rozhodol ich poistiť nepremokavými ponožkami. Aj keď je naozaj chladno a mrzne, takéto kombo toho vydrží naozaj veľa. Moje treky boli v priemere 15 – 20 km. Keďže praktizujem štýl bike&hike, zjazd dlhými a chladnými fatranskými dolinami bol o niečo prijemnejší.

Nepremokavé ponožky Dexshell Thermlite

Začiatkom novembra (2021) som ponožky testoval na celodennej turistike pomalým fotiacim tempom na Poludnici v Nízkych Tatrách. Ráno mierny mráz, cez deň celkom teplejšie. Bolo v nich teplo, ale dalo sa to vydržať. Rovnako ako Coolvent v letnom armagedone, tak Thermlite v chladnej doznievajúcej jeseni si svoju pozíciu obhájili.

Použitie nepremokavých ponožiek Dexshell Thermlite

Ponožky využiješ takisto od jari do zimy. V chladnejších podmienkach ťa podrží merino vlna. Sú takisto vyššie až do polovice lýtok. V batohu som ich mal ako poistku vždy. Najmä v Tatrách, kde sa môže počasie zmeniť bleskovo aj v lete. Využitie nájdu v rôznych outdoorových aktivitách: turistika, cyklistika, horské fotografovanie atď.

Bežkyňa Lenka a jej najlepšia investícia do športovej výbavy

Lenku sledujem na instagrame nejaký ten čas. Má výborný a inšpirujúci content z ultra bežeckého sveta a zábavné stories. Keď som objavil príspevky s nepremokavými ponožkami, oslovil som ju s malou dušičkou, či by niečo nenapísala zo svojích bohatých a poctivých skúseností. Vlastní totiž to už minimálne tretí pár! Súhlasila a do recenzie mi poskytla nasledujúce riadky. Ešte raz Lenka, veľká vďaka 🙂 .

Dexshell ponožky som si kúpila pred vyše rokom po Strážovskej výzve (165km), keď som po 20 hodinách behania cez rozmočený terén vyzula ponožky a myslela, že mi kvôli popraskanej koži budú musieť amputovať nohy. Liečila som ich 4 dni. Bol to tak nepríjemný pohľad a aj pocit, že som si povedala, že to už nikdy nechcem zažiť. Začala som googliť, ako to riešia ostatní bežci. Natrafila som na nepremokavé ponožky. Aká hlúposť, pomyslela som si. 

Nepremokavé ponožky Dexshell Running

O pár dní sa ale konal pretek, kde trasa po 10 km prechádzala potokom a pri predstave behu zvyšných 102 km s mokrými nohami ma skoro až naplo. Za vyskúšanie nič nedám, povedala som si a už som volala na číslo uvedené na stránke, či mi stihnú balíček doručiť. Hneď ma príjemne prekvapil prozákaznicky prístup, keď mi trpezlivo odpovedali na moje otázky v 20 minútovom telefonáte.

Po 24 hodinách behu a 112 km som sa vyzula a uvidela nohy bez jediného otlaku. Napísala som ďakovný mail, ktorý mal hádam stranu.

Nosievam ich často aj v lete, keď neprší, pretože sú mäkkučké a poskytujú mi akúsi oporu členku. Najmä posledné hodiny pretekov, keď už je chodidlo unavené z namáhania v rôznorodom teréne, tento pocit veľmi oceňujem. V lete je v nich troška teplo, no nie je to nepríjemné. 

„Ponožky so sebou ťahám na všetky dlhšie behy. Prebehli so mnou väčšinu pretekov SUT ligy (Slovenská Ultratrailová Liga): Lazovka 122km (Lazová stovka), MF100 112 km (Malofatranská stovka), Ponitrianska stovka 105km ale aj cestný pretek BBBU 142km (Big Bear´s Backyard Ultra), kde som počas noci zle stúpila, vyvrtla si členok a prišla som na to až po preteku, lebo noha bola stále pevne oblapená ponožkou, Oravská Ultra Výzva (daždivých 124km), no zažili aj neúspešný pokus o Korunu Turca (71km) ale tam sa ešte spolu vrátime 🙂 . Pomohli mi aj pri behu zo Svidníka na Donovaly (370 km) a aj napriek tomu na nich nie je vidno známky používania a fungujú stopercentne.

Doteraz ich považujem za jednu z najlepších investícií do športovej výbavy a životnosťou prebili zatiaľ všetky moje bežecké tenisky. Odporúčam ich všade, kade chodím. Moji kamaráti v nich behajú už myslím všetci. Na videách z behov na mojom instagrame je ich pravidelne vidno. Myslím, že na Vianoce si ich pod stromčekom nájde aj moja rodina.

Starostlivosť o nepremokavé ponožky

Keďže majú nepremokavé ponožky membránu, je dôležité ich pri sušení nechať prirodzene vyschnúť z vonkajšej strany a následne otočiť naruby a vysušiť vnútro ponožiek.

Nepremokavé pletené ponožky prať ručne alebo v práčke pri teplote pod 40°C. Nežmýkať krútením. Sušiť v sušičke len pri nízkej teplote. Nežehliť.

Výrobky DexShell nie je vhodné sušiť pomocou priameho zdroja tepla, ako sú napríklad radiátor či žehlička. Takýmto sušením sa jednotlivé vrstvy oddelia a produkt sa zničí. Ponožky treba nechať prirodzene vyschnúť z oboch strán (vonkajšej aj vnútornej strany).

Výhody

Rreálna nepremokavosť – nepremokavé ponožky používaju kvalitnú membránu  Porelle® s vodným stĺpcom 10 000 mm a priedušnosťou 15 000 g/m2/24 h. Merané podľa normy ASTM E96:95.

Tepelný komfort – po zlyhaní membrány ponožky stále udržujú nohy v teple

Ľahkosť – Za mňa je tento benefit veľmi dôležitý (hneď na druhom mieste za nepremokavosťou). Mám rád ľahké nohy v trailových teniskách. Cítim sa komfortne, keď moje nohy cítia, po čom kráčajú, alebo bežia. A ak mám voliť medzi ťažkými vibramkami s goráčom, a nepremokavými ponažkami v ľahkých teniskách, niet o čom..

Lenka pri jej dlhých behoch, prišla na túto výhodu: poskytujú mi akúsi oporu členku. Najmä posledné hodiny pretekov, keď už je chodidlo unavené z namáhania v rôznorodom teréne, tento pocit veľmi oceňujem.

Nevýhody

Väčšia starostlivosť – bežné ponožky hodíš do práčky a nestaráš sa. Nepremokavé ponožky si zaslúžia viac. Odporúča sa prať najlepšie v rukách (v práčke do 40 stupňov) a nechať vysušiť z oboch strán (vonkajšia aj vnútorná strana – prevrátiť naruby).

Dlhšie sušenie – usušiť nepremokavé ponožky nejaký čas trvá..

Väčšia hrúbka – treba rátať, že nepremokavé ponožky sú hrubšie ako bežné. Preto je potrebné mať aj vhodnú obuv (o kúsok väčšiu), oceníš to hlavne pri dlhých trekoch a prudkých zostupoch z kopcov.

Nepremokavé ponožky Dexshell

Doba je rýchla, musíš byť „in“

Outdoorová výbava sa za posledné roky posunula na míle dopredu. Všetko sa zdá byť ľahšie, menšie, zbaliteľnejšie, a dobre vyzerajúce (áno aj..).

Niekto bude oponovať, že to je na úkor trvácnosti. Nič nie je večné, ani vojenské kanady nevydržali všetko. To, ako bude tvoj outdoorový kúsok dobre fungovať a ako dlho slúžiť, vo väčšine prípadov rozhoduješ iba Ty, svojím  správnym používaním a starostlivosťou oň.

Záver

Žiadna membrána na svete neodolá tlaku nôh v topánke. Či už pri miernom tempe v turisike, tobôž pri horskom behu. Časom sa voda cez membránu dostane. V extremných podmienkach rýchlejšie, v bežných podmienkach ťa podrží kľudne aj celý deň.

Dôležité je ale podotknúť to, že keď sa voda do ponožky už dostane, bude v ponožke minimum a rýchlo sa ohreje, časom vyparí. Tepelný komfort si nepremokavé ponožky dokážu udržať dlhodobo.

Nepremokavé ponožky Dexshell ma po polročnej skúsenosti presvedčili o svojej fuknčnosti a opodstatnenosti. Stávajú sa ďalšou dôležitou položkou mojej turisticko/bežeckej výbavy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *