aclima_woolnet

Aclima Woolnet merino základná vrstva RECENZIA

Spodné prádlo Aclima Woolnet je na našom slovenskom trhu od roku 2020, v Nórsku je značka na trhu od roku 1939. Sieťkované spodné prádlo, ktoré si vie vďaka svojmu vzhľadu získať pozornosť, má na ľudí zvláštny vizuálny efekt. Aclima Woolnet je ale produkt, pri ktorom sa neoplatí nechať sa odstrašiť jeho extravagantným vzhľadom. Ten je totiž do veľkej miery zodpovedný za jeho funkčné vlastnosti, ktoré sú pri výbere oveľa podstatnejšie. A koniec koncov, toto spodné prádlo je také ľahučké, že po oblečení zabudneš, že ho vôbec máš na sebe a všetky predsudky pôjdu po prvom odskúšaní bokom.

Od správneho výberu oblečenia závisí tvoj komfort   

Ahoj, som Filip a posledného pol roka som intenzívne testoval set spodného prádla Aclima Woolnet, 3/4 spodky a tričko s dlhým rukávom. Som človek, ktorý si nikdy nepotrpel na extra veľa kvalitného oblečenia. A spodky pod nohavice pre mňa boli donedávna ešte cudzím pojmom. Ale každý z nás sa nejak vyvíja a ja nie som výnimka. Zdravie máme všetci iba jedno a tak sa treba aj zariadiť.

A preto som osobne veľmi rád, že som mal možnosť vyskúšať tento komplet, pri ktorom som sa aj ja posunul kus za svoje vlastné hranice. A obohatil tým aj svoj šatník a skúsenosti o naozaj veľmi praktický, funkčný a kvalitný kúsok. Čo zmenilo aj môj pohľad na vec a odteraz budem hľadieť na funčkné outdoor oblečenie inak a rád si doprajem kvalitu.

Značka Aclima 

Rozpoznateľnosť nórskych outdoorových značiek je u nás už dosť vysoká, aj keď Aclima nepatrí asi medzi tie najznámejšie z nich. Takže ak ju nepoznáš, radi Ti ju predstavíme. Ich portfólio je celé z vlny. Väčšinu ponuky tvorí základná vrstva oblečenia, ale dopĺňa ju aj pár výnimiek ako napríklad mikiny, svetre alebo doplnky ako čiapky a rukavice. Sídlo firmy je iba hodinu a pol jazdy od Osla v Nórsku.

Značka má vlastnú fabriku v Estónsku, vyrába teda v Európe a vlnu berie od chovateľa z Nového Zélandu s vysokým štandardom chovu svojich oviec. Výrobky Aclimy našli svoje miesto aj v armáde a záchranných zložkách. Širokú ponuku poduktov značky Aclima nájdeš napríklad u ich dodávateľa Norwayshop.sk.

Výsledok testovania setu Aclima Woolnet? Veľmi pozitívny!

Ako spodné prádlo Aclima inak opísať? Dlhé sieťované tričko a sieťované spodky, ktoré budia u ľudí zváštne dojmy. Na sieťovinu síce mnohí pozerajú cez prsty, ale už hneď na začiatku dodám, že neprávom. Predpokladám že najmä z dôvodu, že zatiaľ sami nemali vlastnú skúsenosť.

V mojej recenzii, ktorá už na začiatok môžem prezradiť, že dopadla veľmi pozitívne, vyzdvihnem všetky plusy tohto naozaj prepracovaného funkčného materiálu. A pokúsim sa opísať vlastnú skúsenosť tak, aby sa do nej vedel vžiť každý outdoorista, ktorý hľadá spoľahlivú alternatívu základnej vrstvy do všetkých podmienok a na všetky outdoor športy.

Testovanie kompletu Aclima Woolnet

Tento komplet som testoval štyri mesiace od konca októbra do konca februára. Beh, bežky, skialp a keďže pracujem na vysokohorskej chate, tak aj vysokohorské vynášky, tam všade som ho mal vždy na sebe.  Vyše 40 dní aktívneho používania v podmienkach príjemného babieho leta, pekných slnečných zimných dní, ale aj poriadnej zimnej víchrice mi umožnili preveriť túto prvú vrstvu od Aclimy naozaj poriadne. 

Technické parametre

  • Produkt: Aclima Woolnet 1st wool layer
  • Typ: Tričko Woolnet crewneck M’s, je k dispozícii aj verzia s „polo“ s vyšším krkom & spodky Woolnet longs M’s , existuje aj 3/4  verzia
  • Materiál: sieťová časť: 80% merino vlna, 20% polyamid – 120 g/m2, hrúbka vlákna: 19,5  mikrónov                  
  • plná časť: 94% merino vlna, 4% elastán – 250 g/m2, hrúbka vlákna: 19,5 mikrónov
  • Veľkosti: XS – 3XL, pri teste som mal veľkosť M (moja výška 182 cm a bežná veľkosť je M – L)
  • Farby: Jet black v mojom prípade, alternatíva Olive night a dámska Azure Blue/Jet Black

Spracovanie, vlastnosti a komfort Aclima

Ak si nikdy predtým nemal/a na sebe sieťované oblečenie, tak prvých pár minút sa budeš cítiť zvláštne. A to je v poriadku. Po čase však tieto pocity zmiznú. Zvykneš si naň, ale nepomýliš si ho s tričkom z bavlny, predsa len sieťovaná štruktúra má istú drsnosť a dojem. Mne to nevadilo, naopak, časom sa mi to stalo príjemným. Tričko a spodky okrem sieťky majú aj plné zóny, kde je použitá 94 % merino vlna vyššej gramáže. Na tričku je plná časť na ramenách a tiahne sa po boku až dole k pásu a na lakťoch je kombinovaná so sieťkou.

Spodky majú plnú zónu v rozkroku a na kolenách je kombinovaná so sieťkou rovnako ako na lakťoch. Švy a prechody medzi jednotlivými zónami nie sú vôbec citeľné. Veľmi dobre fungujú a netlačia ani manžety na rukávoch a dole na nohách pri členkoch. Tie by som povedal, že majú spevňovaciu funkciu, aby sa rukávy a nohavice nešmýkali a neposúvali. 

Technológia vlnenej sieťky Aclima a jej funkčné vlastnosti

Tepelný komfort

Aclima Woolnet je naozaj teplá spodná vrstva a treba na to pamätať. Spodky sú naozaj teplé, čomu by som aj prispôsobil ich používanie do naozaj nízkch teplôt. Vrchná časť, tá sa mi stala spoločníkom aj na jesenné behy a do babieho leta, keď teplota bola podstatne vyššie nad bodom mrazu. Oba kúsky preto treba správne kombinovať a vrstviť zo zvyškom outfitu, tak aby dodali tvojej aktivite želaný efekt.

Tento vysoký tepelný komfort je zabezpečený malými kapsičkami vzduchu, ktorý sa ukladá medzi jednotlivými očkami na sieťke. Tento vzduch pôsobí ako izolant a zabezpečuje pocit hrejivosti. Veľkým plusom je, že tkanie sieťky je tenučké a vzduchové bubliny nezadržiavajú žiadnu vlhkosť, ale posúvajú ju rovno do ďalšej vrstvy. Čiže tvoj finánly pocit je zvýšenie tepelného komfortu bez pocitu spotenia a chladivého vlhka.

Odvádzanie potu – najsilnejšia črta setu Aclima Woolnet

Odvádzanie potu je ale samostatná kapitola. V praxi funguje perfektne. Pri Aclime mi z veľkej časti odpadla starosť s neustálym balansovaním nad správnym počtom a typom vrchných vrstiev. Ináč povedané, ak som aj šiel nejakú časť doliny, kde mi bolo naozaj teplo, vedel som, že neskončím s prepoteným tričkom a pokazenou náladou. Tým pádom som nikdy nezažil ani ten nepríjemný pocit nalepeného mokrého trička po príchode na chatu. Čo je naozaj veľmi komfortné, pohodlné a hlavne praktické z funkčného hľadiska.

Teda pokiaľ kráčaš, tričko zo začiatku hreje, čo treba vyvážiť tenšou ďalšou vrstvou. Keď sa rozohreješ a začneš sa potiť, tvoj pot je automaticky odvazdaný na ďalšiu vrstvu. Čiže nepocituješ pocit mokrého trička na tele a ani chlad, ktorý z neho napriklad pri pauze ide. Samozrejme všetko má svoje limity. Platí to hlavne v oblasti chrbta, kde ten pot, ak máš batoh, už ďalej nemá kam ísť. V takom prípade môžeš pocítiť chlad.  Avšak štandard odvádzania potu, ktorý ponúka Aclima wollnet je naozaj vysoký

Správne vrstvenie je základ – ako sa navrstviť?

Ako som už v úvode naznačil, som tak trochu minimalista, a nevymenujem vám tu 15 rôznych kombinácii ako som tento set používal. Napriek tomu, mám jedno veľmi silné odporúčanie. To, čo si oblečieš na tento komplet musí priliehať, aby boli ideálne zabezpečene podmienky na odvod potu a tepelnú izoláciu.

Tričko Aclima Woolnet

Veľkú časť spodkov a trička vlastne tvoria otvory, čo je super pre už spomínaný tepelný komfort a odvádzanie potu. Avšak, keď vám podfúkne bundu chladný zimný vietor, ste v podstate nahí, naozaj ho pocítite až na koži.  Preto dať si naň iba páperovú bundu, ako sa to bežne robí pri klasických merino tričkách, nie je dobrou voľbou.

Kombinácia Aclima s ďalšou vrstvou z merino vlny

Kombináciu s ďalšou tenkou vrstvou z merina vrelo odporúčam najmä v chladné dni, kde ti tieto dve vrstvy poskytujú ešte väčšiu hrejivosť a pocit sucha. Otvory v sieťovine sa ďalším merinom ako keby uzavrú a bude ti naozaj teplo.   

Kombinácia Aclima s ďalšou vrstvou z bavlny alebo syntetiky

Ja osobne bavlnené, teda nefunkčné materiály na outdoor aktivity nepoužívam, keďže bavlna na to nie je veľmi vhodná a ani praktická. Prepotené bavlnené tričko je ťažké, veľmi pomaly schne, pocit spotenia je zintenzívnený zimou. Preto okrem merino vlny na kombináciu so spodným prádlom Aclima odporúčam funkčnú športovú syntetiku. Či už vo forme vrchnej vrstvy – mikiny alebo ďalšieho trička. Takto vie materiál Aclima oveľa lepšie pracovať a odvádzať pot na túto vrstvu, ktorá zase vplyvom dobrých funkčných vlastností rýchlo odvedie pot a máš pocit sucha a tepla počas celého športového výkonu.

Spodky Aclima

Vrchné nohavice som vždy používal iba priliehavé strečové, a táto kombinácia fungovala perfektne. Keď už bolo naozaj chladno a ja som zrovna nevykonával veľmi dynamickú činnosť, tak som si dal ešte páperové šortky a bolo všetko v poriadku. 

Schnutie

Tento set som používal aj pri celodenných výletoch, bez potreby prezliekania sa. Kombinácia dobrého odvetrávania a odvádzania potu mi to umožnila. Ak som sa aj trochu spotil, tričko pomerne rýchlo preschlo. Avšak náhradné tričko, treba mať stále v batohu. Napríklad po príchode na chatu, vždy dobre padne si obliecť niečo čerstvé. 

Odolnosť voči zápachom – Aclima Woolnet

To, čo odlišuje Aclimu Woolnet od iných podobných sieťkovaných výrobkov, je v prvom rade použitie vlny ako materiálu. A je to cítiť, vlastne nie je, a o to tu ide. Vlnené veci majú svoje špecifiká, pre ktoré si ich ceníme. A spolu s ich hrejivosťou je to určite eliminácia zápachov. Inými slovami môžete od Aclimy čakať to, čo od klasického merina. Naozaj nie je potrebné ho prať po každom výlete, proste nebude ho cítiť za potom. Preto sa mi tento komplet osvedčil aj pri viacdennom poižívaní a viem si predstaviť že je bez problémov vhodné aj na viacdňové prechody. 

Kvalita a opotrebenie setu Aclima Woolnet

Počas môjho niekoľko mesačného testu sa nevyskytla žiadna chyba materiálu a ani som nezaznamenal žiadne opotrebenie. Svedčí to o vysokej kvalite spracovania. Čiže aj za toto dávam palec hore. 

Pre koho je set Aclima Woolnet určený, na aké športy ho odporúčam?

Ak si vyznávačom dynamických výkonnostnejších zimných aktivít ako sú bežky, skialpinizmus alebo beh a ako turistika, myslím si, že tento komplet je presne pre teba. Nie je to úplne bežný kus oblečenia a má jedinečné vlastnosti. Vďaka vzduchovým kapsám v sieťovanej štruktúre získate veľmi dobrý tepelný komfort, skvelé odvádzanie potu a to pri všetkých výhodách, ktoré poskytuje vlna. Preto vám hovorím, preč s predsudkami, sieťka je super. A ja osobne som rád, že v mojom nie veľkom šatníku si práve Aclima Woolnet našla svoje miesto. ●

Túto recenziu pre #hikemates blog napísal tester, horský nosič, skialpinista a bežec Filip Zacher. Recenzia vznikla vďaka spoupráci s www.norwayshop.sk

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *