Recenzia topánok Hanwag BANKS LOW LADY GTX

Jaja alias LeSimple posledné mesiace testovala model turistickej obuvi Hanwag BANKS Low Lady GTX. Aké sú jej dojmy a skúsenosti, komu obuv odporúča? Všetko sa dozvieš v tejto recenzii.

K obľúbenej Hanwag Banks rodine po rokoch pribudla novinka. Pohodlná turistická obuv teraz aj v nízkom strihu, Hanwag BANKS LOW. 

Tieto topánky som testovala počas jarnej sezóny 2021 v Malých Karpatoch a Strážovských vrchoch. Milujem hory, obzvlášť pásmo nad hranicou lesa. No pri Bratislave, kde žijem a odkiaľ pochádzam, máme najbližšie len nízke kopce – a práve na tento terén som si vybrala testovať nový model Hanwag Banks Low. Občas na skale na peknom hrebeni medzi Vápennou a Vysokou, občas na prašnej ceste či betónke. Počas slnečných dní, ale aj za mokra v daždi.

Bavorská značka Hanwag založená už v roku 1921 nesie názov po svojom zakladateľovi Hans Wagner. Tradičné remeslo v kombinácii s prepracovanými odbornými znalosťami, neustále inovácie a vášeň pre to, čo robia, sú základnými piliermi značky Hanwag. 

Vďaka svojmu “nekrikľavému” dizajnu si tento model obúvam aj na dlhšie poznávacie prechádzky mestom. Nakoľko je to ľahší a nízky model, počas chôdze po betóne netrpím. Na prvý pohľad vyzerá model Hanwag Banks Low ako celkom bežná topánka, no ponúka toho oveľa viac. 

Hanwag Banks Low je v ponuke v dvoch farebných prevedeniach: asfaltová modrá + námornícka modrá a asfaltová modrá s modrou. A v prevedení s Gore-tex nepremokavou membránou alebo bez nej. 

Podrážka

Model Hanwag Banks Low je vybavený obzvlášť pohodlnou podrážkou s 10% recyklovanej gumy. Podrážka dostatočne dobre drží na bežných lesných povrchoch a zároveň je komfortná aj na betóne. Na mokrom lesnom teréne však zľahka kĺže. Nebehala som v nich, ale obávam sa, že táto podrážka nie je dostatočne protišmyková na beh v teréne. Nie sme tu však v kategórii trailovej obuvi. 
Vďaka kombinácii spevneného klinu z PU peny, kvalitnej stielky a dodatočného mäkkého spevnenia na päte ponúka Banks Low obzvlášť dobré odpruženie a ľahkú chôdzu.

Materiál 

Pri tejto nízkej turistickej obuvi sa kládol dôraz na maximálny komfort a najkvalitnejší materiál. Banks Low GTX sú vyrobené z najjemnejšieho nubuku a semišu. Membrána GORE-TEX zabezpečuje nepremokavosť. Všetky použité materiály pochádzajú z EÚ. 
Tento prepracovaný strih mi vyhovuje, nakoľko udrží moje nohy pevne v topánke. Samozrejme nie až tak dokonalo pevne ako iný vyšší strih turistických topánok, ale v rámci svojej kategórie a nízkeho strihu dostatočne.
Ak ich porovnám s bežnou trailovou teniskou, ktorú som predtým nosila na ľahšiu turistiku, je model Hanwag Banks Low na pocit oveľa mäkší a pohodlnejší. V pevnosti strihu a v kvalite podrážky veľký rozdiel nevnímam. No mäkkosť a komfort je pri tomto modeli na vyššej úrovni.

Po všetkých túrach som nemala jediný otlak. So správnou funkčnou ponožkou sa mi nohy nepotili ani počas teplých dní. Nohy sa v topánkach dobre vetrajú.
V ľahkom daždi alebo za rannej rosy obuv vôbec nepremokla. Nezastihol ma však veľmi prudký a intenzívny dážď, neviem teda zhodnotiť, či by pri intenzívnejšom daždi premokli alebo nie.
Počas jarného testovania sa mi pošťastil aj chladnejší deň ledva nad nulou, obula som si teplejšie vlnené ponožky a zima mi nebola. 

Jazyk Futura 

Pri modeli Hanwag Banks Low je použitá zaujímavá konštrukcia jazyka – tzv jazyk Futura. Uľahčuje vstup do topánky a jazyk sa dá ľahšie upraviť. Jazyk Futura je pevne zošitý s topánkou, čo určite prispieva k ich nepremokavosti. Z jednej strany je celkom pevne zošitý k topánke a na tej druhej tiež, ale je tam rezerva materiálu na ľahké obutie / vkĺznute dnu. 

Celková konštrukcia jazyka je veľmi mäkká, penová a pohodlná. Ako veľký bonus vnímam to, že vďaka jeho pevnému zošitiu sa jazyk absolútne nehýbe a nemám také to intenzívne nutkanie stále jazyk naprávať. Jednoducho topánku obujem, zašnurujem a po celý čas je na svojom mieste.
Šnúrky rovnako pevne utiahnem a snáď aj vďaka tomuto šikovnému jazyku sa nerozväzujú. 
Jazyk Futura je pre mňa novinka a naozaj veľmi pohodlná vec!  

Starostlivosť a opotrebovanie 

Hanwag Banks Low GTX som testovala cca 3 mesiace v malokarpatských a strážovských lesoch. Pri správnej starostlivosti zatiaľ nemajú žiadne známky poškodenia na podrážke ani na materiáli.
Pri starostlivosti o topánky postupujem presne podľa rád a odporúčaní výrobcu. Po každom použití topánky nechám voľne presušiť, vykefujem a ak je treba aj očistím vlhkou handrou. Raz za čas sa v rámci správnej starostlivosti o obuv s Gore-tex membránou odporúča ich aj prestreknúť impregnačným sprejom. 

Štatistiky testovaného páru: 

prejdené kilometre: cca 100km 
testované v oblastiach: Malé Karpaty, Strážovské vrchy
Kategória: nízka turistická obuv 
Materiály: koža nubuk a semiš, látka, podrážka s 10% recyklovanou gumou
Typ: Hanwag Banks Low Lady GTX 
Veľkosť: 40,5 
Dostupné veľkosti : 36 – 43 
Hmotnosť: 880 g (pár veľkosti 8) 
Vyrobené v EÚ 
Cena: 189,95€ 
Informácie o výrobcovi: www.hanwag.com

Plusy a mínusy

Ako veľké plus vyzdvihnem komfortné riešenie jazyka, ľahkosť a mäkkosť tohto modelu a jeho naozaj všestranné využitie. 

Ako mínus osobne vnímam trochu staromódny dizajn, obzvlášť keď sú novinkou v ponuke. Minimálne sa mohli vyhrať trochu viac s farbami. Nakoľko je tento model v ponuke len v dvoch farebných prevedeniach a to takmer identických – modrosivých. Naozaj škoda.

Môj záver  

Ako som už spomínala, je to veľmi všestranný model turistickej topánky. Ideálny na pohodlnú chôdzu kľudne aj po meste. Kto uprednostňuje napríklad na spoznávacie výlety po meste športovejšiu funkčnú obuv, Hanwag Banks Low je výborná voľba. Pri tejto príležitosti by som ocenila práve aj ich nenápadný dizajn.
Kľudne by som si tento model topánok obula aj na rekreačné bicyklovanie, alebo mix bicyklovania s turistikou.

Odporúčam všetkým, čo majú radi nenáročnú turistiku v nižšej nadmorskej výške a chcú mať nohy v dostatočnom pohodlí a v suchu za každého počasia. 
Po technickej stránke som dostala presne to, čo som od tohto typu turistickej obuvi očakávala. 

Topánky sú dostupné priamo u výrobcu tu. Medzi predajcov značky Hanwag na Slovensku patria napríklad Sport Rysy a Trekland.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *