Recenzia topánok Hanwag FERRATA LIGHT LOW LADY

Ako aktívna turistka, lezkyňa a fanúšik zaistených ciest via ferrata mám po mnohých rokoch strávených v outdoore vysoké nároky na výbavu a výstroj. Okrem kvality, odolnosti a funkčnosti produktov prihliadam aj na ich pôvod a snažím sa vyberať tie, ktoré čo najmenej zaťažujú životné prostredie a ak je to možné, sú vyrábané klasickými metódami v spojení s ručnou prácou.

Nemecká značka Hanwag, ktorá je na trhu už úctyhodných 100 rokov tieto moje kritériá spĺňa a aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa zapojila do testovania ich obuvi. Do testu som si vybrala model nepremokavej obuvi, ktorý by mal byť vhodný práve na trasy via ferraty, vysokohorskú turistiku a horolezecké či skalné nástupy pod lezecké steny. Tento novší model s nízkym strihom patrí do rodiny obuvi Ferrata II.

Testovanie

Topánky Hanwag Ferrata Light Low Lady som mala možnosť testovať po dobu približne 5 mesiacov. Keďže som v outdoore každý týždeň, táto doba sa mi zdá byť dostatočná. Obuv som testovala počas nástupov pod lezecké skalky s ťažkým batohom na jar, na prechádzky v mokrom jarnom počasí, na ferratách, na túrach vo Fatre a vo Vysokých Tatrách.

Technické parametre topánok Hanwag Ferrata Light Low Lady

Moje očakávania? Vzhľadom na aktivity, ktorým sa na horách venujem, potrebujem topánku, ktorá bude mať pevnejšiu podrážku s dobrým gripom, aby podržala aj na mokrej skale. Preferujem určite nepremokavú obuv, aby som mala istotu, že moje nohy zostanú v suchu v chladnejšom jarnom či jesennom počasí. No zároveň by topánka mala dostatočne dýchať, aby som nohy nemala spotené.

Podrážka

Model Hanwag Ferrata Low má overenú podrážku Vibram Integral Light, Mont Compound s technológiou Tubetec Rock, ktorú si vyvinul sám výrobca. Je veľmi zaujímavé, ako sa značke Hanwag podarilo skĺbiť nároky na obuv na lezeckejšie výkony s najlepším možným komfortom pri chôdzi.

Ako technológia presne funguje? Ako môžeš vidieť na obrázku „obal“ (1) vyrobený z mäkkého TPU (termoplastický polyuretán) chráni tlmiaci polyuretán (2). Ten by bol inak bez dodatočného spevnenia príliš „mäkký“ na vysokohorské používanie. Funkcia tlmiaceho TPU je zaručiť optimálne tlmenie v oblasti päty a členkov. Vnútorné rebrá TPU súčasne poskytujú výstuž a zvyšujú výkon.

Čo si na topánkach extra cením je vystuženie zadnej časti päty pre optimálnu trakciu pri zostupoch, čo naozaj robí rozdiel pri chôdzi v nespevnenom teréne. A zároveň už bežnejšia črta „nástupoviek“, lezecká zóna na špičke topánky, zosilnená TPU pre dokonalú stabilitu v okolí palca na nohe. V preklade to znamená extra spevnenie zóny na špičke topánky, na ktorú stúpame, keď stúpame po maličkých kamienkoch alebo pri lezení na takzvané „stupy“.

Podrážka je na pocit tvrdá a pri chôdzi je pevná a dáva veľkú oporu. Je ako stvorená do ťažšieho terénu. Ako už sám názov naznačuje, podrážka je najlepšia a najvhodnejšia na zaistené cesty via ferrata, kde sa vďaka jej tuhosti veľmi dobré stúpa či už po skale alebo po kramľoch. Perfektná je aj na nástup pod skaly a vysokohorskú turistiku VHT. To, že je pevná znamená, že pri stúpaní na nerovné prekážky sa podrážka neprehýba pod chodidlom, ale stále drží pekne rovno. To zabezpečuje vyššiu stabilitu kroku. Na fatranské mäkké trávnaté chodníky sa tiež dá použiť, no to už na úkor komfortu. Úplne by tam postačili tenisky. Je vhodnejšia na kratšie, no intenzívne túry a to práve kvôli tuhosti podrážky, ktorá by mohla pri dlhodobej chôdzi spôsobovať diskomfort.

Čo sa dezénu týka, kvalita Vibram podrážok je naozaj vysoká, rovnako ako ich odolnosť a stabilita na rôznych povrchoch. Model Ferrata Light Low ma nesklamal na žiadnom, ani mokrom povrchu.

Materiál zvršku topánok Ferrata Low

Na svoju tuhosť je topánka Hanwag Ferrata Low Lady ľahká. Celý zvršok topánky je jednodielny, bezšvový a vyrobený, ako uvádza výrobca, z mimoriadne ľahkých, ale zároveň veľmi robustných a oderuvzdorných a prakticky nezničiteľných polyuretánových priadzí. Jazyk nie je voľný, ale je tvorený jedným kusom s konštrukciou topánky a podporuje prirodzenú anatómiu chodidla. Ďalšou výhodou tohto uceleného zvršku je, že vám do topánok nenateká a nepadá zbytočne prach či kamienky. Najviac namáhané miesta topánky sú opatrené robustnou gumovou dodatočnou ochranou.

Okopová zóna je výrazne spevnená a pri zakopnutí o kameň poskytne dostatočnú ochranu.

Ak nemáš dostatočne pevné členky a chceš to zmeniť, nie je lepší spôsob ako začať chodiť v nižších topánkach a dať členku priestor na budovanie potrebného svalstva a spevnenie šľachy. Preto tento model odporúčam určite aj tejto skupine ľudí.

Šnúrky sú z odolnej tkaniny, no sú trošku dlhé a aby sa neplietli pod nohy, buď je možnosť skrátiť ich a končeky opáliť zapaľovačom, aby sa nestrapkali, alebo si viazať dvojitý uzlík, čo bola zatiaľ moja preferencia.

Topánka sedí na nohe veľmi dobre, má asi stredne široký strih, je teda univerzálna čo sa týka šírky chodidla, až na tie najširšie extrémy. Vďaka zaujímavo vyriešeným šnúrkam je možné topánku naozaj poriadne stiahnuť a zabezpečiť si tým jej držanie na nohe. Model Low je nižší model a je teda vhodný hlavne pre outdooristov, ktorí už nepotrebújú až takú veľkú podporu členku ako u vysokých modeloch.

Čo sa veľkosti týka, topánka sedí na naše európske veľkosti a vieš sa spoľahnúť na číslovanie podľa tvojej bežnej veľkosti obuvi.

Funkčnosť topánok Hangaw Ferrata Low

Tento model je z vnútornej strany vystužený mäkkým materiálom, aby bol pohodlný na nosenie. No jedná sa o trojsezónny model (jar, leto, jeseň), nie je dostatočne zateplený a vysoký, aby bol vhodný aj do zimy. Jeho vodeodolnosť zabezpečuje membrána GoraTex, ktorú bežne po čase treba obnoviť impregnáciou. Počas môjho testovania topánka preukazovala vyborné vodeodolné vlastnosti. Nepodarilo sa mi ju zamočiť natoľko, aby musela schnúť po dlhšiu dobu. Keďže je materiál syntetický verím, že by schla rýchlo. Ja osobne napomáham schnutiu topánok dodatočne napríklad novinovým papierom.

Aj napriek tomu, že je tento model vybavený membránou GoraTex, ktorá by mala zvnútra pôsobiť nepriedušne, jeho materiál je stále ľahký a relatívne tenký. Aj tomu pripisujem jeho veľmi dobrú priedušnosť. Topánky som nosila zväčša v kombinácii s merino ponožkami a asi aj vďaka veľmi dobre tvarovanému strihu topánky a jej vnútorného vystuženia som nemala ani jeden odtlak. A to ani na prvom výlete.

Kvalita a odolnosť modelu Hanwag Ferrata Low Lady

Po dobe piatich mesiacov testovania musím naozaj úprimne zhodnotiť, že topánka je veľmi odolná. Okrem zhybu vrchného syntetického materiálu v mieste ohybu chodidla nemá viditeľné známky opotrebovania. Podrážka, okopová zóna a ani zvršok. A to som topánky testovala v blate v lesoch, na tatranskej žule, v nespevnenej sutine a na prašných fatranských chodníkoch a mokrých ferratách. Topánka je veľmi kvalitne spracovaná.

Štatistiky testovaného páru:

  • Prejdené kilometre: cca 350km
  • Testované v oblastiach: Malá a Veľká Fatra, Vysoké Tatry, Via Ferraty na Slovensku
  • Kategória – pevná nízka vodeodolná obuv na turistiku a ferraty
  • Materiály – syntetické
  • Certifikáty – Vibram, GoraTex
  • Veľkosť – 40,5
  • Dostupné veľkosti – dámsky model od 36 do 43 aj s pol veľkosťami, veľkosť je akurát
  • Hmotnosť 710g pri veľkosti 38 na celý pár
  • Vyrobené v Nemecku
  • Cena – odporúčaná v=yrobcom 219,95 Euro
  • Kde sa dá kúpiť?

Plusy a mínusy

Vychytávkou, ktorú som v texte doteraz nespomínala, je možnosť upevniť poloautomatické mačky na tento model topánok. Je to veľmi zriedkavá črta u nízkych modelov obuvi, ale zároveň perfektná, hlavne na jar alebo na zahraničné vysokohorské túry, pri ktorých sa môže stať, že na časti trasy ešte leží sneh a na jeho bezpečné prekonanie je potrebné obuť si mačky. Táto topánka teda na tri sezóny dokáže plnohodnotne zastúpiť vysoké turistické topánky s väčšou voľnosťou pohybu a odvetraním. Skvelé využitie nájde topánka aj na zahraničných ferratách, kde sú dlhšie nástupy a vo vyššej nadmorskej výške sa dlhšie drží sneh. Opäť viete skvelo využiť potenciál topánky na uchytenie poloautomatickej mačky.

Už bežnejšou, ale stále dôležitou črtou sú nevýrazné očká vzadu nad pätou. Tieto očká po prvé slúžia k pohodlnému obúvaniu, ale za druhé aj na zavesenie topánok na karabínku v prípade potreby. Keď topánky použiješ na nástup pod lezeckú stenu v horách, je to neodmysliteľná drobnosť, pretože topánky si potrebuješ zavesiť na karabínke na lezecký sedák. Chválim, že na ne nezabudli.

Aj napriek tomu, že patrím k náročným užívateľom, vyditeľné mínusy sa mi počas doby testovania nepodarilo odhaliť. Ak by sa tak stalo po dlhšom čase používania, určite tieto fakty dodatočne vložím do recenzie. Určite však viem povedať, pre koho je tento model vhodnejší a pre koho by mohol byť zbytočný.

Pre koho je tento model určený?

Outdoor obuv Hanwag Ferrata Low Lady je určená pre všetkých, ktorí hľadajú tvrdšiu spoľahlivú nepremokavú obuv do náročnejších, nespevnených terénov a na zaistené cesty via ferrata. Rovnako je určená ako nástupovka pre lezcov v horách alebo na skalkách s ťažkými batohmi plnými lezeckého materiálu.

Neodporučila by som ju turistom, ktorí preferujú ľahšie prechádzky na trávnatom alebo mäkkom povrchu, ako je napríklad v Malej Fatre, v Karpatoch či na menších kopcoch po Slovensku. Tu by totiž nevedeli využiť potenciál topánky a nebol by im dopriaty dostatočný komfort pri chôdzi.

Topánky sú dostupné priamo u výrobcu tu. Medzi predajcov značky Hanwag na Slovensku patria napríklad Sport Rysy a Trekland.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *